ART

.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση (Α.Σ.Α.) είναι αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1904 στην πόλη της Καρδίτσας. Η επικύρωση του καταστατικού της Αναγέννησης υπογράφτηκε από τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο και τον υπουργό Εσωτερικών Νικόλαο Θεοτόκη στις 16 Οκτωβρίου 1904.

Ο σύλλογος συμμετείχε στις επαγγελματικές κατηγορίες μέχρι το 2018 ως Α.Σ. Αναγέννηση Καρδίτσας 1904 ΠΑΕ[1] Αυτή την στιγμή συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας της ΕΠΣ Καρδίτσας χωρίς αγώνες μετά την απόσυρσή της από τον πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής στις 13 Ιανουαρίου 2019 και αγωνίζεται στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, χωρητικότητας 5.800 θεατών.

Επίσης ο σύλλογος διαθέτει μια ομάδα Κ-21 που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής Κατηγορίας Νέων, μία ομάδα Κ-17, την «Αναγέννηση 2014» που συμμετέχει στο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας ΕΠΣΚ, καθώς και πολλά τμήματα ακαδημιών ποδοσφαίρου.

Αναγέννηση Καρδίτσας

Σύντομο όνομα Καρδίτσα

Έτος ίδρυσης 1904

Γήπεδο στάδιο Καρδίτσας

Χωρητικότητα 9.000 θέσεις

Ιστορία
Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας

Έναν από τους αρχαιότερους αθλητικούς συλλόγους στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί ο "Γυμναστικός Σύλλογος Αναγέννησις", όπως ήταν η ονομασία του συλλόγου, που ιδρύθηκε το έτος 1904. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα το 1896 και οι μετέπειτα εξελίξεις, ωρίμασαν τις συνθήκες για την δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου στην Καρδίτσα.

Ο "Λαϊκός Αθλητικός Σύλλογος η Αθηνά", αποτέλεσε τον προπομπό για την ίδρυση της Αναγέννησης το 1904. Ο σύλλογος, συμμετείχε σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με δραστηριότητα σε διάφορα αθλήματα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, ενώ διέθετε ιδιόκτητο γυμναστήριο, στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το Άλσος του Παυσιλίπου και το 1ο Ενιαίο Λύκειο Καρδίτσας, από το 1905 έως το 1948, έτος κατά το οποίο ο Σύλλογος συμφώνησε με το Δήμο Καρδίτσας για τη δωρεάν παραχώρησή του με αντάλλαγμα το σημερινό Δημοτικό Στάδιο. Τελικά το στάδιο πέρασε στην ιδιοκτησία του Κράτους και η Αναγέννηση απώλεσε τη μοναδική ιδιοκτησία που διέθετε.

Από τις 24 Αυγούστου 2012, οπότε και επικυρώθηκε από το Δ.Σ. του Δήμου Καρδίτσας, η Αναγέννηση διαθέτει ιδιόκτητο χώρο 28,6 στρεμμάτων στο Σταυρό Καρδίτσας όπου και δημιουργήθηκε το προπονητικό κέντρο Γεώργιος Μπαζής προς τιμήν του πρώην αθλητή του συλλόγου, για να χρησιμοποιείται από την επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα, καθώς και για τις ακαδημίες.


Οι ιδρυτές

Ιδρυτές του συλλόγου ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της Καρδίτσας εκείνης της εποχής, που αποτέλεσαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου: Πρόεδρος: Καραθάνος Ηρακλής, έμπορος.Γεν. Γραμματέας: Σαμαρόπουλος Γεώργιος, αγροτοκαλλιεργητής και δημοσιογράφος αργότερα Μέλη: Παλαμιώτης Αθανάσιος, έμπορος, Χριστούλας Περικλής, νομικός και βουλευτής επαρχίας Καρδίτσας αργότερα, Παρθένης Άγγελος, αθλητής σφαιροβολίας. Κόφφας Γεώργιος, τραπεζίτης. Σαμαράκης Κων/νος, θείος του λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη.
Τα πρώτα χρόνια (1904-1950)

