ART

.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Δόξα Δράμας είναι αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στη Δράμα και δραστηριοποιείται στο άθλημα του ποδοσφαίρου. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1918, χρώματα του συλλόγου αποτελούν το μαύρο και το λευκό και έμβλημά του ο μαύρος αετός. Διαθέτει ενεργά τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών, ενώ στο παρελθόν διέθετε και τμήματα κλασσικού αθλητισμού, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, πυγμαχίας και σκοποβολής. Η ομάδα διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες της στο Γήπεδο Δόξας Δράμας, χωρητικότητας 9.000 θεατών, δωρέα του Κ. Αθανασίου Δουμπέσα.Ποδοσφαιριστές που ήταν διεθνής ενώ φορούσαν τη φανέλα της Δόξας: Τάκης Λουκανίδης (1958/10), Βασίλης Ιωάννου (1959/1), Παύλος Γρηγοριάδης (1960/2), Τάσος Στράντζαλης (1977/1), Γρηγόρης Χαραλαμπίδης (1980/3), Γιώργος Δάφκος (1981/1), Αντώνης Κασδοβασίλης (1982/1), Θόδωρος Παχατουρίδης (1987/1).

Η Δόξα Δράμας θεωρείται από τις πιο ιστορικές και μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχει 21 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας (Super League 1) και επίσης έχει 3 παρουσίες στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αποτελώντας την πρώτη επαρχιακή ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης, δηλαδή εκτός Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, που κατόρθωσε να αγωνιστεί στον τελικό.

Αυτό το διάστημα η ομάδα σαν ΠΑΕ με την επωνυμία Γ.Σ. Δόξα Δράμας ΠΑΕ συμμετέχει στη δευτέρου επιπέδου ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας, στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League 2.

Δόξα Δράμας

Ιστορία
Η ίδρυση

Μετά την λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, το φθινόπωρο του 1918, μια μονάδα Άγγλων στρατιωτών στρατοπέδευσε για λίγες μέρες στην πόλη της Δράμας. Ο καιρός για αυτούς ήταν γλυκός και η φιλοξενία των ντόπιων πρωτόγνωρη για αυτούς. Οι στρατιώτες απαλλαγμένοι απο διάφορες μέριμνες, έπαιζαν τα απογεύματα ενα καινούργιο παιχνίδι, το ποδόσφαιρο. Πολλές φορές μάλιστα, τις ενδεκάδες τους συμπλήρωναν τα ελληνόπουλα, τα οποία όχι μόνο ήταν εντυπωσιασμένα από το παιχνίδι, αλλά παράλληλα τα ενθουσίαζαν το πάθος των Άγγλων στρατιωτών.

Έτσι, δεν άργησαν και τα ελληνόπουλα να συγκροτήσουν τις πρώτες συνοικιακές ομάδες στην πόλη, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιες μπάλες φτιαγμένες από κουρελόπανα. Σχεδόν αμέσως ιδρύθηκε στην Δράμα ο πρώτος οργανωμένος σύλλογος με την ονομασία «Πηλεύς», με ιδρυτικά στελέχη τους Αντώνη Κόκκινο, Γιάννη Σιμόπουλο, Χρήστο Κωνσταντινίδη, Δημήτρη Τζήμα, Αχιλλέα Βαγενά, Φιλ. Αναγνώστου, Γιώργο Αθανασιάδη και τους αδερφούς Περβανά. Όμως, μετά από μόλις ένα χρόνο, την άνοιξη του 1919, αποφασίστηκε η διεύρυνση των στελεχών του συλλόγου με τους Παπαλούση, Φέσσα, Καπανίκη, Πολυχρονίδη και Πεντζίκη. Τότε η ονομασία άλλαξε και έγινε Σύλλογος Σωματικής Αγωγής «η Δόξα».

