ART

 

.

Ο Τζίνο (Μπιάτζο) Φινίτσιο (ιταλ.Gino (Biagio) Finizio), γεννημένος στις 10 Μαρτίου 1941, είναι Ιταλός σχεδιαστής, αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης, συγγραφέας, καθηγητής και διευθυντής σχεδιασμού με βάση του το Μιλάνο. Είναι γνωστός για τη συμβολή του στη διαχείριση σχεδιασμού.

Ο Φινίτσιο δίδαξε στην Ιταλία και στο εξωτερικό (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελλάδα)[1][2] όπου βρήκε γόνιμο έδαφος για τις έρευνές του και για νέες ιδέες.

Έγραψε τα βιβλία Design & Management: gestire l’idea (2002) και Architecture & Mobility: tradition and innovation (2007).

Βιογραφία

Ο Τζίνο Φινίτσιο εργάζεται ως διευθυντής σχεδιασμού με αρχιτέκτονες και σχεδιαστές διεθνούς φήμης (Carlo Scarpa, Achille Castiglioni, Michele De Lucchi, Alessandro Mendini, Jean Nouvel, Mario Bellini, Isao Hosoe, Antonio Citterio, Toshiyuki Kita, Richard Sapper, κλπ. ) και διεξάγει έρευνα πάνω στην επιχειρηματική και προϊοντική καινοτομία, κυρίως στους τομείς του σχεδιασμού των επίπλων και οχημάτων (3M, B&B Italia, BBB Bonacina, Bernini, Zerodisegno, Alfa Romeo, Fiat Auto, Elasis, Lancia CRF, Fincantieri, CNH Global).

Καριέρα

Ο Φινίτσιο εργάστηκε για αρκετά χρόνια (1963-1986) ως διευθυντής μάρκετινγκ και σχεδιασμού για εταιρείες όπως η 3M Ιταλία[3][4], B&B Italia και Giorgetti Meda.

Το 1986, ιδρύει το Gino Finizio Srl στο Μιλάνο, όπου και συνεχίζει το έργο του ως διευθυντής σχεδιασμού και σχεδιαστής για κορυφαίες εταιρίες (Alfa Romeo, Apple, Aprilia, B&B Italia, Ceccato, Fiat, Fincantieri, Giorgetti, Hitachi Ltd, IBM, Kartell, Lancia, Minotti, Mondadori, Panasonic, Poliform, LG Electronics, Zambon, Montefibre).

Στον ακαδημαϊκό κόσμο, ο Finizio διδάσκει περί Διαχείρισης Έργου στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη προϊόντων σε διακεκριμένες ευρωπαϊκές σχολές Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδιασμού.

Το 1991 οργανώνει το πρώτο μεταπτυχιακό δίπλωμα «Οργάνωση και Σχεδιασμός» στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας, στη συνέχεια στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης.

Το 2001, καθίσταται συν-διευθυντής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σχεδιασμός Οχημάτων και Διαχείριση» στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου.
Aκαδημαϊκή δραστηριότητα

Ως λέκτορας, o Φινίτσιο διδασκει το μάθημα «Διαχείριση σχεδίασης» και «διαχείριση και σχεδιασμός οχημάτων» στα τμήματα Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού σχεδιασμού στα εξής πανεπιστήμια:

Πολυτεχνείο του Μιλάνου
Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης
Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II
Δεύτερο Πανεπιστήμιο της Νάπολης
Πανεπιστήμιο του Giessen
Escola Superior de Disseny Elisava, πανεπιστήμιο Pompeu Fabra
Royal College of Art (με την υποστήριξη της FIAT Auto)
The Stuttgart State Academy of Art and Design

