- Art Gallery -

 

.

Οι Μεν Και Οι Δεν είναι τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε τις τηλεοπτικές σεζόν 1993-1994 1994-1995 και 1995-1996. Τα κείμενα γράφει η Άννα Χατζησοφιά μαζί με το Χάρη Ρώμα. Πρωταγωνιστούν: Χάρης Ρώμας, Άννα Κουρή, Στέλιος Μάινας, Τζόυς Ευείδη.

Υπόθεση

Ο Διονύσης Δάγγας (Χάρης Ρώμας) είναι ενας μεγαλοδικηγόρος που πάντα υπερασπίζεται εγκληματίες. Έχει παντρευτεί την τεμπέλα και σπάταλη Βάνα (Άννα Κουρή) και συζούν σε μια πολυκατοικία στο Κολωνάκι. Ο Τίμος και η Νανά Σταμάτη (Στέλιος Μάινας, Τζόυς Ευείδη), άνεργοι τεμπέληδες, μετακομίζουν στο διπλανό μικρό διαμέρισμα, που το κερδίζουν σε διαγωνισμό. Ο Τίμος και η Νανά κάνουν τα πάντα για να πάρουν χρήματα από τους διπλανούς και κυρίως από το Διονύση, που είναι μεγάλος τσιγκούνης.

Η σειρά ήταν και είναι μια από τις πιό δημοφιλέστερες σειρές της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης και ακόμα και σήμερα προβάλλεται σε επανάληψη.

Διανομή

Ηθοποιός Ρόλος

Τζόυς Ευείδη Νανά Σταμάτη

Άννα Κουρή Βάνα Δάγκα

Στέλιος Μάινας Τίμος Σταμάτης

Χάρης Ρώμας Διονύσης Δάγκας

Καλλιόπη Ταχτσόγλου Αντιγόνη Καραμυτόγκα (έκτακτες συμμετοχές)

Διονύσης Δάγγας

Ο Διονύσης γεννήθηκε το 1960. Μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια και γι’αυτό άρχισε να διαβάζει και να επιτυγχάνει στη μαθητική ζωή του για να ξεχνάει την φτώχεια του. Όταν ήταν μικρός το αγαπημένο του κατοικίδιο ήταν ένα κουνελάκι. Όταν η μητέρα του Διονύση δεν έβρισκε δουλειά και δεν μπορούσε έτσι να αγοράσει φαγητό, σκότωσε το κουνελάκι και του το σέρβιρε στιφάδο. Αυτό το γεγονός άφησε τον Διονύση με Ψυχολογικό τραύμα.

Ο Διονύσης μεγάλωσε και σπούδασε Νομική. Έγινε πολύ επιτυχημένος στο επάγγελμά του, και έλαβε μία εξαιρετική θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδος, τον Άρειο Πάγο, καθώς επίσης και ένα μεγάλο ρετιρέ 180 m² στο Κολωνάκι των Αθηνών το οποίο πήρε προίκα αφού παντρεύτηκε την Βασιλική (Βάνα) Ασπρολέοντα, γόνο, της Ελληνικής Αριστοκρατικής Οικογενείας των Ασπρολεόντων.

