ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο ΠΑΟΚ είναι ελληνικός επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα στη Θεσσαλονίκη και είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε το 1926[1] ως το ποδοσφαιρικό τμήμα του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.).

Συμμετέχει σε όλα τα πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής από την ίδρυση της κατηγορίας την περίοδο 1959–60. Έχει κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας, το 1976, το 1985 και το 2019 καθώς και οκτώ φορές το κύπελλο Ελλάδας, το 1972, 1974, 2001, 2003, 2017, 2018, 2019 και 2021 ενώ έχει συμμετάσχει και σε 14 ακόμη τελικούς της διοργάνωσης. Στο ενεργητικό του έχει επίσης αρκετές αξιομνημόνευτες πορείες και νίκες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με πιο πρόσφατη την πρόκριση του στην προημιτελική φάση του Κόνφερενς Λιγκ.
Ιστορία
1926–1945: Ίδρυση και πρώτες διακρίσεις

Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου 1926 κι έπειτα από δύο μήνες προετοιμασίας αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να αγωνιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες της Θεσσαλονίκης, ως μέλος της ΕΠΣΜ. Ο πρώτος αγώνας του συλλόγου ήταν μια νίκη εναντίον του Ηρακλή στις 26 Ιουλίου 1926 με σκορ 2–1. Ο πρώτος προπονητής του ΠΑΟΚ υπήρξε το 1926 αμισθί ο Κώστας Ανδρεάδης. Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο που υπογράφηκε στον ΠΑΟΚ αφορούσε τον Γάλλο ποδοσφαιριστή Ραϊμόν Ετιέν και συνάφθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1928. Το συμβόλαιο προέβλεπε ότι ο ποδοσφαιριστής, προερχόμενος από τον ελληνικό σύλλογο Πέρα Κλουμπ της Κωνσταντινούπολης, θα λάμβανε μισθό 4.000 δραχμών μηνιαίως.

Το όραμα των ιδρυτών του συλλόγου και του συνόλου της κοινότητας του ΠΑΟΚ για την απόκτηση έδρας έγινε πραγματικότητα το 1928 στο πλαίσιο της απορρόφησης της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, η οποία είχε ως έδρα το γήπεδο του Συντριβανιού, που έτσι πέρασε στον ΠΑΟΚ. Στις 12 Δεκεμβρίου 1930 εγκαινιάστηκε επίσημα η έδρα του ΠΑΟΚ και ακολούθησε φιλικός αγώνας με αντίπαλο τον Άρη, στον οποίο ο ΠΑΟΚ νίκησε με σκορ 2–1. Το γήπεδο του Συντριβανιού υπήρξε έδρα του ΠΑΟΚ ως το 1959. Σήμερα στη θέση του βρίσκεται η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας ήταν ο Αυστριακός Ρούντολφ Γκάσνερ, ο οποίος υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ την περίοδο 1931–32. Την ίδια περίοδο ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Ηρακλή με 3-2, αλλά ο αγώνας αποφασίστηκε να επαναληφθεί μετά από ένσταση του Γηραίου. Ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στον αγώνα που ορίστηκε στην Αθήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και έτσι καταταγεί τελευταίος από τις ομάδες της Μακεδονίας. Έτσι, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή ΕΠΣ Μακεδονίας Μ. Αλέξανδρο. Όμως δεν κατέβηκε ξανά στους αγώνες και υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα και τη θέση του στο πρωτάθλημα Ελλάδας την επόμενη χρονιά πήρε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο ΠΑΟΚ συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Ελλάδας την περίοδο 1930–31. Το 1937 κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο, όταν αναδείχθηκε πρωταθλητής Ε.Π.Σ. Μακεδονίας και συμμετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατακτώντας τη 2η θέση.

Το 1939 αναμετρήθηκε με την ΑΕΚ στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, προηγήθηκε με γκολ του Ιωαννίδη όμως τελικά η ΑΕΚ επικράτησε με σκορ 2–1. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε στον τελικό του πανελληνίου πρωταθλήματος, όπου έχασε σε διπλό τελικό από την ΑΕΚ και κατέκτησε τη 2η θέση. Το 1940 κατέκτησε το πρωτάθλημα Μακεδονίας-Θράκης.

Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940–41 ο ΠΑΟΚ έχασε δύο ποδοσφαιριστές του, που έπεσαν για την πατρίδα στα βουνά της Αλβανίας, τον τερματοφύλακα της ομάδας Νίκο Σωτηριάδη (ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ που χρίστηκε διεθνής αγωνιζόμενος το 1938 σε επίσημο αγώνα της Εθνικής Ελλάδας), καθώς και τον αμυντικό Γιώργο Βατίκη.

Ο ΠΑΟΚ το 1926

Ο ΠΑΟΚ το 1926
Ο ΠΑΟΚ το 1937

Ο ΠΑΟΚ το 1937
Νίκος Σωτηριάδης

Νίκος Σωτηριάδης

1946–1958: Η κυριαρχία στη Θεσσαλονίκη

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, στις αρχές της δεκαετίας του '50, άρχισαν να γράφονται οι «χρυσές» σελίδες της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Δημιουργήθηκαν τα περίφημα «τσικό του Βίλλυ», του Αυστριακού προπονητή Βίλχελμ Σέφτσικ (Wilhelm "Willi" Sefzik), από τα οποία ξεπήδησαν μεγάλα ονόματα που άφησαν εποχή, όπως μεταξύ άλλων οι Λέανδρος Συμεωνίδης, Γιαννέλος Μαργαρίτης και Γιώργος Χαβανίδης.

Το 1948 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Μακεδονίας και στη συνέχεια συμμετείχε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος, όπου κατετάγη 3ος. Το 1950 αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά πρωταθλητής Μακεδονίας, ενώ την επόμενη χρονιά (1950–51) συμμετείχε για δεύτερη φορά σε τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, ηττήθηκε όμως από τον Ολυμπιακό.

Το καλοκαίρι του 1952 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στο γήπεδο του Συντριβανίου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο, εγκαινιάζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τους προβολείς που είχαν τοποθετηθεί στο γήπεδο, το οποίο ήταν μόλις το δεύτερο στην Ελλάδα, μετά από αυτό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που απέκτησε ηλεκτροφωτισμό.

Το 1953 σηματοδότησε την έναρξη μιας σπουδαίας εποχής για τον ΠΑΟΚ. Κατά τη διάρκεια των μεταγραφών του καλοκαιριού στην ομάδα ήρθαν οι Κουϊρουκίδης, Πετρίδης, Πρόγιος, Γερούδης, Κεμανίδης, Χασιώτης και Αγγελίδης. Η απόκτηση του Λάμπη Κουϊρουκίδη από τη Δόξα Δράμας αποτέλεσε τη μεγάλη κίνηση για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, καθώς μαζί με τους Λευτέρη Παπαδάκη και Χριστόφορο Γιεντζή δημιουργήθηκε η ξακουστή επιθετική τριπλέτα και η τριετία 1953–1956 αποτέλεσε την πρώτη εποχή διακρίσεων του συλλόγου.

Για τέσσερις συνεχόμενες περιόδους (1954, 1955, 1956, 1957) ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Μακεδονίας και συμμετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, με τον Γιεντζή να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ την περίοδο 1953–54 και τον Κουϊρουκίδη την περίοδο 1955–56. Το 1955 ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε για 3η φορά σε τελικό κυπέλλου και ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό.
1959–1979: Γήπεδο Τούμπας και οι πρώτοι τίτλοι

Το 1959 ο ΠΑΟΚ γύρισε σελίδα στην ιστορία του, καθώς απέκτησε νέα έδρα, το γήπεδο της Τούμπας. Ήδη από το 1958 είχε ενταχθεί στα εφηβικά τμήματα του συλλόγου ο Γιώργος Κούδας, ο ποδοσφαιριστής που αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες μορφές της ομάδας. Η παρά λίγο μετακίνησή του το 1966 στον Ολυμπιακό δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες έριδες του ελληνικού αθλητισμού, με συνέπεια ο αθλητής να μείνει για δυο χρόνια εκτός επίσημων αγώνων και να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ την περίοδο όπου, στα τέλη της δεκαετίας, έμπαιναν οι βάσεις για τη δημιουργία μίας πολύ ισχυρής ομάδας. Ο σύλλογος προχώρησε σε μεταγραφές σπουδαίων νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών, με πρώτο το καλοκαίρι του 1968 από την Αναγέννηση Επανωμής τον Σταύρο Σαράφη, μετέπειτα κορυφαίο σκόρερ της ιστορίας του στην Α΄ Εθνική κατηγορία με 136 τέρματα. Τον επόμενο χρόνο εντάχθηκαν στο δυναμικό του ΠΑΟΚ οι Τερζανίδης, Παρίδης, Ασλανίδης και η μεγάλη ομάδα άρχισε να δημιουργείται.
Τα δυο πρώτα κύπελλα Ελλάδος

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλο το οικοδόμημα του ΠΑΟΚ βασίστηκε σε Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες ποδοσφαιριστές. Ο ΠΑΟΚ αποτέλεσε τον μοναδικό ελληνικό σύλλογο από τους πέντε δημοφιλέστερους,[σ. 1] ο οποίος αρνήθηκε να εντάξει στο δυναμικό του «ελληνοποιημένους» ξένους παίκτες και επιπρόσθετα κατήγγειλε το διαρκές σκάνδαλο επί Δικτατορίας, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.[2]

Με το σύνολο που «έχτισε» ο ΠΑΟΚ, κατάφερε να αντιμετωπίσει επάξια τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Αθήνας, κατακτώντας δύο κύπελλα το 1972 και το 1974 και ένα πρωτάθλημα το 1976. Από το 1970 μέχρι και το 1974 ο Δικέφαλος αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς κυπέλλου Ελλάδας. Καθοριστική για την εκτίναξη προς τις επιτυχίες υπήρξε η άφιξη του Άγγλου προπονητή Λες Σάνον το 1971.

Το 1972 στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2–1 επί του Παναθηναϊκού και κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο με τον Γιώργο Κούδα να σημειώνει και τα 2 γκολ. Το 1973 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδας μένοντας για 2 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Ήταν η καλύτερη επίδοση της ομάδας από τη θέσπιση της Α΄ Εθνικής. Το 1974 κατέκτησε για δεύτερη φορά το κύπελλο Ελλάδας όταν επικράτησε με 4–3 στα πέναλτι επί του Ολυμπιακού. Οι Παρίδης και Ασλανίδης σημείωσαν τα τέρματα της κανονικής διάρκειας του αγώνα και το τρόπαιο κατακτήθηκε με το εύστοχο πέναλτι του Αποστολίδη.

Το 1974 ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων, αποκλείοντας διαδοχικά τη Λέγκια Βαρσοβίας και στη συνέχεια τη Λυών, την οποία νίκησε με 4–0 στον πρώτο αγώνα. Αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης Μίλαν καθώς το ισόπαλο αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα δεν στάθηκε αρκετό για να του δώσει την πρόκριση.
Το πρώτο πρωτάθλημα

Ο Σάνον αποχώρησε από την ομάδα στις 11 Οκτωβρίου 1974 και δύο μήνες αργότερα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Ούγγρος Γκιούλα Λόραντ, υπό την καθοδήγηση του οποίου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα το 1976 με απολογισμό 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες, έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα (60–17 τέρματα). Οι Κούδας, Γκουερίνο και Σαράφης ήταν οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας με τους Φούρτουλα, Γούναρη, Ιωσηφίδη, Αναστασιάδη, Τερζανίδη, Αποστολίδη, Πέλλιο, Φουντουκίδη, Κερμανίδη να είναι επίσης εκ των διακριθέντων της ομάδας.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1975 υπό την καθοδήγηση του Γκιούλα Λόραντ ο ΠΑΟΚ σημείωσε μια μεγάλη νίκη επί της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ με 1-0 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.[3] Το 1978 ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε 2ος στο πρωτάθλημα Ελλάδας αφήνοντας πίσω τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Γήπεδο Τούμπας

Γήπεδο Τούμπας
Γιώργος Κούδας

Γιώργος Κούδας

1979–1985: Η δημιουργία της ΠΑΕ και το δεύτερο πρωτάθλημα

Στις 21 Ιουλίου 1979 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ ΠΑΟΚ) με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 37.100.000 δραχμές και πρώτο πρόεδρο και μεγαλομέτοχο τον Γιώργο Παντελάκη. Η πολύ καλή αγωνιστική πορεία συνεχίστηκε και τη δεκαετία του '80, με τον ΠΑΟΚ να καταφέρνει να φτάσει σε τρεις ακόμη τελικούς κυπέλλου Ελλάδας, τους οποίους έπαιξε όλους στην Αθήνα, χωρίς όμως να κατακτήσει το τρόπαιο.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο ΠΑΟΚ είχε ορισμένες αξιόλογες εμφανίσεις απέναντι σε καταξιωμένους συλλόγους. Στο κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1981-82 χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι για να αποκλειστεί από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Την επόμενη χρονιά (1982-83) στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέκλεισε τη γαλλική Σοσό και παρά το ότι κατάφερε βγει νικητής από τη μία αναμέτρηση με τη Σεβίλλη δεν προκρίθηκε στη συνέχεια. Το 1984 νέοι παράγοντες στην ΠΑΕ εμπιστεύθηκαν τις τύχες της ομάδας στον Αυστριακό Βάλτερ Σκότσικ, ο οποίος δημιούργησε ένα αξιόμαχο σύνολο. Στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1983-84) μετά από δύο συγκλονιστικές αναμετρήσεις, η Μπάγερν Μονάχου επικράτησε με 9-8 στα πέναλτι και κατάφερε να προκριθεί. Την επόμενη χρονιά (1984-85) ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα Ελλάδας και το πρώτο επαγγελματικό με απολογισμό 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες (54–26 τέρματα). Μεταξύ των κορυφαίων παικτών εκείνη την χρονιά ήταν οι Γιώργος Σκαρτάδος, Χρήστος Δημόπουλος, Γιώργος Κωστίκος και Ιβάν Γιούρισιτς.
1986–1995: Τα επεισόδια πληγή για τον σύλλογο και περίοδος Βουλινού
Άρι Χάαν

Την περίοδο 1988-89 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο ΠΑΟΚ αναμετρήθηκε με τη μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα. Στον πρώτο αγώνα στην Ιταλία ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 1-0, όμως στον επαναληπτικό, κατά τη διάρκεια του οποίου δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1.

Από το 1989 τη προεδρία της ομάδας ανέλαβε ο Θωμάς Βουλινός. Την πρώτη χρονιά επί προεδρίας του, η ομάδα τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα με 46 βαθμούς και εξασφάλισε την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ στο κύπελλο Ελλάδος αποκλείστηκε από τον ΟΣΦΠ στον Γ΄ γύρο στα πέναλτι. Την σεζόν 1990-1991 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ αντιμετώπισε την Σεβίλλη, όπου χάθηκε άλλη μία πρόκριση στα πέναλτι, καθώς η Ισπανική ομάδα επικράτησε με 4-3 στη διαδικασία αυτή.

Ο Βουλινός για την ενίσχυση της ομάδας έφερε τους μουντιαλικούς και ευρέως γνωστούς Χοσάμ και Ιμπραήμ Χασάν, που έμειναν γνωστοί ως "οι δίδυμοι Φαραώ". Για το το πρωτάθλημα του 1990-1991 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε τέταρτος στην βαθμολογία με 38 βαθμούς και εξασφάλισε ξανά την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σημαντικό γεγονός για αυτήν την περίοδο ήταν η απόφαση του Θωμά Βουλινού να πάρει την ομάδα και να φύγει από το ΟΑΚΑ. Αιτία ήταν η κάκιστη διαιτησία που αντιμετώπιζε ο ΠΑΟΚ έναντι του Παναθηναϊκού. Στο 73' και με το σκορ να είναι στο 3-0 υπέρ του Παναθηναϊκού, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και απαίτησε από τους παίκτες του να αναχωρήσουν από το γήπεδο, απόφαση που δεν άλλαξε παρά τις διαβουλεύσεις που έγιναν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ομάδα να χάσει το ματς με 3-0 και να τιμωρηθεί με αφαίρεση τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, καθώς και με πέντε αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.[4] Στο κύπελλο Ελλάδος έφτασε μέχρι τον ημιτελικό, όπου αποκλείστηκε από τον μετέπειτα κυπελλούχο Παναθηναϊκό με συνολικό σκορ 2-1, σε ένα ζευγάρι αγώνων όπου και πάλι αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι διαιτητές, καθώς στον επαναληπτικό της Τούμπας ο διαιτητής Περικλής Βασιλάκης υπέπεσε σε πολλά λάθη εναντίον του δικεφάλου.

Τη σεζόν 1991-1992 η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας ήταν σύντομη, αφού παρότι στον Α΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ απέκλεισε την Βελγική Μαλίν με συνολικό σκορ 2-1, στον Β΄ γύρο αποκλείστηκε από την Αυστριακή Τιρόλ Ίνσμπρουκ. Στο πρωτάθλημα της περιόδου 1991-1992 ήρθε τέταρτος με 39 βαθμούς και εξασφάλισε και πάλι ευρωπαϊκή συμμετοχή για την επόμενη σεζόν. Στο κύπελλο έφτασε μέχρι τον τελικό και αντιμετώπισε τον ΟΣΦΠ. Στους διπλούς τελικούς που έγιναν, δεν κατάφερε να στεφθεί κυπελλούχος, αφού ο πρώτος αγώνας στην Τούμπα ήρθε ισόπαλος 1-1, ενώ ο δεύτερος στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης βρήκε νικητή τον ΟΣΦΠ με σκορ 2-0.

Την περίοδο 1992-1993 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο ΠΑΟΚ ήρθε αντιμέτωπος με την Γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν. Στον αγώνα της Τούμπας έγιναν πολύ σοβαρά επεισόδια, με την αρμόδια επιτροπή της UEFA να τιμωρεί αρχικά την ομάδα με διετή αποκλεισμό από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η ποινή μειώθηκε στη συνέχεια στον ένα χρόνο. Στο πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου τερμάτισε πέμπτος με 57 βαθμούς και στο κύπελλο έφτασε μέχρι τον Β΄ γύρο σε μία απογοητευτική χρονιά.

Τη σεζόν 1993-1994 ήρθε πάλι πέμπτος με 51 βαθμούς. Στο κύπελλο έφτασε μέχρι τον Γ΄ γύρο, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από τον Παναθηναϊκό, μετά από δύο λευκές ισοπαλίες. Υπό τις οδηγίες του Ολλανδού προπονητή Άρι Χάαν ο ΠΑΟΚ την περίοδο 1994–95 τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος, πίσω από τους Παναθηναϊκό και ΟΣΦΠ και εξέτισε την ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στο κύπελλο δεν είχε ανάλογη εικόνα, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί στον Β΄ γύρο.

Ο Θωμάς Βουλινός ουδέποτε είχε καλή σχέση με τους οργανωμένους φιλάθλους, ενώ η κάκιστη πορεία της ομάδας για την σεζόν 1995-1996 οδήγησε σε ολική ρήξη. Στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ για το πρωτάθλημα συνέβησαν σοβαρά επεισόδια, που οδήγησαν στην διακοπή του με το σκορ να είναι 1-3 υπέρ της ΑΕΚ. Αποτέλεσμα ήταν ο ΠΑΟΚ να χάσει τον αγώνα με το σκορ που είχε διαμορφωθεί μέχρι την στιγμή της διακοπής (1-3) και να τιμωρηθεί με -3 βαθμούς, καθώς και πέντε αγωνιστικές σε ουδέτερο γήπεδο. Οι οπαδοί συνέχισαν να στέκονται απέναντι από τον πρόεδρο και μάλιστα οργάνωσαν συλλαλητήρια, τα οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκαν, αφού ο Θωμάς Βουλινός παραχώρησε τις μετοχές του στους Ορφανό και Καλύβα και αποχώρησε από την ομάδα. Το φινάλε της σεζόν βρήκε τον ΠΑΟΚ στην 14η θέση με 38 βαθμούς, μόλις τέσσερις βαθμούς πάνω από την 16η Λάρισα που υποβιβάστηκε. Στο κύπελλο η ομάδα έδειξε άλλο πρόσωπο και κατάφερα να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.
1996–2006: Επιστροφή στους τίτλους
Γιάννης Οκκάς
Περίοδος Μπατατούδη

Το 1996 το πλειοψηφικό πακέτο του ΠΑΟΚ εξαγοράστηκε από τον επιχειρηματία Γιώργο Μπατατούδη. Παράλληλα σε αγωνιστικό επίπεδο η απόκτηση από την Ξάνθη του Ζήση Βρύζα το καλοκαίρι του 1996 και οι μεταγραφές του Κώστα Φραντζέσκου από τον ΟΦΗ και του Σπύρου Μαραγκού από τον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 1997, άλλαξαν τον αγωνιστικό προσανατολισμό της ομάδας και με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε δύο εξαιρετικές περιόδους (το 1996–97 και το 1997–98), όπου εξασφάλισε εύκολα τη συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (του 1997-98 και 1998-99) αντίστοιχα. Για τον θεσμό του κυπέλλου ο ΠΑΟΚ την σεζόν 1996-1997 έφτασε μέχρι τον Δ΄ γύρο, όπου και αποκλείστηκε από τον ΟΣΦΠ, ενώ την επόμενη χρονιά αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον μετέπειτα κυπελλούχο Πανιώνιο.