Από την αρχή της ιδρύσεως του Συλλόγου διέθετε τμήμα κλασσικού αθλητισμού ιδιαίτερα δραστήριο από το οποίο ανεδείχθη ο μετέπειτα αθλητής του Παναθηναϊκού στο άλμα εις τριπλούν και Βαλκανιονίκης Ιωάννης Παλαμιώτης, ο οποίος όσο ήταν στην Αναγέννηση αγωνιζόταν ως αμυντικός ποδοσφαιριστής. Οι δραστηριότητες του τμήματος κλασσικού αθλητισμού μειώθηκαν σημαντικά μεταπολεμικά και τελικώς τερματίστηκαν. [2]

Τμήμα ποδοσφαίρου προϋπήρχε ανεπίσημα, όμως ιδρύθηκε το 1924 και το έτος 1925 τραβήχτηκε η πρώτη φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Το έτος 1905 η ομάδα απέκτησε δικό της ιδιόκτητο γυμναστήριο στον χώρο που σήμερα βρίσκεται το πάρκο Παυσίλυπου της Καρδίτσας. Το γεγονός αυτό βοήθησε ιδιαίτερα την προώθηση του αθλητισμού και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο που από τότε και ύστερα άρχισε να οργανώνεται καλύτερα. [3]

Το 1929 ιδρύεται η Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας και η Αναγέννησις λαμβάνει μέρος στο πρώτο επίσημο Θεσσαλικό πρωτάθλημα, που διεξαγόταν σε τρεις (3) ομίλους, (1ος όμιλος: Βόλος, 2ος: Λάρισα, 3ος: Καρδίτσα - Τρίκαλα). Δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία της ομάδας στα πρώτα χρόνια της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων Θεσσαλίας. Σύμφωνα πάντως με πηγές της εποχής η Αναγέννησις κυριαρχούσε στο πρωτάθλημα Δυτικής Θεσσαλίας.

Την περίοδο 1940-1944 κάθε δραστηριότητα του Συλλόγου όπως και κάθε αθλητικού φορέα στην Ελλάδα τερματίστηκε λόγω της Γερμανικής Κατοχής.

Το 1949 το ιδιόκτητο γυμναστήριο της Αναγέννησης παραχωρήθηκε στο Δήμο Καρδίτσας με αντάλλαγμα την έκταση όπου βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Στάδιο, το οποίο αργότερα πέρασε επίσης στην κυριότητα του Δήμου. Ταυτόχρονα ο σύλλογος μετονομάζεται από Γυμναστικός Σύλλογος η Αναγέννησις σε Αθλητικός Σύλλογος η Αναγέννησις προκειμένου να αρθεί η ρήτρα που υπήρχε στο συμφωνητικό ιδιοκτησίας του πρώην γυμναστηρίου της ομάδας, ρήτρα που ανέφερε πως η ιδιοκτησία του γυμναστηρίου από τον Γ.Σ.Αναγέννησις είναι εσαεί και μπορεί να παραχωρηθεί μόνο εάν ο σύλλογος διαλυθεί ή αλλάξει όνομα. [3]
Έως την καθιέρωση της ενιαίας Β’ Εθνικής (1950-1962)

Στη δωδεκαετία αυτή η Αναγέννηση είχε ισχυρή ποδοσφαιρική ομάδα και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Δυτικής Θεσσαλίας (1953 [4], 1954 [5], 1955, 1956[6]) παρόλο τον αυξημένο ανταγωνισμό των ανερχόμενων ισχυρών Τρικαλινών ομάδων στον όμιλο (Αχιλλέας, ΑΕΤ).

