> Πανιώνιος (ποδόσφαιρο)

ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης ιδρύθηκε το 1890 στη Σμύρνη λίγα χρόνια πριν την Μικρασιατική καταστροφή. Το τμήμα ποδοσφαίρου του Πανιωνίου, που σχηματίστηκε επί οργανωμένης βάσης το 1895, αποτελεί την αρχαιότερη εν ενεργεία ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα, ενώ σήμερα αγωνίζεται στη Σούπερ Λιγκ ως ΠΑΕ Πανιώνιος Γ.Σ.Σ..[1][2]

Ιστορία
Ιστορία
Σμύρνη (1890-1922)

Σε εφημερίδες της πόλης αναφέρονται στο διάστημα 1890-1893 ποδοσφαιρικοί αγώνες των μελών του μουσικογυμναστικού σωματείου Ορφεύς Σμύρνης μεταξύ τους, με ομάδες ναυτών σε ξένα εμπορικά και πολεμικά πλοία και με συλλόγους αλλοδαπών κατοίκων (Football Club Smyrna, Bournobat JAA). Το άθλημα στη Σμύρνη έφεραν Άγγλοι, οι οποίοι διέμεναν κυρίως στη συνοικία του Μπουρνόβα. Εκεί δημιούργησαν γήπεδο, όπου έως το 1904 διεξάγονταν οι διεθνούς εμβέλειας Πανιώνιοι Αγώνες και αποτέλεσε έδρα της Bournobat Juniors Athletic Association of Smyrna, αγγλικής ένωσης με αρκετούς Έλληνες αθλητές. Από αυτούς, στο ποδόσφαιρο ξεχώριζαν οι: Αγγελόπουλος, Αναγνωστόπουλος, Αργυρίου, Γριμάνης, Καλομοίρης, Καραράς, Κεντρωτής, Κόγκος, Κούτελης, Μεγαρίδης, Παστουρμαντζής και Περώνης. Η JAA διασπάστηκε το 1908 σε δύο μέρη και το ένα εντάχθηκε στον προϋπάρχοντα (ίδρ. 1900 περίπου) Ερμή, ενώ το άλλο σχημάτισε το βραχύβιο Θησέα Μπουρνόβα.

Το 1895 συγκροτήθηκε η πρώτη οργανωμένη ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου Γυμνάσιον Σμύρνης, το οποίο επανενώθηκε με τον Ορφέα τον Οκτώβριο του 1898 (πενταετία μετά την αρχική του αποχώρηση), υπό τη νέα ονομασία Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης. Παίκτες του τελευταίου επιλέχθηκαν στην αντιπροσωπευτική μικτή της Σμύρνης για τους Μεσοολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών το 1906, όπου και κατέλαβαν τη 2η θέση επί τεσσάρων ομάδων. Πάντως, κορμός εκείνης της αποστολής υπήρξαν οι ποδοσφαιριστές της Bournobat JAA.
Αμφίεση του 1908

Το επόμενο διάστημα ο Πανιώνιος πήρε τα ποδοσφαιρικά σκήπτρα της πόλης. Ως εκπρόσωπός της επίσης, στις 2 Μαρτίου 1908 νίκησε με 3-1 (ημίχρ. 1-1) τη μικτή Αθηνών-Πειραιώς (από παίκτες των Εθνικού ΓΣ Αθηνών, Πανελλήνιου ΓΣ και Πειραϊκού Συνδέσμου) σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου, παρουσία του διαδόχου τότε Κωνσταντίνου και μελών της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο Πανιώνιος αγωνίστηκε με "κατερύθρους μπλούζας και λευκά πανταλόνια" και την ακόλουθη σύνθεση κατά την ορολογία της εποχής:

τερματιστής: Κ. Μαλκότσης
οπισθοφύλακες: Α. Μωραϊτίνης, Κ. ή Ν. Λάσκαρις (αρχηγός)
μέσοι: Ν. Νικολαΐδης, Χ. Βεντιρόζος, Ι. Χριστιανούδης
εμπροσθοφύλακες: Δ. Λάσκαρις, Κ. Βύζιος, Γ. Νικολαΐδης, Ν. Απέργης και Θεμ. Κωνσταντινίδης.[3]

Στα τέλη του 1909 ο Πανιώνιος έδωσε τρεις αγώνες στην Αθήνα, αμέσως μετά τη λήξη του 2ου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που είχε διοργανώσει ο ΣΕΓΑΣ. Ο Πανιώνιος νίκησε με 5-3 τον πρόσφατο τότε πρωταθλητή Ελλάδος «Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο» -τον μετέπειτα Παναθηναϊκό-, ήρθε ισόπαλος 1-1 με τη Μικτή Πειραιά και ηττήθηκε με 2-3 από τη Μικτή Αθηνών. Μια φωτογραφία του 1909 με κύπελλο ίσως προέρχεται από αυτό το τουρνουά.

Είναι γνωστό πως ο Πανιώνιος και οι άλλες ομάδες της Σμύρνης (Απόλλων, Αρμενική, Μπουρνόβας, Πέλοψ Μελαντίας, Μακάμπι, Αλτάι (τουρκική), Ευαγγελική Σχολή, Σχολή Μπάρξερ) διοργάνωναν τουρνουά και κάποιο υποτυπώδες πρωτάθλημα. Σώζονται φωτογραφίες από αγώνες του Πανιωνίου στο στάδιό του. Αναφέρεται, ότι το 1910 το Κύπελλο Πανιωνίου κατέκτησε η Σχολή Μπάρξερ. Το 1911 ο Πανιώνιος έχασε το πρωτάθλημα από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και το 1922 από τον Απόλλωνα. Όμως, κατέκτησε την πρώτη θέση το 1913-1914, όπως φαίνεται σε μια φωτογραφία με κύπελλο, στην οποία διακρίνονται οι παίκτες: Χ. Βεντιρόζος, Μαγγανιώτης, Θ. Δημητρίου, Αντ. Πατιάδης και Σ. Δεσποτόπουλος. Την ισχύ της ομάδας αυτής αποδεικνύει και το γεγονός ότι το 1914 στην ενδεκάδα της Μικτής Σμύρνης συμμετείχαν οκτώ παίκτες του Πανιωνίου. Προπονητής της ομάδας, από το 1909 τουλάχιστον, ήταν ο γυμναστής Σοφ. Μάγνης.

Το 1920 στην Εθνική ομάδα που συγκροτήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, συμμετείχαν οι εξής τρεις (3) ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου: Αντώνιος Φωτιάδης (τερματοφύλακας), Θεόδωρος Δημητρίου (ο Μπέμπης ή Μπίμπος, αριστερός ακραίος επιθετικός) και ο αναπληρωματικός Σωτήριος Δεσποτόπουλος (μέσος).[4][5][6][7] Αντιμετώπισαν τη Σουηδία στις 28 Αυγούστου 1920, σε έναν αγώνα ο οποίος θεωρείται από τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία FIFA ως ο πρώτος της εθνικής Ελλάδας (και μοναδικός επίσημος πριν τη δημιουργία της ΕΠΟ το 1926). Άμαθοι σε γήπεδο με χόρτο, οι παίκτες ταλαιπωρήθηκαν και στο 8ο μόλις λεπτό έμειναν 10 λόγω τραυματισμού του Καλούδη, για να ηττηθούν τελικά 0-9 (ημίχρ. 0-6). Η ίδια αποστολή κατά την επιστροφή της από την Αμβέρσα μέσω Άμστερνταμ-Παρισίων-Μασσαλίας, έδωσε φιλικό παιχνίδι με τοπικό σύλλογο της ολλανδικής πόλης και γνώρισε εκ νέου την ήττα με 2-4. Η τελευταία αυτή σύνθεση της Εθνικής δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, αλλά σίγουρα μετείχαν κάποιοι από τους προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου.[8][9]

Το 1921, παίκτες της ομάδας στελέχωσαν τη μικτή Σμύρνης για τη σπουδαία συνάντηση Νέας Ελλάδος-Παλαιάς Ελλάδος στο στάδιο του Πανιωνίου, όπου παρουσία 7.500 θεατών, του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της πόλης, η μικτή Αθηνών/Πειραιώς νίκησε 4-2.[9] Ο σύλλογος το 1922 αδυνατεί να πάρει μέρος στο πασχαλινό τουρνουά της Ποδοσφαιρικής Ενώσεως Αθηνών-Πειραιώς, διότι πολλοί ποδοσφαιριστές του ήταν στρατευμένοι.
Αθήνα (1922-1940)
Αμφίεση του 1924

Παρά την καταστροφή και τον ξεριζωμό από τη Σμύρνη, ο Πανιώνιος ανασυγκρότησε σχετικά γρήγορα και με επιτυχία την ποδοσφαιρική ομάδα του. Ήδη στο πρώτο Δ.Σ. της προσφυγιάς, που συγκροτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1922, ορίστηκαν ως έφοροι ποδοσφαίρου οι Δ. Αγγελομάτης και Σ. Γροσομανίδης. Στις 15 Ιανουαρίου 1923 η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο Γ΄ πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Αθηνών-Πειραιώς 1922-1923 εναντίον του Παναθηναϊκού: "Σήμερον εν τω Ποδηλατοδρομίω του Ν. Φαλήρου πρώτη εμφάνισις των σμυρναϊκών ποδοσφαιρικών σωματείων εις επισήμους αγώνας. Ώρα 2 1/4 μ.μ. Πανιώνιος Γυμναστ. Σύλλογος εναντίον Παναθηναϊκού Αγωνιστικού και Ποδοσφαιρικού Ομίλου.".[10] Ο σύλλογος κατέλαβε τη 2η θέση στο Γ΄ και την 3η στο Δ΄ Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθηνών-Πειραιώς

Στο Γ΄ πρωτάθλημα ΕΠΣΑΠ (1923) έφερε τα εξής αποτελέσματα στον προκριματικό όμιλο: με Κονκόρντια 9-1, με Ο.Φ. Πειραιά 2-1, με Πειραϊκή Ένωση 2-1, με Παναθηναϊκό 0-2[11] (ισόβαθμος στην κορυφή με τους δύο τελευταίους - προκρίθηκαν οι τρεις τους),[12] και στην τελική φάση: με Πειραϊκό Σύνδεσμο 3-4, με Πειραϊκή Ένωση 0-0, με Παναθηναϊκό 2-0, με Απόλλωνα 1-0 (2ος με 5 β., 6-4 τερμ., πίσω από τον Πειραϊκό Σύνδεσμο).
Στο Δ΄ πρωτάθλημα ΕΠΣΑΠ (1924) έφερε τα εξής αποτελέσματα: με Αθηναϊκό 7-1, με Παναθηναϊκό 1-0, με Ο.Φ. Πειραιά 0-1, με Απόλλωνα 1-0, με Α.Π.Σ. Πειραιά 0-1, με Γουδί 4-2 (3ος με 10 β., 14-5 τερμ., πίσω από τον Α.Π.Σ. Πειραιά και τον Ο.Φ. Πειραιά που είχαν από 11 βαθμούς).