Η Δόξα σύντομα απέκτησε τις πρώτες ποδοσφαιρικές μπάλες και τις πρώτες ομοιόμορφες ασπρόμαυρες φανέλες με αρχικό έμβλημα της ομάδας το τριφύλλι. Σε κάθε φύλλο του τριφυλλιού ήταν γραμμένο ένα γράμμα από τα αρχικά ΓΣΔ, σύντμηση των λέξεων Γυμναστικός Σύλλογος Δράμας. Κατα μία εκδοχή, το μαύρο χρώμα επιλέχθηκε εις ένδειξη πένθους για τα θύματα της περιοχής από τις εμπόλεμες περιόδους που προηγήθηκαν, ενώ ένας θρύλος τα συνέδεσε με το χαμό ενός ποδοσφαιριστή κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Αρχίζοντας από τις μαύρες τιμημένες φανέλες, απ'την ολόσωμη μαύρη φορεσιά, πόσοι άραγε από όλους σας γνωρίζετε ότι αυτά τα μαύρα ρούχα τιμούν εκείνους τους ποδοσφαιριστές της Δόξας που σκοτώθηκαν κατά τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο; "Δεν Ξέρω", μου είπε "ποιοί ήταν εκείνοι οι ποδοσφαιριστές, αλλά τιμούσαμε τα παλικάρια, νιώθοντας μεγάλη περηφάνια φορώντας τα μαύρα. (Συνέντευξη του Τάκη Λουκανίδη στον Χάρη Αλευρόπουλο.)
Πρώτες διακρίσεις και καταξίωση
Η προπολεμική Δόξα Δράμας της περιόδου 1937-38, πρωταθλήτρια της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας.

Η Δόξα Δράμας ήταν ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας το 1930, στα πρωταθλήματα της οποίας αγωνίστηκε μέχρι και την θέσπιση της Α΄ Εθνικής κατηγορίας το 1959 και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τη δεκαετία του '50 γνώρισε τις πρώτες διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, κάτι που κατόρθωσε 3 φορές συνολικά γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες από τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Επίσης επί 3 συνεχόμενες περιόδους και συγκεκριμένα τις χρονιές 1956-57, 1957-58 και 1958-59 κατάφερε να προκριθεί και να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, την πρώτη μορφή του Ελληνικού πρωταθλήματος.

Τη σεζόν 1951-52 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε από τον Πανιώνιο.[1] Δυο χρονιές αργότερα, τη σεζόν 1953-54, απέκλεισε εκτός έδρας τον Άρη Θεσσαλονίκης με 1-2 στα προημιτελικά και τον Πανιώνιο στα ημιτελικά και κέρδισε την πρόκριση στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της και όντας η πρώτη επαρχιακή ομάδα που το καταφέρνει, όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς με 2-0.[2] Τη σεζόν 1954-55 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου και ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ με 1-0.[3] Τη σεζόν 1957-58 απέκλεισε τον Φωστήρα Αθηνών στα προημιτελικά και τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης στα ημιτελικά και κέρδισε την πρόκριση στον τελικό για δεύτερη φορά στην ιστορία της, όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς με 5-1.[4] Τη σεζόν 1958-59 απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά και τον Πανιώνιο στα ημιτελικά και προκρίθηκε στον τελικό για τρίτη φορά στην ιστορία της, όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 2-1.[5]

Η Δόξα Δράμας υπήρξε από 1 από τα 16 συνολικά ιδρυτικά σωματεία της Α΄ Εθνικής κατηγορίας που αγωνίστηκαν στο πρώτο πρωτάθλημα της περιόδου 1959-60.[6] Στην Α΄ Εθνική αγωνίστηκε μέχρι και τη σεζόν 1964-65,[7] με εξαίρεση τη σεζόν 1962-63 που συμμετείχε για πρώτη φορά στην Β΄ Εθνική κατηγορία και κέρδισε την άμεση επιστροφή της. Την περίοδο 1960-61 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς.[8] Όλα τα επόμενα χρόνια περιορίσθηκε στην Β΄ Εθνική για να κατακτήσει το πρωτάθλημα τη σεζόν 1978-79 και την πολυπόθητη επάνοδο στην Α΄ Εθνική μετά από 15 χρονιές, αποτελώντας 1 από τις 18 συνολικά ομάδες που αγωνίστηκαν στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής της περιόδου 1979-80. Στην επαγγελματική πλέον Α΄ Εθνική καθιερώθηκε μέχρι και τη σεζόν 1994-95 που υποβιβάστηκε, με εξαίρεση τη σεζόν 1987-88 που αγωνίστηκε στην Β΄ Εθνική και κέρδισε αμέσως την επάνοδο. Τις χρονιές 1980-81, 1990-91, 1991-92 και 1992-93 διέγραψε αξιόλογη πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας φτάνοντας μέχρι τους προημιτελικούς, όπου αποκλείστηκε από τους Παναιγιάλειο,[9] Αθηναϊκό,[10] ΠΑΟΚ[11] και Ολυμπιακό Πειραιώς[12] αντίστοιχα.
Καθοδική πορεία και επάνοδος