Το έργο του

Το πρώτο έργο του Φινίτσιο, «Design & Management: gestire l'idea», καταδεικνύει μια ευρεία περίληψη του ρόλου του μάρκετινγκ στο σχεδιασμό και στα βιομηχανικά προϊόντα και εξετάζει την αλληλεξάρτηση μεταξύ του σχεδιασμού και των επιχειρήσεων. O Φινίτσιο εφευρίσκει το δέντρο του σχεδιασμού που εκφράζει την φιλοσοφία του σχεδιασμού ως την πραγματική αξία του προϊόντος. Η ιδέα παίρνει σάρκα και οστά με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των υλικών για να μετατραπεί σε ένα ένα βιομηχανικό προϊόν. Στο βιβλίο, ο Φινίτσιο διατυπώνει τη θεωρία του 4R - Resource, Revolution, Roi, R&D and the 4D - Design, Distribution, Development, and Decision. Αυτή είναι η εναλλακτική λύση στην αγγλοσαξωνική παράδοση η οποία βλέπει το σχεδιασμό ως προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Το θέμα του τελευταίου βιβλίου «Architecture & Mobility: Tradition and Innovation»[5], ασχολείται με το αυτοκίνητο ως ένα αντικείμενο το οποίο άλλαξε την πόλη του 19ου αιώνα, σε μια «μητρόπολη» αυτοκινητοδρόμων. Διάφοροι αρχιτέκτονες καλούνται να διερευνήσουν πώς η πολεοδομία, η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα φιλοσοφία σχεδιασμού για το όχημα ως ένα είδος εσωτερικού χώρου που κινείται και αλληλεπιδρά με το νέο αστικό περιβάλλον. Το βιβλίο επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ της "στατικής πόλης" και της "κινητής αρχιτεκτονικής" του αυτοκινήτου μέσα από τα έργα μερικών από τους σημαντικότερους σύγχρονους διεθνείς αρχιτέκτονες όπως ο Frank Gehry, Rem Koolhass, Jean Nouvel, Massimiliano Fuksas, Renzo Piano, Antonio Citterio, Michele Del Lucchi και Alessandro Mendini. Αυτό είναι μια επείγουσα, συναρπαστική αποστολή σχεδιασμού που τελικά ασχολείται με το πώς πρέπει να σκεφτούμε το αστικό αυτοκίνητο έτσι ώστε να εξελιχθεί σε νέους ορίζοντες.


Τιμές

Το 2005, το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Δευτέρου Πανεπιστημίου της Νάπολης απονέμει δίπλωμα τιμής ένεκεν[6][7] στον Τζίνο Φινίτσιο για την συμβολή του επιστημονικό, ακαδημαϊκό, οικονομικό και βιομηχανικό τομέα.

Βιβλιογραφία

Iconografia del Colore, Gino Finizio, Electa (1994)[8]
Creatività, Design e Management, Riccardo Dalisi, Gino Finizio, Electa (2000)[9]
Design & Management: gesture L'idea, Gino Finizio, Skira (2002)[10]
Architettura e mobilità: Conservazione ed evoluzione, Gino Finizio, Edizioni scientifiche Napoli (2003)[11]
The New Small. Il problem dimensionale, Gino Finizio, Edizioni scientifiche Napoli (2003)[12]
I.C.T. Design, Smau Industrial Design Aa.Vv., Edizioni Lydra (2003)[13]
Architecture & Mobility: Tradition and Innovation [5][14](2007)

Links

Personal Website [1]
Interview: A conversation with Gino Finizio [2]
Interview: Gino Finizio arrives in France with Design Management [3]
Skira: Architecture & Mobility [4]
Article 1 in Four Wheels magazine [5]
Article 2 in Four Wheels magazine [6]
Article 3 in Four Wheels magazine [7]
Article in Abitare magazine [8]
Article Design & Management in Ottagono magazine [9]
Article Future Design in Ottagono magazine [10]
Article Qualificare La forma in Ottagono magazine [11]
Article Progetto e Innovazione in Ottagono magazine [12]
Article La riduzione del segno in Ottagono magazine [13]
Article Professione Designer in Ottagono magazine [14]
Article Mario Bellini e il Design in Ottagono magazine [15]

Παραπομπές

EGODESIGN.CA The first canadian webzine dedicated to global design
archimagazine - design - Conversazione con Gino Finizio
archimagazine - design - Conversazione con Gino Finizio
GIno Finizio
http://www.triennale.it/Index.php?id=1&idq=466&tbl=0
archimagazine - design - Conversazione con Gino Finizio
Laurea honoris causa al designer Finizio - Repubblica.it » Ricerca
GIno Finizio
GIno Finizio
GIno Finizio
GIno Finizio
GIno Finizio
GIno Finizio
GIno Finizio


Ιταλοί

Εγκυκλοπαίδεια Ιταλίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License