Στην ΕΠΣΑ

Το 1924, όταν ιδρύθηκε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (ΕΠΣΑ), ο Πανιώνιος υπήρξε το 5ο χρονικά μέλος που εγγράφηκε σε αυτήν, ενώ τον Νοέμβριο του 1926 ο σύλλογος ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Την περίοδο 1923-24 αγωνίστηκε στο Α΄ πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών. Νίκησε τον Μίλωνα (2-0), αλλά ηττήθηκε από τον Απόλλωνα (0-1). Τερμάτισε στην 4η θέση της τελικής κατάταξης αλλά την επόμενη περίοδο 1924-25 δεν πήρε μέρος λόγω της προσωρινής διαγραφής του από την ΕΠΣΑ μεταξύ Οκτωβρίου 1924 και μέσων 1925.
Σημαντικοί ποδοσφαιριστές του την εποχή εκείνη και ως το 1930 ήταν οι: Γροσομανίδης, Νικολαΐδης, Δαπέρης και αδελφοί Αμπετιάν. Επίσης, συμμετείχαν οι: Πανάς, Πανταζίδης, Μανιατόπουλος, Κριτίας, Χαϊδεμένος, Βουδόπουλος, Ελευθερίου, Παπάζογλου, Οικονομίδης, Λεώνης, Ψαλτόπουλος και Αχαρονιάν.
Τα επόμενα χρόνια η ποδοσφαιρική ομάδα αδυνάτισε, καθώς ο σύλλογος δεν είχε γήπεδο και στεγαζόταν σε ένα γραφείο στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ως ποδοσφαιρική έδρα χρησιμοποιούσε το γυμναστήριο του Πανελληνίου και αργότερα το γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Έτσι δεν σημείωσε κάποιες επιτυχίες, ούτε ανέβηκε κατηγορία. Το 1925 αναφέρεται μόλις ένας φιλικός αγώνας με τον Αθηναϊκό (2-1), ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τον Απρίλιο του 1925 δεν έδωσε ούτε έναν ποδοσφαιριστή στη "Μικτή Σμύρνης", η οποία συγκροτήθηκε από τον Απόλλωνα και την Ένωση Αρμενίων για να αντιμετωπίσει μια μικτή σερβική ομάδα που έδινε φιλικούς αγώνες στην Αθήνα.[13]
Τον Ιούλιο του 1925 ξεκίνησε μια προσπάθεια ανασύστασης της ποδοσφαιρικής ομάδας[14] και την περίοδο 1925-26 αγωνίστηκε στη Β΄ κατηγορία. Είχε πολύ μέτριες επιδόσεις, κάποιες φορές δεν κατέβηκε στους αγώνες (π.χ. στον αγώνα με την "Ελληνορωσική" στις 16/5/1926) και τελικά υποβιβάστηκε στη Γ΄ κατηγορία το 1932-33.
Την περίοδο 1927-28 στη διαμάχη της ΕΠΟ και της ΕΠΣΑ με το ΠΟΚ πήρε το μέρος της ομοσπονδίας.
Την περίοδο 1933-34 μετείχε στην κλήρωση του πρωταθλήματος ΕΠΣΑ στη Γ΄ κατηγορία αλλά είναι άγνωστο αν μετείχε. Η έλλειψη γηπέδου αποθάρρυνε τους νέους ποδοσφαιριστές να έρθουν στο σύλλογο κι έτσι η ποδοσφαιρική ομάδα ουσιαστικά διαλύθηκε. Οι εναπομείναντες παίκτες εντάχθηκαν στην Πράσινη Θύελλα, που είχε ως έδρα το γήπεδο της Λεύκας κοντά στον Άγ. Παντελεήμονα Ιλισού.

Φιλικοί αγώνες

Παρά το ότι δεν είχε δυνατή ομάδα, η φήμη του συλλόγου μεταξύ των προσφυγικών πληθυσμών ήταν πολύ μεγάλη και συχνά προσκαλείτο για φιλικούς αγώνες σε επαρχιακές πόλεις με έντονο προσφυγικό στοιχείο.

Την περίοδο των εορτών 1928-29 μετέβη στη Λέσβο, όπου συνέτριψε τον Παλλεσβιακό με 6-1 και τον Άρη Μυτιλήνης με 6-0, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους φιλάθλους του νησιού, πολλοί από τους οποίους ήταν μικρασιάτες ή είχαν ζήσει στη Μικρασία και στη Σμύρνη.[15]
Στις 2 Φεβρουαρίου 1929, με την ευκαιρία της εορτής της Υπαπαντής, μετέβη στην Καλαμάτα, όπου συνέτριψε τον Απόλλωνα Καλαμάτας με 7-2 και τον Εθνικό Καλαμάτας με 9-1.[16] Στον αγώνα με τον Απόλλωνα, που ήταν ο πρώτος αθηναϊκής ομάδας στην Καλαμάτα, ο Πανιώνιος χρησιμοποίησε τους εξής παίκτες: τερμ.: Χαρατζόπουλος, αμυντικοί: Καλλιγάς, Γκίλης (που χαρακτηρίζεται "γηραιός"), μέσοι: Τσίκαλης, Παπούλιας, Παπάζογλου, κυνηγοί: Καμπαζής, Ρεντίφης, Δεληγιάννης, Νικολάου, Γρηγορίου.[17] Στον δεύτερο αγώνα με τον Εθνικό Κ., τον σύλλογο ενίσχυσαν ο αρχηγός του Νικολαΐδης και ο Βαβαλίδης, που μετέβησαν από την Αθήνα.[18]
Στις 16 Μαρτίου 1930 αγωνίστηκε στην Κόρινθο με τον τοπικό Αχιλλέα σε "αγώνα ρεβάνς".[19]
Το Δεκέμβριο του 1930, σε φιλικό αγώνα ηττήθηκε με 7-3 από τον Παλλεσβιακό στη Μυτιλήνη, ένα αποτέλεσμα που δείχνει πόσο είχε αποδυναμωθεί η ομάδα.[20] Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνέχεια δεν αναφέρεται ούτε μία νίκη της ομάδας, έστω και σε φιλικό.

Νέα Σμύρνη (1940)

Το 1940, εν όψει της δημιουργίας του γηπέδου Ν. Σμύρνης οι παίκτες της Πράσινης Θύελλας αποφάσισαν ομαδικά να ενταχθούν στον Πανιώνιο. Έτσι δημιουργήθηκε πάλι η ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου. Τη νέα ομάδα αποτέλεσαν οι: Βαζαίος, Μπουμπής, Λέκκας, Χριστάκης, Σκιαδάς, Ζαρκάδης, Βενετσάνος, Κωτσόβολος, Ηλιάδης, Χαροκόπος και Βασίλης Στάικος. Όμως, πριν καλά-καλά προλάβει να ανασυσταθεί, η ομάδα περιήλθε σε απραξία λόγω του πολέμου. Πρόλαβε να δώσει μόλις έναν φιλικό αγώνα με την Α.Ε. Καλλιθέας (2-0) στις 20 Οκτωβρίου 1940. Μια βδομάδα αργότερα ξεκίνησε ο πόλεμος. Στη διάρκεια της κατοχής ελάχιστη ποδοσφαιρική δραστηριότητα υπήρξε. Όμως η ομάδα επιβίωσε χάρη στις προσπάθειες του Γ. Ρουσόπουλου.
Περίοδος 1946-1959
Στάδιο Νέας Σμύρνης

Μετά την κατοχή μια αξιόλογη φουρνιά ποδοσφαιριστών πλαισίωσαν το σωματείο και του χάρισαν επιτυχίες. Από το 1945 ως το 1959 που συστάθηκε η Α΄ Εθνική κατηγορία, ο Πανιώνιος συμμετείχε κανονικά στο πρωτάθλημα Αθηνών, το οποίο κατέκτησε το 1951. Έξι φορές προκρίθηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, στο οποίο τερμάτισε 2ος το 1951. Το επόμενο έτος έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος αποκλείοντας τους: Απόλλωνα Αθ. (2-1 εκτός), Εθνικό Π. (2-2, 3-2) και Δόξα Δρ. (2-1, 2-1). Στον τελικό έχασε από ατυχία από τον Ολυμπιακό. Ενώ προηγείτο με 2-1, ισοφαρίστηκε στο 90΄ και έχασε με 2-0 στον επαναληπτικό. Τα επόμενα χρόνια έφτασε άλλες τρεις φορές μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου. Την περίοδο αυτή στην ομάδα αγωνίζονταν οι: Πεντζαρόπουλος, Νώντας Κασάπογλου, Κερδεμελίδης, Ι. Ζαρκάδης, Παυλίδης, Βασίλης Στάικος, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Τσολιάς, Ν. Ζαρκάδης, Κώστας Σωτηριάδης (Κωστάρας), Αδάμ Τσουχνικάς, Θανάσης Σαραβάκος, Αναστάσιος Μυλωνάκης, Κων. Κωνσταντινίδης, Χρονόπουλος κλπ.

Διακρίσεις

1946-47: Πρωτάθλημα Αθήνας: 2η θέση. Πρωτάθλημα Ελλάδας: 3η θέση.
1947-48: Κύπελλο Ελλάδος: προημιτελικά.
1948-49: Πρωτάθλημα Αθήνας: 2η θέση. Κύπελλο Ήθους.
1949-50: Πρωτάθλημα Αθήνας: 2η θέση. Κύπελλο Ελλάδος: προημιτελικά.
1950-51: Πρωτάθλημα Αθήνας: 1η θέση. Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2η θέση. Κύπελλο Ήθους.
1951-52: Κύπελλο Ελλάδος: φιναλίστ.
1952-53: Κύπελλο Ελλάδος: ημιτελικά.
1953-54: Κύπελλο Ελλάδος: ημιτελικά.
1954-55: Κύπελλο Ελλάδος: προημιτελικά.
1955-56: Κύπελλο Ελλάδος: προημιτελικά.
1956-57: Πρωτάθλημα Αθήνας: 3η θέση. Πρωτάθλημα Ελλάδας: 8η θέση.
1957-58: Πρωτάθλημα Αθήνας: 3η θέση. Πρωτάθλημα Ελλάδας: 6η θέση.
1958-59: Πρωτάθλημα Αθήνας: 2η θέση. Πρωτάθλημα Ελλάδας: 3η θέση. Κύπελλο Ελλάδος: ημιτελικά.

Α΄ Εθνική κατηγορία (1959-1979)
Στατιστικά στοιχεία
Τίτλοι 2 κύπελλα Ελλάδας (1979, 1998)
1 Βαλκανικό κύπελλο (1971)
2 πρωτάθλημα Σμύρνης (1914)(1910)
2 πρωτάθλημα Αθηνών (1951)
Φιναλίστ 4 κυπέλλου Ελλάδας: (1952, 1961, 1967, 1989)
1 Βαλκανικού κυπέλλου (1986)
Παρουσία σε Α΄ Εθνική (Super League)[21]
Συμμετοχές
- Σύνολο
52
- Υποβιβασμοί 2 (1992, 1996)
- Αγώνες 1.660
- Νίκες 570
- Ισοπαλίες 440
- Ήττες 650
- Περισ. συμ. Στάθης Χάιτας (460)
Τέρματα
- Υπέρ
1.986
- Κατά 2.119
- Κορ. σκόρερ Γιώργος Δέδες (151)
Θετικά ρεκόρ
- Υψηλ. θέση
2η (1970-71)
- Ευρ. νίκη 8-0 εντός με Ολ. Λ. (69-70)
- Περισ. νίκες 21 (1970-71)
- Λιγότ. ήττες 6 (1970-71)
- Αήτηττο σερί 13 αγώνες (1984 με 1985)
- Σερί νικών 5 αγώνες (1999-00)
Αρνητικά ρεκόρ
- Χαμηλ. θέση
17η (1995-96)
- Ευρ. ήττα 1-7 εκτός από ΑΕΚ (89-90)
- Περισ. ήττες 21 (1995-96)
- Λιγότ. νίκες 5 (1975-76)
- Σερί χωρίς ν. 13 αγώνες (1975 με 1976)
- Σερί ηττών 6 αγώνες (1968 με 1969, 1983-84)
Ισοπαλίες
- Περισσότερες
14 (1989-90)
- Λιγότερες 3 (1999-00 σε 34 αγ. και 2012-13 σε 30 αγ.)
- Σερί 4 (2003-04)
Η δεκαετία του ’60

Την περίοδο 1959-60 ο Πανιώνιος ήταν η μία από τις τέσσερις αθηναϊκές ομάδες που συγκρότησαν τις 16 της Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Στο πρώτο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικης Κατηγορίας αγωνίστηκαν οι: Κώστας Βαλλιάνος (τερμ.), Γιάννης και Γεώργιος Γιαννακόπουλος (αδέλφια), Κώστας Γεωργόπουλος, Παναγιώτης Ερμείδης, Κυριάκος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Καψής, Γιώργος Κοσμόπουλος, Στάθης Μαυρίδης, Στέλιος Μπραουδάκης, Γιώργος και Παναγιώτης (Τάκης) Παπουλίδης (αδέλφια), Θανάσης Σαραβάκος, Στέλιος Σώχος (τερμ.), Στάθης Χάιτας, Θανάσης Χρήστου και Αδάμ Χρονόπουλος.[22]

Η δεκαετία του ’60 ήταν από τις πιο πετυχημένες του συλλόγου. Με λιγοστές εξαιρέσεις τερμάτισε σχεδόν πάντα στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος και έφθασε δύο φορές στον τελικό του κυπέλλου.

Το 1960-61 απέκλεισε τους: Ατλαντίδα Χανίων (2-0 εκτός), Ηρακλή Καβάλας (3-0 εντός), Παναθηναϊκό (2-1 εντός) και Ηρακλή (1-0 εκτός) αλλά έχασε στον τελικό από τον Ολυμπιακό (3-0). Την ομάδα συγκροτούσαν οι: Σώχος, Καψής, Παπουλίδης, Θανάσης Χρήστου, Αναστάσιος Μυλωνάκης, Μαυρίδης, Γ. Γιαννακόπουλος, Χάιτας, Σαραβάκος, Αθανασούλας, Ι. Γιαννακόπουλος, Χρονόπουλος, Μπραουδάκης.
Το 1966-67 απέκλεισε τους: ΟΦΗ (2-2, κλήρωση) και Πανελευσινιακό (3-0) αλλά έχασε στον τελικό από τον Παναθηναϊκό (1-0). Την ομάδα συγκροτούσαν οι: Κουρκουβέλας, Κώστας Καραγιαννόπουλος, Σκρέκης, Ηλίας Χατζηβασιλείου, Νέγρης, Καζαντζίδης, Κυριαζής,Θ. Ιντζόγλου, Χάιτας, Αχιλλέας Αθανασούλας, Γ. Δέδες, Ανέστης Κόλλιας.
Το 1968 πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αναδεικνύεται ο Θ. Ιντζόγλου με 24 γκολ.
Το 1968-69 έφτασε ξανά μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου.
Το 1969-70 συμμετείχε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, όπου αποκλείστηκε από τη ΦΚ Χάνσα Ρόστοκ (0-3, 2-0).