Ακολούθησε μια 3ετή παρουσία στην Β΄ Εθνική και στη συνέχεια γνώρισε μοιραία 2 συνεχείς υποβιβασμούς, τη σεζόν 1997-98 για πρώτη φορά στην Γ΄ Εθνική και τη σεζόν 1998-99 στην Δ΄ Εθνική. Στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής αγωνίστηκε για 4 χρονιές, όποτε και τη σεζόν 2002-03 κατέκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο στην Γ΄ Εθνική. Την περίοδο 2007-08 υποβιβάστηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων εκ νέου στην Δ΄ Εθνική, φτάνοντας ακόμα και κοντά στη διάλυση, όμως μέσω της απορρόφησης του Ολυμπιακό Βόλου που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2008 κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία. Έτσι, συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής την περίοδο 2008-09, όπου με μια πολύ καλή παρουσία κατέκτησε το πρωτάθλημα Βορείου ομίλου και προβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική μετά από 11 χρόνια.

Την περίοδο 2009-10 με μέτρια παρουσία, τερμάτισε στην 14η θέση και συμμετείχε στα play out υποβιβασμού όπου τερμάτισε στην 1η θέση με αντιπάλους τους Θρασύβουλο, Ιωνικό και Ρόδο και κέρδισε την παραμονή. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, η Δόξα με μια ικανοποιητική παρουσία τερμάτισε στην 6η θέση με 53 βαθμούς, μπαίνοντας στα play off ανόδου όπου κατατάχθηκε στην 3η και μη προνομιούχο θέση, πίσω από τους ΟΦΗ και Λεβαδειακό και μπροστά από Διαγόρα Ρόδου, με αποτέλεσμα να παραμείνει στην Β΄ Εθνική. Όμως με μεγάλη καθυστέρηση, στις αρχές του Οκτωβρίου του 2011, αποφασίστηκε η άνοδος της μαζί με τον Λεβαδειακό ως επιλαχούσες, αντικαθιστώντας τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Α.Ο. Καβάλα, οι οποίοι υποβιβάστηκαν στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής λόγω εμπλοκής των παραγόντων τους στην υπόθεση σκάνδαλο στημένων αγώνων.

Έτσι, την περίοδο 2011-12 η Δόξα Δράμας αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική (Super League), έπειτα από απουσία 16 ετών, αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει στη κατηγορία και υποβιβάστηκε ξανά στη Β΄ Εθνική (Football League) τερματίζοντας τελευταία στην 16η θέση της βαθμολογίας, έχοντας συγκεντρώσει 17 βαθμούς. Την περίοδο 2012-13 με μια καλή παρουσία τερμάτισε στην 9η θέση, μένοντας για λίγους βαθμούς εκτός των play offs ανόδου, ενώ την επόμενη αγωνιστική περίοδο τερμάτισε στην 10η θέση, δυο θέσεις πάνω από την ζώνη υποβιβασμού. Δυστυχώς, λόγω οικονομικών προβλημάτων, υποβιβάστηκε στην ερασιτεχνική πλέον Γ΄ Εθνική, ξεκινώντας μια νέα αρχή.
Νέα αρχή: 2014 έως σήμερα

Στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής αγωνίστηκε για 3 χρονιές. Την περίοδο 2014-15 τερμάτισε στην 4η θέση, αρκετούς βαθμούς μακριά από την τριάδα, εντυπωσιάζοντας όμως με τις δύο νίκες της εναντίον του Άρη Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη χρονιά τερμάτισε στην 3η θέση, βελτιώνοντας την θέση της κατά μία από πέρυσι. Την χρονιά 2016-2017 και με την άφιξη του μεγαλομετόχου Γιάννη Μπύρου, η πορεία της ομάδας βελτιώθηκε αλλά στις λεπτομέρειες έχασε την άνοδο, τερματίζοντας 2η, πίσω από τον Απόλλων Πόντου. Όμως, η πτώση του Αγροτικού Αστέρα (αδυναμία συμμετοχής) και η απόσυρση του Ηρακλή Θεσσαλονίκης από την Football League (λόγο χρεών), έδωσε ουσιαστικά και την απευθείας άνοδο, με την Δόξα να επιστρέφει σε επαγγελματική κατηγορία μετά από απουσία 3 χρόνων.