Μεγαλύτερη επιτυχία δε σημειώθηκε την περίοδο 1961-62, οπότε και το Θεσσαλικό Πρωτάθλημα προκειμένου να ισχυροποιηθεί εν όψει της συγκρότησης ενιαίας Β’ Εθνικής Κατηγορίας, διεξήχθη σε ένα όμιλο με τη συμμετοχή όλων των Θεσσαλικών ομάδων, γεγονός που αποτελούσε αίτημα των Δυτικο-Θεσσαλικών ομάδων ήδη από πολλά χρόνια πριν. [7] Τη χρονιά εκείνη λοιπόν οι "κιτρινόμαυροι" αναδεικνύονται πρωταθλητές Θεσσαλίας στις 17 Δεκεμβρίου 1961. [8]
Πρώιμα χρόνια της Β’ Εθνικής(1962-1969)

Έτσι η Αναγέννηση το 1962 μετείχε στο Δ’ Όμιλο της τότε Β’ Εθνικής. Η Καρδιτσιώτικη ομάδα όμως δεν κατάφερε να επιτύχει την παραμονή της, καθώς τερμάτισε 7η σε σύνολο 8 ομάδων. Οι ανακατατάξεις όμως του νέου πρωταθλήματος έδωσαν την ευκαιρία στην Αναγέννηση να συνεχίσει την πορεία της στη Β’ Εθνική. [9]

Την επόμενη χρονιά (1962-63) λοιπόν ξανασυμμετέχει στον Δ’ Όμιλο της Β’ Εθνικής, όμως για ακόμα μια χρονιά φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και τερμάτισε στην 13η θέση σε σύνολο 15 ομάδων, κι έτσι ο υποβιβασμός στο τοπικό πρωτάθλημα ήταν αναπόφευκτος.[10]

Την περίοδο 1963-64 αγωνίζεται στο Θεσσαλικό πρωτάθλημα το οποίο κατακτά για ακόμα μια φορά, και κερδίζει ξανά την άνοδο στη Β’ Εθνική Κατηγορία.

Αυτή τη φορά θα καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία για τρεις αγωνιστικές περιόδους (1964-67), και στη συνέχεια υποβιβάζεται για πρώτη φορά στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα (προάγγελος της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας), όπου συμμετέχει για δύο χρονιές 1967-68 και το 1968-69 όταν και τερματίζει 1η στον όμιλο, κατακτώντας το πρωτάθλημα.
Η χρυσή Δεκαετία του 70’ (1969-1980)

Στη συνέχεια η Αναγέννηση αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική Κατηγορία για 11 συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, γεγονός που αποτελεί ιστορική επίδοση για το σύλλογο.

Δεν είναι μόνο σημαντική η μακρόχρονη παρουσία της στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία, όσο το γεγονός, πως τη δεκαετία αυτή η Αναγέννηση άγγιξε τρεις φορές το «όνειρο», την άνοδο δηλαδή στην Α’ Εθνική. Δυστυχώς όμως και τις τρεις φορές κατέληξε 2η (1972-73, πίσω από την πρώτη ΑΕΛ & 1974-75, πίσω από τον πρώτο Απόλλωνα Σμύρνης), ή 3η (1978-79, πίσω από την πρώτη Δόξα και τον δεύτερο Ολυμπιακό Β.).

Ήταν η περίοδος όπου η Αναγέννηση διέθετε ίσως την καλύτερη ομάδα της ιστορίας της, γεγονός που ενισχύεται από το γεγονός ότι στα 11 αυτά χρόνια της σταθερής παρουσίας της στην Β' ΕΘνική διατηρούσε τον ίδιο κορμό ποδοσφαιριστών. Κύρια αιτία που η ομάδα δεν κατάφερε καμία χρονιά να ανέβει στην Α’ Εθνική ήταν το γεγονός πως δεν ακολούθησε το μοντέλο των συγχωνεύσεων, όπως οι ομάδες άλλων πόλεων, και διατήρησε τον αγωνιστικό ανταγωνισμό με την ετέρα Καρδιτσιώτικη ομάδα στη Β’ Εθνική, τον ΑΟΚ.
Δωδεκαετία μετριότητας (1980-1992)