Η δεκαετία του ’70

Η δεκαετία του ’70 ξεκίνησε με σημαντικές επιτυχίες και με προπονητή τον Άγγλο Τζο Μάλετ απέφερε τον πρώτο σημαντικό ποδοσφαιρικό τίτλο στο σωματείο.

Το 1970-71 τερμάτισε στη 2η θέση στο πρωτάθλημα, πίσω από την ΑΕΚ αλλά μπροστά από τον φιναλίστ του Κυπ. Πρωταθλητριών Παναθηναϊκό. Είναι η καλύτερη θέση που έχει τερματίσει ως τώρα. Επίσης, πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και τρίτος στην Ευρώπη (χάλκινο παπούτσι) αναδείχθηκε ο Γιώργος Δέδες με 28 γκολ.
Το φθινόπωρο του 1971 συμμετείχε και κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο. Στον προκριματικό όμιλο απέκλεισε την τουρκική Αλτάι Σμύρνης (1-2, 1-0) σε μια ιστορική επιστροφή, καθώς αντιμετώπισε την τουρκική ομάδα στη γενέτειρα Σμύρνη και μάλιστα στο γήπεδό του, το οποίο άφησε, όταν εγκατέλειψε τη Σμύρνη το 1922. Στη συνέχεια, αντιμετώπισε τη ρουμανική Στεαγκούλ (1-1, 1-1) και στον τελικό νίκησε την αλβανική Μπέσα Δυρραχίου (2-0, 1-1). Στο Βαλκανικό Κύπελλο μετείχε και το 1975 αλλά στον προκριματικό όμιλο σημείωσε μία νίκη, μία ισοπαλία και δύο ήττες και αποκλείστηκε.
Το επόμενο έτος, 1971-72, είχε μια σημαντική επιτυχία στο Κύπ. ΟΥΕΦΑ. Στον α΄ γύρο απέκλεισε την ισπανική Ατλέτικο Μαδρίτης (1-2, 1-0), με γκολ των Κ. Λαγού, Θ. Ιντζόγλου. Η συνέχεια όμως δεν ήταν η ανάλογη, καθώς υπέστη βαριά ήττα από την ουγγρική Φερεντσβάρος με 6-0, σε έναν επεισοδιακό αγώνα, στον οποίο αποβλήθηκαν πολλοί εκνευρισμένοι παίκτες του, με συνέπεια την τιμωρία και τον αποκλεισμό του σωματείου από τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Το ίδιο έτος και το επόμενο έφτασε ως τα ημιτελικά του κυπέλλου, ενώ τις επόμενες τρεις χρονιές (1973-1976) ως τα προημιτελικά.

Τη σπουδαία ομάδα εκείνης της περιόδου συγκροτούσαν οι παίκτες: Φίλης, Χριστοδούλου Δ. Σκρέκης, Τόλης Τσιρογιάννης, Θεοφιλόπουλος, Βασίλης Μωραϊτέλης, Στάθης Χάιτας, Θανάσης Ιντζόγλου, Μπάμπης Ιντζόγλου, Γιώργος Δέδες, Θωμάς Μαύρος, Αλέκος Παπασίκας, Γιάννης Κυριαζής, Κώστας Λαγός και Γιώργος Σπυρόπουλος

Τις επιτυχίες ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία. Πολλοί παίκτες του μεταγράφηκαν σε άλλα σωματεία και η ομάδα αποδυναμώθηκε. Στο πρωτάθλημα τερμάτιζε μόνιμα κάτω από την 7η θέση, με χειρότερη τη 16η το 1977-78 και συχνά κινδύνευε με υποβιβασμό.

Η δεκαετία έκλεισε με την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος του 1979, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Αφού απέκλεισε τους: Ολυμπιακό Λουτρακίου (3-1), Εδεσσαϊκό (3-2), Αλμωπό Αριδαίας (1-0), Άρη (2-5, 5-1) και Ολυμπιακό (2-1, 2-3), στον τελικό νίκησε την ΑΕΚ με 3-1. Την κυπελλούχο ομάδα αποτελούσαν οι: Ζαφείρης Κάκαρης, Μάκης Ζαχαρόπουλος, Γραβάνης, Χαλκίδης, Εμβολιάδης, Χαράλαμπος Σαϊπάς (46΄ Μωραϊτέλης), Νόνι Λίμα, Δημήτρης Μαυρίκης, Νίκος Αναστόπουλος, Γιάννης Παθιακάκης, Κώστας Βαλλίδης. Προπονητής: Πάνος Μάρκοβιτς.
Το επόμενο έτος είχε μια επιτυχημένη συμμετοχή στο Κυπ. Κυπελλούχων. Απέκλεισε την ολλανδική Τβέντε (4-0, 1-3) και αποκλείστηκε δύσκολα από τη σουηδική Γκέτεμποργκ (1-0, 0-2).

Το επαγγελματικό πρωτάθλημα (1979 ως σήμερα)
Η δεκαετία του ’80

Τη δεκαετία του ’80 συνεχίστηκε η φθίνουσα πορεία και σχεδόν κάθε χρόνο η ομάδα κινδύνευε με υποβιβασμό. Μάλιστα, επί δυο συνεχόμενες χρονιές σώθηκε έπειτα από αγώνες μπαράζ: το 1983 με Μακεδονικό (3-2) και το 1984 με Γιάννινα (2-0 στην παράταση). Παρά τη μετριότητά της η ομάδα ανέδειξε ένα νέο αστέρι, τον επιθετικό Δημήτρη Σαραβάκο. Μετά τα μέσα της δεκαετίας, με πρόεδρο το Μιχάλη Σταματελάτο, ο Πανιώνιος είχε πάλι επιτυχίες υπό την καθοδήγηση του Βέλγου προπονητή Ούρμπεν Μπραμς, ο οποίος έμεινε στον πάγκο του Πανιωνίου για τρία χρόνια (1985-88) με απόλυτη επιτυχία (33 ν. - 27 ισ. - 30 ήτ.). Ο Μπραμς παραμένει ως σήμερα ο μακροβιότερος προπονητής του συλλόγου.

Το 1986 τερμάτισε στην 5η θέση και συμμετείχε με επιτυχία στο Βαλκανικό Κύπελλο φτάνοντας μέχρι τον τελικό.
Το 1987 τερμάτισε στην 4η θέση και συμμετείχε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από τη γαλλική Τουλούζ (0-1, 1-5). Το έτος αυτό έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις στο κύπελλο. Απέκλεισε κατά σειρά Χαραυγιακό (2-0), ΑΕΚ (1-0), ΠΑΟΚ (3-0, 0-1) και Ολυμπιακό (3-0, 0-1), για να αποκλειστεί από τον Παναθηναϊκό (1-3, 1-0) στα προημιτελικά. Τις περιόδους αυτές αστέρια της ομάδας ήταν οι: Αντώνης Μανίκας, Βαγγέλης Φιλιππής, Νίκος Τσιαντάκης, Γιώργος Καραμίχαλος, Γιάννης Παυλόπουλος (Έβανς), Στέλιος Αποσπόρης, Νταβόρ Γιούρισιτς (Γιουγκ.), Νίκος Χαλκίδης, Χρήστος Εμβολιάδης, Δημήτρης Μαυρίκης, Νόνι Λίμα, Ηλίας Μπέριος, Κουτρόπουλος, Θανάσης Καναράς, Παπουλίδης, Τεοντόρ Μπαρζόφ (Βούλγ.) και Γκάρι Όουεν (Άγγλος).
Το 1989 έφτασε στον τελικό του κυπέλλου. Αφού απέκλεισε τους Σπάρτη (4-0, 0-1), Άρη Θεσσαλονίκης (3-0, 0-2), ΠΑΟΚ (0-2, 3-0) και Λάρισα (2-0, 0-0), έχασε στον τελικό από τον Παναθηναϊκό (1-3). Την ομάδα συγκροτούσαν οι: Θεολόγης Παπαδόπουλος, Μάκης Χατζημωυσιάδης, Γιάννης Παπουλίδης, Χρήστος Κουτρόπουλος, Γιώργος Τόγιας, Θανάσης Καναράς (51΄ Βασίλης Βασιλάκος), Πέτρος Μίχος, Στέλιος Αποσπόρης (70΄ Λουιτζίμ Μπερσεμί), Σπύρος Μαραγκός, Θόδωρος Ζάκκας, Θωμάς Μαύρος.

Η δεκαετία του ’90
Τάκης Φύσσας

Η δεκαετία του ’90 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Το 1990 πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αναδείχθηκε ο Θωμάς Μαύρος με 22 γκολ. Το 1991 η ομάδα έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου και ο Θωμάς Μαύρος τερμάτισε την καριέρα του έχοντας επιτύχει 260 γκολ, που είναι ρεκόρ όλων των εποχών στην Α΄ Εθνική. Τη χρονιά αυτή στην ομάδα αγωνίστηκαν και οι: Λαγωνικάκης, Καπουράνης, Βόκολος, Κοπιτσής, Μιρτσέκης, Λεάντρο, Τζανετής.

Τις επόμενες χρονιές η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και παρά την παρουσία του σπουδαίου Σέρβου ποδοσφαιριστή Μίλινκο Πάντιτς, ο σύλλογος έκανε τις χειρότερες εμφανίσεις της ιστορίας του στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί δυο φορές στη Β΄ Εθνική (το 1992 και το 1996) και τις δυο φορές όμως προήχθη αμέσως.

Παρά την άσχημη παρουσία στο πρωτάθλημα, κατέκτησε ξανά το κύπελλο Ελλάδος το 1998, αν και στους πρώτους γύρους δυσκολεύτηκε απέναντι σε μικρές ομάδες. Αφού απέκλεισε τους: Πανελευσινιακό (1-3, 3-0), Ορφέα Αλεξανδρούπολης (0-0, 1-0), Απόλλωνα Καλαμαριάς (4-2, 2-0), ΠΑΟΚ (1-0, 1-1), στον τελικό νίκησε τον Παναθηναϊκό με 1-0 με γκολ του Ναλιτζή (53΄). Την ομάδα αποτελούσαν οι: Στρακόσια, Μπουγάς, Βόκολος, Β.Ιωαννίδης, Κατσιαμπής (78΄ Θ.Καρασαββίδης), Μένταν (65΄ Κάφαλης), Α.Μάντζιος, Ναλιτζής (73΄ Βάσμπεργκ), Καμίτσης, Σαπουντζής, Φύσσας. Προπονητής: Χρήστος Εμβολιάδης.

Το επόμενο έτος 1998-99 με προπονητή τον Ιρλανδό Ρόνι Γουίλαν είχε εντυπωσιακή πορεία στο κύπελλο Κυπελλούχων, φτάνοντας ως τα προημιτελικά. Επίσης, το 1999 ο Ναλιτζής αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αν και στον β΄ γύρο μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ.
2001-2010

Στις αρχές της νέας δεκαετίας το σωματείο αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Το 2001 μπήκε σε ειδικό οικονομικό καθεστώς, όπως προβλεπόταν από τον Νόμο περί Ειδικής Εκκαθάρισης. Αγωνιστικά, επέδειξε σημαντικές διακρίσεις και σχεδόν κάθε χρόνο τερμάτιζε σε υψηλές θέσεις στο πρωτάθλημα και διεκδικούσε την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, κάτι που κατάφερε τρεις περιόδους: 2002-03 (5ος), 2003-04 (6ος) και 2006-07 (5ος). Βασικοί ποδοσφαιριστές των επιτυχιών αυτών ήταν, μεταξύ άλλων, οι: Ντρόμπνι, Γιαννόπουλος, Β.Μάντζιος, Τζιόλης, Φερεκίδης, Σίμονσιτς, Μπουλούτ, Μπελά, Λαγωνικάκης, Μπρέσκα, Βλτσεκ, Παρόντι, Ν.Σπυρόπουλος, Μάκος, Εξουζίδης, Μανιάτης, Πλετς, Ενσαλίβα, Μπερτέ, Τσικιτισβίλι, Γουνδουλάκης, Μήτρου, Ζωγραφάκης, Αραβίδης, Κένιγκ. Προπονητές οι Γιόζεφ Μπουμπένκο, Κάρολ Πέτσε και Έβαλντ Λίνεν.
Περίοδος Τσακίρη (2006-2010)

Το καλοκαίρι του 2006, μετά από μία χρονιά απαξίωσης και προ του κινδύνου υποβιβασμού και διάλυσης, το πλειοψηφικό πακέτο πέρασε στα χέρια του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Τσακίρη, ο οποίος ήταν ήδη Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανιωνίου. Από αυτή την αγωνιστική περίοδο (2006-07) ως τον Νοέμβριο του 2008 προπονητής ήταν ο παλιός Γερμανός διεθνής ποδοσφαιριστής Έβαλντ Λίνεν, με τον οποίο ο Πανιώνιος συνέχισε την ανοδική του πορεία και τερμάτισε δύο συνεχόμενες χρονιές στην 5η θέση. Το 2008 συμμετείχε στην τελευταία διοργάνωση του κυπέλλου Ιντερτότο, όπου αποκλείστηκε στον 3ο γύρο από την ιταλική Νάπολι. Toν Νοέμβριο του 2008 ο Λίνεν απομακρύνθηκε.

