ART

 

.


Ο Α.Π.Σ. Ατρόμητος Αθηνών είναι ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος. Η έδρα του είναι το Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου. Ιδρύθηκε το 1923 στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το 1932 μεταφέρθηκε στο Περιστέρι.[2] Τα χρώματα του Ατρόμητου είναι το μπλε και το άσπρο, ενώ έμβλημα του συλλόγου αποτελεί ένα αστέρι σε μπλε χρώμα με άσπρο φόντο. Έδρα του συλλόγου είναι το Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου.

Σημαντικότερες στιγμές του Ατρόμητου υπήρξαν οι συμμετοχές σε δύο τελικούς του κυπέλλου Ελλάδας, με αντιπάλους την ΑΕΚ το 2011 και τον Ολυμπιακό το 2012, ενώ η υψηλότερη θέση που έχει κατακτήσει στο πρωτάθλημα Ελλάδας είναι η 3η, το 1928 και στη νεότερη ιστορία του το 2013. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις 5 φορές και συγκεκριμένα τις αγωνιστικές περιόδους 2006-07, 2012-13, 2013-14, 2014-15 και 2015-16, δηλαδή τις τέσσερις πρόσφατες αδιαλείπτως.

Το ανδρικό τμήμα αγωνίζεται στη Σούπερ Λιγκ με την επωνυμία Α.Π.Σ. Ατρόμητος Αθηνών 1923 ΠΑΕ,[3] ενώ το τμήμα γυναικών μετέχει στην Α΄ Εθνική κατηγορία.

Ιστορία
Η ίδρυση και η μεταφορά στο Περιστέρι

Ο Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Αθηνών «Ατρόμητος» ιδρύθηκε τον Μάιο του 1923[4] από μια παρέα μαθητών που έπαιζαν ποδόσφαιρο στην πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα ιδρυτές του συλλόγου ήταν οι Κολομβούνης, Πέτας, Σταθόπουλος, Συνοδινός, Σταματόπουλος και Γλυκοφρύδης. Στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών 1924-25, στον νικηφόρο με 4-0 αγώνα του επί του Αττικού Λένορμαν αγωνίστηκε με την παρακάτω σύνθεση: Οριγώνης Τζέντος (τερμ.), Γ. Γεωργίου (αρχηγός), Χ. Χρηστίδης (μπακ), Μ. Σκέκος, Π. Παπαδόπουλος, Θ. Σαραντόπουλος (χαφ), Δ. Σταθόπουλος, Ι. Πέττας, Δ. Κολομβούνης, Γ. Κανδρής, Μίχος (κυνηγοί).[5]

Το 1928 ως πρωταθλητής Αθήνας πήρε μέρος στο πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας, τερματίζοντας τρίτος (η σπουδαιότερη μέχρι τότε επιτυχία του).

Βόλεϊ

Την πρώτη αυτή περίοδο είχε και ομάδα βόλεϊ, η οποία αναφέρεται για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1924 όταν αγωνίστηκε σε τουρνουά του Γ.Σ. Αμαρουσίου, στο οποίο έφτασε στον τελικό με αντίπαλο τον Πανιώνιο.[6] Τα επόμενα χρόνια μετείχε ανελλιπώς στο αθηναϊκό πρωτάθλημα ως το 1930 τουλάχιστον. Το 1929 την ομάδα βόλεϊ αποτελούσαν οι αθλητές: Συνοδινός, Ουζούνης, Πέττας, Κρίθαρης, Σταθόπουλος, Πολυμερόπουλος.[7] Το 1928 είχε και ομάδα γυναικών που μετείχε στο αντίστοιχο γυναικείο πρωτάθλημα.[8]

Μεταφορά έδρας στο Περιστέρι (1932)

Αρχικά η ομάδα αγωνιζόταν στο γήπεδο του Πανελληνίου και του Παναθηναϊκού. Η ύπαρξη όμως πολλών ομάδων στην ίδια περιοχή αποτελούσε εμπόδιο για τη δημιουργία διακριτής ταυτότητας φιλάθλων. Έτσι το 1932 ο σύλλογος αποφάσισε τη μεταφορά του στο Περιστέρι, συγχωνεύοντας στα σπλάχνα του την τότε ομάδα της περιοχής, τον «Νέο Αστέρα», από την οποία προέρχεται το παρόν έμβλημά του, ένα μπλε άστρο.

Νέος Αστήρ Περιστερίου (1927-1932)

Ο Αστήρ Περιστερίου (1932)