Σε 12 αγωνιστικές περιόδους από το 1980 έως το 1992 η Αναγέννηση δεν κατάφερε να δημιουργήσει αξιόλογο σύνολο, κι έτσι με εξαίρεση την περίοδο 1981-82 που έπαιξε στη Β’ Εθνική, τις υπόλοιπες 10 περιόδους έπαιζε στην Γ’ Εθνική, ενώ στο τέλος επήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας ο υποβιβασμός στη Δ’ Εθνική (1991-92), όπου όμως κατάφερε να ξεκολλήσει γρήγορα, κατακτώντας αμέσως το πρωτάθλημα και ξεκινώντας μια αγωνιστική αντεπίθεση.

Εξαίρεση στην μετριότητα αποτέλεσε η κατάκτηση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος, στις 5 Ιουλίου 1981, νικώντας τον Πανηλειακό με 1-0 (με γκολ του Σάκη Τσιώλη στο 55’) στο γήπεδο του Ταύρου της Αθήνας. [11]
Η αγωνιστική ανάκαμψη (1992-1994)

Την επόμενη χρονιά (1992-93) η Αναγέννηση θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και μια νέα γενιά Αναγεννησιωτών θα δημιουργηθεί, καθώς είναι τα χρόνια όπου αρχίζει η δράση της Θύρας-3 που ακολουθεί την ομάδα έως και σήμερα.

Την επόμενη περίοδο (1993-94) αγωνιζόμενη στη Β’ Εθνική, θα έρθει το αποκορύφωμα με την μεγάλη προσπάθεια του συλλόγου να ανέβει στην Α’ Εθνική, που είναι και η τελευταία πρωταγωνιστική περίοδος της ομάδας σε υψηλό επίπεδο. Έτσι η έως τότε ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου, μετατράπηκε για πρώτη στην 89χρονη τότε ιστορία της σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ) την περίοδο 1993-94 επί διοικήσεως Κων/νου Ζάρρα.

Η ομάδα αναδείχθηκε άτυπα σε «πρωταθλήτρια χειμώνα» στο πρωτάθλημα, και όλος ο κόσμος της Καρδίτσας είχε ενθουσιαστεί με την πορεία της Αναγέννησης, και το στάδιο της πόλης σε κάθε αγώνα της ομάδας γέμιζε ασφυκτικά. Δυστυχώς όμως στον β’ γύρο του πρωταθλήματος, η αγωνιστική εικόνα ξεφούσκωσε, και η Αναγέννηση κατάφερε να τερματίσει 6η στο πρωτάθλημα, χάνοντας έτσι την πολυπόθητη άνοδο.
Μεταξύ Β’ και Γ’ Εθνικής (1994-2000)

Τα επόμενα 6 χρόνια η Αναγέννηση θα αγωνιστεί 5 περιόδους στη Β’ Εθνική, ενώ ενδιάμεσα θα πέσει στη Γ’ (1996-97) από την οποία όμως επανήλθε αμέσως κατακτώντας για άλλη μια φορά το πρωτάθλημα.
Πέτρινα Χρόνια (2000-2004)

Την περίοδο 1999-00 η Αναγέννηση υποβιβάστηκε ξανά από τη Β’ στη Γ’ Εθνική, από την οποία τερματίζοντας στην 15η θέση, έπεσε για μια ακόμη φορά στην ιστορία της στη Δ’.

Στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα θα μείνει για τρεις συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, ώσπου την περίοδο 2003-04 παρόλο που έχασε το καλοκαίρι στο μπαράζ ανόδου με αντίπαλο το Κερατσίνι (είχε τερματίσει 2η στον 4ο όμιλο της Δ’ Εθνικής κι έτσι η άνοδος θα κρινόταν με αγώνα μπαράζ με τον 2ο του 7ου ομίλου), ωστόσο η αναδιάρθρωση των Εθνικών Κατηγοριών εκείνο το καλοκαίρι, επέτρεψε σε όλες τις 2ες ομάδες της Δ’ Εθνικής, ακόμα κι αυτές που έχασαν στους αγώνες μπαράζ, να έχουν μια θέση στη Γ’ Εθνική της επόμενης περιόδου.
Η Επιστροφή στη Β’ Εθνική (2004-2011)

Έτσι την περίοδο 2004-05 η Αναγέννηση συμμετείχε στον Βόρειο Όμιλο της Γ’ Εθνικής ξανά και μπόρεσε τον Οκτώβριο του 2004 να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της με καλύτερη προοπτική για το μέλλον.

Έως την περίοδο 2006-07 η ΑΣΑ συμμετείχε στη Γ’ Εθνική, καταφέρνοντας δύσκολα να παραμείνει στην κατηγορία, ώσπου το 2007-08, όπου με μια αγωνιστική αντεπίθεση διαρκείας, στον β’ γύρο του πρωταθλήματος κατάφερε να τερματίσει 2η στον όμιλο, και να μπορέσει να διεκδικήσει την άνοδο στη Β’ Εθνική μετά από 8 χρόνια, μέσω αγώνα μπαράζ με την 2η ομάδα του Νοτίου Ομίλου της Γ’ Εθνικής. Έτσι στις 14 Ιουνίου 2008 στο γήπεδο της Ριζούπολης η Αναγέννηση νίκησε με 2-0 (δύο γκολ του Σωκράτη Μπουντούρη) την ομάδα της Ηλιούπολης, και πήρε το εισιτήριο που την οδήγησε την επόμενη χρονιά στη Β’ Εθνική Κατηγορία.

Έτσι η Αναγέννηση από το 2008 έως και το 2011 αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική, οπότε και υποβιβάστηκε βαθμολογικά και εξωαγωνιστικά (για χρήση πλαστής Ασφαλιστικής Ενημερότητας) στη Γ' Εθνική. Εξ'αιτίας των χρεών όμως που κουβαλούσε η ΠΑΕ, η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε την συμμετοχή του ποδοσφαιρικού συλλόγου στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής Κατηγορίας.
Η Αναγέννηση σήμερα και η απόσυρσή της από το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής

Την περίοδο 2011-2012 στην Δ' Εθνική η ομάδα οργανώθηκε διοικητικά από απλούς ανθρώπους, Καρδιτσιώτες επιχειρηματίες που έθεσαν ως στόχο την άμεση επάνοδο της Αναγέννησης στις εθνικές κατηγορίες καθώς και την μελλοντική ισχυροποίηση του αγωνιστικού τμήματος με την προσθήκη πολλών νέων ποδοσφαιριστών από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Καρδίτσας. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια που ενισχύθηκε εντυπωσιακά από τον φίλαθλο κόσμο της και τελικά η Αναγέννηση τερμάτισε 1η στον 4ο όμιλο της Δ Εθνικής, κατακτώντας παράλληλα την άνοδο στην Γ' Εθνική Κατηγορία.

Την επόμενη χρονιά αγωνιζόμενη στην Γ΄ Εθνική 2012-2013 η Αναγέννηση κατάφερε να κατακτήσει ξανά την άνοδο (τη 2η μέσα σε 2 χρόνια) τερματίζοντας στην 2η θέση του Βορείου Ομίλου της κατηγορίας, ένα βαθμό πίσω από τον πρωταθλητή Απόλλωνα Καλαμαριάς. Έτσι 2 χρόνια μετά την πτώση της στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, η ΑΣΑ επέστρεψε στη Β' Εθνική και τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Τη σεζόν 2017-2018 η Αναγέννηση τερμάτισε στην 13η θέση (σε σύνολο 18 ομάδων) και δεν κατάφερε να παραμείνει στην Β' Εθνική, καθώς υποβιβάστηκε στην ισοβαθμία με τον Αιγινιακό.