Τα επόμενα χρόνια η ομάδα δεν κατάφερε να ξαναβρεί τον δρόμο προς τις επιτυχίες. Η οικονομική δυσπραγία οδήγησε τη διοίκηση στην πώληση ή την παραχώρηση πολλών εξελίξιμων ή διεθνών παικτών καθώς και ποδοσφαιριστών με υψηλές αποδοχές, όπως μεταξύ άλλων οι: Φερνάντες, Ν.Σπυρόπουλος, Μάκος, Τζεμπούρ, Κρέσιτς, Χούτος, Ρεκόμπα, Εστογιανόφ (δανεικός στην Πενιαρόλ), Τζαβέλλας. Επίσης, για τρεις συνεχόμενες περιόδους κανείς προπονητής δεν έμεινε ως το τέλος του πρωταθλήματος. Ως διάδοχος του Λίνεν προσλήφθηκε ο Τάκης Λεμονής, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από τρεις εβδομάδες. Στη θέση του προωθήθηκε ο επί δύο έτη βοηθός προπονητή της ομάδας Γιώτης Σταματόπουλος, ο οποίος παρέμεινε μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2008-09.

Από τον Μάιο 2009 ως τον Ιανουάριο 2010 προπονητής του συλλόγου ήταν ο Βέλγος Εμίλιο Φερέρα που είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο αλλά παραιτήθηκε. Από τον Φεβρουάριο 2010 ως το τέλος της περιόδου προπονητής ανέλαβε ο Γιώργος Παράσχος.

Μάριο Μπρέσκα

Αλέξανδρος Τζιόλης

Ραφίκ Τζεμπούρ

Άλβαρο Ρεκόμπα

Γιώργος Τζαβέλλας

2010 έως σήμερα

Στις 26 Απριλίου 2010 προσλήφθηκε ο Σουηδός προπονητής Μίκαελ Στόρε, ο οποίος απολύθηκε στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Τον Νοέμβριο 2010 ανέλαβε ξανά ο Παράσχος αλλά παραιτήθηκε μια εβδομάδα αργότερα. Παράλληλα, υπήρχε διοικητικό χάος, έπειτα από την απόφαση του Τσακίρη να αποχωρήσει και να παραχωρήσει τον διοικητικό έλεγχο στον ερασιτέχνη. Από τις 10 Δεκεμβρίου 2010 προπονητής ανέλαβε ο Τάκης Λεμονής που παρέμεινε ως τη 10η αγωνιστική της επόμενης περιόδου. Η μείωση του μπάτζετ και η αποχώρηση βασικών ποδοσφαιριστών είχαν ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την ομάδα, την οποία ανέλαβε ο Άκης Μάντζιος ως το τέλος της περιόδου 2011-12, καταφέρνοντας την παραμονή της στην κατηγορία.

Την περίοδο 2012-13 ο σύλλογος αναγκάστηκε να στηριχτεί σε νεαρούς ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τα τμήματα υποδομής με λιγοστές προσθήκες, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, άδεια για μεταγραφές ποδοσφαιριστών άνω των 23 ετών. Στη δύσκολη αυτή φάση προπονητής ανέλαβε ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας Δημήτρης Ελευθερόπουλος, στην πρώτη προπονητική του προσπάθεια. Με τους "μπέμπηδες" της ομάδας έκανε έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο, στον οποίο η ομάδα βρισκόταν σχετικά κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας, όμως ακολούθησαν συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα και ο Ελευθερόπουλος αποχώρησε την 22η αγωνιστική, για να ολοκληρώσει τη χρονιά ο Κώστας Παναγόπουλος.

Η απαγόρευση μεταγραφών συνεχίστηκε και την επόμενη περίοδο 2013-14 καθώς τα οικονομικά προβλήματα παρέμειναν, ενώ αποχώρησαν οι περισσότεροι έμπειροι ποδοσφαιριστές όπως οι Γουνδουλάκης, Σιδεράκης, Ρόκας, Ανδράλας και στον β΄ γύρο ο Μενδρινός. Τα "κάστανα από τη φωτιά" ανέλαβε να βγάλει ο Νίκος Παντέλης που παρέμεινε ως τον πρώτο γύρο, φέρνοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα, όμως η διοίκηση αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον Κώστα Παναγόπουλο. Στη δεύτερη θητεία του τελευταίου η ομάδα βρέθηκε σε δύσκολη βαθμολογική θέση, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δέκα αγωνιστικές να κληθεί ο έμπειρος Νίκος Αναστόπουλος, που κατάφερε τελικά να σώσει τον σύλλογο από τον υποβιβασμό.

Παρά την οικονομική κρίση, την περίοδο αυτή οι "κυανέρυθροι" ανέδειξαν πλήθος ταλαντούχων παικτών, προερχόμενων από τα τμήματα υποδομής, αρκετοί από τους οποίους στελέχωσαν την εθνική ομάδα, όμως οι περισσότεροι παραχωρήθηκαν σε άλλους συλλόγους αντί "πινακίου φακής", όπως οι: Μανιάτης, Σιόβας, Σάμαρης, Κολοβός, Αυλωνίτης (Ολυμπιακός), Κοντοές, Αραβίδης, Ντούνης, Ανέστης, Λαμπρόπουλος (ΑΕΚ), Π.Σπυρόπουλος (Παναθηναϊκός), Κούρος (Ατρόμητος), Περιστερίδης (Πλατανιάς).

Η περίοδος 2014-15 ξεκίνησε με τον σύλλογο να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καθεστώς απαγόρευσης μεταγραφών ποδοσφαιριστών άνω των 23 ετών (επιτρέπονταν μόλις τρεις) και για ακόμη μια χρονιά κλήθηκε να αντεπεξέλθει με νεαρούς παίκτες από τις ακαδημίες του, κατάφερε ωστόσο να παραμείνει στην κατηγορία, τερματίζοντας στη 13η θέση. Την επόμενη χρονιά (2015–16) τερμάτισε πέμπτος, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στα πλέι οφ και παράλληλα την έξοδό του στο Γιουρόπα Λιγκ (2016-17), δεν κατάφερε όμως να συμμετάσχει καθώς δεν έλαβε τη σχετική άδεια συμμετοχής από την ΟΥΕΦΑ και τη θέση του πήρε ο ΠΑΣ Γιάννινα που είχε τερματίσει 6ος.[23]

Στο πρωτάθλημα της περιόδου 2016-17 τερμάτισε ξανά στην πέμπτη θέση, συμμετέχοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά στα πλέι οφ, εξασφαλίζοντας παράλληλα την παρουσία του στο Γιουρόπα Λιγκ (2017-18).

Γιάννης Μανιάτης

Δημήτρης Σιόβας

Ανδρέας Σάμαρης

Τάσος Αυλωνίτης

Γιάννης Κοντοές

Οικονομικά και ιδιοκτησιακό

Το 10% των μετοχών της ΠΑΕ Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. ανήκει στο ιδρυτικό σωματείο Πανιώνιος Γ.Σ.Σ., όπως προβλέπει ο νόμος.[24]

Το 67% των μετοχών κατέχουν οι Χρήστος Ζάρας και Νίκος Ζαμάνης.[25]
Επωνυμία

Η επωνυμία της Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΑΕ), απαραίτητης για τη συμμετοχή της ομάδας (ΠΑΕ) σε επαγγελματική ποδοσφαιρική κατηγορία, έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων ως ακολούθως:

ΠΑΕ Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. (1979–2001)
ΠΑΕ Νέος Πανιώνιος (2001–2007)[26]
ΠΑΕ Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. (2007–σήμερα)[27]

Έμβλημα

Το έμβλημα της ομάδας του Πανιωνίου έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών. Το 2006, η ΠΑΕ αντικατέστησε το σήμα της με αυτό του ερασιτέχνη.[28]
Οι αγώνες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Κορυφαία διάκριση του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποτέλεσε η συμμετοχή του στην προημιτελική φάση του κυπέλλου Κυπελλούχων την αγωνιστική περίοδο 1998-99, αποκλείοντας κατά σειρά τη φινλανδική Χάκα και τον Απόλλωνα Λεμεσού, για να αποκλειστεί από τη μετέπειτα νικήτρια του θεσμού Λάτσιο.

Ο Πανιώνιος ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στο (νεοσύστατο τότε) κύπελλο UEFA την περίοδο 1971-72, στη δεύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή του. Είχε προηγηθεί η παρουσία του δύο χρόνια νωρίτερα (1969-70) στο κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων (διοργάνωση που σταμάτησε το 1971 και ουσιαστικά αντικαταστάθηκε από το κύπελλο UEFA).

Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη που έχει επιτύχει, σημειώθηκε στο κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1979-80 επί της ολλανδικής Τβέντε με 4-0 (εντός έδρας), στην ευρύτερη νίκη που έχει σημειώσει ποτέ ελληνική ομάδα εναντίον ολλανδικής. Η μεγαλύτερη ήττα του σημειώθηκε στην πρώτη του συμμετοχή στο κύπελλο UEFA (1971-72) από την ουγγρική Φερεντσβάρος με 6-0 (εκτός έδρας), ενώ τα περισσότερα τέρματα σε έναν αγώνα (συνολικά 7) σημειώθηκαν στην εντός έδρας νίκη με 5-2 επί της γεωργιανής Ντιναμό Τιφλίδας, στο κύπελλο UEFA της περιόδου 2004-05.

Δύο ακόμη σπουδαίες στιγμές στην ευρωπαϊκή πορεία του συλλόγου υπήρξαν οι προκρίσεις στο κύπελλο UEFA επί της ιταλικής Ουντινέζε (2004-05) και της γαλλικής Σοσό (2007-08), που είχαν ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή των "κυανέρυθρων" στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

Στην πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις βρίσκονται τέσσερις ποδοσφαιριστές με 3 τέρματα, οι Νίκος Αναστόπουλος (στο κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1979-80), Αντώνης Σαπουντζής (στο κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1998-99), Βαγγέλης Μάντζιος (στο κύπελλο UEFA της περιόδου 2004-05 και συγκεκριμένα με χατ τρικ στον νικηφόρο αγώνα με 5-2 εναντίον της Ντιναμό Τιφλίδας) και Σαμέντ Γεσίλ (στο Europa League 2017-18).

