ART

 

.

Η Επιχείρηση Κούτσερα (πολωνικά: Akcja Kutschera) ήταν ενέργεια της πολωνικής αντιστασιακής οργάνωσης Armia Krajowa ή AK (ελληνικά: «Εγχώριος Στρατός» ή «Στρατός της Πατρίδας») κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος των αντιστασιακών ήταν η εξόντωση του Αυστριακού πολιτικού και κρατικού αξιωματούχου της Ναζιστικής Γερμανίας, Φραντς Κούτσερα, ο οποίος κατείχε τη θέση του Ηγέτη των SS και της Αστυνομίας (SSPF) στην κατεχόμενη Βαρσοβία[1]. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1944 και στέφθηκε από επιτυχία. Η όλη επιχείρηση εντασσόταν στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης «Κεφαλές».

Επιχείρηση Κούτσερα
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Χρονολογία 1 Φεβρουαρίου 1944
Τόπος Βαρσοβία
Έκβαση Εκτέλεση Γερμανού διοικητή Βαρσοβίας - γερμανικά αντίποινα.
Αντιμαχόμενοι
Flaga PPP.svg Armia Krajowa
Συνοδεία Κούτσερα και Γερμανοί στρατιώτες
Ηγετικά πρόσωπα
Μπρόνισλαβ Πιετράσεβιτς  †
Φράντς Κούτσερα  †
Δυνάμεις
12 ένοπλοι
Άγνωστες
Απώλειες
4 νεκροί
τουλάχιστον 2 νεκροί

Υπόβαθρο

Ο Κούτσερα διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1943 στη θέση του Ηγέτη των SS και της Αστυνομίας (SSPF), η οποία τελούσε από το 1939 υπό γερμανική κατοχή. Στη διάρκεια της θητείας του συνέδεσε το όνομά του με την εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού και με μαζικές εκτελέσεις των κατοίκων της πόλης, με τα θύματα να προέρχονται από τυχαίες συλλήψεις. Η δράση του οδήγησε στην στοχοποίησή του από την εξόριστη πολωνική κυβέρνηση του Λονδίνου (που τον καταδίκασε ως εγκληματία πολέμου[2]) και τους εθνικιστές αντάρτες της AK, κλιμάκιο της οποίας κατέστρωσε σχέδιο για την εξόντωσή του[1].
Επιχείρηση
Αναμνηστική πλάκα για την επιχείρηση.

Για την επιχείρηση εναντίον του Κούτσερα οργανώθηκε δωδεκαμελής[3] ομάδα ανταρτών υπό την ηγεσία του Μπρόνισλαβ Πιετράσεβιτς[2][4] ή Λοτ (πολωνικά: Bronisław Pietraszewicz). Μετά από δύο απόπειρες που εν τέλει ματαιώθηκαν[1], προγραμματίστηκε μια τρίτη, η οποία πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1944, ενώ ο Κούτσερα αποχωρούσε με υπηρεσιακό όχημα από το αρχηγείο των SS στο κέντρο της Βαρσοβίας. Η ενέδρα υπήρξε επιτυχής και οδήγησε στον θάνατο του Κούτσερα και του οδηγού του[4]. Κατόπιν, οι Πολωνοί αντιστασιακοί ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με παρακείμενους Γερμανούς στρατιώτες, οι οποίοι προέβησαν στην καταδίωξή τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις[2] αντάρτες, ανάμεσά τους και ο Πιετράσεβιτς, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του μερικές μέρες αργότερα σε νοσοκομείο της πόλης[5].

Οι Γερμανοί προχώρησαν με επισημότητα στην κηδεία του Κούτσερα στο Ανάκτορο Μπριλ, ενώ στη συνέχεια η σορός του μεταφέρθηκε στη Γερμανία. Επιπλέον, εκτέλεσαν 300 άτομα για αντίποινα[1].
Παραπομπές

Mazower, Mark (2009). Η Αυτοκρατορία του Χίτλερ. Ναζιστική εξουσία στην κατοχική Ευρώπη. Αθήνα: Αλεξάνδρεια. σελ. 495-496.
Zander, Patrick G. (2017). Hidden Armies of the Second World War. World War II Resistance Movements. Santa Barbara, California: ABC-CLIO. σελ. 146.
Hempel, Andrew (2000). Poland in World War II. An Illustrated Military History. Hippocrene Books. σελ. 51.
Richie, Alexandra (2013). Warsaw 1944. Hitler, Himmler, and the Warsaw Uprising. New York. σελ. 157-158.
Kopf, Stanisław· Bałuk, Stefan (1999). Armia Krajowa. kronika fotograficzna. Wydawn. ARS Print Production. σελ. 192.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License