Η επόμενη σεζόν όμως, ήταν αυτή που αποδείχτηκε εφιαλτική για τους κιτρινόμαυρους. συμμετέχοντας στον 4ο όμιλο της Γ' Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας 2018-19 κατάφεραν σε 12 αγώνες να έχουν 1 ισοπαλία και 11 ήττες (με συντελεστή γκολ 7-34), και εν τέλει να αποσυρθούν από την κατηγορία στις 13/1/19 [12].

Σήμερα η Αναγέννηση συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α' Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Καρδίτσας.
Σημαντικές Στιγμές

Στις 5 Ιουλίου του 1981 κατέκτησε το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος νικώντας με σκορ 1-0 τον Πανηλειακό στο γήπεδο του Ταύρου.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές του συλλόγου είναι η επιτυχία τη χρονιά 1972-73 όπου τερμάτισε 2η στον 2ο όμιλο της Β’ Εθνικής όμως δεν ανέβηκε στην Α' Εθνική καθώς τότε την άνοδο κέρδιζε ο πρωταθλητής του κάθε ένα από τους τρεις ομίλους.

Επίσης το 1974-75 όπου τερμάτισε ξανά 2η θέση του 2ου ομίλου στη Β’ Εθνική σε ισοβαθμία με την Προοδευτική. Και πάλι όμως η άνοδος δεν ήρθε για τους ίδιους λόγους με τη χρονιά 1972-73.

Τέλος η ομάδα ξανά πρωταγωνίστησε στην ενιαία πια Β’ Εθνική την περίοδο 1993-94 όπου και πάλι έχασε την άνοδο στις λεπτομέρειες και παρόλο που την περίοδο εκείνη ανέβαιναν τρεις ομάδες από τη Β' στην Α' Εθνική και που το Δεκέμβριο η Αναγέννηση πήρε το άτυπο χρίσμα του Πρωταθλητή Χειμώνα εντούτοις στο τέλος κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση και να χάσει για μια ακόμα φορά την άνοδο.
Διεθνή Φιλικά Παιχνίδια

Η Αναγέννηση έχει αγωνιστεί στα πλαίσια φιλικών αγώνων και με ομάδες του εξωτερικού μερικές από αυτές είναι η Ακαντεμικ Σόφιας (Akademik Sofia), η ΤΣΣΚΑ Σόφιας, η Ραπίντ Βουκουρεστίου, η Σκεντερμπέου Κορυτσάς και η Εθνική νέων Ρουμανίας.
Συμμετοχές στα Πρωταθλήματα

Β' Εθνική - 34 συμμετοχές
Γ' Εθνική - 21 συμμετοχές
Δ΄ Εθνική - 5 συμμετοχές
Α' Ε.Π.Σ.Κ. - 1 συμμετοχή (* Η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος 2019-20)

Τίτλοι

1961-62 - Πρωταθλητής Θεσσαλίας
1963-64 - Πρωταθλητής Θεσσαλίας
1968-69 - Πρωταθλητής Γ' Εθνικής (*Με την τότε ονομασία: Περιφερειακό Τουρνουά)
1980-81 - Κυπελλούχος Ερασιτεχνών Ελλάδος
1991-92 - Πρωταθλητής Δ΄Εθνικής
1992-93 - Πρωταθλητής Γ΄Εθνικής
1996-97 - Πρωταθλητής Γ΄Εθνικής
2011-12 - Πρωταθλητής Δ΄Εθνικής

Φίλαθλοι

Η Αναγέννηση είναι πολύ λαοφιλής ομάδα, καθώς η κοινωνία της Καρδίτσας αγαπάει το ποδόσφαιρο και το στηρίζει.