Περίοδος Διοργάνωση Φάση Αντίπαλος Εντός Εκτός Πρ.
1969–70 Εκθέσεων Α΄ φάση Flag of East Germany.svg Χάνσα Ροστόκ 2-0 0-3 Symbol delete vote.svg
1971–72 UEFA Α΄ φάση Flag of Spain.svg Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0 1-2 Symbol keep vote.svg
Β΄ φάση Flag of Hungary.svg Φερεντσβάρος 0-3 (ά.α.) 0-6 Symbol delete vote.svg
1979–80 Κυπελλούχων Α΄ φάση Flag of the Netherlands.svg Τβέντε 4-0 1-3 Symbol keep vote.svg
Β΄ φάση Flag of Sweden.svg Γκέτεμποργκ 1-0 0-2 Symbol delete vote.svg
1987–88 UEFA Α΄ φάση Flag of France.svg Τουλούζ 0-1 1-5 Symbol delete vote.svg
1998–99 Κυπελλούχων Α΄ φάση Flag of Finland.svg Χάκα 2-0 3-1 Symbol keep vote.svg
Β΄ Φάση Flag of Cyprus.svg Απόλλων Λεμεσού 3-2 1-0 Symbol keep vote.svg
Προημιτελικά Flag of Italy.svg Λάτσιο 0-4 0-3 Symbol delete vote.svg
2003–04 UEFA Α΄ φάση Flag of Denmark.svg Νόρντζελαντ 2-1 1-0 Symbol keep vote.svg
Β΄ φάση Flag of Spain.svg Μπαρτσελόνα 0-3 0-2 Symbol delete vote.svg
2004–05 UEFA Α΄ φάση Flag of Italy.svg Ουντινέζε 3-1 0-1 Symbol keep vote.svg
Φάση ομίλων Flag of England.svg Νιούκαστλ 0-1 Symbol delete vote.svg
Flag of Portugal.svg Σπόρτινγκ Λισαβόνας 1-4
Flag of Georgia.svg Ντιναμό Τιφλίδας 5-2
Flag of France.svg Σοσό 0-1
2007–08 UEFA Α΄ φάση Flag of France.svg Σοσό 0-1 2-0 Symbol keep vote.svg
Φάση ομίλων Flag of Sweden.svg Χέλσινγκμποργκς 1-1 Symbol delete vote.svg
Flag of Turkey.svg Γαλατασαράι 0-3
Flag of Austria.svg Αούστρια Βιέννης 1-0
Flag of France.svg Μπορντό 2-3
2008–09 Ιντερτότο ΟΥΕΦΑ Β΄ γύρος Flag of Serbia.svg ΟΦΚ Μπέογκραντ 3-1 0-1 Symbol keep vote.svg
Γ΄ γύρος Flag of Italy.svg Νάπολι 0-1 0-1 Symbol delete vote.svg
2017–18 Europa League Β' προκριματικός Flag of Slovenia.svg Γκόριτσα 2-0 3-2 Symbol keep vote.svg
Γ' προκριματικός Flag of Israel.svg Μακάμπι Τελ Αβίβ 0-1 0-1 Symbol delete vote.svg


Σύνολο ευρωπαϊκών συμμετοχών

Διοργάνωση Συμμετοχές Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα
Κυπελλούχων 2 10 6 0 4 15-15
ΟΥΕΦΑ/Europa League 6 26 9 1 16 26-45
Εκθέσεων 1 2 1 0 1 2-3
Ιντερτότο ΟΥΕΦΑ 1 4 1 0 3 3-4
Σύνολο 10 42 17 1 24 46-67

Προκρίσεις: 9 – Αποκλεισμοί: 10 (8 νοκ άουτ, 2 σε όμιλο)
Στο Βαλκανικό Κύπελλο

Περίοδος Διοργάνωση Φάση Αντίπαλος Εντός Εκτός
1971 Βαλκανικό Κύπελλο Όμιλος Flag of Romania.svg Στεαγκούλ Μπρασόβ 1-1 1-1
Flag of Turkey.svg Αλτάι Σμύρνης 1-0 1-2
Τελικός Flag of Albania.svg Μπέσα 2-0 1-1
1975 Όμιλος Flag of Albania.svg 17 Νεντόρι Τιράνων 0-6 2-1
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Ραντνίσκι Νις 0-2 0-0
1986 Προημιτελικός Flag of Bulgaria.svg Μπότεφ Bράτσα 3-2 3-1
Ημιτελικός Flag of Romania.svg Γκλόρια Μπαζάου 3-1 1-1
Τελικός Flag of Bulgaria.svg Σλάβια Σόφιας 3-2 0-3


Στο Κύπελλο Ράπαν

Το καλοκαίρι του 1964 ο Πανιώνιος πήρε μέρος στο Κύπελλο Ράπαν στη θέση του Ολυμπιακού, ο οποίος αποσύρθηκε ενώ είχε ήδη δώσει δύο αγώνες με Τουλούζ (2-4) και Ντιναμό Ζάγκρεμπ (0-4) και εν συνεχεία δεν πήγε στη Γαλλία να αγωνιστεί με την Τουλούζ. Τα αποτελέσματα αυτά υπολογίστηκαν στη βαθμολογία, χωρίς να αγωνιστεί ξανά ο Πανιώνιος με τις ομάδες αυτές. Ο Πανιώνιος έδωσε τους υπόλοιπους τέσσερις αγώνες, δύο εντός έδρας στο Καυτανζόγλειο Στάδιο (το οποίο είχε προβολείς) και δύο εκτός έδρας με Μάλμε και Τουλούζ. Ο εκτός έδρας αγώνας με την Τουλούζ, στον οποίο αρνήθηκε να μετάσχει ο Ολυμπιακός, αρχικά κατακυρώθηκε με 3-0 υπέρ της γαλλικής ομάδας, όμως αγωνίστηκε τελικά ο Πανιώνιος καθυστερημένα, στις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε διαγράφηκε ο μηδενισμός του Ολυμπιακού καθώς και οι οικονομικές απαιτήσεις της γαλλικής ομάδας από τους "ερυθρόλευκους".
Περίοδος Διοργάνωση Φάση Αντίπαλος Εντός Εκτός
1964 Κύπελλο Ράπαν Όμιλος Flag of Sweden.svg Μάλμε 1-1 1-5
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-2 (0-4)1
Flag of France.svg Τουλούζ (2-4)1 0-5*

1Αποτελέσματα Ολυμπιακού
* Αθλητική Ηχώ, 1/10/1964
Διεθνείς παίκτες
Έλληνες διεθνείς (ανδρών)
Γήπεδο Πανιωνίου: είσοδος ομάδων

Ο Πανιώνιος αποτέλεσε το φυτώριο πολλών μεγάλων ποδοσφαιριστών που στελέχωσαν την εθνική Ελλάδας αλλά και τις μικρές εθνικές ομάδες.

Οι πρώτοι διεθνείς: Στην πρώτη συγκρότηση ελληνικής εθνικής ομάδας που έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα του 1920 μετείχαν τρεις (3) παίκτες του Πανιωνίου: ο τερματοφύλακας Αντώνιος Φωτιάδης, ο επιθετικός Θεόδωρος Δημητρίου και ο Σωτήριος Δεσποτόπουλος. Οι δύο πρώτοι αγωνίστηκαν στο μοναδικό επίσημο αγώνα της εθνικής με τη Σουηδία στις 28/10/1920, ενώ ο τελευταίος ήταν αναπληρωματικός.[4][5][6][7] Λίγες ημέρες αργότερα έδωσαν άλλον ένα αγώνα, φιλικό στο Άμστερνταμ με ολλανδικό σωματείο (ήττα 2-4), αλλά δεν είναι γνωστό ποιοι παίκτες αγωνίστηκαν.[8][9]

Εθνική με πέντε Πανιώνιους: Τον Ιούλιο του 1969 σε περιοδεία της Εθνικής ομάδας στην Αυστραλία σημειώθηκε ένα μοναδικό ρεκόρ. Σε δύο αγώνες εναντίον της Αυστραλίας συμμετείχαν πέντε παίκτες του Πανιωνίου. Ήταν ο τερματοφύλακας Κώστας Σαραλιώτης, οι αδερφοί Μπάμπης και Θανάσης Ιντζόγλου, ο Γιώργος Δέδες και ο Στάθης Χάιτας, που ήταν και αρχηγός της ομάδας. Οι αγώνες διεξήχθησαν στις 19 Ιουλίου στο Σίδνεϊ και στις 23/7 στο Μπρισμπέιν. Στον πρώτο αγώνα οι Έλληνες παίκτες κουρασμένοι από το πολύωρο ταξίδι ηττήθηκαν με 0-1 ενώ στο δεύτερο έφεραν ισοπαλία 2-2 με σκόρερ και των δύο γκολ τον Δέδε στο 17΄ και 44΄. Στον πρώτο αγώνα ο Σαραλιώτης είχε μπει ως αλλαγή στο β΄ ημίχρονο, ενώ είχε αντικατασταθεί ο Δέδες. Έτσι στον αγωνιστικό χώρο συνυπήρχαν μόνο τέσσερις ποδοσφαιριστές του Πανιώνιου. Όμως, στον δεύτερο αγώνα η εθνική ομάδα παρατάχθηκε από την αρχή με πέντε Πανιώνιους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίστηκαν και στα 90΄, γεγονός που δεν έχει συμβεί ποτέ άλλη φορά.

Τέσσερις παίκτες του Πανιώνιου μετείχαν άλλη μια φορά σε αγώνα της Εθνικής ομάδας. Ήταν στις 25/10/1989 στον εκτός έδρας φιλικό αγώνα κατά της Ουγγαρίας (σκορ: 1-1), στον οποίο αγωνίστηκαν από την αρχή οι κυανέρυθροι: Θεολόγης Παπαδόπουλος (τερματοφύλακας και αρχηγός), Μάκης Χατζημωϋσιάδης και Σπύρος Μαραγκός ενώ ο Θόδωρος Ζάκκας μπήκε ως αλλαγή στο 46΄.

Από τον σύλλογο αναδείχθηκαν πολλοί διεθνείς, ιδίως τερματοφύλακες και μεγάλοι σκόρερ (σε παρένθεση οι συμμετοχές και τα γκολ με την εθνική ομάδα):

Τερματοφύλακες

Θεολόγης Παπαδόπουλος 14: 1988-1992
Νίκος Πεντζαρόπουλος 11 (+3 Μικτή Επιλέκτων: 1948-1952
Ζαφείρης Κάκκαρης 6: 1977-1978
Κώστας Σαραλιώτης 2: 1969
Αντώνης Μανίκας 2: 1987-1988
Θανάσης Κουρκουβέλας 1: 1967
Κώστας Περιστερίδης (κλήση)
Κώστας Βαλλιάνος (11, όχι ως παίκτης του Πανιωνίου)

Αμυντικοί

Τάκης Παπουλίδης 15: 1957-1963
Μπάμπης Ιντζόγλου 7: 1969-1974
Γιώργος Σκρέκης 5: 1966-1970
Γιάννης Γραβάνης 3: 1982
Πολ Χατζόπουλος 2: 1984
Γιάννης Μανιάτης 2: 2010
Δημήτρης Ντουνιάς 1: 1968
Νίκος Χαλκίδης 1: 1982
Πέτρος Μίχος 1: 1988
Μάκης Χατζημωυσιάδης 1: 1989
Νίκος Σπυρόπουλος 1: 2007
Χρήστος Τασουλής (κλήση)
Λεωνίδας Βόκολος (7/1, όχι ως παίκτης του Πανιωνίου)
Τάκης Φύσσας (60/4, όχι ως παίκτης του Πανιωνίου, πρωταθλητής Ευρώπης 2004).

Μέσοι

Στάθης Χάιτας 24/1 γκολ: 1964-1971
Σπύρος Μαραγκός 7: 1989
Στάθης Μαυρίδης 4/1 γκολ: 1960-1964
Θανάσης Καναράς 4: 1987-1988
Γρηγόρης Μάκος 2: 2008
Τάσος Μπακασέτας 2: 2016
Αντώνης Σαπουντζής (κλήση)
Μανώλης Σιώπης (κλήση)

Επιθετικοί

Γιώργος Δέδες 20/7 γκολ: 1966-1973
Νίκος Αναστόπουλος 12/3 γκολ: 1977-1980, 1988
Δημήτρης Σαραβάκος 8/1 γκολ: 1982-1984
Θωμάς Μαύρος 5/1 γκολ: 1972-1975
Κώστας Μήτρογλου 5: 2011
Θανάσης Ιντζόγλου 4: 1969-1971
Θανάσης Σαραβάκος 3: 1962-1965
Θόδωρος Ζάκκας 3: 1989-1990
Δημήτρης Κολοβός 3: 2014-2015
Ιωάννης Σκορδίλης 2 (+2 Μικτή Επιλέκτων): 1948-1949
Κώστας Νεστορίδης 2: 1951-1955
Ταξιάρχης Φούντας 2: 2015
Θεόδωρος Δημητρίου 1 (προ ΕΠΟ): 1920
Φώτης Τσολιάς 1 (+1/1 γκολ Μικτή Επιλέκτων): 1948
Νίκος Μιρτσέκης 1: 1992
Γιώργος Μασούρας 1: 2018
Φιορίν Ντουρμισάι 1: 2019 (και ενόπλων 2018)
Νίκος Τσιαντάκης (47/2, όχι ως παίκτης του Πανιωνίου)
Δημήτρης Ναλιτζής (6, όχι ως παίκτης του Πανιωνίου)

Λοιπές εθνικές ομάδες

Ο σύλλογος έχει παράδοση στα τμήματα υποδομής και πολλοί ποδοσφαιριστές του έχουν αγωνιστεί στις μικρές εθνικές ομάδες Ελπίδων, Κ-20, Νέων και Παίδων, χωρίς να έχουν αγωνιστεί στην εθνική ανδρών ως παίκτες του Πανιωνίου. Επίσης, παίκτες του συλλόγου έχουν στελεχώσει την ολυμπιακή ομάδα στα προολυμπιακά τουρνουά και στην Ολυμπιάδα 2004 ή τη μεσογειακή ομάδα καθώς και τις Εθνικές Ενόπλων και Ερασιτεχνών.
Ελπίδων, ολυμπιακή, μεσογειακή