Ο Διονύσης έγινε ένας Νεόπλουτος και πάντα ήθελε να εντυπωσιάζει τους άλλους με το να δείχνει τον πλούτο του και τις γνώσεις του. Έγινε Σνόμπ και πάντα απεχθάνετο να θυμάται τα παιδικά του χρόνια. Από την άλλη ήταν ένας μίζερος και τσιγκούνης και δεν του άρεσαν οι σπατάλες. Στο επεισόδιο «Η Τυχερή Δεκάρα» παρουσιάζεται πως το είδωλό του σαν παιδί υπήρξε ο Πάμπλουτος Σκρούτζ ΜακΝτάκ, στο σημείο στο οποίο ο Διονύσης να έχει και την δική του Τυχερή Δεκάρα. Κέρδισε την πρώτη του Δίκη, στην ηλικία των πέντε: Κάποτε ο Διονυσάκης έπαιζε με τους φίλους του στην αλάνα. Ξαφνικά δύο παιδάκια άρχισαν να μαλώνουν για ένα κουλούρι. Ο Διονυσάκης τότε αποφάσισε να δικάσει την υπόθεση. Φώναξε στον Γιωργάκη: - Έλα δω Γιωργάκη, δικό σου είναι το κουλούρι; - Όχι, του λέει ο Γιωργάκης, του Γιαννάκη είναι το κουλούρι, αλλά θα σου δώσω αυτή την δεκάρα αν πείς πως είναι δικό μου. Και έτσι ο Διονύσης κέρδισε την πρώτη του Δεκάρα.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων, ο Διονύσης πάντοτε στήριζε οικονομικά τους δύο του γείτονες και την γυναίκα του. Κατά το τέλος της σειράς έγινε πατέρας δύο παιδιών, αλλά νοιώθει περισσότερη συμπάθεια στα παιδιά των γειτόνων του. Αυτό έγινε λόγω του ότι στην Κλινική, η νοσοκόμα άλλαξε κατα λάθος τις ταμπελίτσες του ονόματος των μωρών, συγχίζοντας έτσι τους μπαμπάδες Διονύση και Τίμο, και τις μαμάδες Βάνα και Νανά. Στο τέλος ο Διονύσης συμφωνεί στο να μεγαλώνει τέσσερα παιδιά, αντί για δύο και επίσης να ζεί μαζί με το ζεύγος Σταμάτη.

Βασιλική (Βάνα) Δάγγα (Ασπρολέοντα)

Είναι η Σύζυγος του Διονύση. Γεννήθηκε το 1964 από μία Πλούσια, Αριστοκρατική Οικογένεια των Αθηνών και μεγάλωσε μέσα στην άνεση και την καλοπέραση καθώς επίσης φοίτισε στα καλύτερα σχολεία. Οι δυνατότητες αυτές όμως της εδώθησαν μόνον και μόνον διότι ο πατέρας της είχε χρήματα. Η Βάνα από μόνη της δεν είναι ούτε έξυπνη, και κάποτε γίνεται πολύ αφελής. Οι σπουδές της δεν της έδωσαν καμία βοήθεια και την άφησαν με πολύ λίγες γνώσεις.

Αφού τελείωσε το σχολείο, η Βάνα παντρεύτηκε τον Διονύση Δάνγκα για τις εξαιρετικές γνωριμίες που είχε με την υψηλή κοινωνία. Από την άλλη, η Βανούλα παντρεύτηκε τον Διονύση γιατί ήταν ερωτευμένη μαζί του. Η Μεγαλύτερή της απογοήτευση κατά την Διάρκεια των Επεισοδίων είναι ότι υπήρξε πάντοτε μία ερωτική γυναίκα η οποία παντρεύτηκε ένα Ψυχρό σύζυγο. Γι’αυτό τον λόγο αγόραζε Γούνες και κοσμήματα, εκνευρίζοντας τον Τσιγκούναρο Διονύση.

Κατά την Διάρκεια των Επεισοδίων η Βάνα έγινε μία παράξενη φίλη με την Νανά. Στην αρχή των Επεισοδίων, η Μητέρα της Βάνας, Βαρβάρα Ασπρολέοντα, βρισκόταν εν διστάσει με τον Πατέρα της Βάνας. Όταν ο Πατέρας της Νανάς, Βαγγέλης Κουρούπας, ερωτεύθηκε την Μητέρα της Βάνας, σύναψε δεσμό μαζί με την Βαρβάρα. Ως αποτέλεσμα ήταν η Νανά και η Βάνα να γίνουν «αδελφές εξ’αγχιστείας». Αυτό το γεγονός βοήθησε την Νανά και την Βάνα να γίνουν πολύ φίλες. Πάντοτε ήταν έτοιμη να μειώσει την Νανά για την καταγωγή και για τις ενδυματολογικές της επιλογές. Πάντοτε όμως υπήρξε έτοιμη να βοηθήσει την Νανά σε πολλά σχέδια για να μπορέσουν να αποκτήσουν χρήματα.