Την περίοδο 1997-98 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ οι αναμετρήσεις με την Άρσεναλ αποτέλεσαν ορόσημο στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Στον πρώτο αγώνα στη Θεσσαλονίκη που έληξε με 1-0, με γκολ του Φραντζέσκου από κάθετη πάσα του Ζαφειρίου, ο ΠΑΟΚ απέκτησε το πλεονέκτημα, ενώ στον επαναληπτικό ο Ζήσης Βρύζας ισοφάρισε σε 1-1 λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα και έδωσε την πρόκριση στον ΠΑΟΚ. Τα λάθη εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης στον τρίτο γύρο στοίχισαν την πρόκριση στον ΠΑΟΚ. Στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1998-1999 αποκλείστηκε από την σκωτσέζικη Ρέιντζερς.

Την περίοδο 1998-1999 ο ΠΑΟΚ είχε και πάλι μία καλή σεζόν και τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 62 βαθμούς, κερδίζοντας ξανά την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ στο θεσμό το κυπέλλου την ίδια χρονιά έφτασε έως τον Γ΄ γύρο. Η νέα σεζόν για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ βρήκε τον ΠΑΟΚ αντιμέτωπο με την Πορτογαλική Μπενφίκα, παιχνίδια που επίσης αποτέλεσαν ορόσημο για τον σύλλογο. Ο πρώτος αγώνας έγινε στο στάδιο της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ να ηττάται με σκορ 2-1. Στον επαναληπτικό όμως, παρόλο που ο δικέφαλος βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0, κατάφερε να γυρίσει το ματς σε 2-1 και τελικά να το στείλει στην διαδικασία των πέναλτι. Για άλλη μια φορά όμως ο ΠΑΟΚ στάθηκε άτυχος, αφού οι Πορτογάλοι επικράτησαν στην διαδικασία αυτή με 4-1. Για το πρωτάθλημα της σεζόν 1999-2000 ο δικέφαλος τερμάτισε πέμπτος με 55 βαθμούς και εξασφάλισε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Για τον θεσμό του κυπέλλου αποκλείστηκε στον Β΄ γύρο, όπου ήρθε αντιμέτωπος με τον ΟΣΦΠ. Στον μονό αγώνα που πραγματοποιήθηκε ηττήθηκε με σκορ 2-1.

Από το 2000 αξιόλογοι ποδοσφαιριστές μεταγράφηκαν στον ΠΑΟΚ όπως οι Γ.Χ. Γεωργιάδης, Π. Κωνσταντινίδης, Β. Μπορμπόκης, Βενετίδης, Οκκάς, Εγκωμίτης, Φρούσος, Ναλιτζής, Βαλένσια και Καμπς. Την περίοδο 2000-01 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ο ΠΑΟΚ με κορυφαίο τον Πατρίσιο Καμπς, ο οποίος σημείωσε 2 γκολ, επικράτησε με 3-0 επί της πρωτοπόρου του καμπιονάτο Ουντινέζε, η οποία είχε νικήσει στον πρώτο αγώνα με 1-0. Για το πρωτάθλημα της ίδιας περιόδου τερμάτισε τέταρτος με 51 βαθμούς, εξασφαλίζοντας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στη συνέχεια της ίδιας περιόδου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο (2000-01), τρίτο στην ιστορία του, επικρατώντας του Ολυμπιακού με σκορ 4-2 στον τελικό που διεξήχθη στο Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, στην Αθήνα.

Την επόμενη χρονιά η ομάδα είχε μία παρόμοια πορεία στο πρωτάθλημα τερματίζοντας πάλι στην τέταρτη θέση με 48 βαθμούς, ενώ στον θεσμό του κυπέλλου έφτασε μέχρι τους προημιτελικούς όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κυπελλούχο, για το 2001-2002, ΑΕΚ. Αφού προκρίθηκε από τον πρώτο και δεύτερο γύρο, στον τρίτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της ίδιας περιόδου, ήρθε αντιμέτωπος με την Ολλανδική PSV Αϊντχόφεν, όπου και αποκλείστηκε.

Στο πρωτάθλημα της περιόδου 2002-2003 τερμάτισε τέταρτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας διεκόπη στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την Τσέχικη Σλάβια Πράγας. Ωστόσο, ένα ακόμη κύπελλο Ελλάδας κατακτήθηκε το 2003 όταν ο ΠΑΟΚ επικράτησε στον τελικό επί του Άρη με 1-0, αφού πρώτα απέκλεισε στους προημιτελικούς τον Ολυμπιακό και στους ημιτελικούς την ΑΕΚ. Ο τελικός της 17ης Μαΐου 2003 μεταξύ των δύο αντιπάλων της Θεσσαλονίκης διεξήχθη στο στάδιο της Τούμπας, η οποία επιλέχθηκε για την έδρα του τελικού από την αρχή της διοργάνωσης, αφού το στάδιο Καυτανζόγλειο δεχόταν έργα συντήρησης για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο αγώνας διεξήχθη με τυπικά γηπεδούχο τον Άρη, παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων. Το νικητήριο γκολ για τον δικέφαλο το σημείωσε ο Γ.Χ. Γεωργιάδης με σουτ στο 24'. Έτσι ο ΠΑΟΚ στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδος για τέταρτη φορά στην ιστορία του.
Περίοδος Γούμενου

Μετά το κραχ στο χρηματιστήριο το 2000, η οικονομική κατάσταση του Γιώργου Μπατατούδη περιορίστηκε, με αποτέλεσμα οι σχέσεις του με τους οπαδούς να χειροτερεύει, ενώ άρχισαν να συσσωρεύονται χρέη στην ομάδα. Έτσι την άνοιξη του 2003 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ πέρασε στα χέρια του Γιάννη Γούμενου έναντι 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως ο ρόλος του ήταν αυτός του μεταπωλητή και υποχρέωσή του ήταν να βρει έναν επιχειρηματία για να αναλάβει την ομάδα.

Την πρώτη χρονιά μετά την αποχώρηση του Μπατατούδη (2003-2004), ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα και την έξοδό του στους προκριματικούς του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ για την επόμενη χρονιά. Ωστόσο η πορεία του στο κύπελλο αλλά και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της ίδιας περιόδου, ήταν απογοητευτικές με αποτέλεσμα να αποκλειστεί νωρίς και στις δύο διοργανώσεις.

Την περίοδο 2004-05 ο ΠΑΟΚ έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην αναμέτρηση για την προκριματική φάση εναντίον της Μακάμπι Τελ Αβίβ χρησιμοποιήθηκε αντικανονικά ο (τιμωρημένος με την πρώην ομάδα του από την προηγούμενη περίοδο) Λιάσος Λουκά, με συνέπεια η ΟΥΕΦΑ να κατακυρώσει τον πρώτο αγώνα υπέρ της ισραηλινής ομάδας με 0-3 (1-2 το αγωνιστικό αποτέλεσμα).[5] Στο κύπελλο πραγματοποίησε ξανά άσχημες εμφανίσεις με αποτέλεσμα να αποκλειστεί μόλις στον δεύτερο γύρο, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην πέμπτη θέση με 46 βαθμούς.

Η σεζόν 2005-2006 ξεκίνησε ευνοϊκά για τον ΠΑΟΚ, αφού η ομάδα κατάφερε να μπει στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, μην καταφέρνοντας ωστόσο να προκριθεί στην επόμενη φάση. Στο κύπελλο, την χρονιά 2005-2006 αποκλείστηκε από την αρχή της διοργάνωσης, ενώ την επόμενη σεζόν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Στο πρωτάθλημα, τις χρονιές 2005-2006 και 2006-2007 τερμάτισε στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, έμεινε εκτός Ευρωπαϊκών διοργανώσεων και στερήθηκε πολύτιμα έσοδα, γεγονός που οδήγησε σε ολοένα κλιμακούμενο οικονομικό πρόβλημα, ενώ καμία επιχειρηματική πρόταση, που αναζήτησε ο Γούμενος, δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες τις ομάδας. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η πώληση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στον ΠΑΟ προς 1,8 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστούν χρήματα για την ομάδα.[6]
2007–2011: Πρωτοβουλία Ζαγοράκη
Θοδωρής Ζαγοράκης

Με τον κόσμο της ομάδας να βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με τον πρόεδρο της ομάδας, Γιάννη Γούμενο, εξαιτίας της κακής διαχείρισης στα οικονομικά, αλλά και της πώλησης του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στον ΠΑΟ, το καλοκαίρι του 2007 ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που μόλις είχε εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, αποφάσισε να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ, σε μια προσπάθεια να οδηγήσει την ομάδα μακριά από το διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο είχε περιέλθει. Μία από τις πρώτες προτεραιότητές του υπήρξε η κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου της ομάδας στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης. Την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος με συμβόλαιο τριών χρόνων. Με την ομάδα να αντιμετωπίζει δυσκολίες και τον Θοδωρή Ζαγοράκη να προσπαθεί να βρει λύση, ο ΠΑΟΚ κατά την αγωνιστική περίοδο 2007-08 τερμάτισε 9ος με 35 βαθμούς, ενώ και στο κύπελλο αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο, σε μία αγωνιστικά ανεπιτυχή χρονιά σε όλες τις διοργανώσεις.

Την επόμενη περίοδο (2008-09), ο Θοδωρής Ζαγοράκης προέβη σε ορθή διαχείριση των οικονομικών της ομάδας με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει ποδοσφαιριστές με σπουδαία διεθνή καριέρα όπως οι Σέρζιο Κονσεϊσάο, Πάμπλο Γκαρσία και Πάμπλο Κοντρέρας, οι οποίοι μαζί με τους Αντελίνο Βιεϊρίνια, Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, Βλάνταν Ίβιτς, Μάρκος Αντόνιο, Μασιέλ Λίνο, Ολιβιέ Σορλέν και Κώστα Χαλκιά οδήγησαν την ομάδα από την 9η θέση της προηγούμενης χρονιάς στη 2η θέση του πρωταθλήματος στην κανονική περίοδο. Όμως στα play offs που ακολούθησαν, ο ΠΑΟΚ υποχώρησε στην τέταρτη θέση, γεγονός που τον οδήγησε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Στον τέταρτο γύρο του κυπέλλου της ίδιας χρονιάς, ήρθε αντιμέτωπος με τον Άρη. Και τα δύο ντέρμπι ήρθαν ισόπαλα με σκορ 0-0 με τον δεύτερο αγώνα να γίνεται στο Γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης, έδρα του Άρη. Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι με τον ΠΑΟΚ να προκρίνεται κερδίζοντας με 9-8. Στα προημιτελικά, ωστόσο, αποκλείστηκε από τον ΟΣΦΠ.

Την σεζόν (2009-2010) οι προσδοκίες του κόσμου αυξήθηκαν, καθώς επί προεδρίας Ζαγοράκη η ομάδα ανέκαμψε, ενώ και η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε, με αποτέλεσμα η αγορά των εισιτηρίων διαρκείας να φθάσει τις 21.100, αριθμό ρεκόρ. Ο ΠΑΟΚ εκείνη την χρονιά έφθασε κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως το έχασε την προτελευταία αγωνιστική τερματίζοντας στη 2η θέση. Ακολούθησε η κατάκτηση της πρώτης θέσης στα play off της Super League που εξασφάλισε τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πολύ καλή πορεία που είχε η ομάδα στο πρωτάθλημα, δεν συνοδεύτηκε από ανάλογο πρόσωπο στο κύπελλο και στην Ευρώπη, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό και στις δύο διοργανώσεις.

Πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011 ο προπονητής της ομάδας, Φερνάντο Σάντος αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ομάδα και αποχώρησε από τον σύλλογο. Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ που ακολούθησαν, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τον Άγιαξ στη διαφορά τερμάτων, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Μετά τον αποκλεισμό του από το Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετώπισε την τουρκική Φενέρμπαχτσε για τα play off του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ. Σε αυτούς τους διπλούς αγώνες ο ΠΑΟΚ κατάφερε να προκριθεί και να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στο πρωτάθλημα (2010-2011) ήταν φανερό ότι η ομάδα δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει την πορεία της προηγούμενης σεζόν. Έτσι στο φινάλε ο ΠΑΟΚ τερμάτισε τέταρτος, ενώ μετά τα play off βρέθηκε στην τρίτη θέση και πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ. Στην ημιτελική φάση του κυπέλλου ήρθε αντιμέτωπος με την ΑΕΚ. Ο πρώτος αγώνας στο ΟΑΚΑ ήρθε ισόπαλος με σκορ 0-0. Στην Τούμπα η ΑΕΚ κέρδισε με σκορ 0-1, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά επεισόδια από τους φιλάθλους της ομάδας. Από τα αξιοσημείωτα γεγονότα της σεζόν ήταν η επιστροφή στην ομάδα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη έπειτα από τέσσερα χρόνια.[7]

Την σεζόν 2011-2012, παρόλο που η ομάδα εξασφάλισε την είσοδό της στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οικονομικά προβλήματα άρχισαν και πάλι να εμφανίζονται στον σύλλογο, ενώ η ηγεσία της ομάδας πέρασε από τον Θοδωρή Ζαγοράκη στον Ζήση Βρύζα. Στην προσπάθεια που έγινε για εξασφάλιση χρημάτων, πουλήθηκαν σε ομάδας του εξωτερικού οι Βιεϊρίνια, Πάμπλο Κοντρέρας και Κώστας Σταφυλίδης. Αξιοσημείωτο γεγονός αυτήν την περίοδο ήταν η νίκη του ΠΑΟΚ επί της Τότεναμ στην έδρα της αγγλικής ομάδας με σκορ 2-1, που του εξασφάλισε την πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Ωστόσο στις εγχώριες διοργανώσεις δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάποιο τίτλο, σε μία χρονιά που έμοιαζε με την προηγούμενη.

Αντελίνο Βιεϊρίνια

Αντελίνο Βιεϊρίνια
Πάμπλο Γκαρσία

Πάμπλο Γκαρσία
Πάμπλο Κοντρέρας

Πάμπλο Κοντρέρας
Ολιβιέ Σορλέν

Ολιβιέ Σορλέν
Ζλάταν Μουσλίμοβιτς

Ζλάταν Μουσλίμοβιτς

2012–σήμερα: Εποχή Ιβάν Σαββίδη

Το καλοκαίρι του 2012 η ιδιοκτησία της ομάδας πέρασε στον Ελληνορώσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είχε εκδηλώσει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για την ομάδα και επί των ημερών του αποπληρώθηκαν τα χρέη του συλλόγου (το 2015), ενώ το ρόστερ ενισχύθηκε αγωνιστικά με σημαντικούς ποδοσφαιριστές, με την έλευση μεταξύ άλλων των Μίροσλαβ Στοχ, Λούκας Πέρεθ, Μπίμπρας Νάτχο, Ρικάρντο Κόστα και Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ.

Ο ΠΑΟΚ την περίοδο 2012-13, σε μία μεταβατική χρονιά για τον σύλλογο, τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, θέση που διατήρησε και στα play off, νικώντας την τελευταία αγωνιστική τον ΠΑΣ Γιάννινα με 1-2 εκτός έδρας. Στο κύπελλο έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση, όπου αποκλείστηκε από τον Αστέρα Τρίπολης. Η πρώτη θέση στην διαδικασία των play off έδωσε στον ΠΑΟΚ το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (2013-14) όπου κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Μεταλίστ Χάρκιβ, από την οποία ηττήθηκε στην Τούμπα (0-2), ενώ ήρθε ισόπαλος 1-1 στο Χάρκιβ, ωστόσο προκρίθηκε μετά την τιμωρία της ουκρανικής ομάδας από την ΟΥΕΦΑ, λόγω εμπλοκής της σε στημένους αγώνες. Στη συνέχεια αγωνίστηκε με τη γερμανική Σάλκε, με τον πρώτο εκτός έδρας αγώνα να λήγει 1-1, όμως στον επαναληπτικό (στην άδεια λόγω τιμωρίας Τούμπα) ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-3 και αποκλείστηκε, συνεχίζοντας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί τερμάτισε 2ος στον όμιλό του, πίσω από την Ολλανδική Άλκμααρ και προκρίθηκε στη φάση των 32, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα φιναλίστ Μπενφίκα.

Στο πρωτάθλημα της περιόδου (2013-14) ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 2ος, όμως έπειτα από τα play off υποχώρησε στην 3η θέση. Στο κύπελλο έφτασε ως τον τελικό (τον 17ο της ιστορίας του), όπου ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό.

Στο πρωτάθλημα της περιόδου 2014–15 ο ΠΑΟΚ με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη τερμάτισε τρίτος στην κανονική διάρκεια, υποχώρησε όμως στην πέμπτη θέση έπειτα από τη διαδικασία των play off, εξασφαλίζοντας ωστόσο την έξοδό του στο Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης περιόδου. Στον θεσμό του κυπέλλου αποκλείστηκε νωρίς, στην φάση των ομίλων. Το πιο σημαντικό για τον ΠΑΟΚ εξωαγωνιστικό γεγονός της χρονιάς αποτέλεσε η αποπληρωμή από τον Ιβάν Σαββίδη όλου του πρωτογενούς χρέους της ομάδας προς το δημόσιο και η απελευθέρωση του συλλόγου από ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης ιστορίας του. Η αποπληρωμή έγινε στις 12 Μαΐου 2015, μία μέρα που χαρακτηρίστηκε ως "ιστορική" από την ίδια την ΠΑΕ.[8]

Την επόμενη χρονιά (2015–16), με μια μέτρια στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν πορεία, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε τέταρτος στην κανονική διάρκεια της περιόδου. Ωστόσο στη συνέχεια κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση των play off, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Στην Ευρώπη ο ΠΑΟΚ έφτασε ως τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, όπου μεταξύ άλλων ήρθε αντιμέτωπος με την Ντόρτμουντ πετυχαίνοντας μία ιστορική νίκη στην έδρα της Γερμανικής ομάδας με σκορ 1-0 και σκόρερ τον Ρόμπερτ Μακ. Στο κύπελλο αποκλείστηκε στην ημιτελική φάση από τον ΟΣΦΠ. Ο πρώτος από τους διπλούς αγώνες διεξήχθη στο στάδιο της Τούμπας. Στο 85΄ και με το σκορ να είναι στο 1-2 υπέρ του ΟΣΦΠ, ο παίκτης του ΠΑΟΚ Ρόμπερτ Μακ ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Στέφανο Καπίνο. Ο διαιτητής της αναμέτρησης Ανδρέας Παππάς αρνήθηκε τον καταλογισμό της παράβασης καθώς με υπόδειξη του βοηθού του ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ είχε χρησιμοποιήσει το χέρι του νωρίτερα. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα. Τελικά ο αγώνας κατακυρώθηκε με 0-3 υπέρ του ΟΣΦΠ. Στην συνέχεια ο ΠΑΟΚ αρνήθηκε να παίξει στον επαναληπτικό αγώνα χάνοντας και αυτό το ματς με 3-0. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από τους Θεσσαλονικείς οδήγησαν τον τότε υφυπουργό αθλητισμού Σταύρο Κοντονή στην αρχική πρόθεση να διακόψει οριστικά το θεσμό, ενώ αργότερα άλλαξε απόφαση και ο τελικός μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού διεξήχθη με αρκετή καθυστέρηση[9]. Το γεγονός αυτό ήταν η απαρχή για ριζικές αλλαγές στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μίροσλαβ Στοχ

Μίροσλαβ Στοχ
Λούκας Πέρεθ

Λούκας Πέρεθ
Μπίμπρας Νάτχο

Μπίμπρας Νάτχο
Ρικάρντο Κόστα

Ρικάρντο Κόστα
Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ

Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ

Κύπελλο 2016-17

Την περίοδο 2016-17 έγιναν μεταγραφές ποδοσφαιριστών με πλούσιο βιογραφικό όπως οι Γκάρι Ροντρίγκες, Φερνάντο Βαρέλα, Τζάλμα Κάμπος, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Λέο Μάτος, Χοσέ Κρέσπο, Πέδρο Ενρίκε και Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, οι οποίοι ενίσχυσαν την ομάδα σε όλες τις θέσεις. Έτσι η ομάδα πραγματοποίησε μία πολύ καλή σεζόν τερματίζοντας δεύτερη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, μόλις 6 βαθμούς πίσω από τον ΟΣΦΠ, ενώ στο φινάλε της σεζόν αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας για πέμπτη φορά στην ιστορία του, επικρατώντας στον τελικό της ΑΕΚ με 2-1, με προπονητή τον άλλοτε ποδοσφαιριστή του συλλόγου Βλάνταν Ίβιτς. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος της ομάδας με τον Ιβάν Σαββίδη στη θέση του μεγαλομετόχου και ο πρώτος μετά το 2003. Στα play off της ίδιας περιόδου τερμάτισε τρίτος (έναν βαθμό πίσω από την ΑΕΚ), ωστόσο κατατάχτηκε τελικά τέταρτος πίσω και από τον Παναθηναϊκό, καθώς τιμωρήθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ με αφαίρεση έξι βαθμών (συν 7 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για τη νέα χρονιά και 282.500 ευρώ πρόστιμο), για τα επεισόδια που είχαν λάβει χώρα πριν τον τελικό του κυπέλλου. Στην Ευρώπη έφτασε ως τους 32 του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ, όπου κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη γερμανική Σάλκε. Ο πρώτος αγώνας έγινε στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ να χάνει με 0-3, ενώ ο δεύτερος αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1.
Σαιζόν 2017-18

Την περίοδο 2017-18 ο ΠΑΟΚ συνέχισε την ενίσχυσή του, με τις μεταγραφές των Μαουρίσιο, Ομάρ Ελ Καντουρί και Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Στο φινάλε της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου ανακοινώθηκε η επιστροφή του Βιεϊρίνια. Με την αποχώρηση του Βλάνταν Ίβιτς από τον πάγκο της ομάδος τα ηνία ανέλαβε, ο επίσης Σέρβος, Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, ο οποίος ωστόσο αντικαταστάθηκε σύντομα από τον Ρουμάνο τεχνικό Ραζβάν Λουτσέσκου. Οι συνεχόμενες αλλαγές στην τεχνική ηγεσία οδήγησαν σε μία μικρή μεταβατική περίοδο με μέτριες εμφανίσεις από την ομάδα. Αποτέλεσμα ήταν ο αποκλεισμός από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η αποτυχία εισόδου σε Ευρωπαϊκούς ομίλους μετά από τέσσερα χρόνια. Στο πρωτάθλημα όμως εκείνης της σεζόν, ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε τον τίτλο μέχρι και τον προτελευταίο αγώνα, αλλά τελικά τον έχασε από την ΑΕΚ, σε μία χρονιά όπου σηκώθηκε μεγάλη θύελλα αντιδράσεων για τις διαιτητικές αποφάσεις στα εντός έδρας παιχνίδια του ΠΑΟΚ με τον ΟΣΦΠ και την ΑΕΚ.