Ο κύριος όγκος των οργανωμένων οπαδών συγκροτούν τους Ultras Gate -3- [1]

Από τον Ιούνιο του 2009 υπάρχει και η Λέσχη Φίλων της Αναγέννησης ΛΕΦΑΚ 1904 ΚΑΝΑΡΙΑ [2], ενώ διάφοροι άλλοι πυρήνες οπαδών έχουν συγκροτήσει κατά τόπους λέσχες υποστηρικτών της Αναγέννησης ("Αγία Παρασκευή Fans"[3]), (ATHENS CLUB Gate-3 [4]).

Κατά περιόδους και ανάλογα με τις επιτυχίες της ομάδας στις εθνικές κατηγορίες, έχουν παρατηρηθεί υψηλές προσελεύσεις στο γήπεδο της Καρδίτσας. Για παράδειγμα την περίοδο 93-94 ήταν η πρώτη ομάδα σε μέσο όρο εισιτηρίων στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και 5η στο σύνολο των ομάδων της Α' και Β' Εθνικής.

Ενδεικτικά έχει συγκεντρώσει 12.000 φιλάθλους σε παιχνίδι της Γ' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας 1994-95 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, 10.000 φιλάθλους σε αγώνα της Β' Εθνικής 93-94 με αντίπαλο τον Ιωνικό.

Επίσης η δημοφιλία της Αναγέννησης φαίνεται και από τις πολυπληθείς εκδρομές που έχουν πραγματοποιήσει οι σύνδεσμοι φιλάθλων της σε κρίσιμους αγώνες, όπως η παρουσία 4000 φιλάθλων σε αγώνα πρωταθλήματος Β' Εθνικής 93-94 με αντίπαλο τον Εθνικό στο Γήπεδο Καραΐσκάκη, καθώς και η παρουσία 2500 φιλάθλων στο Γήπεδο της Ριζούπολης, με αντίπαλο την ομάδα της Ηλιούπολης σε αγώνα κατάταξης της Γ' Εθνικής 2007-08 για την άνοδο στη Β' Εθνική.[13]
Ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στην Αναγέννηση

Προπονητές


Τμήμα καλαθοσφαίρισης
Α.Σ. Αναγέννηση Καρδίτσας
Ψευδώνυμο ΑΣΑ
Ίδρυση 2018
Έδρα Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Καρδίτσας
Περιοχή Καρδίτσα, Ν. Καρδίτσας, Ελλάδα
Χρώματα Κίτρινο & Μαύρο
Προπονητής Βασίλης Κρομμύδας
Διοργανώσεις Γ' Εθνική - 3ος Όμιλος

Η πρώτη ομάδα μπάσκετ της Αναγέννησης ιδρύθηκε το 1996 και η μεγαλύτερη διάκριση της ήταν η τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΘ. Αυτή η ομάδα όμως δεν κράτησε πολύ.

Το τμήμα μπάσκετ ιδρύθηκε ξανά για την Αναγέννηση τη σεζόν 2018-2019 μετά από συμφωνία με τον τοπικό Ήφαιστο Καρδίτσας. Η ομάδα του Ηφαίστου άλλαξε ονομασία και συμμετείχε στο 2ο Όμιλο του πρωταθλήματος Α1 ΕΣΚΑΘ με την ονομασία "Αναγέννηση Καρδίτσας 1904 B.C.". Η ΑΣΑ κατέκτησε την 1η θέση στον όμιλό της και συμμετείχε στο τουρνουά της ανόδου όπου σημειώνοντας μόνο νίκες απέναντι στις ομάδες Γ.Σ. Αλμυρός και Γ.Σ. Γόμφοι τελείωσε τη χρονιά κατακτώντας την άνοδο στη Γ' Εθνική Κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τη σεζόν 2019-20 η ΑΣΑ συμμετέχει στον 3ο Όμιλο της Γ' Εθνικής Κατηγορίας Μπάσκετ.