Στο Τέλος των Επεισοδίων, η Βάνα είναι μητέρα δύο παιδιών αλλά νοιώθει περισσότερη συμπάθεια στα παιδιά των γειτόνων της και ειδικά στην κόρη της Νανάς. Αυτό έγινε λόγω του ότι στην Κλινική, η νοσοκόμα άλλαξε κατα λάθος τις ταμπελίτσες του ονόματος των μωρών, συγχίζοντας έτσι τους μπαμπάδες Διονύση και Τίμο, και τις μαμάδες Βάνα και Νανά, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα δύο ζεύγη, λάθος παιδιά.

Τιμόθεος (Τίμος) Σταμάτης

Ο Τίμος Σταμάτης έχει γεννηθεί το 1960 στην Αντίπαρο. Η μητέρα του ήταν δασκάλα, αλλά ο Τίμος εναντιώθη στις αξίες της μητέρας του και άρχισε να ζεί μία Μποέμικη Ζωή. Σε όλα τα επεισόδια ήταν άνεργος (Εδώ γίνεται μία αναφορά από την Νανά την σύζυγό του, η οποία λέει πως 35 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή σε ολόκληρή του τη ζωή, ο Τίμος υπήρξε άεργος) και στηριζόταν οικονομικά από τα εισοδήματα της Νανάς, από τις μικροκλοπές που διέπραττε και από την τράκα που έκανε στον «κολλητό» του τον Διονύση.

Ο Τίμος κέρδισε ένα μικρό διαμερισματάκι 50m² στο Κολωνάκι σε ένα τηλεπαιχνίδι του ΑΝΤ1, και από τότε είναι γείτονας με το Ζεύγος Δάγκα. Είναι ερασιτέχνης κλαρινετίστας και παίζει κλαρίνο όλη την ημέρα. Πάντα σκορπάει και τα λίγα χρήματα που κερδίζει. Είναι πολύ αφελής και δεν καταλαβαίνει ότι ο Διονύσης τον αντιπαθεί. Όποτε δεν έχει χρήματα, το αγαπημένο του θύμα για να εισπράξει χρήματα είναι ο «κολλητός» του ο Διονύσης.

Στο τέλος των επεισοδίων ο Τίμος γίνεται πατέρας αλλά νοιώθει περισσότερη συμπάθεια στα παιδιά των γειτόνων του και ειδικά στον γιο του Διονύση, στον οποίο μαθαίνει και να κλέβει. Αυτό έγινε λόγω του ότι στην κλινική, η νοσοκόμα άλλαξε κατά λάθος τις ταμπελίτσες του ονόματος των μωρών, συγχύζοντας έτσι τους μπαμπάδες Διονύση και Τίμο, και τις μαμάδες Βάνα και Νανά, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα δύο ζεύγη, λάθος παιδιά.

Αθηνά (Νανά) Σταμάτη (Κουρούπα)


Η Νανά γεννήθηκε το 1962 στα Άνω ή Κάτω Κρεμμαστά της Αρκαδίας. Η Μητέρα της, λουλουδού στο επάγγελμα, και πολύ Θεοσεβής άνθρωπος καταγόταν από τα Άνω Κρεμμαστά, ενώ ο πατέρας της, ένας Ρόκ Μουσικός ο οποίος πήγε στην Κορέα, στο Νεπάλ, στο Άμστερνταμ, και γενικότερα, γύρισε όλο τον κόσμο σχεδόν, καταγόταν από τα Κάτω Κρεμμαστά. Η Νανά Υπεραγαπάει τον πατέρα της.