Στις 11 Μαρτίου την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος 2017-18, κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην Τούμπα, ενώ ο αγώνας βρισκόταν στο 0-0, στο 89ο λεπτό ο ΠΑΟΚ σκόραρε, αλλά ο επόπτης και ο διαιτητής άλλαξαν την αρχική τους απόφαση και έκριναν ότι υπήρξε οφσάιντ ακυρώνοντας το τέρμα.[10] Το γεγονός αυτό προκάλεσε αναβρασμό ανάμεσα στους παίκτες, στις κερκίδες και στη διοίκηση της ομάδας του ΠΑΟΚ και ο πρόεδρός της Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε με τη συνοδεία άλλων μελών της ομάδας καθώς και ατόμων της ασφάλειάς του στον αγωνιστικό χώρο, με ένα καθαρά διακριτό πιστόλι ορατό από φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στη διάρκεια της διακοπής περασμένο στην μέση του, εξαπολύοντας ύβρεις και απειλές προς τον διαιτητή. Οι παίκτες της ΑΕΚ μαζί με τον διαιτητή, επικαλούμενοι την ασφάλεια της σωματικής τους ακεραιότητας[11] αποχώρησαν από το γήπεδο και ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.[12]

Στο θεσμό του Κυπέλλου κατάφερε να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης σημειώνοντας μόνο νίκες. Στον τελικό επικράτησε της ΑΕΚ με σκορ 2-0 και αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας για έκτη φορά στην ιστορία του.
Το αήττητο Πρωτάθλημα 2018-19 και το πρώτο νταμπλ

Την περίοδο 2018-19 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε αήττητος μετά από 34 χρόνια το πρωτάθλημα Ελλάδας. Κατέκτησε μαθηματικά τον τίτλο στις 21 Απριλίου μετά τη νίκη επί του Λεβαδειακού με 5-0 στο γήπεδο της Τούμπας. Στις 5 Μαΐου 2019 ο ΠΑΟΚ κέρδισε για 26η φορά σε 30 παιχνίδια ολοκληρώνοντας μια αήττητη σεζόν (26 νίκες, 4 ισοπαλίες, 0 ήττες),[13] η οποία είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών,[14][15][16][17] αφού κατέρριψε[18] το αήττητο ρεκόρ του Παναθηναϊκού την περίοδο 1963-64 (με ρεκόρ 24-6-0). Την ίδια μέρα ο ΠΑΟΚ έγινε η μόνη ευρωπαϊκή ομάδα για την σεζόν 2018-19 χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα, ανάμεσα σε 54 εθνικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη (σ.σ. μέλη της UEFA), καθώς η Μακάμπι Τελ Αβίβ από το Ισραήλ έχασε εκείνη τη μέρα το πρώτο της παιχνίδι με αντίπαλο την Μπνέι Γεχούντα με σκορ 2-3.[19]

Επιπλέον, στις 11 Μαΐου κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, κερδίζοντας την ΑΕΚ στον τελικό με 1-0. Με την κατάκτηση του κυπέλλου πέτυχε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

Αλέξανδρος Πασχαλάκης

Αλέξανδρος Πασχαλάκης
Φερνάντο Βαρέλα

Φερνάντο Βαρέλα
Λέο Μάτος

Λέο Μάτος
Χοσέ Άνχελ Κρέσπο

Χοσέ Άνχελ Κρέσπο
Μαουρίσιο

Μαουρίσιο
Δημήτρης Λημνιός

Δημήτρης Λημνιός
Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς

Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς

Μετά το 2020

Κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος 2019-20 τέθηκε από την ΕΕΑ (επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού) θέμα πολυϊδιοκτησίας με τη Ξάνθη με αποτέλεσμα ποινή αφαίρεσης εφτά βαθμών και από τις δύο ομάδες.[20] Μετά από προσφυγή στο CAS η υπόθεση εκδικάστηκε από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία αθώωσε τον ΠΑΟΚ τον Φεβρουάριο του 2021.[21] Τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Την περίοδο 2020-21 τερμάτισε πάλι 2ος στο πρωτάθλημα, ενώ κατέκτησε το 8ο κύπελλο της ιστορίας του νικώντας στον τελικό τον Ολυμπιακό με 2-1.[22]
Ιδιοκτησιακό καθεστώς και οικονομικά στοιχεία

Το 10% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανήκει, όπως προβλέπει ο νόμος, στο ιδρυτικό σωματείο ΑΣ ΠΑΟΚ,[23] ενώ από το 2012 την πλειοψηφία τους κατέχει ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.[24]
Οικονομικά

Τελευταία ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου 2017.

Την πενταετία 2012-2017 δραστηριοποίησης του Σαββίδη στην ΠΑΕ, αυτή παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο στις αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών (περιλαμβάνονται τα έξοδα/έσοδα για/από δανεισμούς), με αποτέλεσμα να έχει εκταμιεύσει συνολικό ποσό που προσεγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.[25]

Αγωνιστική
περίοδος
Αγορές Πωλήσεις Ισοζύγιο
(εκατομμύρια €)
2012-13 -0,22 1,95 1,73
2013-14 -2,80 0,10 -2,70
2014-15 -0,77 0,30 -0,47
2015-16 -7,19 3,00 -4,19
2016-17 -5,55 7,70 2,15
Σύνολο -3,48

Τα έσοδα από τη συμμετοχή κατά το ίδιο διάστημα στις διοργανώσεις της UEFA, δηλαδή τα εγγυημένα πριμ (λόγω παρουσίας σε αυτές) και τα μεταβλητά μπόνους (βάσει επίδοσης και προκρίσεων), χωρίς τις εισπράξεις εισιτηρίων από τους εντός έδρας αγώνες, υπερβαίνουν τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ.[σ. 2]

Αγωνιστική
περίοδος
Έσοδο
(εκατομ-
μύρια €)
Τσάμπιονς Λιγκ Γιουρόπα Λιγκ
συμμετοχή
σε πλέι οφ
συμμετοχή
πριν τους
ομίλους
μάρκετ
πουλ
[σ. 3]
συμμετοχή
σε ομίλους
από νίκες/
ισοπαλίες
ομίλων
κατάταξη πρόκριση σύνολο
2012-13 [28] 0,200 0,200 0,200
2013-14 [29] 7,688 2,100 2,988 1,300 0,900 0,200 0,200 5,588
2014-15 [30] 2,876 0 1,076 1,300 0,500 0 0 2,876
2015-16 [31][32] 5,942 0,430 2,228 2,400 0,884 0 0 5,942
πρόβλεψη
2016-17[σ. 4]
Σύνολα 16,707 2,100 0,630 6,292 5,000 2,285 0,200 0,200 14,607
Ποσοστά 100% 13% 4% 37% 30% 16% 87%

Οι αγώνες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ο ΠΑΟΚ έχει αγωνιστεί με σημαντικά ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, όπως η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ και η Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα. Έχει αποκλείσει ορισμένες πολύ ισχυρές ομάδες κατά την περίοδο που τις αντιμετώπισε, όπως τη Λέγκια Βαρσοβίας και τη Λυών στην πορεία του στο κύπελλο Κυπελλούχων του 1973–74, όταν έφθασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, για να αποκλειστεί από την κάτοχο του τροπαίου Μίλαν, ενώ σημαντικές προκρίσεις έχει σημειώσει και επί των Μαλίν, Άρσεναλ, Ουντινέζε, Γκρασχόπερς, Φενέρμπαχτσε, Τότεναμ, Βασιλεία και Σπαρτάκ Μόσχας. Ως σημαντικές ευρωπαϊκές επιτυχίες πιστώνονται και οι νίκες στις έδρες των Ντόρτμουντ και Φιορεντίνα με σκορ 0-1 και 2-3 αντίστοιχα.

Σε άλλες περιπτώσεις υπήρξε εξαιρετικά άτυχος, καθώς τέσσερις φορές αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι από τις Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Μπάγερν Μονάχου, Σεβίλλη και Μπενφίκα, ενώ δύο αποκλεισμούς έχει υποστεί από τον Άγιαξ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (2010-11, 2016-17) παρά το γεγονός ότι και τις δύο φορές στους πρώτους εκτός έδρας αγώνες αναδείχθηκε ισόπαλος με 1-1, τον πρώτο με εντός έδρας ισοπαλία 3-3 (κανονισμός του εκτός έδρας γκολ) και τον δεύτερο με εντός έδρας ήττα 1-2.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο μοναδικός από τους τακτικούς εκπροσώπους της χώρας στα ευρωπαϊκά κύπελλα, που εμφανίζει θετικό ισοζύγιο νικών/ηττών καθώς και τερμάτων (υπάρχει και ο Ολυμπιακός Βόλου που σημείωσε τρεις νίκες και μία ισοπαλία σε σύνολο τεσσάρων αγώνων στην μοναδική του ευρωπαϊκή παρουσία και αποκλείστηκε από την συνέχεια για εξωαγωνιστικούς λόγους), ενώ η εκτός έδρας νίκη του επί της Λοκομοτίβι Τιφλίδας με σκορ 7–0 στις 16 Σεπτεμβρίου 1999 για το κύπελλο UEFA, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση που πέτυχε ποτέ ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι ο Στέφανος Αθανασιάδης με 20 τέρματα και ακολουθούν οι Δημήτρης Σαλπιγγίδης και Ρόμπερτ Μακ με 14 και 11 αντίστοιχα.

Περίοδος Διοργάνωση Φάση Αντίπαλος Εντός Εκτός
1965–66 Εκθέσεων Α΄ γύρος Αυστρία Βίνερ 2–1 0–6
1967–68 Εκθέσεων Α΄ γύρος Βέλγιο Ρουαγιάλ Λιέγης 0–2 2–3
1970–71 Εκθέσεων Α΄ γύρος Romania (1965-1989) Ντιναμό Βουκουρεστίου 1–0 0–5
1972–73 Κυπελλούχων Α΄ γύρος Αυστρία Ραπίντ Βιέννης 2–2 (εκ.ε.γ.) 0–0
1973–74 Κυπελλούχων Α΄ γύρος Πολωνία Λέγκια Βαρσοβίας 1–0 1–1
Β΄ γύρος Γαλλία Λυών 4–0 3–3
Προημιτελικός Ιταλία Μίλαν 2–2 0–3
1974–75 Κυπελλούχων Α΄ γύρος Civil Ensign of Yugoslavia (1950–1992).svg Ερυθρός Αστέρας 1–0 0–2 (παρ.)
1975–76 UEFA Α΄ γύρος Spain 1945 1977 Μπαρτσελόνα 1–0 1–6
1976–77 Πρωταθλητριών Α΄ γύρος Κύπρος Ομόνοια Λευκωσίας 1–1 2–0
Β΄ γύρος Flag of Soviet Union 2-3.JPG Ντιναμό Κιέβου 0–2 0–4
1977–78 Κυπελλούχων Α΄ γύρος Πολωνία Ζαγκλέμπιε 2–0 2–0
Β΄ γύρος Δανία Βέιλε 2–1 0–3
1978–79 Κυπελλούχων Α΄ γύρος Switzerland (civil) Σερβέτ 2–0 0–4
1981–82 Κυπελλούχων Α΄ γύρος Γερμανία Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2–0 (4–5 πέν.) 0–2
1982–83 UEFA Α΄ γύρος Γαλλία Σοσό 1–0 1–2 (παρ.-εκ.ε.γ.)
Β΄ γύρος Ισπανία Σεβίλλη 2–0 0–4
1983–84 UEFA Α΄ γύρος Bulgaria (1971-1990) Λοκομοτίβ Πλόβντιβ 3–1 2–1
Β΄ γύρος Γερμανία Μπάγερν Μονάχου 0–0 0–0 (8–9 πέν.)
1985–86 Πρωταθλητριών Α΄ γύρος Ιταλία Ελλάς Βερόνα 1–2 1–3
1988–89 UEFA Α΄ γύρος Ιταλία Νάπολι 1–1 0–1
1990–91 UEFA Α΄ γύρος Ισπανία Σεβίλλη 0–0 (3–4 πέν.) 0–0
1991–92 UEFA Α΄ γύρος Βέλγιο Μαλίν 1–1 1–0
Β΄ γύρος Αυστρία Τιρόλ Ίνσμπρουκ 0–2 0–2
1992–93 UEFA Α΄ γύρος Γαλλία Παρί Σεν Ζερμέν 0–3 1 0–2
1997–98 UEFA Β΄ προκριματικός Σλοβακία Σπαρτάκ Τρνάβα 5–3 1–0
Α΄ γύρος Αγγλία Άρσεναλ 1–0 1–1
Β΄ γύρος Ισπανία Ατλέτικο Μαδρίτης 4–4 2–5
1998–99 UEFA Β΄ προκριματικός Σκωτία Ρέιντζερς 0–0 0–2
1999–00 UEFA Α΄ γύρος Georgia (1990-2004) Λοκομοτίβι Τιφλίδας 2–0 7–0
Β΄ γύρος Πορτογαλία Μπενφίκα 1–2 2–1 (1–4 πέν.)
2000–01 UEFA Α΄ γύρος Ισραήλ Μπεϊτάρ 3–1 3–3
Β΄ γύρος Ιταλία Ουντινέζε 3–0 (παρ.) 0–1
Γ΄ γύρος the Netherlands PSV Αϊντχόβεν 0–1 0–3
2001–02 UEFA Α΄ γύρος Αυστρία Κέρντεν 4–0 0–0
Β΄ γύρος Τσεχία Πρίμπραμ 6–1 2–2
Γ΄ γύρος the Netherlands Αϊντχόφεν 3–2 1–4
2002–03 UEFA Α΄ γύρος Πορτογαλία Λεϊσόες 4–1 1–2
Β΄ γύρος Switzerland (civil) Γκρασχόπερς 2–1 1–1
Γ΄ γύρος Τσεχία Σλάβια Πράγας 1–0 0–4
2003–04 UEFA Α΄ γύρος Νορβηγία Λιν 0–1 3–0
Β΄ γύρος Hungary (civil) Ντέμπρετσεν 1–1 (εκ.ε.γ.) 0–0
2004–05 Champ. League Γ΄ προκριματικός Ισραήλ Μακάμπι Τελ Αβίβ 0–3 2 0–1
UEFA Α΄ γύρος the Netherlands Άλκμααρ 2–3 1–2
2005–06 UEFA Α΄ γύρος Ουκρανία Μέταλουργκ Ντονέτσκ 1–1 2–2 (εκ.ε.γ.)
Φάση ομίλων
(7ος όμιλος)
Ουκρανία Σαχτάρ Ντονέτσκ 0–1
Γερμανία Στουτγκάρδη 1–2
Ρουμανία Ραπίντ Βουκουρεστίου 0–1
Γαλλία Ρεν 5–1
2009–10 Europa League Γ΄ προκριματικός Νορβηγία Βαλερένγκα 0–1 2–1 (εκ.ε.γ.)
Play off the Netherlands Χέρενφεν 1–1 (εκ.ε.γ.) 0–0
2010–11 Champ. League Γ΄ προκριματικός the Netherlands Άγιαξ 3–3 (εκ.ε.γ.) 1–1
Europa League Play off Τουρκία Φενέρμπαχτσε 1–0 1–1 (παρ.)
Φάση ομίλων
(4ος όμιλος)
Βέλγιο Κλαμπ Μπριζ 1–1 1–1
Κροατία Ντιναμό Ζάγκρεμπ 1–0 1–0
Ισπανία Βιγιαρεάλ 1–0 0–1
Φάση των 32 Ρωσία ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0–1 1–1
2011–12 Europa League Γ΄ προκριματικός Νορβηγία Βαλερένγκα 3–0 2–0
Play off Ουκρανία Καρπάτι Λβιβ 2–0 1–1
Φάση ομίλων
(1ος όμιλος)
Αγγλία Τότεναμ 0–0 2−1
Ρωσία Ρουμπίν Καζάν 1–1 2–2
Δημοκρατία της Ιρλανδίας Σάμροκ Ρόβερς 2–1 3–1
Φάση των 32 Ιταλία Ουντινέζε 0–3 0–0
2012–13 Europa League Γ΄ προκριματικός Ισραήλ Μπνέι Γεχούντα 4–1 2–0
Play off Αυστρία Ραπίντ Βιέννης 2–1 0–3
2013–14 Champ. League Γ΄ προκριματικός Ουκρανία Μεταλίστ Χάρκιβ 0–2 3 1–1
Play-off Γερμανία Σάλκε 2–3 1–1
Europa League Φάση ομίλων
(12ος όμιλος)
Καζακστάν Σαχτιόρ Καραγκάντι 2–1 2–0
the Netherlands Άλκμααρ 2–2 1–1
Ισραήλ Μακάμπι Χάιφα 3–2 0–0
Φάση των 32 Πορτογαλία Μπενφίκα 0–1 0–3
2014–15 Europa League Play-off Μολδαβία Ζίμπρου Κισινάου 4–0 0–1
Φάση ομίλων
(11ος όμιλος)
Λευκορωσία Ντιναμό Μινσκ 6–1 2–0
Γαλλία Γκινγκάμπ 1–2 0–2
Ιταλία Φιορεντίνα 0–1 1–1
2015–16 Europa League Β΄ προκριματικός Κροατία Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ 6–0 1–2
Γ΄ προκριματικός Σλοβακία Σπαρτάκ Τρνάβα 1–0 1–1
Play-off Δανία Μπρόντμπι 5–0 1–1
Φάση ομίλων
(3ος όμιλος)
Αζερμπαϊτζάν Γκαμπάλα 0–0 0–0
Γερμανία Μπορούσια Ντόρτμουντ 1–1 1–0
Ρωσία Κρασνοντάρ 0–0 1–2
2016–17 Champ. League Γ΄ προκριματικός Ολλανδία Άγιαξ 1–2 1–1
Europa League Play-off Γεωργία Ντιναμό Τιφλίδας 2–0 3–0
Φάση ομίλων
(10ος όμιλος)
Ιταλία Φιορεντίνα 0–0 3–2
Τσεχία Σλόβαν Λίμπερετς 2–0 2–1
Αζερμπαϊτζάν Καραμπάχ 0–1 0–2
Φάση των 32 Γερμανία Σάλκε 0–3 1–1
2017–18 Europa League Γ΄ προκριματικός Ουκρανία Ολίμπικ Ντονέτσκ 2–0 1–1
Play-off Σουηδία Έστερσουντ 3–1 0–2 (εκ.ε.γ.)
2018–19 Champ. League Β΄ προκριματικός Switzerland (civil) Βασιλεία 2–1 3–0
Γ΄ προκριματικός Ρωσία Σπαρτάκ Μόσχας 3–2 0–0
Play-off Πορτογαλία Μπενφίκα 1–4 1–1
Europa League Φάση ομίλων
(12ος όμιλος)
Αγγλία Τσέλσι 0–1 0–4
Λευκορωσία ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 1–3 4–1
Hungary (civil) ΜΟΛ Βίντι 0–2 0–1
2019–20 Champ. League Γ΄ προκριματικός Ολλανδία Άγιαξ 2–2 2–3
Europa League Play-off Σλοβακία Σλόβαν Μπρατισλάβας 3–2 (εκ.ε.γ.) 0–1
2020–21 Champ. League Β΄ προκριματικός Τουρκία Μπεσίκτας 3–1
Γ΄ προκριματικός Πορτογαλία Μπενφίκα 2–1
Play-off Ρωσία Κρασνοντάρ 1–2 1–2
Europa League Φάση ομίλων
(5ος όμιλος)
Κύπρος Ομόνοια Λευκωσίας 1–1 1–2
Ισπανία Γρανάδα 0–0 0–0
Ολλανδία PSV Αϊντχόβεν 4–1 2–3
2021–22 Conference League Γ΄ προκριματικός Ιρλανδία Μποέμιανς 2–0 1–2
Play-off Κροατία Ριέκα 1–1 2–0
Φάση ομίλων
(6ος όμιλος)
Γιβραλτάρ Λίνκολν 2–0 2–0
Σλοβακία Σλόβαν Μπρατισλάβας 1–1 0–0
Δανία Κοπεγχάγη 1–2 2–1
Φάση νοκ-αουτ Δανία Μίντιλαντ 2–1 (5–3 πέν.) 0–1
Φάση των 16 Βέλγιο Γάνδη 1–0 2–1
Προημιτελικά Γαλλία Μαρσέιγ 0–1 1–2
2022–23 Conference League Β΄ προκριματικός Βουλγαρία Λέφσκι Σόφιας 1–1 0–2