Γιάννης Κυριαζής (ελπίδων 1968-69, ενόπλων 1968-1972)
Βασίλης Μωραϊτέλης (ελπίδων, ερασιτεχνών 1969-1972)
Απόστολος Φίλης (ελπίδων)
Ζήσης Τζήκας (μεσογειακή 1983)
Γιάννης Παυλόπουλος (Έβανς) (ελπίδων 1984-86)
Στέλιος Αποσπόρης (νέων 1983-84, ελπίδων 1984)
Γιώργος Καραμίχαλος (ολυμπιακή ομάδα 1987)
Γιάννης Παπουλίδης (ελπίδων, ολυμπιακή ομάδα 1988)
Ανδρέας Λαγωνικάκης (ελπίδων 1990-93, ολυμπιακή ομάδα 1990-91)
Χρήστος Κουτρόπουλος (μεσογειακή ομάδα 1991)
Τάσος Κατσιαμπής (ενόπλων 1997)
Σπύρος Γόγολος (ελπίδων 1999-2000)
Κώστας Κάφαλης (ελπίδων 1998-1999)
Φανούρης Γουνδουλάκης (ολυμπιακή ομάδα 2004, ελπίδων 2003-05)
Βαγγέλης Μάντζιος (ελπίδων 2003-05)
Αλέξανδρος Τζιόλης (ελπίδων 2004-06)
Νίκος Μήτρου (ελπίδων 2004, ολυμπιακή 2004)
Χαράλαμπος Ταμπάσης (ελπίδων 2007)
Χρήστος Αραβίδης (ελπίδων 2006-07, 12/4)
Δημήτρης Σιόβας (νέων 2006-07, ελπίδων 2008-11)
Αλέξανδρος Κούρος (νέων 2011-2012, Κ-20 2013, ελπίδων 2012-2013)
Παναγιώτης Σπυρόπουλος (ελπίδων 2012)
Νίκος Γιαννακόπουλος (Κ-20 2013, ελπίδων 2013-2014)
Βασίλης Μπούζας (νέων 2011-2012, ελπίδων 2013-2014)
Σπύρος Ρισβάνης (ελπίδων 2016)
Μανώλης Σιώπης (ελπίδων 2016)
Γιώργος Μασούρας (ελπίδων 2016)
Λευτέρης Αστράς (νέων 2015-2016, ελπίδων 2017-2018)
Λάζαρος Λάμπρου (ελπίδων 2017-2018)
Άγγελος Πινιώτης (ελπίδων 2017)
Στέφανος Ευαγγέλου (παίδων 2013-2014, ελπίδων 2019)
Νεμάνια Μιλόγεβιτς (ελπίδων 2019)
Γιάννης Παπανικολάου (ελπίδων 2019)
Γιάννης Οικονομίδης (ελπίδων 2019)
Δημήτρης Εμμανουηλίδης (ελπίδων 2019)
Οδυσσέας Λυμπεράκης (ελπίδων 2019)


Ερασιτεχνών, ενόπλων, νέων, παίδων

Αναστάσιος Μυλωνάκης (εθνική ενόπλων 1953 )
Γεώργιος Γιαννακόπουλος (νέων 1959, ενόπλων 1962)
Βίκτωρας Θεοφιλόπουλος (νέων 1970, ενόπλων 1972)
Τάκης Τσοκανής: (ενόπλων 1969)
Τόλης Τσιρογιάννης (ενόπλων 1972)
Γιάννης Μπαλάφας: (ερασιτεχνών 1969, νέων)
Λαμπούτας: (ερασιτεχνών 1971)
Παναγιώτης Καραμπίνης: (ερασιτεχνών 1971)
Πέτρος Καπώνης: (ερασιτεχνών 1973-74)
Νίκος Σαββίδης: (ερασιτεχνών 1977)
Πάρις Σαγκορίδης (νέων 1972-1973)
Παναγιώτης Ερμείδης (νέων 1959)
Αχιλλέας Αθανασούλας (νέων 1961)
Γιώργος Σπυρόπουλος (νέων 1968)
Αλέκος Παπασίκας (νέων 1970)
Νίκος Κοντούλης (νέων 1974)
Γιάννης Χανδράκης (νέων 1975)
Παπαχριστόπουλος (ενόπλων 1987-88)
Αδαμόπουλος (ενόπλων 1987-88)
Χρήστος Κοντοχρήστος (νέων 2009)
Γιάννης Λουκίνας (νέων 2009)
Γιάννης Σίμωσης (νέων 2009)
Αλέξης Σμυρλής (νέων 2011-2012)
Ανδρέας Σταματής (νέων 2011-2012)
Δημήτρης Διαμαντάκος (νέων 2012)
Κώστας Παναγιωτούδης (νέων 2013)
Θωμάς Γιαλαμίδης (νέων 2014)
Γιάννης Οικονομίδης (νέων 2016-2017)
Θεοδόσης Μαχαίρας (νέων, μεσογειακή 2018)
Αμίρης Κούρντι (ενόπλων 2018)

Ξένοι διεθνείς

ΕΥΡΩΠΗ

  • Flag of Austria.svg Γιούργκεν Μάχο
  • Flag of Albania.svg Σουλεϊμάν Ντεμολάρι
  • Flag of Albania.svg Χαμντί Σαλίχι
  • Flag of Albania.svg Φότο Στρακόσια
  • Flag of Albania.svg Γιαχμίρ Χίκα
  • Flag of Albania.svg (Κ-21) Φιορίν Ντουρμισάι
  • Flag of Belgium.svg Στέφαν Ντεμόλ
  • Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Εντίν Τσότσαλιτς
  • Flag of Bulgaria.svg Τεοντόρ Μπαρζόφ
  • Flag of Cyprus.svg Κυριάκος Παύλου
  • Flag of Cyprus.svg Μάριος Νικολάου
  • Flag of Cyprus.svg Μάριος Αντωνιάδης
  • Flag of the Czech Republic.svg Μάρτιν Βάνιακ
  • Flag of the Czech Republic.svg Πετρ Βιλτσέκ
  • Flag of the Czech Republic.svg Γιάροσλαβ Ντρόμπνι
  • Flag of Denmark.svg Κελντ Μπόρντινγκαρντ
  • Flag of Malta.svgΑντρέ Σκέμπρι
  • Flag of England.svg Γκάρι Όουεν
  • Flag of Georgia.svg Λέβαν Τσικιτισβίλι
  • Flag of Georgia.svg Μπατσάνα Αραμπούλι

ΕΥΡΩΠΗ

  • Flag of Hungary.svg Νόρμπερτ Τοθ
  • Flag of Romania.svg Μάριαν Ιβάν
  • Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Βλαντιμίρ Βερμέζοβιτς
  • Flag of Yugoslavia (1992–2003); Flag of Serbia and Montenegro (2003–2006).svg Μίλινκο Πάντιτς
  • Flag of Slovakia.svg Μίροσλαβ Κένιχ
  • Flag of Slovakia.svg Τόμας Όραβετς
  • Flag of Slovakia.svg Μάριο Μπρέσκα
  • Flag of Slovenia.svg Έρμιν Σίλιακ
  • Flag of Slovenia.svg Μάτιτς Κότνικ
  • Flag of Spain.svg Τόμας Κρίστιανσεν
  • Flag of Sweden.svg Μάρκους Γιόνσον
  • Flag of Turkey.svg Ερόλ Μπουλούτ
  • Flag of Wales.svg Γκάρεθ Ρόμπερτς

ΑΣΙΑ

  • Flag of Iran.svg Καρίμ Ανσαριφάρντ
  • Flag of Iran.svg Μασούντ Σοτζάεϊ
  • Flag of Iran.svg Εχσάν Χατζισαφί

ΩΚΕΑΝΙΑ

  • Flag of Australia.svg Τράβις Ντοντ

ΑΦΡΙΚΗ

  • Flag of Algeria.svg Ραφίκ Τζεμπούρ
  • Flag of Cameroon.svg Ζερόμ Γκιοατά
  • Flag of Cameroon.svg Γιάχια Μπανανά
  • Flag of Ghana.svg Μπενάρντ Γιάο Κουμορτζί
  • Flag of Liberia.svg Τζο Νάγκμπε
  • Flag of Liberia.svg Ζίζι Ρόμπερτς
  • Flag of Liberia.svg Ισαάκ Πούπο
  • Flag of South Africa.svg Ντίλον Σέπαρντ
  • Flag of the Comoros.svg Μοχάμεντ Μπεν

ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

  • Flag of Uruguay.svg Άλβαρο Ρεκόμπα
  • Flag of Uruguay.svg Φαμπιάν Εστογιάνοφ
  • Flag of Uruguay.svg Χουάν Μαρτίν Παρόδι

ΒΟΡΕΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

  • Flag of Canada.svg Ταμαντανί Ενσαλίβα
  • Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Κιθ Γκαμπς
  • Flag of the United States.svg Ζακ Λαντουσέρ
  • Flag of the United States.svg Τεντ Χρονόπουλος

Προπονητές
Ως το 1959

Περίοδος Προπονητές
Σμύρνη
1909-1922 Σοφοκλής Μάγνης
Αθήνα
1922-1927
1927-1933 Εμμανουήλ Μπαμιέρος
Ν. Σμύρνη
1940-1945 Γιώργος Ρουσόπουλος
1945-46 Flag of England.svg Άλαν Μπάγκετ
1946-47 Flag of England.svg Άλαν Μπάγκετ
1947-48 Γιώργος Ρουσόπουλος
1948-49 Γιάννης Χέλμης
Γιώργος Παπαδόπουλος (από Ιαν. 1949)
1949-50 Γιώργος Παπαδόπουλος
1950-51 Κώστας Νεγρεπόντης
1951-52 Κώστας Νεγρεπόντης
1952-53 Κώστας Νεγρεπόντης
1953-54 Κώστας Νεγρεπόντης
1954-55
1955-56
1956-57 Ν. Ζαρκάδης, Ν. Πεντζαρόπουλος
1957-58
1958-59



1959-1979

Περίοδος Προπονητές (αγωνιστικές)
1959-60 Γιάννης Χέλμης
1960-61 Ιωάννης Σκορδίλης (;)
1961-62 Ιωάννης Σκορδίλης (;)
1962-63 Ιωάννης Σκορδίλης (;)
1963-64 Ιωάννης Σκορδίλης (;)
1964-65 Ιωάννης Σκορδίλης (;)
1965-66
1966-67 Νίκος Ζαρκάδης
1967-68
1968-69 Flag of Hungary.svg Ντέζο Μπούντζακ
1969-70 Flag of Hungary.svg Ντέζο Μπούντζακ
1970-71 Flag of England.svg Τζο Μάλετ
1971-72 Flag of England.svg Τζο Μάλετ
1972-73 Flag of England.svg Τζο Μάλετ
1973-74 Νταν Γεωργιάδης
1974-75 Νταν Γεωργιάδης
1975-76 Πάνος Μάρκοβιτς
1976-77 Πάνος Μάρκοβιτς (1-2)
Στέλιος Μπραουδάκης (3-9)
Flag of the Soviet Union.svg Ιγκόρ Νέτο (10-34)
1977-78 Flag of the Soviet Union.svg Ιγκόρ Νέτο (1-23)
Νίκος Πεντζαρόπουλος (24-26)
Νταν Γεωργιάδης (27-34)
1978-79 Νταν Γεωργιάδης, Πάνος Μάρκοβιτς