Η Νανά ζεί μία Μποέμικη Ζωή με τον σύζυγό της, τον Τίμο Σταμάτη. Η Νανά λέει πως είναι καλλιτέχνης και ζωγραφίζει καθώς επίσης και φτιάχνει και σκουλαρίκια και άλλα «Κομψοτεχνήματα» τα οποία πωλεί στο Μοναστηράκι των Αθηνών. Είναι πανέξυπνη και οδηγεί τον Τίμο ή την Βάνα σε σχέδια για να εισπράξουν χρήματα.

Στο Τέλος των Επεισοδίων γίνεται μητέρα δύο παιδιών αλλά νοιώθει περισσότερη συμπάθεια στα παιδιά των γειτόνων της και ειδικά στην κόρη της Βάνας. Αυτό έγινε λόγω του ότι στην Κλινική, η νοσοκόμα άλλαξε κατα λάθος τις ταμπελίτσες του ονόματος των μωρών, συγχίζοντας έτσι τους μπαμπάδες Διονύση και Τίμο, και τις μαμάδες Βάνα και Νανά, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα δύο ζεύγη, λάθος παιδιά.

Αντιγόνη (Μπουρτζούκου-Καραμυτόγκα) Καραγκούνη

Η Μέχρι Προσφάτως Δεσποινίς και τώρα Κυρία Αντιγόνη, είναι μία ένοικος στην Πολυκατοικία στο Κολωνάκι, όπου έχει για γείτονες το ζεύγος Δάνγκα και Σταμάτη.

Η Δεσποινίς Αντιγόνη, μέχρι Προσφάτως φρόντιζε τον Στρατηγό, ο οποίος όταν απεβίωσε εις κύριον άφησε κληρονομιά στην Αντιγόνη το διαμέρισμά του 146 m² καθώς επίσης και μία διαθήκη στην οποία η Αντιγόνη ακόμα και ώς Τρίτη κατα σειράν δικαιούχος κατάφερε να κληρονομήσει τα 60000000 Δραχμές του Στρατηγού, αφού ήλθε εις Γάμου Κοινωνία εντός της προθεσμίας του ενός μηνός.

Ο Σύζυγος της Κυρίας Αντιγόνης, Μάκης Καραγκούνης, την ερωτεύθηκε με την πρώτη ματιά που της έριξε. Η Γνωριμία αυτή ευθύνεται στον Διονύση ο οποίος για να την βγάλει από την μέση και να διεκδηκήσει εκείνος την κληρονομιά του Στρατηγού, της γνώρισε τον Κύριο Μάκη, δίχως να ξέρει πως έχασε μέσα από τα χέρια του την Κληρονομιά.

Η Κυρία Αντιγόνη εμφανίσθη σε πολλά επεισόδια των «Οι Μέν και Οι Δέν». Πάντοτε όμως είχε μίαν έχθρα με τον Διονύση, αλλά όταν αρρώστησε ο Διονύσης, η Αντιγόνη τον περιέθαλψε.

Η Δεσποινίς Αντιγόνη, μέχρι το τέλος των Επεισοδίων υπήρξε ένας από τους Κύριους χαρακτήρες της σειράς

Οι Μεν και Οι Δεν

Είδος Κωμική
Εικόνα 4:3, έγχρωμη
Διάρκεια ~ 25 Λεπτά (ανα επεισόδιο)
Δημιουργοί Χάρης Ρώμας,
Άννα Χατζησοφιά
Παραγωγή Φρόσω Ράλλη
Πρωταγωνιστές Τζόυς Ευείδη,
Άννα Κουρή,
Στέλιος Μάινας,
Χάρης Ρώμας,
Καλλιόπη Ταχτσόγλου
Χώρα Ελλάδα
Τηλεοπτικός Σταθμός Antenna
Προβολή 1992 – 1994
Αριθμος Επεισοδίων

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License