1 Ο αγώνας κατακυρώθηκε με 0-3 υπέρ της γαλλικής ομάδας, εξαιτίας διακοπής του στο 51' (αποτέλεσμα 0-2) από εκτεταμένα επεισόδια οπαδών του ΠΑΟΚ.
2 Ο αγώνας κατακυρώθηκε με 0-3 (αντί του τελικού αποτελέσματος 1-2) υπέρ της ισραηλινής ομάδας, εξαιτίας αντικανονικής χρησιμοποίησης από τον ΠΑΟΚ του ποδοσφαιριστή Λιάσου Λουκά.
3 Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Champions League, μετά τον αποκλεισμό της Μεταλίστ από τη διοργάνωση εξαιτίας εμπλοκής της σε σκάνδαλο προσυμφωνημένων αγώνων.[34]
Σύνολο ευρωπαϊκών συμμετοχών

Διοργάνωση Συμμετοχές Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα
Πρωταθλητριών/Champions League 9 28 6 8 14 35–49
Κυπελλούχων 6 18 8 5 5 24–23
Διεθνών Εκθέσεων 3 6 2 0 4 5–17
UEFA/Europa League 28 142 55 41 46 196–164
UEFA Conference League 2 18 8 4 6 21–16
Σύνολο 48 212 79 58 75 281–269

Οι ευρωπαϊκοί αντίπαλοι ανά χώρα

Χώρα Αντίπαλος
Ιταλία Μίλαν
Ελλάς Βερόνα
Νάπολι
Ουντινέζε (2 φορές)
Φιορεντίνα (2 φορές)
Γαλλία Ολιμπίκ Λυών
Σοσό
Παρί Σεν Ζερμέν
Ρεν
Γκινγκάμπ
Μαρσέιγ
Γερμανία Άιντραχτ Φρ.
Μπάγερν Μονάχου
Στουτγκάρδη
Σάλκε (2 φορές)
Μπ. Ντόρτμουντ
Ουκρανία Ντιναμό Κιέβου
Μεταλούργκ Ντονέτσκ
Σαχτάρ Ντονέτσκ
Καρπάτι Λβιβ
Ολιμπίκ Ντονέτσκ
Ισπανία Μπαρτσελόνα
Σεβίλλη (2 φορές)
Ατλέτικο Μαδρίτης
Βιγιαρεάλ
Γρανάδα
Ολλανδία Αϊντχόφεν (3 φορές)
Άλκμααρ
Χέρενφεν
Άγιαξ (3 φορές)
Χώρα Αντίπαλος
Αυστρία Βίνερ
Ραπίντ Βιέννης (2 φορές)
Τιρόλ Ίνσμπρουκ
Κέρντεν
Βέλγιο Ρουαγιάλ Λιέγης
Μαλίν
Κλαμπ Μπριζ
Γάνδη
Ισραήλ Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ
Μακάμπι Τελ Αβίβ
Μπνέι Γεχούντα
Ρωσία ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ρουμπίν Καζάν
Κρασνοντάρ (2 φορές)
Σπαρτάκ Μόσχας
Τσεχία Πρίμπραμ
Σλάβια Πράγας
Σλόβαν Λίμπερετς
Πολωνία Λέγκια Βαρσοβίας
Ζαγκλέμπιε Λούμπιν
Πορτογαλία Μπενφίκα (4 φορές)
Λεϊσόες
Ελβετία Σερβέτ Γενεύης
Γκρασχόπερς
Βασιλεία
Ρουμανία Ντιναμό Βουκουρεστίου
Ραπίντ Βουκουρεστίου
Νορβηγία Λιν
Βαλερένγκα (2 φορές)
Χώρα Αντίπαλος
Αγγλία Άρσεναλ
Τότεναμ
Τσέλσι
Κροατία Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ
Ριέκα
Δανία Βέιλε
Μπρόντμπι
Κοπεγχάγη
Μίντιλαντ
Γεωργία Λοκομοτίβι Τιφλίδας
Ντιναμό Τιφλίδας
Αζερμπαϊτζάν Γκαμπάλα
Καραμπάχ
Σερβία Ερυθρός Αστέρας
Κύπρος Ομόνοια Λευκωσίας
Βουλγαρία Λοκομοτίβ Πλόβντιβ
Λέφσκι Σόφιας
Σλοβακία Σπαρτάκ Τρνάβα (2 φορές)
Σλόβαν Μπρατισλάβας (2 φορές)
Σκωτία Ρέιντζερς Γλασκώβης
Ουγγαρία Ντεμπρετσένι
ΜΟΛ Βίντι
Τουρκία Φενέρμπαχτσε
Μπεσίκτας
Ιρλανδία Σάμροκ Ρόβερς
Μποέμιανς
Καζακστάν Σαχτιόρ Καραγκάντι
Μολδαβία Ζίμπρου
Λευκορωσία Ντιναμό Μινσκ
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ
Σουηδία Έστερσουντ
Γιβραλτάρ Λίνκολν

UEFA 5-year Club Ranking

Όπως είχε διαμορφωθεί στις 27 Αυγούστου του 2020 [35]

Θέση Χώρα Σύλλογος Συντελεστής
72 Ρωσία Σπαρτάκ Μόσχας 18.500
73 Γαλλία Ρεν 18.000
74 Ελλάδα ΠΑΟΚ 18.000
75 Σκωτία Ρέιντζερς 17.750
76 Σουηδία Μάλμε 17.500

Αναλυτικά πως προκύπτει ο συντελεστής του ΠΑΟΚ:

Σύλλογος Χώρα 16/17 17/18 18/19 19/20 20/21 Συνολικοί πόντοι
ΠΑΟΚ
(PAOK)
GRE 8.000 1.500 3.000 2.500 4.000 19.000

Αν η συνολική συγκομιδή πόντων του συλλόγου τη τελευταία πενταετία είναι μικρότερη του συντελεστή της χώρας που υπάγεται, τότε ο συντελεστής (UEFA coefficient) με τον οποίο προσέρχεται στις κληρώσεις είναι ίσος με τον συντελεστή της χώρας. Ο συντελεστής της χώρας προκύπτει από τα αποτελέσματα των ομάδων που υπάγονται σε αυτή την τελευταία πενταετία στις διοργανώσεις της UEFA.

Φιλανθρωπικό έργο

Ευαισθησία σε θέματα φιλανθρωπικού σκοπού έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του συλλόγου, με πιο πρόσφατη τη διεξαγωγή στο γήπεδο της Τούμπας, τον Μάιο του 2015, της φιλικής αναμέτρησης μεταξύ του ΠΑΟΚ και της εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε το Euro 2004, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για την οικονομική ενίσχυση του παιδοογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ,[36] ενώ τα τελευταία χρόνια, μέρος των εσόδων από τους εντός έδρας αγώνες πηγαίνουν σε άτομα που χρήζουν ιατρικής φροντίδας.
Εγκαταστάσεις
Φίλαθλοι του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας

Έδρα του ΠΑΟΚ από το 1959 είναι το Γήπεδο Τούμπας, χωρητικότητας 28.703 θέσεων. Ο χώρος που φιλοξενεί το γήπεδο του ΠΑΟΚ αποτέλεσε δωρεά της οικογένειας Δεδέογλου στην ομάδα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές αναπλάσεις, με τελευταία αυτή του 2004. Στον ίδιο χώρο στεγάζονται και τα γραφεία της ΠΑΕ. Το προπονητικό κέντρο της ομάδας (Αθλητικό Κέντρο ΠΑΟΚ) βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας και εγκαινιάστηκε το 2009.
Χρώματα-έμβλημα

Ο ΠΑΟΚ έχει ως χρώματα το μαύρο, ως ένδειξη πένθους για τον αφανισμό του Ελληνισμού της Ανατολής και το λευκό ως σύμβολο της ελπίδας για αναγέννηση. Πρώτο σήμα του συλλόγου ήταν ένα πέταλο κι ένα τετράφυλλο τριφύλλι. Ύστερα από την απορρόφηση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε να διατηρηθούν τα χρώματα του ΠΑΟΚ και να υιοθετηθεί μια παραλλαγή του εμβλήματος της ΑΕΚ, ο δικέφαλος αετός, που παραπέμπει στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Ο Βυζαντινός αετός των Παλαιολόγων φέρει στέμματα στις κεφαλές και τα δύο κεφάλια ατενίζουν την Ανατολή (Κωνσταντινούπολη) και τη Δύση (Ρώμη), ενώ αυτός του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κρατά μια υδρόγειο σφαίρα με σταυρό αριστερά και μια ρομφαία δεξιά, ως σύμβολα της θρησκευτικής και κοσμικής εξουσίας αντίστοιχα.
Αρκετά χρόνια αργότερα το έμβλημα του ΠΑΟΚ τροποποιήθηκε, καθώς τα φτερά του αετού δεν εμφανίζονται πλέον ανοιχτά αλλά πένθιμα κλειστά, ενώ δεν φέρει στέμμα, ούτε κρατά ρομφαία ή υδρόγειο με σταυρό.
Εξέλιξη του εμβλήματος

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ χρησιμοποιεί το έμβλημα του ιδρυτικού σωματείου ΑΣ ΠΑΟΚ, συνήθως τροποποιημένο. Το 2008 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε το έμβλημα του ερασιτέχνη αυτούσιο έως και το 2013, οπότε και παρουσιάστηκε ένα νέο σήμα.[37]
Ιστορικές εμφανίσεις

Η φανέλα του ΠΑΟΚ είναι ασπρόμαυρη και ριγωτή, ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές της κατά την πορεία της ιστορίας του.[38] Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες ιστορικές εμφανίσεις του συλλόγου.[39]
Χορηγίες

Έτη Εταιρεία ένδυσης Κύριος χορηγός
1972–1975 Umbro
1975–1977 Adidas
1977–1980 Umbro
1980–1981 Asics Tiger
1981–1983 Puma
1983–1984 Suzuki
1984–1985 Ταπητουργία Πέρσικα
1985–1986 Asics Tiger Doperman Fashion
1986–1987 Ταπητουργία Πέρσικα
1987–1988 ΠΡΟ-ΠΟ
1988–1989 Asics
1989–1990 Adidas Coplam Building Prod.
1990–1991 Γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ
1991–1992 Diadora
1992–1993 Nissan
1993–1995 ABM
1995–1996 Puma Ασφάλειες Αστήρ
1996–1997 Εθνική Ασφαλιστική
1997–2002 Adidas Γενική Τράπεζα
2002–2003
2003–2005 ΕΚΟ
2005–2006 Εγνατία Ασφαλιστική
2006–2007 Puma
2007–2010 ΔΕΠΑ
2010–2012 Πάμε Στοίχημα
2012–2013 Umbro
2013–2015 Nike
2015–2017 Macron[40] sportingbet.gr
2017–2020 Stoiximan.gr
2020– STOIXIMAN

Τίτλοι
Πανελλήνιοι

3 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1976, 1985, 2019
8 Κύπελλα Ελλάδας: 1972, 1974, 2001, 2003, 2017, 2018, 2019, 2021 [41]

1 Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος: 1973 [42]

1 Ντάμπλ: 2019

Τμημάτων Υποδομής

7 Πρωταθλήματα Ελλάδας Κ-19: 2003, 2007, 2014, 2018, 2019, 2020[43], 2021
4 Πρωταθλήματα Ελλάδας Κ-17: 2013, 2016, 2020, 2022
3 Πρωταθλήματα Ελλάδας Κ-15: 2015, 2017, 2019
1 Κύπελλο Ελλάδας ερασιτεχνών: 1975

Τοπικοί

7 Πρωταθλήματα ΕΠΣ Μακεδονίας: 1937, 1948, 1950, 1954, 1955, 1956, 1957[44]

1 Πρωτάθλημα Μακεδονίας–Θράκης: 1940.[εκκρεμεί παραπομπή]

Διακρίσεις

Το 1973 η ομάδα του ΠΑΟΚ βραβεύτηκε από τον Π.Σ.Α.Τ. ως η κορυφαία ομάδα της χρονιάς.
Το 2019 έγινε η δεύτερη Ελληνική ομάδα που κατακτά αήττητο το πρωτάθλημα στην Α' Εθνική κατηγορία μετά τον Παναθηναϊκό το 1964.

Ανά αγωνιστική περίοδο
Ανά αγωνιστική περίοδο

Περίοδος Πρωτάθλημα Κύπελλο Πρωτάθλ. ΕΠΣΜ
/ Ευρώπη
Προπονητής
[45][46]
Σύνθεση[46][47][48]
1926-27 Δεν διεξήχθη Δεν διεξήχθη Πρωτάθλημα Μακεδονίας
Β΄ Κατηγορία
Κώστας Ανδρεάδης Ανδρεάδης, Μακαρονόπουλος, Βλάχου, Παντερμαλής, Πάγκαλος, Τσολακίδης, Λιανόπουλος, Γεωργιάδης, Χρηστίδης, Χ. Παπαδόπουλος, Βεντουρέλης
1927-28 Δεν μετείχε Δεν διεξήχθη Πρωτάθλημα Μακεδονίας
2η θέση
Κώστας Ανδρεάδης Μαλαξόπουλος
1928-29 Δεν διεξήχθη Δεν διεξήχθη Πρωτάθλημα Μακεδονίας
2η θέση
Κώστας Ανδρεάδης Ετιέν Γαλλία, Τσολακίδης, Μακαρονόπουλος
1929-30 Δεν μετείχε Δεν διεξήχθη Πρωτάθλημα Μακεδονίας
3η θέση
Κώστας Ανδρεάδης Ετιέν Γαλλία, Πανίδης(;)
1930-31 5η θέση Δεν διεξήχθη Πρωτάθλημα Μακεδονίας
2η θέση
Κώστας Ανδρεάδης Ετιέν Γαλλία, Πάγκαλος, Πυλόροφ, Παζάρογλου, Πανίδης
1931-32 7η θέση
Υποβιβασμός
Ημιτελικά Πρωτάθλημα Μακεδονίας
Δεν μετείχε
Ρούντολφ Γκάσνερ Αυστρία Ετιέν Γαλλία, Βίλλι Σβέτσικ Αυστρία, Πανίδης
1932-33 Δεν μετείχε Φάση των 16 Πρωτάθλημα Μακεδονίας
Δεν μετείχε
Αριστοτέλης Αρμάρης Σωτηριάδης, Ετιέν Γαλλία, Πανίδης
1933-34 2ος Βορείου Ομίλου Δεν διεξήχθη Πρωτάθλημα Μακεδονίας
2η θέση
Νίκος Σανκιώνης Σωτηριάδης, Ετιέν Γαλλία, Πανίδης
1934-35 Δεν ολοκληρώθη Δεν διεξήχθη Πρωτάθλημα Μακεδονίας

Δεν μετείχε

Σωτηριάδης, Πανίδης
1935-36 7η θέση Δεν διεξήχθη Πρωτάθλημα Μακεδονίας

Δεν μετείχε

Σωτηριάδης, Πανίδης
1936-37 2η θέση Δεν διεξήχθη Πρωτάθλημα Μακεδονίας
Πρωταθλητής
Σωτηριάδης, Μποστατζόγλου, Κοντόπουλος, Ιωαννίδης, Αποστόλου, Κ. Καλογιάννης, Βαφειάδης, Κοσμίδης, Πανίδης, Αλ. Αναστασιάδης, Μοσχίδης, Βασιλειάδης
1937-38 Δεν μετείχε Δεν διεξήχθη Πρωτάθλημα Μακεδονίας
2η θέση
Σωτηριάδης, Πανίδης
1938-39 3ος Βορείου Ομίλου Φιναλίστ Πρωτάθλημα Μακεδονίας
3η θέση
Σωτηριάδης, Βατίκης, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γ(α)λάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Κ. Καλογιάννης, Κοντουλιάς (ή Κουκουλάς), Γ. Αρβανίτης (Γούλιος), Πανίδης
1939-40 2η θέση Προημιτελικά Πρωτάθλημα Μακεδονίας
2η θέση
Σωτηριάδης, Γ. Αρβανίτης (Γούλιος), Πανίδης
1945-46 Δεν μετείχε Δεν διεξήχθη Πρωτάθλημα Μακεδονίας
2η θέση
Χαρίλαος Παπαδόπουλος Γ. Αρβανίτης (Γούλιος), Μάρκοβιτς, Πανίδης
1946-47 Δεν μετείχε Φάση των 16 Πρωτάθλημα Μακεδονίας
5η θέση
Αριστοτέλης Αρμάρης Μάρκοβιτς, Πανίδης
1947-48 3η θέση Γ΄ προκριμα-
τική φάση
Θεσ/νίκης
Πρωτάθλημα Μακεδονίας
Πρωταθλητής
Νίκος
Αυελάκης
Μάρκοβιτς, Μουρατίδης, Πανίδης
1948-49 Δεν μετείχε Ημιτελικά Πρωτάθλημα Μακεδονίας
2η θέση
Κώστας Δεληγιώργης Μάρκοβιτς, Μουρατίδης
1949-50 Δεν διεξήχθη Προημιτελικά Πρωτάθλημα Μακεδονίας
Πρωταθλητής
Νίκος Πάγκαλος Μάρκοβιτς, Μουρατίδης, Χατζηαντωνίου, Βασιλειάδης, Πατάκας, Τζινόπουλος, Παπαδάκης, Κουντής, Ψωμάς, Σοφ. Αρβανίτης
1950-51 Δεν μετείχε Φιναλίστ Πρωτάθλημα Μακεδονίας
3η θέση
Βίλχελμ (Βίλλι) Σέφτσικ Αυστρία Λύκαρης, Πατάκας, Σοφ. Αρβανίτης, Γκολέμας, Γκόγκος, Ψωμάς, Βασιλειάδης, Μουρατίδης, Τζινόπουλος, Παπαδάκης, Εμμανουηλίδης, Μάρκοβιτς, Κωνσταντινίδης, Χριστοδούλου
1951-52 Δεν διεξήχθη Φάση των 16 Πρωτάθλημα Μακεδονίας
?
Βίλχελμ (Βίλλι) Σέφτσικ Αυστρία
1952-53 Δεν μετείχε ? Πρωτάθλημα Μακεδονίας
3η θέση
Βίλχελμ (Βίλλι) Σέφτσικ Αυστρία,
Νίκος Πάγκαλος
Κουιρουκίδης
1953-54 4η θέση ? Πρωτάθλημα Μακεδονίας
Πρωταθλητής
Νίκος Πάγκαλος Συμεωνίδης (Λέανδρος), Κουιρουκίδης, Δουκάκης, Μπογδάνου, Καλογιάννης, Λύμπος, Κεμανίδης, Παπαδάκης, Τσίντογλου, Κιουρτζής, Χουρβουλιάδης, Κουτουξίδης, Χασιώτης
1954-55 4η θέση Φιναλίστ Πρωτάθλημα Μακεδονίας
Πρωταθλητής
Νίκος Πάγκαλος Πρόγιος, Κεμανίδης, Γερούδης, Καλογιάννης, Χασιώτης, Δουκάκης, Τσίντογλoυ, Καραφουλίδης, Γεντζής, Παπαδάκης, Κιουρτζής, Συμεωνίδης (Λέανδρος), Κουιρουκίδης
1955-56 4η θέση ? Πρωτάθλημα Μακεδονίας
Πρωταθλητής
Ερμάο Χόφμαν Ουγγαρία Συμεωνίδης (Λέανδρος), Κουιρουκίδης
1956-57 4η θέση ? Πρωτάθλημα Μακεδονίας
Πρωταθλητής
Νίκο Πόλτι Αυστρία,
Κλ. Βικελίδης,
Βάλτερ Πφέφερ Αυστρία
Συμεωνίδης (Λέανδρος), Κουιρουκίδης
1957-58 8η θέση ? Πρωτάθλημα Μακεδονίας
3η θέση
Κώστας Ζώγας Συμεωνίδης (Λέανδρος), Πρόγιος, Χαβανίδης, Κουιρουκίδης, Χασιώτης, Κωστής, Πετρίδης, Τσίντογλου, Γιαννέλος, Κατηκαρίδης
1958-59 8η θέση Προημιτελικά Πρωτάθλημα Μακεδονίας
2η θέση
Διονύσης Μινάρδος Συμεωνίδης (Λέανδρος), Κουιρουκίδης
1959-60 7η θέση ? Δεν μετείχε Ζάρκο Μιχαήλοβιτς
Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)
Αστεριάδης, Γιαννέλος, Καμαλακίδης, Κατηκαρίδης, Κεμανίδης, Κερμενίδης, Κιουρτζής, Κουιρουκίδης, Κωστής, Λάππας, Γ. (Τούλης) Μουρατίδης, Νικολαΐδης, Πετρίδης, Πρόγιος, Ραπτόπουλος, Σαλούστο Ελλάδα / Ιταλία(;), Σαχερτζής, Συμεωνίδης (Λέανδρος), Τσαπόνης, Τσίντογλου, Χαβανίδης, Χασιώτης
1960-61 10η θέση ? Δεν μετείχε Ζάρκο Μιχαήλοβιτς
Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας(Σερβία)
Βασιλειάδης, Γ. Γιακουμής, Γιαννέλος, Γκάγκας, Ιατρού, Καμαλακίδης, Κεμανίδης, Κιουρτζής, Μηλίτσης, Γ. (Τούλης) Μουρατίδης, Νικολαΐδης, Πρόγιος, Ραπτόπουλος, Σαλούστο Ελλάδα / Ιταλία(;), Σιδηρόπουλος, Συμεωνίδης (Λέανδρος), Τασόπουλος, Τσοπλάκης, Χαβανίδης, Χασεκίδης, Χασιώτης
1961-62 6η θέση Φάση των 16 Δεν μετείχε Καρλ Ντούρσπεκτ