Η παρουσία της Δόξας Δράμας την περίοδο 2017-18 ήταν αξιοπρεπείς, καταλαμβάνοντας την 5η θέση σε σύνολο 18 ομάδων. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις με ήττα από την Νίκη Βόλου με 1-0, χάνοντας την είσοδο στους ομίλους του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου, ενώ στο πρωτάθλημα διέγραψε μια μέτρια σχετικά πορεία, καταλαμβάνοντας την 8η θέση.
Πορεία στις εθνικές κατηγορίες

Περίοδος Κατηγορία Θέση Άνοδος/Υποβιβασμός
1959-60 Α΄ Εθνική 6η θέση
1960-61 Α΄ Εθνική 7η θέση
1961-62 Α΄ Εθνική 16η θέση Υποβιβασμός
1962-63 Β΄ Εθνική 1η θέση Άνοδος
1963-64 Α΄ Εθνική 11η θέση
1964-65 Α΄ Εθνική 16η θέση Υποβιβασμός
1965-66 Β΄ Εθνική 4η θέση
1966-67 Β΄ Εθνική 7η θέση
1967-68 Β΄ Εθνική 8η θέση
1968-69 Β΄ Εθνική 3η θέση
1969-70 Β΄ Εθνική 2η θέση
1970-71 Β΄ Εθνική 4η θέση
1971-72 Β΄ Εθνική 4η θέση
1972-73 Β΄ Εθνική 5η θέση
1973-74 Β΄ Εθνική 3η θέση
1974-75 Β΄ Εθνική 3η θέση
1975-76 Β΄ Εθνική 4η θέση
1976-77 Β΄ Εθνική 2η θέση
1977-78 Β΄ Εθνική 3η θέση
1978-79 Β΄ Εθνική 1η θέση Άνοδος
1979-80 Α΄ Εθνική 12η θέση
1980-81 Α΄ Εθνική 9η θέση
1981-82 Α΄ Εθνική 11η θέση
1982-83 Α΄ Εθνική 12η θέση
1983-84 Α΄ Εθνική 11η θέση
1984-85 Α΄ Εθνική 13η θέση
1985-86 Α΄ Εθνική 14η θέση
1986-87 Α΄ Εθνική 14η θέση Υποβιβασμός
1987-88 Β΄ Εθνική 1η θέση Άνοδος
1988-89 Α΄ Εθνική 9η θέση
1989-90 Α΄ Εθνική 10η θέση
1990-91 Α΄ Εθνική 7η θέση
Περίοδος Κατηγορία Θέση Άνοδος/Υποβιβασμός
1991-92 Α΄ Εθνική 13η θέση
1992-93 Α΄ Εθνική 13η θέση
1993-94 Α΄ Εθνική 15η θέση Υποβιβασμός
1994-95 Α΄ Εθνική 16η θέση Υποβιβασμός
1995-96 Β΄ Εθνική 6η θέση
1996-97 Β΄ Εθνική 13η θέση
1997-98 Β΄ Εθνική 15η θέση Υποβιβασμός
1998-99 Γ΄ Εθνική 12η θέση Υποβιβασμός
1999-00 Δ΄ Εθνική 7η θέση
2000-01 Δ΄ Εθνική 3η θέση
2001-02 Δ΄ Εθνική 6η θέση
2002-03 Δ΄ Εθνική 1η θέση Άνοδος
2003-04 Γ΄ Εθνική 10η θέση
2004-05 Γ΄ Εθνική 8η θέση
2005-06 Γ΄ Εθνική 6η θέση
2006-07 Γ΄ Εθνική 11η θέση
2007-08 Γ΄ Εθνική 17η θέση1
2008-09 Γ΄ Εθνική 1η θέση Άνοδος
2009-10 Β΄ Εθνική 13η θέση
2010-11 Β΄ Εθνική 6η θέση Άνοδος
2011-12 Α΄ Εθνική 16η θέση Υποβιβασμός
2012-13 Β΄ Εθνική 9η θέση
2013-14 Β΄ Εθνική 10η θέση Υποβιβασμός2
2014-15 Γ΄ Εθνική 4η θέση
2015-16 Γ΄ Εθνική 3η θέση
2016-17 Γ΄ Εθνική 2η θέση Άνοδος3
2017-18 Β΄ Εθνική 5η θέση
2018-19 Β΄ Εθνική 8η θέση
2019-20 Β΄ Εθνική