1979-2000

Περίοδος Προπονητές (αγωνιστικές)
1979-80 Flag of Germany.svg Ζίγκφριντ Μέλτζικ (1-9)
Flag of Greece.svg Λάκης Πετρόπουλος (10-34)
1980-81 Flag of Greece.svg Λάκης Πετρόπουλος
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Σάλιμις Μιλόσεβιτς
1981-82 Flag of Greece.svg Πάνος Μάρκοβιτς
1982-83 Flag of Greece.svg Πάνος Μάρκοβιτς (1-27), Στάθης Χάιτας (28-34)
1983-84 Flag of Poland.svg Έγκον Πίχατσεκ (1-22)
Flag of Greece.svg Στάθης Χάιτας (23-30)
1984-85 Flag of Greece.svg Νίκος Αλέφαντος (1-22)
Flag of Cyprus.svg Δώρος Κλεοβούλου (23-30)
1985-86 Flag of Belgium.svg Ούρμπεν Μπραμς
1986-87 Flag of Belgium.svg Ούρμπεν Μπραμς
1987-88 Flag of Belgium.svg Ούρμπεν Μπραμς
1988-89 Flag of Sweden.svg Μπο Γιόχανσον
1989-90 Flag of Sweden.svg Γιόχανσον (1-8)
Flag of Greece.svg Τάκης Παπουλίδης (9-10)
Flag of Austria.svg Χέλμουτ Σενέκοβιτς (11-34)
1990-91 Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Μόμτσιλο Βούκοτις
1991-92 Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Μόμτσιλο Βούκοτις
1992-93 Flag of Greece.svg Γιάννης Κυράστας
1993-94 Flag of Greece.svg Ανδρέας Μιχαλόπουλος
1994-95 Flag of Greece.svg Ανδρέας Μιχαλόπουλος
1995-96 Flag of Romania.svg Έμεριχ Γιένεϊ
Flag of Greece.svg Νίκος Αλέφαντος, Χρήστος Εμβολιάδης
Flag of Greece.svg Γιάννης Γούναρης, Στάθης Χάιτας
1996-97 Flag of Greece.svg Στάθης Χάιτας, Γιάννης Κυράστας
1997-98 Flag of Greece.svg Γιάννης Κυράστας (1-10), Χρήστος Εμβολιάδης (11-34)
1998-99 Flag of Ireland.svg Ρόνι Γουίλαν
1999-2000 Flag of Poland.svg Γιάτσεκ Γκμοχ (1-8)
Flag of Greece.svg Μάκης Κατσαβάκης (9-26), Χρήστος Εμβολιάδης (27-34)



2000-σήμερα

Περίοδος Προπονητές (αγωνιστικές)
2000-01 Flag of Serbia.svg Ζόραν Φιλίποβιτς (1-11)
Flag of Greece.svg Δημήτρης Μπαρμπαλιάς (12-17)
Flag of Finland.svg Μάρτι Κουούζελα (18-30)
2001-02 Flag of Romania.svg Ντουμίτρου Ντουμιτρίου
2002-03 Flag of Slovakia.svg Γιόζεφ Μπουμπένκο
2003-04 Flag of Slovakia.svg Γιόζεφ Μπουμπένκο
2004-05 Flag of Slovakia.svg Κάρολ Πέτσε (1-3)
Flag of Greece.svg Γιώργος Βαζάκας (4-27), Δημήτρης Μπαρμπαλιάς(28-30)
2005-06 Flag of the Czech Republic.svg Γιόζεφ Τσάπλαρ (1-5)
Flag of Slovakia.svg Γιόζεφ Μπουμπένκο (6-20)
Flag of Greece.svg Βαγγέλης Βλάχος (21-30)
2006-07 Flag of Germany.svg Έβαλντ Λίνεν
2007-08 Flag of Germany.svg Έβαλντ Λίνεν
2008-09 Flag of Germany.svg Έβαλντ Λίνεν (1-9)
Flag of Greece.svg Τάκης Λεμονής (10-12), Γιώτης Σταματόπουλος (13-30)
2009-10 Flag of Belgium.svg Εμίλιο Φερέρα (1-19)
Flag of Greece.svg Απόστολος Μάντζιος (20), Γιώργος Παράσχος (21-30)
2010-11 Flag of Sweden.svg Μίκαελ Στόρε (1-7)
Flag of Greece.svg Απόστολος Μάντζιος (8-9 και 11-13)
Flag of Greece.svg Γιώργος Παράσχος (10), Τάκης Λεμονής (14-30)
2011-12 Flag of Greece.svg Τάκης Λεμονής (1-10), Απόστολος Μάντζιος (11-30)
2012-13 Flag of Greece.svg Δημήτρης Ελευθερόπουλος (1-22), Κωνσταντίνος Παναγόπουλος (23-30)
2013-14 Flag of Greece.svg Νίκος Παντέλης (1-15), Κώστας Παναγόπουλος (16-24)
Flag of Greece.svg Δημήτρης Τερεζόπουλος (25), Νίκος Αναστόπουλος (26-34)
2014-15 Flag of Greece.svg Δημήτρης Τερεζόπουλος (1-12), Μαρίνος Ουζουνίδης (13-34)
2015-16 Flag of Greece.svg Μαρίνος Ουζουνίδης (1-30)
2016-17 Flag of Serbia.svg Βλάνταν Μιλόγεβιτς (1-30)
2017-18 Flag of Greece.svg Μιχάλης Γρηγορίου (1-30)
2018-19 Flag of France.svg Ζοζέ Ανιγκό (1-12), Απόστολος Μάντζιος (13-30)
2019-20 Flag of Greece.svg Απόστολος Μάντζιος (1-2), Flag of Cyprus.svg Νικόδημος Παπαβασιλείου (3-;)


Σύνδεσμος παλαιμάχων

Ο "Σύνδεσμος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του Πανιωνίου" ιδρύθηκε το 1992 και ως μέλη του μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι φόρεσαν τη φανέλα του Πανιωνίου. Έχει 135 τακτικά και 12 επίτιμα μέλη. Σκοποί του Συνδέσμου είναι η σύσφιξη των σχέσεων, η αλληλοβοήθεια και η πραγματοποίηση πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Έχει δώσει πάνω από 420 αγώνες σε Ελλάδα, Αμερική, Αφρική, Γαλλία, Κύπρο και Καναδά διαφημίζοντας το σύλλογο του Πανιωνίου. Επίσης, έχει βοηθήσει πολλούς παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου και άλλων ομάδων ηθικά και οικονομικά.

Πρόεδρος του Συνδέσμου υπήρξε για πολλά χρόνια ο Στάθης Μαυρίδης. Μέλη του Δ.Σ. έχουν διατελέσει οι Νίκος Πανταζής, Αντώνης Μανίκας, Κώστας Βαλιάνος, Αθανασούλας, Σταματιάδης, Βλάχος, Γκρέκας, Βασίλης Στάικος κ.ά. Μετά το θάνατο του Μαυρίδη πρόεδρος εκλέχτηκε ο Αντώνης Μανίκας, τον Απρίλιο του 2009.
Υποστηρικτές

Η υποστηρικτές του Πανιωνίου είναι οι Πάνθηρες Θύρα 3.
Τίτλοι-διακρίσεις

Ο Πανιώνιος έχει κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο Ελλάδας. Η πρώτη ήταν το 1979, όταν κέρδισε την ΑΕΚ με 3-1 με τέρματα των Αναστόπουλου, Λίμα και Παθιακάκη και η δεύτερη το 1998, όταν κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 1-0 με τέρμα του Ναλιτζή. Επίσης, έχει φθάσει άλλες τέσσερις φορές στον τελικό.

Η καλύτερη θέση που κατέλαβε στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής ήταν η 2η την περίοδο 1970-71. Επίσης, τερμάτισε μία φορά 3ος (1960-61) και τέσσερις φορές 4ος (1963-64, 1965-66, 1968-69 και 1986-87).

Τέσσερις φορές παίκτες του Πανιωνίου έχουν αναδειχτεί πρώτοι σκόρερ στο πρωτάθλημα:
1967-68: Θανάσης Ιντζόγλου, 24 γκολ.
1970-71: Γιώργος Δέδες, 28 γκολ.
1989-90: Θωμάς Μαύρος, 22 γκολ.
1998-99: Δημήτρης Ναλιτζής, 21 γκολ (μετά το Δεκέμβριο στον ΠΑΟΚ).

Το 1971 κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο. Στα προκριματικά απέκλεισε την Αλτάι Σμύρνης με 1-2, 1-0 και τη Στεαγκούλ Ρουμανίας με 1-1, 2-0. Στον τελικό νίκησε την Μπέσα Δυρραχίου Αλβανίας με 2-1, 1-0. Έφτασε ξανά στον τελικό το 1986 αλλά έχασε από τη Σλάβια Σόφιας με 3-2, 0-3.

Έχει συμμετάσχει οκτώ φορές στα ευρωπαϊκά κύπελλα: δύο φορές στο Κύπ. Κυπελλούχων, πέντε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και μία στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων. Επίσης, μια φορά στο Κύπελλο Ράπαν και μία στο Κύπελλο Ιντερτότο. Την καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία είχε την περίοδο 1998-99, όταν έφτασε στον προημιτελικό γύρο του Κυπ. Κυπελλούχων. Το 2004-05 και το 2007-08 αγωνίστηκε στους ομίλους του Κυπ. ΟΥΕΦΑ.

Παρουσίες στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος
Σεζόν Γήπεδο Αντίπαλος Σκορ Σκόρερς Κυπ.

Σεζόν Γήπεδο Αντίπαλος Σκορ Σκόρερς Κυπ.
1951–52 Λεωφόρος 600px Quadrado Branco com uma figura olimpica grega.PNG Ολυμπιακός 2–2 (παρ.) 34', 60' Τσολιάς – 30' Κοπανίδης, 90' Δρόσος Symbol delete vote.svg
Λεωφόρος 0–2 (επαν.) 5' Δαρίβας, 68' Κανσός
1960–61 Λεωφόρος 600px Quadrado Branco com uma figura olimpica grega.PNG Ολυμπιακός 0–3 34' Κ. Παπάζογλου, 69', 88' Σιδέρης Symbol delete vote.svg
1966–67 Ν. Φιλαδέλφεια Verde con trifoglio Verde su cerchio Bianco.png Παναθηναϊκός 0–1 56' Γραμμός Symbol delete vote.svg
1978–79 Καραϊσκάκη 600px Giallo con aquila bicefala nera.svg ΑΕΚ 3–1 51' Αναστόπουλος, 67' Λίμα, 84' Παθιακάκης – 3' Τάσος Trophy.png
1988–89 Ολυμπ. Στάδιο Verde con trifoglio Verde su cerchio Bianco.png Παναθηναϊκός 1–3 35' Ζάκκας – 8' Μαυρίδης, 44' Χ. Δημόπουλος, 46' Σαραβάκος Symbol delete vote.svg
1997–98 Καραϊσκάκη Verde con trifoglio Verde su cerchio Bianco.png Παναθηναϊκός 1–0 53' Ναλιτζής Trophy.png

Τρέχουσα σύνθεση


Τρέχουσα σύνθεση
Ποδοσφαιριστές

Τελευταία ενημέρωση: 30 Οκτωβρίου 2019.

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

Αρ. Θέση Παίκτης
2 Flag of Greece.svg Α Γιάννης Μανιάτης
3 Flag of Greece.svg Α Γιώργος Σαραμαντάς
4 Flag of Greece.svg Α Στέφανος Ευαγγέλου
5 Flag of Brazil.svg Α Λουίς Ντομίνγκες
7 Flag of Greece.svg Μ Παναγιώτης Κόρμπος (Αρχηγός)
8 Flag of Serbia.svg Μ Νόβιτσα Μαξίμοβιτς
9 Flag of Greece.svg Ε Κώνσταντίνος Δούμτσιος
10 Flag of Georgia.svg Ε Μπατσάνα Αραμπούλι
11 Flag of France.svg Μ Ουμάρ Καμαρά
12 Flag of Slovenia.svg Τ Μάτιτς Κότνικ
13 Flag of Greece.svg Α Οδυσσέας Λυμπεράκης
14 Flag of Greece.svg Α Δημήτρης Σταυρόπουλος
16 Flag of Greece.svg Μ Γιάννης Οικονομίδης
17 Flag of France.svg Μ Σοφιάν Σιντί Αλί
18 Flag of Greece.svg Α Βασίλης Ρέντζας
Αρ. Θέση Παίκτης
19 Flag of Greece.svg Α Γιάννης Κιάκος
20 Flag of Mexico.svg Μ Πέδρο Άρτσε
21 Flag of Greece.svg Α Νίκος Μπαξεβάνος (δανεικός από τη Λάτσιο)
22 Flag of Greece.svg Α Θανάσης Παπαγεωργίου
23 Flag of Greece.svg Μ Σωτήρης Τσιλούλης
27 Flag of Greece.svg Ε Γιάννης Παπανικολάου
28 Flag of Greece.svg Μ Φρίξος Γρίβας
30 Flag of Greece.svg Τ Δημήτρης Νίκας
31 Flag of Greece.svg Α Γιάννης Μασούρας (δανεικός από τον Ολυμπιακό)
32 Flag of Albania.svg Α Αντόνιο Μίκο
33 Flag of Poland.svg Α Σεμπάστιαν Χρούσιελ
36 Flag of Greece.svg Ε Φίλιππος Σέλκος
44 Flag of Greece.svg Μ Νεμάνια Μιλόγεβιτς
67 Flag of France.svg Τ Ζερεμί Μαλέρμπ
77 Flag of Greece.svg Ε Δημήτρης Εμμανουηλίδης (δανεικός από τον Παναθηναϊκό)

Δανεικοί

Οι εξής ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου αγωνίζονται σε άλλους συλλόγους ως δανεικοί:

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

Αρ. Θέση Παίκτης
Flag of Azerbaijan.svg Μ Αράζ Αμπντουλάγιεφ (στην Καραμπάγ ΦΚ μέχρι τον Ιούνιο 2020)
Flag of Greece.svg Μ Μανώλης Κραγιόπουλος (στον Απόλλων Σμύρνης μέχρι τον Ιούνιο 2020)
Flag of Greece.svg Μ Σπύρος Γλυνός (στο Διαγόρα Ρόδου μέχρι τον Ιούνιο 2021)


Τεχνικό επιτελείο

Τελευταία ενημέρωση: 30 Οκτωβρίου 2019.[29]

Προπονητής Flag of Cyprus.svg Νικόδημος Παπαβασιλείου
Βοηθός προπονητή Flag of Greece.svg Αντώνης Ιωάννου
Προπονητής τερματοφυλάκων Flag of Greece.svg Γιώργος Σουλογάνης
Γυμναστής Flag of Greece.svg Βασίλης Καλαποθαράκος
Γενικός αρχηγός Flag of Greece.svg Δημήτρης Ναλιτζής
Επικεφαλής τμήματος σκάουτινγκ Flag of Greece.svg Αντώνης Μανίκας


Δομή συλλόγου

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου 2017.[30]

Όλοι ελληνικής υπηκοότητας.
Διοικητικό συμβούλιο

Διοικητικό συμβούλιο
Πρόεδρος Χρήστος Δάρας
Αντιπρόεδρος Παντελής Τσιλαλίδης
Διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Μπούκης
Μέλη Νίκος Ζαμάνης Διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος
Ανδρέας Ζαμάνης
Νίκος Μιγόπουλος
Γιώργος Γιοματάρης
Γιώργος Αποστολόπουλος
Αντώνης Κοκκινάκης
Νεκτάριος Κατσιγιάννης
Αριστείδης Ντούσιας


Δείτε επίσης

Κατάλογος ποδοσφαιρικών ομάδων Αττικής

Σημειώσεις


Παραπομπές

sport24.gr "Μετακομίζει" στη Φυλή ο Πανιώνιος
panionios.gr[νεκρός σύνδεσμος] Ανανέωση συνεργασίας με Μαρίνο Ουζουνίδη
Οι Χθεσινοί Αγώνες εις το Ποδηλατοδρόμιον, εφημ. «ΕΜΠΡΟΣ» 3 Μαρτίου 1908, σελ. 1 και 2
"Το Ελληνικόν Ποδόσφαιρον 1919-1926", Γεώργιος Α. Ανδριανόπουλος, σειρά άρθρων περιοδ. «ΑΘΛΗΤΙΚΑ Χρονικά» 1956-1958, Πειραιάς 1966, σελ. 6
Greece: Full "A" international (1920) και Sverige-Hellas 9:0 (6:0), Γιώργος Κουσουνέλος, Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας & Στατιστικής IFHHS
"Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος", Χρήστος Σ. Σολομωνίδης-Nικόλαος E. Λωρέντης, έκδοση Πανιωνίου ΓΣΣ (αναμνηστική για την 75ετία από την ίδρυση του Ορφέος Σμύρνης), Αθήνα 1967, σελ. 129
ορισμένες μεταγενέστερες πηγές συμπεριλαμβάνουν εκ παραδρομής και τον Αγαμέμνονα Γκίλη του Απόλλωνα Σμύρνης - αφετηρία πιθανώς αποτέλεσε η πρώτη απόπειρα για την καταγραφή της ιστορίας της εθνικής Ελλάδας ("Η εθνική ομάς της Ελλάδος (και οι δέκα αγώνες της εθνικής Ενόπλων)", Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, έκδοσις ιδιωτική, Αθήναι 1953, σελ. 80) και έκτοτε αντιγράφεται
"Γκολ 2000 • Ένας αιώνας ποδόσφαιρο: αλμανάκ, ιστορία, σχόλια", Ανδρέας Μπόμης, Εκδόσ. Πελεκάνος, Αθήνα 2000, ISBN 978-000-4000-05-3, σελ. 40 και 54
"Το Ελληνικόν Ποδόσφαιρον 1919-1926", ό.π, σελ. 8
εφ. "Εμπρός", 15/1/1923.
στην πρώτη μετά τον ξεριζωμό των σμυρναϊκών σωματείων επίσημη εμφάνισή τους (ίσως και πρώτη γενικά) επί αθηναϊκού εδάφους, γεγονός που ξεσήκωσε το ενδιαφέρον των φιλάθλων Η κίνησις, εφημ. «ΕΜΠΡΟΣ» 16 Ιανουαρίου 1923, σελ. 2]
"1908-1998 Παναθηναϊκός • 90 χρόνια ποδοσφαιρική εποποιία", Βαγγέλης Μελέκογλου-Άγγελος Μενδρινός-Θοδωρής Ντάβελος, έκδοση Τριφύλλι ΑΕΒΕ, Αθήνα 1999, ISBN 960-8625-31-9, τόμος Α', σελ. 57
"Σκριπ", 25/4/1925.
"Καλούνται πάντες οι ποδοσφαιρισταί του Πανιωνίου Γυμν. Συλλόγου όπως προσέλθουν την προσεχή Κυριακήν 12 τρ. και ώραν 11 π.μ. εις τα γραφεία του ΣΕΓΑΣ ίνα συσκεφθώσι περί της ανασυστάσεως του ποδοσφαρικού τμήματος", εφ. "Εμπρός", 10/7/1925.
εφ. "Εμπρός", 9/1/1929.
εφ. "Εμπρός", 5/2/1929.
εφ. "Η Αθλητική", 7/2/1929, ψηφ. σελ. 165.
εφ. "Η Αθλητική", 9/2/1929, ψηφ. σελ. 169.
εφ. "Εμπρός", 12/3/1930.
εφ. "Αιγαιοπελαγίτικος Αθλητισμός", φ. 15/1-1-1933
έχουν ληφθεί υπόψη οι δύο αγώνες κατάταξης ή μπαράζ (για αποφυγή του υποβιβασμού), με το Μακεδονικό (3-2) την περίοδο 1982-83 και με τον ΠΑΣ Γιάννινα (2-0 στην παράταση) την επόμενη
"40 χρόνια ελληνικό ποδόσφαιρο και ΠΡΟ-ΠΟ", ΠΡΟΠΟΡΑΜΑ 1999.
Εκτός Ευρώπης ο Πανιώνιος - Στη θέση του ο ΠΑΣ, www.sport-fm.gr
sport24.gr Ο Πανιώνιος... μάνα καίγεται
Ζαμάνης και Δάρας ανέλαβαν την ομάδα
Η ολέθρια «συναλλαγή» κράτους - ομάδων και οι ρυθμίσεις χρεών kathimerini.gr
Το νέο όνομα της ΠΑΕ sentragoal.gr
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Αλλάζει το σήμα του sport-fm.gr
Ομάδα > Τεχνικό επιτελείο, ιστότοπος Πανιώνιος ΠΑΕ

Διοίκηση, ιστότοπος Πανιώνιος ΠΑΕ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημη ιστοσελίδα Π.Α.Ε. Πανιώνιος
Επίσημη σελίδα "ΣΜΥΡΝΗ 1890"
Πύλη ενημέρωσης για τον Πανιώνιο
Στάδιο Νέας Σμύρνης
Ενημέρωση για τον Πανιώνιο.

εικονίδιο Ποδόσφαιρο
Πύλη Ποδόσφαιρο
Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης
Ανδρικά ομαδικά τμηματα

Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλεϊ Χάντμπολ Πόλο

Γυναικεία ομαδικά τμηματα
Μπάσκετ Βόλεϊ Χάντμπολ Πόλο
Ατομικά τμηματα
Στίβος Κολύμβηση Ενόργανη γυμναστική Τζούντο Σκάκι Πινγκ-πονγκ
Ανενεργά τμήματα
Ποδηλασία Κωπηλασία Άρση βαρών Ποδοαντισφαίριση
Πρόεδροι τμημάτων
Χρήστος Δάρας Ηλίας Λιανός Αριστόβουλος Μισαηλίδης
Έδρες τμημάτων
Στάδιο Νέας Σμύρνης Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Σμύρνης Δημοτικό Κολυμβητήριο Ν. Σμύρνης
Αθλητές
Ποδοσφαιριστές Καλαθοσφαιριστές Πετοσφαιριστές Υδατοσφαιριστές Αθλητές στίβου
Προπονητές
Προπονητές ποδοσφαίρου Προπονητές καλαθοσφαίρισης Προπονητές υδατοσφαίρισης
Πρόσωπα
Αλέκος Φωτιάδης Δημητρός Δάλλας Ηρακλής Σακελλαρόπουλος Νικόλαος Ανδρεαδάκης Γεωργία Στεργίου Σοφία Λερίου Δημητρός Καραμπάτης Παναγιώτης Κονταξάκης Θανάσης Σαραβάκος Στάθης Χάιτας Γιώργος Δέδες Νόνι Λίμα Φάνης Χριστοδούλου Μίλινκο Πάντιτς
Γεγονότα
Βαλκανικό κύπελλο συλλόγων 1971 Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου ανδρών 1978-79 Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου ανδρών 1997-98
Διάφορα
Γυμνάσιον Σμύρνης Ορφεύς Σμύρνης Πανιώνιοι Αγώνες Δάλλεια Τουρνουά Ανδρέας Βαρίκας Ύμνος Πανιωνίου Χρυσός Σταυρός Πανιωνίου Μικρασιατική Καταστροφή Δήμος Νέας Σμύρνης
[απόκρυψη]π • σ • ε Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. – τρέχουσα σύνθεση

1 Μάλχερμπ 2 Κούρντι 3 Σαραμαντάς 4 Ντε Ταντέο 5 Ντομίνγκεζ 7 Κόρμπος (c) 8 Μαξίμοβιτς 11 Καμάρα 12 Κότνικ 14 Σταυρόπουλος 15 Σουσούνης 16 Οικονομίδης 18 Ρέτζας 19 Μανιάτης 20 Άρσε 22 Παπαγεωργίου 23 Τσιλούλης 28 Μανόγιοβιτς 29 Μπανανά 30 Νίκας 32 Μίκο 60 Κέιτα Προπονητής: Μάντζιος

Ομάδες Σούπερ Λιγκ Ελλάδας
Τρέχουσα περίοδος 2019–20

Α.Ε.Κ. Α.Ε.Λ. Άρης Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Βόλος Λαμία Ξάνθη Ολυμπιακός Ο.Φ.Η. Παναθηναϊκός Παναιτωλικός Πανιώνιος Π.Α.Ο.Κ.

Πρώην 1
ΑΕΛ Καλλονής Α.Ε. Νίκαια Ακράτητος Απόλλων Πόντου Απόλλων Σμύρνης Αθηναϊκός Ατρόμητος Πειραιώς Αιγάλεω Βέροια Βύζας Μεγάρων Π.Α.Σ. Γιάννινα Διαγόρας Ρόδου Δόξα Δράμας Εδεσσαϊκός Εργοτέλης Εθνικός Αστέρας Εθνικός Πειραιώς Ηρακλής Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης Θρασύβουλος Ιωνικός Καβάλα Καλαμάτα Καλλιθέα Κασσιόπη-Κέρκυρα Καστοριά Α.Ο. Κέρκυρα Κόρινθος Λεβαδειακός Μακεδονικός Νάουσα Νίκη Βόλου Ολυμπιακός Βόλου Ολυμπιακός Χαλκίδος Παγκορινθιακός Παναχαϊκή Παναιγιάλειος Πανελευσινιακός Πανηλειακός Πανσερραϊκός Πανθρακικός Πιερικός Πλατανιάς Προοδευτική Ρόδος Τρίκαλα Φωστήρας Χαλκηδόνα Χαλκίδα
Πρώην (Κυπριακές)
ΑΕΛ Λεμεσού ΑΠΟΕΛ Ε.Π.Α. Λάρνακας Ολυμπιακός Λευκωσίας Ομόνοια
Πριν την καθιέρωση της Α΄ Εθνικής2
ΑΕΚ Καβάλας Άρης Πειραιώς Ασπίς Ξάνθης Αστέρας Γκύζη Σ.Π. Γουδί Εθνικός Αθηνών Ηρακλής Σερρών Μέγας Αλέξανδρος Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης Παναργειακός Πειραϊκός Σύνδεσμος Φίλιπποι Καβάλας

1Συμμετοχή στην Α΄ Εθνική Κατηγορία ή Σούπερ Λιγκ από την καθιέρωσή της την περίοδο 1959-60
2Συμμετοχή μόνο σε τελικές φάσεις του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, ή τα πρωταθλήματα ΣΕΓΑΣ πριν την περίοδο 1959-60

Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού

Αθλητισμός, Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News