Αυστρία

Αγγελιδάκης, Απαλάκης, Βασιλειάδης, Γ. Γιακουμής, Καμαλακίδης, Κατηκαρίδης, Κεμανίδης, Κερμενίδης, Κιουρτζής, Μηλίτσης, Γ. (Τούλης) Μουρατίδης, Μιχαηλίδης, Νικολαΐδης, Ορφανίδης, Πετρίδης, Ραπτόπουλος, Πρόγιος, Σιδηρόπουλος, Συμεωνίδης (Λέανδρος), Τασόπουλος, Χασιώτης
1962-63 4η θέση Προημιτελικά Δεν μετείχε Καρλ Ντούρσπεκτ

Αυστρία

Αγγελιδάκης, Απαλάκης, Βασιλειάδης, Γεωργόπουλος I, Γ. Γιακουμής, Κεμανίδης, Μακρής, Μαρβάκης, Μιχαηλίδης, Γ. (Τούλης) Μουρατίδης, Μυτιληναίος, Νικολαΐδης, Παπαδόπουλος II, Πετρίδης, Πρόγιος, Ραπτόπουλος, Σαββίδης, Συμεωνίδης (Λέανδρος), Χασιώτης
1963-64 8η θέση Φάση των 16 Δεν μετείχε Γκιέργκ Μπάμπολτσαϊ Ουγγαρία Αποστολίδης, Βασιλειάδης (;), Γεωργόπουλος I, Γ. Γιακουμής, Γιαννέλος (;), Δούκας (Ασίκης), Κοντογιώργος, Κούδας, Λιτόπουλος, Μακρής, Μαμόπουλος, Μαρβάκης, Γρ. Μαχαιρίδης, Μιχαηλίδης, Γ. (Τούλης) Μουρατίδης, Μουσεμελίδης, Μπιζάς, Νικολαΐδης, Παπαδόπουλος II, Παπαμέτης, Ραπτόπουλος, Σαββίδης (;), Στεργιάδης, Συμεωνίδης (Λέανδρος), Τασόπουλος, Τσοπλάκης, Χασιώτης
1964-65 8η θέση Φάση των 16 Δεν μετείχε Γκιέργκ Μπάμπολτσαϊ Ουγγαρία Αποστολίδης, Βαλτσάνης, Βασιλειάδης (;), Βουτσατσίκης, Γ. Γιακουμής, Γιαννέλος (;), Δούκας (Ασίκης), Κοντογιώργος, Κούδας, Λιτόπουλος, Μακρής, Μαμόπουλος (;), Μαρβάκης, Γρ. Μαχαιρίδης, Μιχαηλίδης, Γ. (Τούλης) Μουρατίδης, Μουσεμελίδης, Μπιζάς (;), Νικολαΐδης, Πληγουράς, Παπαδόπουλος II (;), Ραπτόπουλος, Σαββίδης (;), Στεργιάδης (;), Συμεωνίδης (Λέανδρος), Τασόπουλος (;), Ον. Χαραλαμπίδης, Χασιώτης (;)
1965-66 6η θέση Φάση των 32 Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων
Α΄ γύρος
Μίλε Κος
Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία),
Λευτέρης Παπαδάκης
Αποστολίδης, Αφεντουλίδης, Βαλτσάνης, Βασιλειάδης, Γ. Γιακουμής, Δούκας (Ασίκης), Θεοφανίδης, Καζίας, Κοντογιώργος, Κούδας, Μακρής, Μαρβάκης, Γρ. Μαχαιρίδης, Μήτρακας, Γ. (Τούλης) Μουρατίδης, Μουσεμελίδης, Νικολαΐδης, Σαββίδης, Συμεωνίδης (Λέανδρος), Τάτσης, Τσαγγάρης, Ον. Χαραλαμπίδης
1966-67 4η θέση Προκριμα-
τικός γύρος
Δεν μετείχε Νίκος Πάγκαλος Αφεντουλίδης, Βαλτσάνης (;), Βασιλειάδης, Γ. Γιακουμής, Δούκας (Ασίκης) (;), Θεοφανίδης, Καζίας, Καρανταγλίδης, Κοντογιώργος, Μακρής, Μαρβάκης (;), Γρ. Μαχαιρίδης (;), Μήτρακας, Γ. (Τούλης) Μουρατίδης, Μουσεμελίδης (;), Νικολαΐδης, Σαββουλίδης, Συμεωνίδης (Λέανδρος), Τάτσης, Τσαγγάρης (;), Φουντουκίδης, Ον. Χαραλαμπίδης
1967-68 9η θέση Προημιτελικά Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων
Α΄ γύρος
Νίκος Πάγκαλος,
Δημήτρης Καλογιάννης,
Άιβορ Πάουελ Ουαλία
Αφεντουλίδης, Βασιλειάδης, Γ. Γιακουμής, Θεοφανίδης, Καζίας, Καρανταγλίδης, Κατσικάρης, Κοντογιώργος, Λάζος, Μακρής, Γ. (Τούλης) Μουρατίδης, Νικολαΐδης, Π. Παπαδόπουλος, Παπαχριστούδης, Σαββουλίδης, Σαράφης, Συμεωνίδης (Λέανδρος), Τάτσης, Φουντουκίδης, Ον. Χαραλαμπίδης
1968-69 5η θέση Προημιτελικά Δεν μετείχε Γιάνε Γιανέφσκι
Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Βόρεια Μακεδονία)
Ασλανίδης, Αφεντουλίδης, Γ. Γιακουμής, Θεοφανίδης, Κατσικάρης, Κούδας, Αμβρ. Κωνσταντινίδης, Ανδρ. Κωνσταντινίδης, Λάζος, Μακρής, Μήτρακας, Γ. (Τούλης) Μουρατίδης, Παπαχριστούδης, Παρίδης, Πίρτσος, Σαββουλίδης, Σαράφης, Σιάντσης, Συμεωνίδης (Λέανδρος), Τερζανίδης, Φουντουκίδης
1969-70 5η θέση Φιναλίστ Δεν μετείχε Γένε Τσάκναντι Ουγγαρία / Γερμανία Ασλανίδης, Αφεντουλίδης, Γ. Γιακουμής, Δράμαλης, Θεοφανίδης, Κατσικάρης, Κοντογιώργος, Κούδας, Λάζος, Λαρίδης, Μακρής, Μήτρακας, Γ. (Τούλης) Μουρατίδης, Οικονόμου, Π. Παπαδόπουλος, Παπαχριστούδης, Παρίδης, Πίρτσος, Σαββουλίδης, Σαράφης, Στεργιάδης, Τερζανίδης, Τσαμούτης, Φουντουκίδης, Χριστοδούλου
1970-71 8η θέση Φιναλίστ Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων
Α΄ γύρος
Ίβιτσα Χόρβατ Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Κροατία),
Γιώργος Χασιώτης,
Λες Σάννον Αγγλία
Ασλανίδης, Βέργος, Γούναρης, Δράμαλης, Κοντογιώργος, Κούδας, Λάζος, Λαρίδης, Μακρής, Μαντζουράκης, Μπέλλης, Π. Παπαδόπουλος, Παπαχριστούδης, Παρίδης, Πουλασαχίδης, Σαββουλίδης, Σαράφης, Σταυρίδης, Στεργιάδης, Τερζανίδης, Φουντουκίδης, Χατζηαντωνίου, Χατζηιωάννου, Χριστοδούλου
1971-72 5η θέση Κυπελλούχος Δεν μετείχε Λες Σάννον Αγγλία Αποστολίδης, Ασλανίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Καλιφούλης, Κούδας, Λάζος, Μαντζουράκης, Μπέλλης, Παλασουχίδης, Π. Παπαδόπουλος, Παράσχος, Παρίδης, Σαββουλίδης, Σαράφης, Σταυρίδης, Τσακιρόπουλος, Τερζανίδης, Φουντουκίδης, Χατζηαντωνίου, Χατζηιωάννου, Χατζηκαπετάνης
1972-73 2η θέση Φιναλίστ Κύπελλο Κυπελλούχων
Α΄ γύρος
Λες Σάννον Αγγλία Αποστολίδης, Ασλανίδης, Βουζουνεράκης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Λάζος, Κούδας, Μαντζουράκης, Μπέλλης, Παναγής, Π. Παπαδόπουλος, Παράσχος, Παρίδης, Πέλλιος, Σαββουλίδης, Σαράφης, Σταυρίδης, Στέφας, Τερζανίδης, Τσακιρόπουλος, Τσιλιγκιρίδης, Φουντουκίδης, Χατζηαντωνίου, Χατζηιωάννου
1973-74 4η θέση Κυπελλούχος Κύπελλο Κυπελλούχων
Προημιτελικά
Λες Σάννον Αγγλία Αναστασιάδης, Αποστολίδης, Ασλανίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Καλιφούλης, Κερμανίδης, Κούδας, Λάζος, Παναγής, Π. Παπαδόπουλος, Παρίδης, Πέλλιος, Σαββουλίδης, Σαράφης, Στέφας, Τερζανίδης, Τσακιρόπουλος, Τσιλιγκιρίδης, Φουντουκίδης, Χατζηαντωνίου Χατζηιωάννου
1974-75 3η θέση Ημιτελικά Κύπελλο Κυπελλούχων
Α΄ γύρος
Λ. Σάννον Αγγλία,
Απόστολος Πρόγιος,
Γκιούλα Λόραντ Ουγγαρία
Αναστασιάδης, Αποστολίδης, Ασλανίδης, Γκουερίνο Βραζιλία, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Καπουσούζης, Κερμανίδης, Κούδας, Λάζος, Μπάτης, Ντεκ Ελβετία, Παρίδης, Πέλλιος, Σαράφης, Στέφας, Τερζανίδης, Τσιλιγκιρίδης, Φουντουκίδης, Χατζηαντωνίου
1975-76 Πρωταθλητής Φάση των 16 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Α΄ γύρος
Γκιούλα Λόραντ Ουγγαρία Αναστασιάδης, Αποστολίδης, Ασλανίδης, Βούλγαρης, Γούναρης, Γκουερίνο Βραζιλία, Ιωσηφίδης, Καπουσούζης, Κερμανίδης, Κούδας, Γ. Μουρατίδης III, Ορφανός, Παρίδης, Πέλλιος, Σαράφης, Τερζανίδης, Φουντουκίδης, Φούρτουλα Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)
1976-77 3η θέση Φιναλίστ Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 16
Μπράνκο Στάνκοβιτς
Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία / Βοσνία και Ερζεγοβίνη),
Μπίλι Μπίνγκαμ Βόρεια Ιρλανδία
Αναστασιάδης, Αποστολίδης, Βούλγαρης, Γκουερίνο Βραζιλία, Γούναρης, Δαμανάκης, Ιωσηφίδης, Καπουσούζης, Κερμανίδης, Κούδας, Μηλίνης, Μποντιτσόπουλος, Ορφανός, Παναγιωτίδης, Παρίδης, Πέλλιος, Σαράφης, Τερζανίδης, Φουντουκίδης, Φούρτουλα Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)
1977-78 2η θέση Φιναλίστ Κύπελλο Κυπελλούχων
Β΄ γύρος
Μπίλι Μπίνγκαμ Βόρεια Ιρλανδία ,
Δημήτρης Καλογιάννης,
Λάκης Πετρόπουλος
Αναστασιάδης, Αποστολίδης, Βούλγαρης, Γκουερίνο Βραζιλία, Γούναρης, Δαμανάκης, Ιωσηφίδης, Καπουσούζης, Κερμανίδης, Κούδας, Κωστίκος, Μποντιτσόπουλος, Ορφανός, Παθιακάκης, Παναγιωτίδης, Πέλλιος, Σαράφης, Φεστέρης, Φουντουκίδης, Φούρτουλα Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)

Επίσης από τις ομάδες ερασιτεχνική και εφήβων: Αλαβάντας, Ανέστης, Γουγουτσάς, Καρασαββίδης, Κούκης, Μαλαξιανάκης, Μπανιώτης, Ρόπκας (ή Ρούπκος), Ρούσος, Φαρμάκης, Χουνουζίδης[σ. 5]

1978-79 4η θέση Φάση των 16 Κύπελλο Κυπελλούχων
Α΄ γύρος
Έγκον Πίχατσεκ Πολωνία Αλαβάντας, Αναστασιάδης, Θόδωρος Αποστολίδης, Κούλης Αποστολίδης, Γκουερίνο Βραζιλία, Γούναρης, Δαμανάκης, Ιωσηφίδης, Κερμανίδης, Κούδας, Κωστίκος, Κατσανίκας, Ορφανός, Πέλλιος, Σαράφης, Σίγγας, Φίλης, Φούρτουλα Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)
1979-80 5η θέση Ημιτελικά Δεν μετείχε Έγκον Πίχατσεκ Πολωνία,
Γκιούλα Λόραντ Ουγγαρία
Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Αναστασιάδης, Θ. Αποστολίδης, Βασιλάκος, Γκουερίνο Βραζιλία, Γούναρης, Δαμανάκης, Ιωσηφίδης, Κερμανίδης, Κούδας, Κωστίκος, Ορφανός, Πέλλιος, Σαράφης, Σίγγας, Τσουρέλας, Φίλης, Φούρτουλα Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)
1980-81 4η θέση Φιναλίστ Δεν μετείχε Γκιούλα Λόραντ Ουγγαρία,
Αρίσταρχος Φουντουκίδης
Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Αναστασιάδης, Θ. Αποστολίδης, Βασιλάκος,Γεωργόπουλος, Γκουερίνο Βραζιλία / Ελλάδα, Γούναρης, Δαμανάκης, Χρ. Δημόπουλος, Ιωσηφίδης, Κερμανίδης, Κούδας, Κωστίκος, Πέλλιος, Σάλαμον Ουγγαρία, Σαράφης, Σίγγας, Στ. Τριανταφυλλίδης, Τσουρέλας, Φίλης, Φούρτουλα Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) / Ελλάδα
1981-82 3η θέση Ημιτελικά Κύπελλο Κυπελλούχων
Α΄ γύρος
Χάιντς Χέερ Γερμανία Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης (;), Θ. Αποστολίδης, Βασιλάκος, Γούναρης, Γκουερίνο Βραζιλία / Ελλάδα, Γεωργόπουλος, Δαμανάκης, Χρ. Δημόπουλος, Ιωσηφίδης, Κούδας, Κωστίκος, Παντέλης, Πέλλιος, Σάλαμον(;) Ουγγαρία, Σίγγας, Τριανταφυλλίδης, Τσουρέλας, Φούρτουλα Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) / Ελλάδα, Ψαρράς
1982-83 4η θέση Φιναλίστ Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Β΄ γύρος
Χάιντς Χέερ Γερμανία Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Θ. Αποστολίδης, Αποστόλου, Βασιλάκος, Γεωργόπουλος, Γκουερίνο Βραζιλία / Ελλάδα, Δαμανάκης, Χρ. Δημόπουλος, Ιωσηφίδης, Κούδας, Κωστίκος, Μπανιώτης, Παντέλης, Πέλλιος, Τριανταφυλλίδης, Σίγγας, Σκαρτάδος, Τρίμχολντ Γερμανία, Τσουρέλας, Φούρτουλα Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) / Ελλάδα, Ψαρράς
1983-84 5η θέση Προημιτελικά Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Β΄ γύρος
Παλ Τσερνάι Ουγγαρία Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Θ. Αποστολίδης, Αποστόλου, Βασιλάκος, Γεωργόπουλος, ΓκουερίνοΒραζιλία / Ελλάδα, Δαμανάκης, Χρ. Δημόπουλος, Ιωσηφίδης, Κούδας, Κωστίκος, Μαλιούφας, Μαυρομμάτης, Μπανιώτης, Παντέλης, Πέλλιος, Σίγγας, Σκαρτάδος, Τρίμχολντ Γερμανία, Τσουρέλας, Φούρτουλα Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) / Ελλάδα, Ψαρράς
1984-85 Πρωταθλητής Φιναλίστ Δεν μετείχε Βάλτερ Σκότσικ Αυστρία Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Γιούρισιτς Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), Δαμανάκης, Χρ. Δημόπουλος, Ιορδανίδης, Ιωσηφίδης, Καρασαββίδης, Κωστίκος, Λιάκος, Μαλιούφας, Μαυρομμάτης, Μπανιώτης, Πάπριτσα Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία / Βοσνία και Ερζεγοβίνη), Παντέλης, Σίγγας, Σκαρτάδος, Σπανοσωτηρόπουλος, Στεργιούδας, Τσουρέλας, Ψαρράς
1985-86 10η θέση Α΄ γύρος

(συμπλη-
ρωματικός)