1 Την αγωνιστική περίοδο 2007-08 έδωσε μόνο 6 αγώνες για τον Βόρειο όμιλο της Γ΄ Εθνικής και στη συνέχεια αποχώρησε από το πρωτάθλημα. Παρ' όλα αυτά έλαβε μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής, καθώς απορρόφησε τον Ολυμπιακό Εθνικό Βόλου (και ουσιαστικά έλαβε την θέση του), αγοράζοντας το ΑΦΜ του.
2 Παρότι κέρδισε την παραμονή της στην Β΄ Εθνική τερματίζοντας στην 10η θέση του 2ου ομίλου της περιόδου 2013-14, την περίοδο 2014-15 αδυνατούσε να δηλώσει συμμετοχή λόγω οικονομικών προβλημάτων και έτσι υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική.
3 Παρότι στο πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής τερμάτισε στη 2η θέση του 1ου ομίλου, τελικά προβιβάστηκε λόγω της πτώσης του Ηρακλή και του Αχαρναϊκού εξαιτίας χρεών.

Σύνολα συμμετοχών

Κατηγορία Σύνολο
A΄ Εθνική 21
Β΄ Εθνική 27
Γ΄ Εθνική 10
Δ΄ Εθνική 4


Τίτλοι και διακρίσεις
Τίτλοι

3 πρωταθλήματα Β΄ Εθνικής:
1962-63 (3ος όμιλος), 1978-79 (Βόρειος όμιλος), 1987-88

1 πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής:
2008-09 (Βόρειος όμιλος)

1 πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής:
2002-03 (1ος όμιλος)

Πρωταθλήματα Α΄ Ε.Π.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας:
1937-38, 1948-49, 1950-51, 1953-54, 1954-55, 1955-56, 1956-57, 1957-58, 1958-59

Κύπελλο Ε.Π.Σ. Δράμας:
2015-16

Διακρίσεις

3 φορές φιναλίστ Κυπέλλου Ελλάδας:
1954, 1958, 1959

3 παρουσίες στα ημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας:
1952, 1955, 1961

4 παρουσίες στα προημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας:
1981, 1991, 1992, 1993

Μεγάλοι ποδοσφαιριστές
Τάκης Λουκανίδης

Έχει αναδείξει μεγάλους ποδοσφαιριστές όπως οι:

Τάκης Λουκανίδης (μεταγράφηκε αργότερα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη Θεσσαλονίκης),
Γρηγόρης Κουγιουμτζής (Ποδοσφαιριστής, Προπονητής και Διαιτητής της Δόξας Δράμας),
Αλέκος Ναλμπάντης (πρώτος Δοξαίος που σκόραρε σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας για τη Δόξα),
Σάββας Τσοκαταρίδης (πρώτος παίκτης στην ιστορία της Α'Εθνικής που σκόραρε 5 φορές σε ένα παιχνίδι το 1962 στο Δόξα Δράμας - Φωστήρας 5-0),
Γ. Χ. Γεωργιάδης (μεταγράφηκε αργότερα σε Παναθηναϊκό,Νιούκασλ Γιουνάιτεντ , ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Ηρακλής, ΠΑΟΚ),
Κυριάκος Τοχούρογλου (Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ).
Γιώργος Σ. Γεωργιάδης (μεταγράφηκε αργότερα σε Παναθηναϊκό)
Ιορδανίδης Μιχάλης (Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Δόξας Δράμας στην Α΄ Εθνική με 143 συμμετοχές 45 γκολ)

Ποδοσφαιριστές που ήταν διεθνείς ενώ φορούσαν τη φανέλα της Δόξας:

Τάκης Λουκανίδης (1958/10),
Παύλος Γρηγοριάδης (1960/2)
Τάσος Στράντζαλης (1977/1),
Γρηγόρης Χαραλαμπίδης (1980/3),
Γιώργος Δαύκος (1981/1),
Κωσταντίνος Μελεκίδης(1992/3),
Αντώνης Κασδοβασίλης (1982/1),
Θόδωρος Παχατουρίδης (1987/1)