Παραπομπές

footballleague.gr
Αθλητική Ηχώ 7/10/1951
Αθλητική Ηχώ 12/01/1950
Αθλητική Ηχώ 23/11/1953
Αθλητική Ηχώ 10/01/1955: Η Αναγέννηση συμμετείχε στο πρωτάθλημα Θεσσαλίας, ως πρωταθλήτρια του πρωταθλ. Δυτικής Θεσσαλίας την προηγούμενη χρονιά, το 1954
Αθλητική Ηχώ 19/11/1956
Αθλητική Ηχώ 23/11/1958: «Ἐκεῖνο ποὺ θὰ ἔδιδε ζωὴν καὶ κίνησιν εἰς τὸ Θεσσαλικὸν ποδόσφαιρον θὰ ἦτο ὁ διαφορετικὸς τρόπος διεξαγωγῆς τοῦ πρωταθλήματος Θεσσαλίας. Τὸ πρωτάθλημα πρέπει νὰ λάβη Πανθεσσαλικὸν χαρακτῆρα»
Αθλητική Ηχώ 18/12/1961
Αθλητική Ηχώ 23/04/1962
http://www.gate3.gr/history/?go=history3: Από την αγωνιστική περίοδο 1961-62 έως και σήμερα όλο το αρχείο των πρωταθλημάτων που συμμετείχε η Αναγέννηση βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.gate3.gr
Αθλητική Ηχώ 06/07/1981
Ιαν. 2019 20:04, Επιμέλεια: Βασίλης Τεμπέλης Δημοσίευση: 15. «Αναγέννηση Καρδίτσας: Αποχώρησε από τη Γ Εθνική και υποβιβάζεται στο τοπικό». www.sport24.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2019.

Ανεπίσημα Στοιχεία: Τα παραπάνω νούμερα φιλάθλων είναι από εφημερίδες της εποχής και δεν αποτελούν επίσημα στοιχεία του Συλλόγου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
εικονίδιο Ποδόσφαιρο
Πύλη Ποδόσφαιρο
εικονίδιο Καλαθοσφαίριση
Πύλη Καλαθοσφαίριση

Επίσημη ιστοσελίδα
Α.Σ. Αναγέννηση Καρδίτσας, επίσημος λογαριασμός στο Facebook.
Επίσημη ιστοσελίδα Instagram


Ομάδες Γ' Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Ανδρών 2019-2020
1ος Όμιλος Βορρά

Αετοί Βέροιας Αίολος Τρικάλων Αναγέννηση Καρδίτσας Αριδαία Αριστοτέλης Φλώρινας Ίκαροι Τρικάλων Ιωάννινα Α.Γ.Σ. Ιωάννινα Σ.Κ. Μελίκη Νίκη Βόλου Ολυμπιακός Βόλου Τιτάνες Παλαμά Φαίαξ Κέρκυρας


2ος Όμιλος Βορρά

10α Απόλλων Καλαμαριάς Ασπίδα Ξάνθης Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδης Ελπίς Αμπελοκήπων Ζέφυρος Ανατολικής Ακτής Ίκαροι Σερρών Κένταυρος Νέας Καλλικράτειας Λεύκιπος Ξάνθης Μακεδονικός Νεαπόλεως Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης Μ.Ε.Ν.Τ. Πανσερραϊκός
1ος Όμιλος Νότου

Ακράτα Άρης Νικαίας Αχαγιά '82 Γλαύκος Πατρών Δρομείς Τρίπολης Ερμιόνη Ηλυσιακός Κόρινθος Κορωπί Ληξούρι Νέα Κηφισιά Παλαιό Φάληρο Παναχαϊκή Χαλάνδρι
2ος Όμιλος Νότου

Αίαντας Αυλίδας Αργοναύτης Τριγλίας Ραφήνας Άρης Θήβας Βούρειος Χίου Ένωση Ιλίου Ερμής Σχηματαρίου Ζωγράφου Κρόνος Αγίου Δημητρίου Μίλων Νέας Σμύρνης Πέρα Φανάρια Νάξου Φ.Ε.Α. Χαλκίδα Χανιά

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License