Κύπελλο Πρωταθλητριών
Α΄ γύρος
Βάλτερ Σκότσικ Αυστρία,
Μιχάλης Μπέλλης
Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Γιούρισιτς Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), Γκιτσιούδης, Ιορδανίδης, Α. Καρασαββίδης, Κωστίκος, Λιάκος, Μαλιούφας, Μαυρομμάτης, Μπανιώτης, Στ. Μπορμπόκης, Ορφανός, Πάπριτσα Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία / Βοσνία και Ερζεγοβίνη), Παντέλης, Πίττας, Σαχανίδης, Σίγγας, Σκαρτάδος, Στεργιούδας, Τερζής, Τσουρέλας, Ψαρράς
1986-87 5η θέση Β΄ γύρος Δεν μετείχε Τάις Λίμπρεχτς Ολλανδία Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Γιούρισιτς Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), Γκιτσιούδης, Ιορδανίδης, Καραγεωργίου, Καρασαββίδης, Λιάκος, Μαλιούφας, Μαυρομμάτης, Μήτογλου, Μπανιώτης, Στ. Μπορμπόκης, Ορφανός, Παπαϊωάννου, Ρουσσομάνης, Σίγγας, Σκαρτάδος, Σκούρας Ηνωμένες Πολιτείες / Ελλάδα, Τερζής, Τσουρέλας, Ψαρράς
1987-88 3η θέση Β΄ γύρος Δεν μετείχε Τάις Λίμπρεχτς Ολλανδία,
Μιχάλης Μπέλλης
Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Γκιτσιούδης, Ιορδανίδης, Καραγεωργίου, Καρασαββίδης, Λαγωνίδης, Λεοντιάδης, Μαλιούφας, Μαυρέας, Μαυρομμάτης, Μήτογλου, Μπανιώτης, Μπάννον Ιρλανδία, Στ. Μπορμπόκης, Νίκιτς Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας(Βοσνία και Ερζεγοβίνη), Παπαϊωάννου, Ρουσσομάνης, Σερέτης, Σίγγας, Σκαρτάδος, Τερζής, Ν. Τριανταφυλλίδης, Τσιπλάκης, Τσουρέλας, Ψαρράς
1988-89 8η θέση Προημιτελικά Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Α΄ γύρος
Ρίνους ΊσραελΟλλανδία,
Νίκος Αλέφαντος,
Σταύρος Σαράφης
Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης, Αμπιχάμπκι (Φερνάντο) Βραζιλία, Τζ. Αναστασιάδης Αυστραλία / Ελλάδα, Γιάνκος Αυστραλία / Ελλάδα, Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Καραλίδης, Καρασαββίδης, Λαγωνίδης, Λεοντιάδης, Μαλιούφας, Μαυρέας, Μήτογλου, Στ. Μπορμπόκης, Όσβολντ Νορβηγία, Σερέτης, Σίγγας, Σκαρτάδος, Σμολ Αγγλία, Τερζής, Τουρσουνίδης, Τσιπλάκης, Τσουρέλας
1989-90 3η θέση Φάση των 16 Δεν μετείχε Ρομπ Γιάκομπς Τολμπά, Μητσιμπόνας, Σκαρτάδος, Τζ. Αναστασιάδης, Λαγωνίδης, Στ. Μπορμπόκης, Καραγεωργίου, Γκιτσιούδης, Τουρσουνίδης, Λεοντιάδης, Κιέτιλ
1990-91 4η θέση Ημιτελικά Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Α΄ γύρος
Ρομπ Γιάκομπς,
Χρήστος Τερζανίδης
Τολμπά, Χ. Χασάν, Ι. Χασάν, Μητσιμπόνας, Σκαρτάδος, Αλεξίου, Λαγωνίδης, Στ. Μπορμπόκης, Καραγεωργίου, Τζ. Αναστασιάδης, Γκιτσιούδης, Τουρσουνίδης, Λεοντιάδης
1991-92 4η θέση Φιναλίστ Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Β΄ γύρος
Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς,
Γιάννης Γούναρης
Τολμπά, Γκάμπριτς, Οικονομίδης, Μπασμπανάς, Πλίτσης, Αλεξίου, Μητσιμπόνας, Λαγωνίδης, Στ. Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Τζούρτζεβιτς, Τζ. Αναστασιάδης, Τουρσουνίδης, Λεοντιάδης, Μαλιούφας, Μήτογλου, Καλογερόπουλος, Γκιτσιούδης
1992-93 5η θέση Β΄ γύρος Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Α΄ γύρος
Λιούπκο Πέτροβιτς,
Νίκος Ζαλίκας,
Όλεγκ Μπλαχίν
Τολμπά, Αλεξίου, Λαγωνίδης, Τζ. Αναστασιάδης, Τουρσουνίδης, Δερμιτζάκης, Θ. Δημόπουλος, Στ. Μπορμπόκης, Πουρλιοτόπουλος, Χάβος, Καλογερόπουλος, Λεοντιάδης, Μιχόπουλος, Ν. Παναγιωτίδης
1993-94 5η θέση Φάση των 16 Δεν μετείχε Όλεγκ Μπλαχίν,
Σαράφης
Ζαγοράκης, Τολμπά, Αλεξίου, Λαγωνίδης, Τζ. Αναστασιάδης, Τουρσουνίδης, Δερμιτζάκης, Καρασαββίδης, Στ. Μπορμπόκης, Πουρλιοτόπουλος, Χάβος, Μιχόπουλος, Παπουλίδης, Ν. Παναγιωτίδης
1994-95 3η θέση Β΄ γύρος Δεν μετείχε Άρι Χάαν Ζαγοράκης, Αλεξίου, Ζουμπούλης, Τζ. Αναστασιάδης, Λαγωνίδης, Τουρσουνίδης, Δερμιτζάκης, Πουρλιοτόπουλος, Χάβος, Μιχόπουλος, Καρασαββίδης, Ν. Παναγιωτίδης
1995-96 14η θέση Ημιτελικά Δεν μετείχε Άρι Χάαν,
Σταύρος Σαράφης,
Ντράγκαν Κοκότοβιτς,
Μιχάλης Μπέλλης,
Γκούντερ Μπένγκτσον
Ζαγοράκης, Αλεξίου, Ζουμπούλης, Τσαλουχίδης, Πουρλιοτόπουλος, Χάβος, Τουρσουνίδης, Μιχόπουλος, Τζ. Αναστασιάδης, Νόλης, Ν. Παναγιωτίδης
1996-97 4η θέση Φάση των 16 Δεν μετείχε Γκούντερ Μπένγκτσον,
Χρήστος Αρχοντίδης,
Άγγελος Αναστασιάδης
Ζαγοράκης, Βρύζας, Μαραγκός, Αλεξίου, Τουρσουνίδης, Μιχόπουλος, Ζουμπούλης, Πουρλιοτόπουλος, Τζ. Αναστασιάδης, Κατσούρης, Καφές, Νάστος, Ν. Παναγιωτίδης
1997-98 4η θέση Ημιτελικά Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Φάση των 32
Άγγελος Αναστασιάδης Ζαγοράκης, Βρύζας, Τουρσουνίδης, Μιχόπουλος, Φραντζέσκος, Νάγκμπε, Ζουμπούλης, Μαραγκός, Κατσούρης, Καφές, Κολομπούρδας
1998-99 4η θέση Φάση των 16 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Β΄ προκριματικός
Όλεγκ Μπλαχίν,
Άγγελος Αναστασιάδης,
Άρι Χάαν
Βαλένσια, Βρύζας, Τουρσουνίδης, Μιχόπουλος, Φραντζέσκος, Νάγκμπε, Κατσαμπής, Βοσκαρίδης, Καφές, Κωνσταντινίδης, Κολομπούρδας, Κουλακιώτης, Κρισμάρεβιτς, Νάστος
1999-00 5η θέση Φάση των 16 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Β΄ γύρος
Άρι Χάαν,
Σταύρος Σαράφης,
Ντούσαν Μπάγεβιτς
Βαλένσια, Βρύζας, Τουρσουνίδης, Μιχόπουλος, Τετράντζε, Φραντζέσκος, Νάγκμπε, Ναλιτζής, Βενετίδης, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Καφές, Κωνσταντινίδης, Μαραγκός, Κόβιτς, Φρούσος, Καραδήμος, Κατσαμπής, Βοσκαρίδης, Κολομπούρδας, Κουλακιώτης, Σαλπιγγίδης
2000-01 4η θέση Κυπελλούχος Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Φάση των 32
Ντούσαν Μπάγεβιτς Καμπς, Τετράντζε, Φραντζέσκος, Ναλιτζής, Κόβιτς, Β. Μπορμπόκης, Βενετίδης, Κατσαμπής, Αμπονσά, Κουλακιώτης, Ουντέζε, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Εγκωμίτης, Οκκάς, Σπάσιτς, Καφές, Κωνσταντινίδης, Φρούσος, Καραδήμος, Βοσκαρίδης, Κολομπούρδας
2001-02 4η θέση Προημιτελικά Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Φάση των 32
Ντούσαν Μπάγεβιτς Β. Μπορμπόκης, Οκκάς, Βενετίδης, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Γιασουμή, Εγκωμίτης, Καφές, Κωνσταντινίδης, Λουσιάνο, Φρούσος, Καραδήμος, Κατσαμπής, Βοσκαρίδης, Κουλακιώτης, Κουτσόπουλος, Κούτσης
2002-03 4η θέση Κυπελλούχος Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Φάση των 32
Άγγελος Αναστασιάδης Τοχούρογλου, Εγκωμίτης, Κουτσόπουλος, Αμπονσά, Νάστος, Μάρκος, Φρούσος, Κούτσης, Δ. Χασιώτης, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Κουκιέλκα, Οκκάς, Καφές, Γιασουμή, Σπάσιτς, Ατματσίδης, Καραδήμος, Σαλπιγγίδης, Βοσκαρίδης, Θεοδωρίδης, Μακρής
2003-04 3η θέση Φάση των 16 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Β΄ γύρος
Άγγελος Αναστασιάδης Γιασουμή, Εγκωμίτης, Ατματσίδης, Μάρκος, Σαλπιγγίδης, Βόκολος, Καραδήμος, Μαλεζάς, Βοσκαρίδης, Θεοδωρίδης, Καρυπίδης, Κουτσόπουλος, Λουκά, Μακρής, Κούτσης
2004-05 5η θέση Β΄ γύρος Τσάμπιονς Λιγκ 3ος Προκριματικός,
Γιουρόπα Λιγκ Α΄ γύρος
Άγγελος Αναστασιάδης,
Ρολφ Φρίνγκερ,
Νίκος Καραγεωργίου
Γιασουμή, Εγκωμίτης, Σαλπιγγίδης, Ατματσίδης, Μάρκος, Βόκολος, Ανδράλας, Μαλεζάς, Καραδήμος, Ζησόπουλος, Ζωγραφάκης, Θεοδωρίδης, Καρυπίδης, Κουτσόπουλος, Λουκά, Χριστοδουλόπουλος, Κούτσης
2005-06 6η θέση Γ΄ γύρος Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Β΄ γύρος
Νίκος Καραγεωργίου,
Γιώργος Κωστίκος,
Ίλιε Ντουμιτρέσκου
Ζαγοράκης, Σαλπιγγίδης, Γιασουμή, Εγκωμίτης, Κωνσταντινίδης, Μαλεζάς, Μπαλάφας, Ζωγραφάκης, Καρυπίδης, Κουτσόπουλος, Χαραλάμπους, Χριστοδουλόπουλος
2006-07 6η θέση Προημιτελικά Δεν μετείχε Ίλιε Ντουμιτρέσκου,
Μόμτσιλο Βούκοτιτς,
Γιώργος Παράσχος
Ζαγοράκης, Γιασουμή, Κωνσταντινίδης, Μαλεζάς, Αραμπατζής, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Μπαλάφας, Τσίγκας, Μελίσσης, Χαραλαμπίδης, Χαραλάμπους, Χριστοδουλόπουλος
2007-08 9η θέση Γ΄ γύρος Δεν μετείχε Γιώργος Παράσχος,
Φερνάντο Σάντος
Βιεϊρίνια, Αθανασιάδης, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Κωνσταντινίδης, Λάκης, Σνάουτσνερ, Μαλεζάς, Αραμπατζής, Γκάβρανσιτς, Χριστοδουλόπουλος, Μελίσσης, Μπαλάφας, Γλύκος
2008-09 4η θέση Προημιτελικά Δεν μετείχε Φερνάντο Σάντος Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Βιεϊρίνια, Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς, Αθανασιάδης, Ίβιτς, Κωνσταντινίδης, Λάκης, Σνάουτσνερ, Σορλέν, Χαλκιάς, Μαλεζάς, Χούτος, Αναστασάκος, Μπαλάφας, Αραμπατζής, Δάρλας, Γλύκος
2009-10 2η θέση Προημιτελικά Γιουρόπα Λιγκ
Play off
Σάντος Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Βιεϊρίνια, Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς, Ίβιτς, Βιτόλο, Λίνο, Σαβίνι, Σνάουτσνερ, Σορλέν, Τσιρίλο, Χαλκιάς, Αραμπατζής, Κουτσιανικούλης, Μαλεζάς, Μπαλάφας, Κρέσιτς, Μπουσαϊντί, Παπάζογλου
2010-11 3η θέση Ημιτελικά Γιουρόπα Λιγκ
Φάση των 32
Μάριο Μπερέτα,
Παύλος Δερμιτζάκης,
Μάκης Χάβος
Γκαρσία, Βιεϊρίνια, Βιτόλο, Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς, Σαλπιγγίδης, Ίβιτς, Φιλομένο, Αθανασιάδης, Λίνο, Σαβίνι, Σνάουτσνερ, Τσιρίλο, Ελ Ζαρ, Ζουέλα, Χαλκιάς, Κάτσε, Κουτσιανικούλης, Κρέσιτς, Μαλεζάς, Κριστιάνο, Μπαλάφας, Παπάζογλου, Σακελλαρίου
2011-12 5η θέση Προημιτελικά Γιουρόπα Λιγκ
Φάση των 32
Λάζλο Μπόλονι Γκαρσία, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης, Ίβιτς, Λίνο, Έτο, Λαζάρ, Σνάουτσνερ, Τσιρίλο, Χαλκιάς, Αποστολόπουλος, Μαλεζάς, Νιμανί, Ρομπέρ, Σταφυλίδης, Γ.Κ. Γεωργιάδης, Μπαλάφας, Γιάννου, Κατσικάς
2012-13 2η θέση Ημιτελικά Γιουρόπα Λιγκ
Play off
Γιώργος Δώνης,
Γιώργος Χ. Γεωργιάδης
Γκαρσία, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης, Κατσουράνης, Λίνο, Έτο, Καμαρά, Κουμαλό, Λαζάρ, Ρομπέρ, Σταφυλίδης, Γ.Κ. Γεωργιάδης, Κάτσε, Βιβιάν, Κατσικάς, Χακόμπο, Τσουκαλάς
2013-14 3η θέση Φιναλίστ Γιουρόπα Λιγκ
Φάση των 32
Χουμπ Στέφενς,
Γιώργος Χ. Γεωργιάδης
Χακόμπο, Σκόνδρας, Αθανασιάδης, Κατσουράνης, Λίνο, Τζαβέλλας, Κατσικάς, Γ.Κ. Γεωργιάδης, Λαζάρ, Μαντούρο, Βούκιτς, Λούκας, Κάτσε, Στοχ, Σαλπιγγίδης, Βίτορ, Χούσεν, Σπυρόπουλος, Ινσαουράλδε, Μάρτενς, Νάτχο, Κίτσιου, Γλύκος, Νίνης, Γκσπούρνινγκ, Πόζογλου, Κουλούρης, Ολίσε, Σαββίδης, Γιακουμής
2014-15 5η θέση B' γύρος Γιουρόπα Λιγκ
Φάση ομίλων
Άγγελος Αναστασιάδης,
Γιώργος Χ. Γεωργιάδης
Σαρλ Ιτάνζ, Σκόνδρας, Αθανασιάδης, Τζαβέλλας,Κατσικάς
2015-16 2η θέση Ημιτελικά Γιουρόπα Λιγκ
Φάση ομίλων
Ιγκόρ Τούντορ,
Βλάνταν Ίβιτς
Παναγιώτης Γλύκος, Ρόμπιν Όλσεν, Μάρκος Βελλίδης, Μιγκέλ Βίτορ, Γιώργος Τζαβέλλας, Στέλιος Μαλεζάς, Δημήτρης Χατζηισαίας, Στέλιος Κίτσιου, Μάριν Λέοβατς, Γιάννης Σκόνδρας, Αλέξανδρος Τζιόλης, Ρόμπερτ Μακ, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ
2016-17 4η θέση Κυπελλούχος Τσάμπιονς Λιγκ
3ος Προκριματικός
Γιουρόπα Λιγκ
Φάση των 32
Βλάνταν Ίβιτς Παναγιώτης Γλύκος, Λέο Μάτος, Μάριν Λέοβατς, Φερνάντο Βαρέλα, Στέλιος Μαλεζάς, Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, Στέλιος Κίτσιου, Χοσέ Κάνιας, Γεβχέν Σάχοφ, Γκόικο Τσίμιροτ, Πέδρο Ενρίκε, Φακούντο Περέιρα, Αμρ Ουάρντα, Δημήτρης Πέλκας, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Τζάλμα Κάμπος, Γκάρι Ροντρίγκες, Γιάννης Μυστακίδης, Ευθύμης Κουλούρης, Στέφανος Αθανασιάδης, Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς
2017-18 2η θέση Κυπελλούχος Γιουρόπα Λιγκ
Play-off
Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς,
Ραζβάν Λουτσέσκου
Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Ροντρίγκο Ρέι, Λέο Μάτος, Μάριν Λέοβατς, Βιεϊρίνια, Φερνάντο Βαρέλα, Στέλιος Μαλεζάς, Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, Χοσέ Κάνιας, Γεβχέν Σάχοφ, Γκόικο Τσίμιροτ, Μαουρίσιο, Δημήτρης Πέλκας, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Τζάλμα Κάμπος, Ομάρ Ελ Καντουρί, Δημήτρης Λημνιός, Ρόμπερτ Μακ, Ευθύμης Κουλούρης, Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς
2018-19 Πρωταθλητής Κυπελλούχος Τσάμπιονς Λιγκ
Play-off
Γιουρόπα Λιγκ
Φάση των ομίλων
Ραζβάν Λουτσέσκου Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Ροντρίγκο Ρέι, Λέο Μάτος, Βιεϊρίνια, Φερνάντο Βαρέλα, Στέλιος Μαλεζάς, Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, Δημήτρης Γιαννούλης, Χοσέ Κάνιας, Γεβχέν Σάχοφ, Μαουρίσιο, Πόντους Βέρνμπλουμ, Σέρτζιο Ολιβέιρα, Δημήτρης Πέλκας, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Ομάρ Ελ Καντουρί, Δημήτρης Λημνιός, Λέο Τζαμπά, Πέδρο Ενρίκε, Τσούμπα Ακπόμ, Κάρολ Σβιντέρσκι, Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς
Η πορεία στο πρωτάθλημα
Πανελλήνια πρωταθλήματα

Ο ΠΑΟΚ μετείχε στις 12 από τις 23 τελικές φάσεις Πανελληνίων πρωταθλημάτων που διεξήχθησαν από το 1928 έως το 1959. Οι θέσεις που κατέκτησε:

Περίοδος Θέση
1930–31 5
1931–32 7
1935–36 7
1936–37 2
1939–40 2
1947–48 3
1953–54 4
1954–55 4
1955–56 4
1956–57 4
1957–58 8
1958–59 8

Α΄ εθνική

Περίοδος Θέση Ν. - Ι. - Η. Τέρματα Βαθμοί
1959–60 7 10 - 9 - 11 32–32 59
1960–61 10 7 - 15 - 8 31–33 59
1961–62 6 12 - 6 - 12 32–43 60
1962–63 4 13 - 8 - 9 44–34 64
1963–64 8 10 - 7 - 13 22–30 56 (–1β.)
1964–65 8 9 - 10 - 11 29–33 58
1965–66 6 10 - 9 - 11 43–49 59
1966–67 4 13 - 11 - 6 36–20 67
1967–68 9 13 - 7 - 14 45–40 67
1968–69 5 16 - 10 - 8 58–37 76
1969–70 5 12 - 17 - 5 52–25 75
1970–71 9 12 - 10 - 12 38–32 68
1971–72 5 18 - 10 - 6 53–27 80
1972–73 2 27 - 4 - 3 75–24 92
1973–74 4 16 - 11 - 7 62–32 43
1974–75 3 19 - 8 - 7 73–28 46
1975–76 1 21 - 7 - 2 60–17 49
1976–77 3 21 - 10 - 3 63–27 52
1977–78 2 16 - 14 - 4 48–24 46
1978–79 4 18 - 9 - 7 73–23 45
1979–80 5 17 - 7 - 10 53–33 41
1980–81 4 15 - 12 - 7 52–31 42
1981–82 3 18 - 10 - 6 55–22 46
1982–83 4 18 - 6 - 10 49–28 42
1983–84 5 11 - 13 - 6 33–29 45
1984–85 1 19 - 8 - 3 54–26 46
1985–86 10 10 - 7 - 13 33–38 27
1986–87 5 13 - 9 - 8 39–23 29 (–6β.)
1987–88 3 17 - 5 - 8 60–27 39
1988–89 8 11 - 10 - 9 34–30 32
1989–90 3 19 - 8 - 7 49–26 46
1990–91 4 16 - 9 - 9 56–39 38 (–3β.)
1991–92 4 13 - 13 - 8 44–44 39
1992–93 5 17 - 6 - 11 52–38 57
1993–94 5 14 - 9 - 11 45–38 51
1994–95 3 20 - 5 - 9 55–29 65
1995–96 14 10 - 11 - 13 42–46 38 (-3β.)
1996–97 4 19 - 9 - 6 53–28 66
1997–98 4 21 - 7 - 6 74–41 70
1998–99 4 19 - 5 - 10 52–31 62
1999–00 5 15 - 10 - 9 64–44 55
2000–01 4 14 - 9 - 7 66–48 51
2001–02 4 14 - 6 - 6 55–45 48
2002–03 4 16 - 5 - 9 59–38 53
2003–04 3 18 - 6 - 6 47–27 60
2004–05 5 13 - 7 - 10 43–39 46
2005–06 6 13 - 7 - 10 44–31 46
2006–07 6 13 - 6 - 11 32–29 45
2007–08 9 10 - 5 - 15 29–35 35
2008–09 4 (2) 18 - 9 - 3 39–16 63
2009–10 2 (3) 19 - 5 - 6 41–16 62
2010–11 3 (4) 14 - 6 - 10 32–29 48
2011–12 5 (3) 14 - 8 - 8 32–26 50
2012–13 2 (2) 18 - 8 - 4 46–19 62
2013–14 3 (2) 21 - 6 - 7 68–37 69
2014–15 5 (3) 20 - 5 - 9 57–42 65
2015–16 2 (4) 13 - 9 - 8 45–32 45 (-3β.)
2016–17 4 (2) 20 - 4 - 6 52–19 61 (-3β.)
2017–18 2 21 - 4 - 5 59–19 64 (-3β.)
2018–19 1 26 - 4 - 0 66–14 80 (-2β.)
2019–20 2 (2) 21 - 10 - 5 58–29 73
2020–21 2 (4) 18 - 10 - 8 60–34 64

Το 1986–87 είχε τρεις ήττες χωρίς αγώνες και –6 βαθμούς.
Από το 2008–09 και μετά αναφέρεται σε παρένθεση η θέση στην κανονική περίοδο.
Τις σεζόν 2017-18 και 2018-19 δεν πραγματοποιήθηκαν αγώνες play off.
Την σεζόν 2017-18 είχε δύο ήττες χωρίς αγώνες και σκορ 0-3 α.α. (τα εντός έδρας ματς με ΟΣΦΠ και ΑΕΚ).
Σύστημα βαθμολογίας: 1959–60 έως 1972–73: 3–2–1. 1973–74 έως 1991–92: 2–1–0. 1992–93 έως σήμερα: 3–1–0.