Άλλα τμήματα

Πέρα απο την ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου, η Δόξα διαθέτει και ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών, ενώ στο παρελθόν η ομάδα είχε και τμήματα κλασσικού αθλητισμού, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, πυγμαχίας και σκοποβολής.
Υποστηρικτές

Οι υποστηρικτές της Δόξας Δράμας είναι οι Μαυραετοί Θύρα 4.
Παραπομπές

Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1951-52, rsssf.com
Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1953-54, rsssf.com
Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1954-55, rsssf.com
Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1957-58, rsssf.com
Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1958-59, rsssf.com
Greece - Final Tables, 1959/60, rsssf.com
Greece - Final Tables, rsssf.com
Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1960-61, rsssf.com
Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1980-81, rsssf.com
Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1990-91, rsssf.com
Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1991-92, rsssf.com

Greece - Cup Data (from Quarterfinals on) 1992-93, rsssf.com

Βιβλιογραφία

...Γράμμα στη Δόξα, έκδοση 1918-2008 ενενήντα χρόνια Δόξα Δράμας, Δράμα 2009.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
εικονίδιο Ποδόσφαιρο
Πύλη Ποδόσφαιρο

Επίσημη ιστοσελίδα ομάδας
Η επιστροφή της Δόξας στην Α' Εθνική (1979)
Γήπεδο Δόξας Δράμας
Οριστικά στη Γ' εθνική η Δόξα Δράμας
Ιστοσελίδα με τα ρόστερ ομάδων της Β' Εθνικής


Ομάδες Super League 2 2019-2020

Απόλλων Σμύρνης Λεβαδειακός Π.Α.Σ. Γιάννινα Χανιά Δόξα Δράμας Καραϊσκάκης Άρτας Απόλλων Καλαμαριάς Εργοτέλης Κέρκυρα Παναχαϊκή Πλατανιάς Απόλλων Λάρισας

Ομάδες Σούπερ Λιγκ Ελλάδας
Τρέχουσα περίοδος 2019–20

Α.Ε.Κ. Α.Ε.Λ. Άρης Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Βόλος Λαμία Ξάνθη Ολυμπιακός Ο.Φ.Η. Παναθηναϊκός Παναιτωλικός Πανιώνιος Π.Α.Ο.Κ.

Πρώην 1
ΑΕΛ Καλλονής Α.Ε. Νίκαια Ακράτητος Απόλλων Πόντου Απόλλων Σμύρνης Αθηναϊκός Ατρόμητος Πειραιώς Αιγάλεω Βέροια Βύζας Μεγάρων Π.Α.Σ. Γιάννινα Διαγόρας Ρόδου Δόξα Δράμας Εδεσσαϊκός Εργοτέλης Εθνικός Αστέρας Εθνικός Πειραιώς Ηρακλής Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης Θρασύβουλος Ιωνικός Καβάλα Καλαμάτα Καλλιθέα Κασσιόπη-Κέρκυρα Καστοριά Α.Ο. Κέρκυρα Κόρινθος Λεβαδειακός Μακεδονικός Νάουσα Νίκη Βόλου Ολυμπιακός Βόλου Ολυμπιακός Χαλκίδος Παγκορινθιακός Παναχαϊκή Παναιγιάλειος Πανελευσινιακός Πανηλειακός Πανσερραϊκός Πανθρακικός Πιερικός Πλατανιάς Προοδευτική Ρόδος Τρίκαλα Φωστήρας Χαλκηδόνα Χαλκίδα
Πρώην (Κυπριακές)
ΑΕΛ Λεμεσού ΑΠΟΕΛ Ε.Π.Α. Λάρνακας Ολυμπιακός Λευκωσίας Ομόνοια
Πριν την καθιέρωση της Α΄ Εθνικής2
ΑΕΚ Καβάλας Άρης Πειραιώς Ασπίς Ξάνθης Αστέρας Γκύζη Σ.Π. Γουδί Εθνικός Αθηνών Ηρακλής Σερρών Μέγας Αλέξανδρος Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης Παναργειακός Πειραϊκός Σύνδεσμος Φίλιπποι Καβάλας

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License