Θετικά ρεκόρ Επίδ. Περίοδος

Επίδ. Περίοδος
Περισσότερες νίκες 27 1972–73
Λιγότερες ήττες 0 2018–19
Καλύτερη επίθεση 75 1972–73
Καλύτερη άμυνα 14 2018–19

Αρνητικά ρεκόρ Επίδ. Περίοδος

Επίδ. Περίοδος
Λιγότερες νίκες 7 1960–61
Περισσότερες ήττες 15 2007–08
Χειρότερη επίθεση 22 1963–64
Χειρότερη άμυνα 49 1965–66

Τρέχουσα σύνθεση
Ποδοσφαιριστές

Τελευταία ενημέρωση: 2 Σεπτεμβρίου 2022.[49][50][51]

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

Αρ. Χώρα Θέση Παίκτης
2 Ελλάδα Α Γιάννης Κάργας
3 Νορβηγία Α Ιβάν Νέσμπεργκ
4 Ισλανδία Α Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον
5 Ελλάδα Α Γιάννης Μιχαηλίδης
7 Μαρόκο Μ Ομάρ Ελ Καντουρί
8 Βραζιλία Μ Ντόουγκλας Αουγκούστο
9 Πορτογαλία Ε Νέλσον Ολιβέιρα
10 Αυστρία Μ Τόμας Μουργκ
11 Βραζιλία Μ Λέο Zαμπά
14 Σερβία Μ Αντρίγια Ζίβκοβιτς
18 Σερβία T Ζίβκο Ζίβκοβιτς
19 Ελλάδα Α Λευτέρης Λύρατζης
20 Πορτογαλία Μ Βιεϊρίνια (αρχηγός)
21 Σουρινάμ Μ Ντιέγκο Μπίσεσβαρ
22 Αυστρία Μ Στέφαν Σβαμπ
23 Ισπανία Α Γιόαν Σάστρε
Αρ. Θέση Παίκτης
24 Ελλάδα Α Μάριος Τσαούσης
26 Πορτογαλία Μ Τιάγκο Ντάντας (δανεικός από την Μπενφίκα)
27 Σλοβενία Μ Γιάσμιν Κούρτιτς (δανεικός από την Πάρμα)
30 Ουρουγουάη Μ Νικολάς Κουαλιάτα
31 Πορτογαλία Μ Αντρέ Ρικάρντο
42 Κροατία Τ Ντόμινικ Κόταρσκι
50 Πορτογαλία Μ Φιλίπε Σοάρες
55 Πορτογαλία Α Ράφα Σοάρες
59 Ελλάδα Α Κωνσταντίνος Κουλιεράκης
64 Ελλάδα Τ Χρήστος Ταλιχμανίδης
65 Ελλάδα Μ Γιάννης Κωνσταντέλιας
70 Ελλάδα Ε Γιώργος Κούτσιας
71 Ισπανία E Μπράντον Τόμας
76 Ελλάδα Α Παναγιώτης Παναγιώτου
77 Γερμανία Μ Κάλεντ Νάρεϊ

Δανεικοί

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

Αρ. Χώρα Θέση Παίκτης
Βραζιλία Α Λούκας Τέιλορ (στη Σαχτάρ Ντονέτσκ έως 30 Ιουνίου 2023)
Ελλάδα Μ Γιώργος Βρακάς (στον Λεβαδειακό έως 30 Ιουνίου 2023)
Αρ. Θέση Παίκτης
Ελλάδα Μ Παναγιώτης Τζίμας (στον ΠΑΣ Γιάννινα έως 30 Ιουνίου 2023)
Ελλάδα Μ Χάρης Τσιγγάρας (στη Τουλούζ έως 30 Ιουνίου 2023)

Επιτελεία

Γενικός αρχηγός Ελλάδα Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος
Προπονητής Ρουμανία Ραζβάν Λουτσέσκου[53]
Βοηθοί προπονητή Πολωνία Μίροσλαβ Σνάουτσνερ
Ελλάδα Γρηγόρης Καβαλιεράτος
Προπονητής τερματοφυλάκων Ελλάδα Χρήστος Κελπέκης
Γυμναστής Ελλάδα Δημήτρης Δανιηλίδης
Υπεύθυνος ιατρικού επιτελείου Ελλάδα Μανώλης Παπακώστας
Ιατρός Ελλάδα Μανώλης Παπακώστας
Εργοφυσιολόγος Ελλάδα Γιώργος Ζιώγας
Αναλυτής αντιπάλων Ελλάδα Γιάννης Θωμαΐδης
Αναλυτής vis track Ελλάδα Κυριάκος Τσιτιρίδης

Ομάδας [54] Επικεφαλής φυσιοθεραπευτής Νίκος Παπαδημητρίου

Επικεφαλής φυσιοθεραπευτής Νίκος Παπαδημητρίου
Φυσιοθεραπευτές Πέτρος Νικολακούδης
Νίκος Τσιρέλας
Θανάσης Καπούλας
Υπεύθυνοι ιματισμού Χρυσοβαλάντης Βαρλάμης
Θανάσης Σαραπάνης
Ανέστης Κουτσουλιώτης
Φώτης Κυριακόπουλος
Οδηγός Ηλίας Σαββίδης

Σημαντικοί ποδοσφαιριστές
Έλληνες-ξένοι

Στη συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας του τμήματος, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κάνει ειδική μνεία στην αγωνιστική προσφορά από τους:[55]

 • Ελλάδα Λέανδρος Συμεωνίδης
 • Ελλάδα Γιαννέλος Μαργαρίτης
 • Ελλάδα Γιώργος Χαβανίδης
 • Ελλάδα Χριστόφορος Γιεντζής
 • Ελλάδα Λάμπης Κουϊρουκίδης
 • Ελλάδα Λευτέρης Παπαδάκης
 • Ελλάδα Γιώργος Κούδας
 • Ελλάδα Σταύρος Σαράφης
 • Ελλάδα Αχιλλέας Ασλανίδης
 • Ελλάδα Δημήτρης Παρίδης
 • Ελλάδα Κώστας Ιωσηφίδης
 • Ελλάδα Χρήστος Τερζανίδης
 • Ελλάδα Κούλης Αποστολίδης
 • Ελλάδα Αρίσταρχος Φουντουκίδης
 • Γιουγκοσλαβία Μλάντεν Φούρτουλα
 • Βραζιλία Ελλάδα Νέτο Γκουερίνο
 • Ελλάδα Νίκος Αλαβάντας
 • Ελλάδα Κυριάκος Αλεξανδρίδης
 • Ελλάδα Βασίλης Βασιλάκος
 • Γιουγκοσλαβία Ιβάν Γιούρισιτς
 • Ελλάδα Γιάννης Δαμανάκης
 • Ελλάδα Χρήστος Δημόπουλος
 • Αίγυπτος Μαγκντί Τολμπά
 • Ελλάδα Γιώργος Κωστίκος
 • Ελλάδα Τάκης Παντέλης
 • Γιουγκοσλαβία Ράντε Πάπριτσα
 • Ελλάδα Μιχάλης Λεοντιάδης
 • Ελλάδα Κώστας Λαγωνίδης
 • Ελλάδα Γιώργος Σκαρτάδος
 • Ελλάδα Θοδωρής Ζαγοράκης
 • Ελλάδα Γιώργος Τουρσουνίδης
 • Ελλάδα Ζήσης Βρύζας
 • Ρωσία Γεωργία Ελλάδα Ομάρι Τετράντζε
 • Λιβερία Τζο Νάγκμπε
 • Ελλάδα Κώστας Φραντζέσκος
 • Ελλάδα Σπύρος Μαραγκός
 • Ελλάδα Γιώργος Χ. Γεωργιάδης
 • Ελλάδα Παντελής Κωνσταντινίδης
 • Ελλάδα Στέφανος Μπορμπόκης
 • Κύπρος Γιάννης Οκκάς
 • Κύπρος Γιώτης Εγκωμίτης
 • Ελλάδα Δημήτρης Ναλιτζής
 • Πορτογαλία Σέρζιο Κονσεϊσάο
 • Ουρουγουάη Πάμπλο Γκαρσία
 • Χιλή Πάμπλο Κοντρέρας
 • Βοσνία και Ερζεγοβίνη Ζλάταν Μουσλίμοβιτς
 • Πορτογαλία Αντελίνο Βιεϊρίνια
 • Σερβία Βλάνταν Ίβιτς
 • Ελλάδα Δημήτρης Σαλπιγγίδης
 • Βραζιλία Μασιέλ Λίνο
 • Βουλγαρία Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ
 • Σερβία Ελβετία Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς
 • Ελλάδα Δημήτρης Πέλκας
 • Ελλάδα Χρήστος Τζόλης

Κατά τη θητεία τους στον ΠΑΟΚ έχουν υπάρξει αρχηγοί της εθνικής Ανδρών Ελλάδας –στην έναρξη αγώνα της– οι εξής σε χρονολογική σειρά: Σταύρος Σαράφης (2 φορές), Γιώργος Κούδας (8 φορές), Κώστας Ιωσηφίδης (σε 2 φιλικά), Θοδωρής Ζαγοράκης (11 φορές]), Κώστας Φραντζέσκος (σε 1 φιλικό), Γιώργος Χ. Γεωργιάδης (σε 1 φιλικό), Κώστας Κατσουράνης (9 φορές) και Δημήτρης Σαλπιγγίδης (2 φορές).Ζλάταν Μουσλίμοβιτς

Κορυφαίοι σε συμμετοχές
Α΄ Εθνικής

1 Γιώργος Κούδας 504
2 Κώστας Ιωσηφίδης 397
3 Γιάννης Γούναρης 376
4 Σταύρος Σαράφης 358
5 Αρίσταρχος Φουντουκίδης 336

Πρώτοι σκόρερ στην
Α΄ Εθνική

1 Σταύρος Σαράφης 136
2 Γιώργος Κούδας 134
3 Δημήτρης Σαλπιγγίδης 90
4 Γιώργος Σκαρτάδος 84
5 Γιώργος Κωστίκος 78

Συμμετοχές και γκολ αφορούν μόνο στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας και δεν προσμετρώνται τα αντίστοιχα για το κύπελλο Ελλάδας και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ στην εθνική Ελλάδας

Τελευταία ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου 2015

Ο ΠΑΟΚ έχει αποτελέσει πηγή ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν κατά καιρούς σε όλες τις εθνικές ομάδες. Σε ότι αφορά στην Ανδρών, συνολικά 65 παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν χρισθεί διεθνείς,[56] με χρονικά πρώτο τον τερματοφύλακα Νίκο Σωτηριάδη στις 20 Φεβρουαρίου 1938 και τελευταίο τον μέσο Δημήτρη Πέλκα στις 8 Οκτωβρίου 2015.

Στον ακόλουθο πίνακα αναφέρονται οι 15 ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές ως παίκτες του ΠΑΟΚ. Επίσης καταγράφονται οι συνολικές τους συμμετοχές ανεξαρτήτως συλλόγου που ανήκαν, καθώς και το ντεμπούτο τους στην εθνική Ελλάδας ως παίκτες του ΠΑΟΚ και υπό ποιον προπονητή της.

Ποδοσφαιριστής Ως παίκτης ΠΑΟΚ Συνολικά Πρώτη συμμ. ως παίκτης ΠΑΟΚ Αγώνας Προπονητής
Δημήτρης Σαλπιγγίδης 54 συμμ. (9 γκολ) 82 συμμ. (13 γκολ) 17.08.2005, φιλικός Βέλγιο - Ελλάδα 2–0 Ότο Ρεχάγκελ
Κώστας Ιωσηφίδης 51 συμμ. (2 γκολ) 28.04.1974, φιλικός Βραζιλία - Ελλάδα 0–0 Αλκέτας Παναγούλιας
Θοδωρής Ζαγοράκης 45 συμμ. (2 γκολ) 120 συμμ. (3 γκολ) 07.09.1994, προκρ. Euro 1996 Φερόες - Ελλάδα 1–5 Κώστας Πολυχρονίου
Γιώργος Κούδας 42 συμμ. (4 γκολ) 43 συμμ. (4 γκολ) 05.11.1967, προκρ. Euro 1968 Αυστρία - Ελλάδα 1–1 Λάκης Πετρόπουλος
Γιώργος Γεωργιάδης 36 συμμ. (8 γκολ) 61 συμμ. (11 γκολ) 06.10.1999, προκρ. Euro 2000 Ελλάδα - Αλβανία 2–0, σκόραρε Βασίλης Δανιήλ
Γιώργος Κωστίκος 34 συμμ. (3 γκολ) 35 συμμ. (3 γκολ) 21.03.1979, φιλικός Ρουμανία - Ελλάδα 3–0 Αλκέτας Παναγούλιας
Σταύρος Σαράφης 32 συμμ. (7 γκολ) 19.07.1969, φιλικός Αυστραλία - Ελλάδα 1–0 Νταν Γεωργιάδης
Νίκος Αλαβάντας 31 συμμ. (0 γκολ) 15.05.1983, προκρ. Euro 1984 Ουγγαρία - Ελλάδα 2–3 Χρήστος Αρχοντίδης
Στέφανος Μπορμπόκης 29 συμμ. (6 γκολ) 17.02.1988, φιλικός Ελλάδα - Β. Ιρλανδία 3–2 Μίλτος Παπαποστόλου
Γιώργος Σκαρτάδος 25 συμμ. (3 γκολ) 26 συμμ. (3 γκολ) 15.05.1983, προκρ. Euro 1984 Ουγγαρία - Ελλάδα 2–3 Χρήστος Αρχοντίδης
Κώστας Φραντζέσκος 24 συμμ. (5 γκολ) 38 συμμ. (7 γκολ) 22.01.1997, φιλικός Ισραήλ - Ελλάδα 1–1 Κώστας Πολυχρονίου
Γιάννης Δαμανάκης 24 συμμ. (1 γκολ) 26.10.1977, φιλικός Βουλγαρία - Ελλάδα 0–0 Αλκέτας Παναγούλιας
Γιώργος Τουρσουνίδης 22 συμμ. (1 γκολ) 30.05.1990, φιλικός Ιταλία - Ελλάδα 0–0 Αντώνης Γεωργιάδης
Γιάννης Γούναρης 19 συμμ. (0 γκολ) 27 συμμ. (0 γκολ) 18.06.1971, προκρ. Euro 1972 Ελλάδα - Μάλτα 2–0 Λάκης Πετρόπουλος
Παντελής Κωνσταντινίδης 19 συμμ. (1 γκολ) 20 συμμ. (1 γκολ) 03.02.1999, φιλικός Ελλάδα - Φινλανδία 2–1 Άνχελ Ιορντανέσκου

Η μοναδική συμμετοχή του Κούδα ως μη ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, υπήρξε εκείνη στον αγώνα προς τιμήν του το 1995,[57] όταν και δεν διατηρούσε συμβόλαιο ποδοσφαιριστή με το σύλλογο έχοντας εγκαταλείψει την ενεργό δράση πριν από 11 χρόνια (το 1984 και σε ηλικία 38 σχεδόν ετών).
Η 120η και τελευταία συμμετοχή του Ζαγοράκη πραγματοποιήθηκε σε φιλικό αγώνα (όπου και τιμήθηκε) τον Αύγουστο του 2007,[58] μόλις 3½ μήνες αφότου αποσύρθηκε –ως παίκτης του ΠΑΟΚ και για να αναλάβει την προεδρία του– από το άθλημα.[59] Ωστόσο το συμβόλαιό του είχε λήξει στις 30 Ιουνίου,[60] οπότε για τη σχετική στατιστική καταγραφή εκλαμβάνεται και αυτός "χωρίς σύλλογο".[σ. 6]

Οι προπονητές του ΠΑΟΚ

Από την έναρξη της Α΄ Εθνικής την περίοδο 1959–60, στον πίνακα αναφέρονται όλοι οι προπονητές της ομάδας του ΠΑΟΚ. Πρώτος Έλληνας σε παρουσίες στον πάγκο της ομάδας είναι ο Άγγελος Αναστασιάδης και πρώτος αλλοδαπός ο Άγγλος Λες Σάνον. Ο Ιταλός Μάριο Μπερέτα είναι ο μοναδικός που δεν βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ σε κανέναν επίσημο αγώνα.

Από τα ονόματα που αναφέρονται παρακάτω, ορισμένοι υπήρξαν υπηρεσιακοί προπονητές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί παλιοί ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έχουν διατελέσει και προπονητές του.

 • 1959–60: Civil Ensign of Yugoslavia (1950–1992).svg Ζάρκο Μιχαήλοβιτς
 • 1960–61: Civil Ensign of Yugoslavia (1950–1992).svg Ζάρκο Μιχαήλοβιτς
 • 1961–62: Αυστρία Καρλ Ντούρσπεκτ
 • 1962–63: Αυστρία Καρλ Ντούρσπεκτ
 • 1963–64: Hungary (civil) Γκιέργκ Μπάμπολτσαϊ
 • 1964–65: Hungary (civil) Γκιέργκ Μπάμπολτσαϊ
 • 1965–66: Civil Ensign of Yugoslavia (1950–1992).svg Μίλε Κος, Ελλάδα Λευτ. Παπαδάκης
 • 1966–67: Ελλάδα Νίκος Πάγκαλος
 • 1967–68: Ελλάδα Νίκος Πάγκαλος, Ελλάδα Δημ. Καλογιάννης, Ουαλία Άιβορ Πάουελ
 • 1968–69: Civil Ensign of Yugoslavia (1950–1992).svg Γιάνε Γιανέφσκι
 • 1969–70: Hungary (civil) Γένε Τσάκναντι
 • 1970–71: Civil Ensign of Yugoslavia (1950–1992).svg Ιβάν Χόρβατ, Ελλάδα Γιώργος Χασιώτης, Αγγλία Λες Σάνον
 • 1971–72: Αγγλία Λες Σάνον
 • 1972–73: Αγγλία Λες Σάνον
 • 1973–74: Αγγλία Λες Σάνον
 • 1974–75: Αγγλία Λες Σάνον, Ελλάδα Απόστολος Πρόγιος, Hungary (civil) Γκιούλα Λόραντ
 • 1975–76: Hungary (civil) Γκιούλα Λόραντ
 • 1976–77: |Civil Ensign of Yugoslavia (1950–1992).svg Μπράνκο Στάνκοβιτς, Flag of Northern Ireland (1953–1972).svg Μπίλι Μπίνγκαμ
 • 1977–78: |Flag of Northern Ireland (1953–1972).svg Μπίλι Μπίνγκαμ, Ελλάδα Δημ. Καλογιάννης, Ελλάδα Λάκης Πετρόπουλος
 • 1978–79: Πολωνία Έγκον Πίχατσεκ
 • 1979–80: Πολωνία Έγκον Πίχατσεκ, Hungary (civil) Γκιούλα Λόραντ
 • 1980–81: Hungary (civil) Γκιούλα Λοράντ, Ελλάδα Αρ. Φουντουκίδης
 • 1981–82: Δυτική Γερμανία Χάιντς Χέερ
 • 1982–83: Δυτική Γερμανία Χάιντς Χέερ
 • 1983–84: Hungary (civil) Παλ Τσερνάι
 • 1984–85: Αυστρία Βάλτερ Σκότσικ
 • 1985–86: Αυστρία Βάλτερ Σκότσικ, Ελλάδα Μιχάλης Μπέλλης
 • 1986–87: the Netherlands Τάις Λίμπρεχτς
 • 1987–88: the Netherlands Τάις Λίμπρεχτς, Ελλάδα Μιχάλης Μπέλλης
 • 1988–89: the Netherlands Ρίνους Ίσραελ, Ελλάδα Νίκος Αλέφαντος, Ελλάδα Σταύρος Σαράφης
 • 1989–90: the Netherlands Ρομπ Γιάκομπς
 • 1990–91: the Netherlands Ρομπ Γιάκομπς, Ελλάδα Χρήστος Τερζανίδης
 • 1991–92: Βοσνία και Ερζεγοβίνη Μίρ. Μπλάζεβιτς, Ελλάδα Γιάννης Γούναρης
 • 1992–93: Βοσνία και Ερζεγοβίνη Λιούπκο Πέτροβιτς, Ελλάδα Νίκος Ζαλίκας, Ουκρανία Όλεγκ Μπλαχίν
 • 1993–94: Ουκρανία Όλεγκ Μπλαχίν, Ελλάδα Σταύρος Σαράφης
 • 1994–95: the Netherlands Άρι Χάαν
 • 1995–96: the Netherlands Άρι Χάαν, Ελλάδα Σταύρος Σαράφης, Σερβία Ντρ. Κοκότοβιτς, Ελλάδα Μιχάλης Μπέλλης, Σουηδία Γκ. Μπένγκτσον
 • 1996–97: Σουηδία Γκ. Μπένγκτσον, Ελλάδα Χρήστος Αρχοντίδης, Ελλάδα Άγγ. Αναστασιάδης
 • 1997–98: Ελλάδα Άγγ. Αναστασιάδης
 • 1998–99: Ουκρανία Όλεγκ Μπλαχίν, Ελλάδα Άγγ. Αναστασιάδης, the Netherlands Άρι Χάαν
 • 1999–00: the Netherlands Άρι Χάαν, Ελλάδα Σταύρος Σαράφης, Βοσνία και Ερζεγοβίνη Ντούσαν Μπάγεβιτς
 • 2000–01: Βοσνία και Ερζεγοβίνη Ντούσαν Μπάγεβιτς
 • 2001–02: Βοσνία και Ερζεγοβίνη Ντούσαν Μπάγεβιτς
 • 2002–03: Ελλάδα Άγγ. Αναστασιάδης
 • 2003–04: Ελλάδα Άγγ. Αναστασιάδης
 • 2004–05: Ελλάδα Άγγ. Αναστασιάδης, Αυστρία Ρολφ Φρίνγκερ, Ελλάδα Νίκος Καραγεωργίου
 • 2005–06: Ελλάδα Νίκος Καραγεωργίου, Ελλάδα Γιώργος Κωστίκος, Ρουμανία Ίλιε Ντουμιτρέσκου
 • 2006–07: Ρουμανία Ίλιε Ντουμιτρέσκου, Σερβία Μόμτσιλο Βούκοτιτς, Ελλάδα Γιώργος Παράσχος
 • 2007–08: Ελλάδα Γιώργος Παράσχος, Πορτογαλία Φερνάντο Σάντος
 • 2008–09: Πορτογαλία Φερνάντο Σάντος
 • 2009–10: Πορτογαλία Φερνάντο Σάντος
 • 2010–11: Ιταλία Μάριο Μπερέτα, Ελλάδα Παύλος Δερμιτζάκης, Ελλάδα Μάκης Χάβος
 • 2011–12: Ρουμανία Λάζλο Μπόλονι
 • 2012–13: Ελλάδα Γιώργος Δώνης, Ελλάδα Γ.Χ. Γεωργιάδης
 • 2013–14: Ολλανδία Χουμπ Στέφενς[62] , Ελλάδα Γ.Χ. Γεωργιάδης
 • 2014–15: Ελλάδα Άγγ. Αναστασιάδης, Ελλάδα Γ.Χ. Γεωργιάδης
 • 2015–16: Κροατία Ιγκόρ Τούντορ, Σερβία Βλάνταν Ίβιτς
 • 2016–17: Σερβία Βλάνταν Ίβιτς
 • 2017–18: Σερβία Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, Ρουμανία Ραζβάν Λουτσέσκου
 • 2018–19: Ρουμανία Ραζβάν Λουτσέσκου
 • 2019–20: Πορτογαλία Άμπελ Φερέιρα
 • 2020-21: Ουρουγουάη Πάμπλο Γκαρσία

Ύμνος

Ο ύμνος του ΠΑΟΚ γράφτηκε από τον Μίμη Τραϊφόρο, γνωστό στιχουργό του ελαφρού λαϊκού τραγουδιού, σε μουσική του Πέτρου Γιαννακού.
Δομή συλλόγου

Τελευταία ενημέρωση: 29 Αυγούστου 2019.[63]

Διοικητικό συμβούλιο

Πρόεδρος & δ/νων σύμβουλος Ρωσία Ελλάδα Ιβάν Σαββίδης
Αντιπρόεδρος & γενικός δ/ντής Ελλάδα Χρυσόστομος Γκαγκάτσης
Μέλη Ρωσία Μαρία Γκοντζάρεβα
Ελλάδα Δημοκράτης Παπαδόπουλος
Ελλάδα Ηλίας Γεροντίδης
Αρμενία Ρωσία Αρτούρ Νταβιντιάν

Στελέχη ακαδημιών

Τελευταία ενημέρωση: 29 Αυγούστου 2019.

Ο ΠΑΟΚ διατηρεί ομάδες Κ19, Κ17 και Κ15, οι οποίες λαμβάνουν μέρος στις αντίστοιχες διοργανώσεις νέων που διοργανώνει η Σούπερ Λίγκα, καθώς επίσης 9 τμήματα υποδομής για κάθε έτος ηλικίας από 14 έως 6 χρονών.
Τεχνικό Επιτελείο

Γενικός Διευθυντής Τμημάτων Υποδομής & Ανάπτυξης Ελλάδα Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος
Ανάλυση video Ελλάδα Ιωάννης Βλάχος, Ηλίας Γαλανόπουλος, Ιωάννης Αμπατζίδης, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης
Υπεύθυνος Scouting και προπονητικών κέντρων Ελλάδα Ιωάννης Αβραμίδης
Scouters Ελλάδα Κώστας Λαγωνίδης, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Στέφανος Μπορμπόκης
Υπεύθυνοι Δικτύου Football Prints Ελλάδα Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, Κυριάκος Αλεξανδρίδης
Υπεύθυνος Εστίας Ακαδημιών Ελλάδα Γρηγόριος Καραβέλης
Γιατρός ακαδημίας Ελλάδα Ιωάννης Ουσαντζόπουλος
Εργοφυσιολόγος Ελλάδα Γιώργος Ζιώγας
Λειτουργικός υπεύθυνος Ελλάδα Κωνσταντίνος Βούρτσης
Διατροφολόγος Ελλάδα Ιωάννα Πασπαλά
Ψυχολόγος Ελλάδα Ειρήνη Ρέρα
Υπεύθυνη Φοίτησης Μαθητών Ελλάδα Ιωάννα Χαραλάμπους

Κ-19

Προπονητής Ελλάδα Στέλιος Μαλεζάς
Βοηθός προπονητής Ελλάδα Δημήτρης Σαλπιγγίδης
Γυμναστής Ελλάδα Θεοχάρης Κομσής
Προπονητής τερματοφυλάκων Ελλάδα Βασίλειος Πετρόπουλος
Φυσικοθεραπευτής Ελλάδα Σταύρος Τερζανίδης
Φροντιστής Ελλάδα Ευάγγελος Μπαμπάτσης
Αναλυτής video Ελλάδα Ιωάννης Αμπατζίδης
Γενικός αρχηγός Ελλάδα Κώστας Ιωσηφίδης

Κ-17

Προπονητής Ελλάδα Απόστολος Παπαβασιλείου
Βοηθός προπονητής Ελλάδα Δημήτριος Ταξίδης
Γυμναστής Ελλάδα Ευάγγελος Αλεξόπουλος
Προπονητής τερματοφυλάκων Ελλάδα Μιχαήλ Ψωμιάδης
Φυσικοθεραπευτής Ελλάδα Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Φροντιστής Ελλάδα Ευστράτιος Αριζάνης
Αναλυτής video Ελλάδα Αλέξανδρος Θεοδωρίδης
Γενικός αρχηγός Ελλάδα Σταύρος Σαράφης

Κ-15

Προπονητής Ελλάδα Αλέξανδρος Αλεξιάδης
Βοηθός προπονητής Γκάνα Εμπινίζερ Χέιγκαν
Γυμναστής Ελλάδα Παναγιώτης Ευτυχιάδης
Προπονητής τερματοφυλάκων Ελλάδα Δημήτριος Κρυωνάς
Φυσικοθεραπευτής Ελλάδα Μιχαήλ Κωστίδης
Φροντιστής Ρωσία Ευγένιος Ρούμιαντσεβ
Γενικός αρχηγός Ελλάδα Σταύρος Σαράφης

Πρόεδροι ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Περίοδος Πρόεδρος ΔΣ
1979-1984 Γιώργος Παντελάκης
1984-1985 Πέτρος Καλαφάτης
1985-1988 Χάρης Σαββίδης
1988-1989 Γιάννης Δεδέογλου
1989-1990 Θωμάς Βουλινός
1990 Απόστολος Αλεξόπουλος
1990-1996 Θωμάς Βουλινός
1996 Γιώργος Καλύβας
1996-1998 Γιώργος Μπατατούδης
1998 Πέτρος Καλαφάτης
1998-2001 Γιώργος Μπατατούδης
2001-2003 Πέτρος Καλαφάτης
2003 Γιώργος Μπατατούδης
2003 Βασίλης Σεργιαννίδης
2003 Γιάννης Γούμενος
2003 Βασίλης Παγώνης
2004-2006 Γιάννης Γούμενος
2006-2007 Νίκος Βεζυρτζής
2007-2009 Θοδωρής Ζαγοράκης
2009-2010 Ζήσης Βρύζας
2010-2012 Θοδωρής Ζαγοράκης
2012-2014 Ζήσης Βρύζας
2014-2016 Ιάκωβος Αγγελίδης Κύπρος
2016 Λούμπος Μίχελ Σλοβακία
2016 ως σήμερα Ιβάν Σαββίδης ΕλλάδαΡωσία

Σημειώσεις

ούτε στον συμπολίτη Άρη μεθόδευσαν παράνομες αναγνωρίσεις της ελληνικής ιθαγένειας, όμως το 1974 αποκτήθηκε ο Πάστερνακ(ης), ήδη ελληνοποιημένος Αργεντινός του ΠΑΣ Γιάννινα
σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία ισολογισμού της UEFA στο κλείσιμο του εκάστοτε οικονομικού έτους.[26] Τελικά, κάθε σύλλογος λαμβάνει ποσό υψηλότερο από εκείνο που είχε ανακοινωθεί μετά τη λήξη της αντίστοιχης αγωνιστικής περιόδου –και αναφέρουν ελληνικά[27] και ξένα ΜΜΕ–, καθώς το τελευταίο βασίζεται σε μετριοπαθείς προβλέψεις για το μάρκετ πουλ (τηλεοπτικά και διαφημιστικά έσοδα) τις οποίες η UEFA είχε περιλάβει στον προϋπολογισμό της ένα χρόνο πριν.
η κύρια πηγή εσόδων (από το 2016 επανέρχεται σε 40% αντί 45% του συνόλου των διανεμόμενων ποσών), μέσω της κεντρικής (centralised) πώλησης από την UEFA σε ιδιωτικές/κρατικές εταιρείες των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων και διαφήμισης. Οι 48 σύλλογοι των ομίλων και οι 8 που εντάσσονται από τη φάση των 32 (ως τρίτοι ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ), λαμβάνουν κάθε ένας ποσό εξαρτώμενο από τον ίδιο (αριθμός αγώνων έως τη λήξη της διοργάνωσης, θέση στο προηγούμενο εθνικό του πρωτάθλημα), τη χώρα του (μέγεθος τηλεοπτικής/διαφημιστικής αγοράς, πλήθος συμπατριωτών στους 48+8), όπως και την ίδια τη διοργάνωση (πόσα και βασικά ποια κράτη-αγορές). Το άθροισμα μεριδίων των εκπροσώπων της Ελλάδας κατά τον "κύκλο" 2016-2018 μειώθηκε πλέον στο 2,7-2,8% του ετήσιου μάρκετ πουλ, το οποίο την περίοδο 2015-16 υπήρξε 183 εκατ. €.
σύμφωνα με όσα έχει δημοσιοποιήσει η UEFA ότι θα ισχύσουν για τα έσοδα αυτών που θα μετέχουν στις διοργανώσεις της κατά τον "κύκλο" ετών 2016-2018 [33]
μετείχαν στο Πανσερραϊκός-ΠΑΟΚ 1-2 τη 15η αγων. του πρωταθλήματος (26.12.1977), όταν οι "ημιεπαγγελματίες" τότε παίκτες απήργησαν με συνδικαλιστικά αιτήματα (για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού). Οι Αλαβάντας, Ρούσος έλαβαν μέρος και σε επόμενους αγώνες της περιόδου, ενώ ο Μπανιώτης έπειτα από 5ετία.

για να δημιουργήσει πάντως κάποιου είδους ρεκόρ: "...τυπικά χωρίς ομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο πρώτος, ίσως, πρόεδρος-διεθνής..."[61]

Παραπομπές

«Αφιέρωμα». PAOKFC. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2019.
Σαββίδη, ξέρεις τον ΠΑΟΚ του Κούδα; Αρχειοθετήθηκε 2016-03-07 στο Wayback Machine., apodytiriakias.gr
Η Μπάρτσα υποτάχθηκε στους Έλληνες Αρχειοθετήθηκε 2012-12-26 στο Wayback Machine., sportday.gr
Όταν ο Βουλινός πήρε τον ΠΑΟΚ κι έφυγε
Γλυκόπικρη γεύση, Χρύσανθος Δοβλέτογλου, contra.gr
Στα "πράσινα" ο Σαλπιγγίδης
ΠΑΟΚ: Επιστροφή Σαλπιγγίδη και επισήμως
Πλήρωσε τα χρέη του ΠΑΟΚ στο Δημόσιο ο Σαββίδης
http://sportdog.gr/sports/podosfairo/article/320670/fwtobolida-kai-diakoph-paok-olympiakos-1-2-live-binteo
«ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Αυτό είναι το φύλλο αγώνα - Όσα έγραψε ο Κομίνης». Newsit.gr. 12 Μαρτίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2019.
«1-0 ο ΠΑΟΚ και διακοπή αποφάσισε ο Κομίνης». sport-fm.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2019.
http://www.in.gr/2018/03/11/sports/football/oristiki-diakopi-sto-paok-aek-o-iban-sabbidis-eisebale-me-oplo-sto-gipedo/
https://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/594675/espase-rekor-toy-panathinaikoy-o-aittitos-protathlitis-paok
Team, ΤοΒΗΜΑ (6 Μαΐου 2019). «Ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία και τώρα πάει για το νταμπλ». Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019.
Team, Onsports (5 Μαΐου 2019). «Ασύλληπτο πανευρωπαϊκό ρεκόρ για τον αήττητο ΠΑΟΚ!». Onsports.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019.
Real.gr. «Οι απίστευτες επιδόσεις του πρωταθλητή ΠΑΟΚ». Real.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019.
«PAOK 1st undefeated team in Greek league season for 55 years». Washington Post. 5 Μάιος 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2019.
«Ο ανίκητος ΠΑΟΚ πέρασε στην αιωνιότητα!». SDNA. 6 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2021.
«Έχασε η Μακάμπι, μοναδικός αήττητος στην Ευρώπη ο ΠΑΟΚ!». www.gazzetta.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2019.
«ΠΑΟΚ-Ξάνθη-πολυϊδιοκτησία: Στο CAS υπάρχει το καλό σενάριο και ο εφιάλτης». www.contra.gr. 15 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2022.
«Αθώος για την πολυιδιοκτησία με Ξάνθη ο ΠΑΟΚ». m.naftemporiki.gr. 9 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2022.
Τριανταφύλλου, Άκης (22 Μαΐου 2021). «Κύπελλο Ελλάδας: Τροπαιούχος ο ΠΑΟΚ με «μαγικό» φινάλε και γκολ του Κρμέντσικ στο 90΄». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2022. Text " Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ " ignored (βοήθεια)
Eπικυρώθηκε η βαθμολογία της Super League, athleticradio.gr
Σύλλογος > Ο μεγαλομέτοχος Αρχειοθετήθηκε 2016-08-01 στο Wayback Machine., ιστότοπος ΠΑΕ ΠΑΟΚ
Transfers & runours > All transfers, transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Financial reports Αρχειοθετήθηκε 2016-03-13 στο Wayback Machine., ιστότοπος Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) (Αγγλικά)
π.χ Το σεντόνι φέρνει τρελά έσοδα, sdna.gr
Financial Report 2012/13 (27.03.2014), ιστότοπος UEFA, σελ. 13/στήλη 6 (Αγγλικά)
Οι σύλλογοι της προκριματικής φάσης έλαβαν από 100 χιλ. € για κάθε γύρο που είχαν μετάσχει ανεξαρτήτως πρόκρισης και εκείνοι των πλέι οφ το ίδιο ποσό μόνον εάν είχαν αποκλειστεί, με το σύνολο των 500 χιλ. σε ελληνικούς να μοιράζονται: Αστέρας Τρ. 200 (β΄ και γ΄), ΠΑΟΚ 200 (γ΄ και πλέι οφ), Ατρόμητος Αθ. 100 (πλέι οφ).
Financial Report 2013/14 (24.03.2015), ιστότοπος UEFA, σελ. 13/στήλη 5 (UEFA Champions League eliminated clubs of Greece: € 0), σελ. 23 (Contribution in favour of the 20 clubs involved in the UEFA Champions League play-offs: 42 000 th. €) και σελ. 27 (Αγγλικά)
Financial Report 2014/15 (25.02.2016), ιστότοπος UEFA, σελ. 13/στήλη 6 και σελ. 27 (Αγγλικά)
Σύλλογοι που είχαν μετάσχει σε α΄, β΄, γ΄ προκριματικό γύρο και πλέι οφ έλαβαν αντίστοιχα από 120, 130, 140 και 150 χιλ. € (το τελευταίο μόνον εάν αποκλείστηκαν, αλλιώς αντικαθίσταται από το πολύ ανώτερο μπόνους του 1,3 εκατ. της συμμετοχής στους ομίλους), με το σύνολο των 410 χιλ. σε ελληνικούς να μοιράζονται: Αστέρας 270 (β΄ και γ΄, όχι όμως για τα πλέι οφ που επικράτησε), Ατρόμητος Αθ. 140 (γ΄), Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ 0 (πλέι οφ, από τα οποία προκρίθηκαν).
Solidarity payments, ιστότοπος UEFA, σελ. 7 (Αγγλικά)
UEFA Europa League: Distribution to clubs 2015/16 in euros, ιστότοπος UEFA (Αγγλικά)
UEFA details club competitions distribution system, ιστότοπος UEFA, 31.03.2015 (Αγγλικά)
PAOK to replace Metalist in play-offs, απόφαση UEFA, 14 Αυγούστου 2013 (Αγγλικά)
«UEFA 5-year Club Ranking 2021». kassiesa.home.xs4all.nl. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2020.
Νίκησε η Εθνική του 2004 και ο... Χρυσοβαλάντης!, sport-fm.gr
contra.gr Το νέο λογότυπο του ΠΑΟΚ
Ένας ΠΑΟΚ με άλλα χρώματα… gazzetta.gr
PHOTOSTORY: Οι εμφανίσεις του ΠΑΟΚ στην Α΄ Εθνική contra.gr
Ο ΠΑΟΚ θα φορά Macron sport24.gr
ψηφιακό αρχείο Κυπέλλου Ελλάδος: 1931-1940, 1941-1950, 1951-1960, 1961-1970, 1971-1980, 1981-1990, 1991-1995, 1996-1999, 1999-00, 2000-01, 2001-02, 2002-03, 2003-04 και από την περίοδο 2006-07, ιστότοπος ΕΠΟ
http://filahtlos.blogspot.com/2013/01/blog-post_1442.html
https://www.ethnos.gr/athlitismos/92583_paok-protathlitis-gia-triti-synehomeni-hronia-stin-k19
Γιώργος Κουβεντίδης - Βασίλης Βλαχόπουλος, Π.Α.Ο.Κ. • Ποδόσφαιρο-Μπάσκετ, Εκδόσεις ΣΚΑΪ Βιβλίο, Αθήνα 2009, ISBN 978-960-482-020-7, σελ. 146 (Τίτλοι και διακρίσεις)
Προπονητές ΠΑΟΚ Αρχειοθετήθηκε 2015-04-10 στο Wayback Machine., επίσημος ιστότοπος ΠΑΕ ΠΑΟΚ (όχι πάντα ακριβής)
διάστημα 1959-1989: Το έπος της Α΄ Εθνικής, Γιώργος Ν. Παγιωτέλης, σειρά άρθρων-αφιερωμάτων αθλητικού περιοδ. Οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ, 08.1994-11.1997 (τχ. 8-47)
διάστημα 1968-2003: Στοιχεία πρωταθλημάτων Α΄ κατηγορίας, Αλέξανδρος Μαστρογιαννόπουλος-Θεόδωρος Μουρούτης-Σπύρος Καρασούλος-Γιώτης Παναγιωτάς-Κωνσταντίνος Τσιώρας στο RSSSF (Αγγλικά)
διάστημα 1998-τρέχουσα αγωνιστκή περίοδος: Στοιχεία πρωταθλημάτων Α΄ κατηγορίας Αρχειοθετήθηκε 2011-10-16 στο Wayback Machine., Galanis Sports Data (Αγγλικά)
Ομάδα > Ρόστερ, ιστότοπος ΠΑΕ ΠΑΟΚ
Squad of PAOK Thessaloniki, transfermarkt.gr (Αγγλικά)
ΠΑΟΚ > Σύνθεση ομάδας Αρχειοθετήθηκε 2017-01-06 στο Wayback Machine., ιστότοπος Super League Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιουλίου 2019 Ομάδα > Τεχνικό επιτελείο, ιστότοπος ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Ομάδα > Προπονητής[νεκρός σύνδεσμος], ιστότοπος ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιουλίου 2016 Ομάδα > Επιτελείο, ιστότοπος ΠΑΕ ΠΑΟΚ

[http://www.paokfc.gr/istoria/chronologio/afieroma/ Ιστορία Χρονολόγιο paokfc.gr]
PLAYERS → appeared for national teams as players of P.A.O.K., Thessaloniki, βάση δεδομένων eu-football.info (Αγγλικά)
Greece-Yugoslavia 0:2, βάση δεδομένων eu-football.info (Αγγλικά)
Greece-Spain 2:3, βάση δεδομένων eu-football.info (Αγγλικά)
13/05/2007, PAOK-OFI 1:0, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Theodoros Zagorakis • Transfer history, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Ανδρέας Μπόμης, Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας (και πώς φτάσαμε στην Αφρική), Εκδόσ. Ερεχθηίδας, Αθήνα 2009, ISBN 960-9912-50-8, σελ. 527
Νινιού, Κατερίνα (13 Ιουνίου 2013). «Ανακοίνωσε Στέφενς ο ΠΑΟΚ». Zougla.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2013.

Σύλλογος > Διοίκηση, ιστότοπος ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Πηγές

Μιλτιάδης Κανώτας, Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ • 80 χρόνια, Εκδοτική Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2006
Δημήτρης Κυρίτσης - Ανέστης Στεφανίδης - Ελένη Τσιομπανούδη, ΠΑΟΚ • Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινοπουλιτών, 1926-2005, έκδοση Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης & Δήμου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2005, ISBN 960-88595-2-2
Club φίλων ΠΑΟΚ Lüdenscheid, Ιστορία του ΠΑΟΚ
Ιστότοπος Ε.Π.Ο., αρχείο αγώνων Κυπέλλου Ελλάδας και Εθνικής ανδρών
Ιστοσελίδα OLAPAOK.GR, οι προπονητές του ΠΑΟΚ στην Α΄ εθνική
UEFA Team Ranking (Αγγλικά)
Ιστότοπος της Super League, ΠΑΟΚ 2011–12

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News