Ως το 1932 η δημοφιλέστερη ομάδα στο Περιστέρι ήταν ο «Νέος Αστήρ», ο οποίος ξεχώριζε από τις υπόλοιπες ομάδες της συνοικίας που ήταν η «Τόλμη Περιστερίου» (ιδρύθηκε το 1927 από τους Ρ. και Γ. Συνανίδη, Α. Ταξιάρχη και Σ. Γαβαλίδη),[9] η «Αστραπή» και ο «Απόλλων» (ιδρύθηκε το 1929). Ο Νέος Αστήρ είχε ιδρυθεί το 1927 από τα υπολείμματα «Ένωσης Περιστερίου», ενός παλιότερου σωματείου που είχε αδρανήσει. Το πρώτο Δ.Σ. συγκροτήθηκε το 1928 με πρόεδρο τον Γ. Τσουρουκτσόγλου και γραμματέα τον Δ. Θεοδώρου, ο οποίος ήταν και ο πιο δραστήριος παράγων του συλλόγου. Η ομάδα σύντομα κατέκτησε τις καρδιές των φιλάθλων της πόλης πετυχαίνοντας αρκετές νίκες επί γειτονικών σωματείων. Επίσης, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία της πόλης διαμόρφωσαν γήπεδο για να αγωνίζονται, το οποίο απέκτησε τη φήμη απροσπέλαστης έδρας και οι άλλες ομάδες το αποκαλούσαν «κοπτήρι», διότι εκεί κόβονταν οι ελπίδες τους για νίκη. Την περίοδο 1928-29 ο Ν. Αστέρας εντάχθηκε στην Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ, στον 5ο όμιλο. Ήταν η πρώτη και η μοναδική επίσημη ομάδα από το Περιστέρι και παρέμεινε στην ίδια κατηγορία ως την περίοδο 1932-33, οπότε απορροφήθηκε από τον Ατρόμητο Αθηνών που μετακόμισε στο Περιστέρι προσφέροντας στον νέο σύλλογο το γαλάζιο αστέρι που από τότε έγινε έμβλημα του Ατρόμητου. Το 1930 τη βασική ομάδα του Ν. Αστέρα αποτελούσαν οι ποδοσφαιριστές: Π. Μπίμης, Κ. Μαδέλας, Σ. Καλαϊτζόπουλος, Σ. Μαυρομάτης, Γ. Αναγνωστίδης, Β. Βατιστός, Δ. Ζεϊμπέκος, Α. Κόνσολας, Μ. Γκαμπόλιος, Α. Αναγνωστίδης (αρχηγός), Α. Χριστοδούλου, Σ. Κασιμάτης.[10]
Η συνέχεια στα πρωταθλήματα Ελλάδας

Η ιστορική τρίτη θέση στο πρωτάθλημα του 1928 δεν είχε συνέχεια καθώς η πορεία της ομάδας δεν υπήρξε ανάλογη, είτε συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ, είτε (μεταγενέστερα) αποτελώντας "ασανσέρ" μεταξύ της μεγάλης και των μικρότερων εθνικών κατηγοριών. Επόμενη συμμετοχή μετά το 1928, σε πανελλήνια διοργάνωση, είχε το 1939, όταν τερμάτισε τελευταίος στον Νότιο όμιλο.

Από το 1940 έως και το 1962, ο Ατρόμητος αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα Αθηνών (την τελευταία του χρονιά, 1961-62, κατέκτησε και το Πρωτάθλημα Αθηνών), ενώ από το 1960 συμμετείχε στη Β' Εθνική κατηγορία, που από την περίοδο 1962-63 ξεκίνησε να υφίσταται ως μόνιμη κατηγορία, πριν τη μεγαλύτερη Α' Εθνική κατηγορία. Στην Β' παρέμεινε συνεχόμενα, ως την περίοδο 1971-72, όταν και κέρδισε την άνοδο στη μεγαλύτερη κατηγορία της Ελλάδος.

Την περίοδο 1972-73, ο Ατρόμητος πραγματοποίησε την ιστορική πρώτη του συμμετοχή, στην 1η Εθνική κατηγορία, τερματίζοντας 16ος σε σύνολο 18 ομάδων και υποβιβάστηκε.

Επέστρεψε την μεθεπόμενη περίοδο (1974-75) όπου ήταν η τελευταία ομάδα πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού (13η θέση σε σύνολο 18). Ακολούθησε μια αρκετά καλή χρονιά, τερματίζοντας στην 9η θέση, με τις ομάδες να έχουν μειωθεί σε 16 την περίοδο 1975-76. Την επόμενη χρονιά (1976-77), ο Ατρόμητος πραγματοποίησε μια απογοητευτική πορεία, τερματίζοντας τελευταίος και έτσι ο υποβιβασμός ήταν αναπόφευκτος.

Τέσσερις χρονιές αργότερα, την περίοδο 1980-81, επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία, ως Πρωταθλητής Β' Εθνικής, όμως τερμάτισε και πάλι τελευταίος και υποβιβάστηκε.

Από την έναρξη της δεκαετίας του 80' έως και τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Ατρόμητος ανεβοκατέβαινε τις μικρότερες κατηγορίες. Το 1987 υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του, στην Γ' Εθνική, επέστρεψε την αμέσως επόμενη χρονιά στη Β', για να πέσει εκ νέου στην Γ' το 1994, ενώ έφτασε μέχρι και την Δ' Εθνική την περίοδο 1997-98, αλλά επέστρεψε στην Γ', ως Πρωταθλητής της 4ης τη τάξει κατηγορίας Ελλάδος. Το 2002, επέστρεψε στη δεύτερη κατηγορία, έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας.
Συγχώνευση με τη Χαλκηδόνα και νέο ξεκίνημα

Την περίοδο 2004-05 ο Ατρόμητος εμφανίστηκε αδύναμος στη Β' Εθνική τερματίζοντας προτελευταίος. Προ του φάσματος του υποβιβασμού και χωρίς να επηρεαστούν τα διακριτικά, το όνομα ή η έδρα του, συγχωνεύτηκε με τη Χαλκηδόνα, η οποία είχε μια αξιόλογη πορεία στην Α' εθνική και αποτελούσε φόβητρο για τις μεγάλες ομάδες, όμως δεν διέθετε ικανό σε αριθμό φίλαθλο κοινό. Tο τελευταίο αποτελείτο κατά βάση από εργαζόμενους του ομίλου πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ του Γιώργου Σπανού, προέδρου της ομάδας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, συνδυάστηκε η ποιότητα του έμψυχου υλικού της Χαλκηδόνας με τη δυναμική των φιλάθλων του Περιστερίου.[11] Η ημερομηνία που οριστικοποιήθηκε επίσημα η συγχώνευση με ανακοίνωση, ήταν η 31η Μαΐου του 2005.

Την περίοδο 2005-06, η "νεοσύστατη" -πλέον- ομάδα, πραγματοποίησε μια αξιοπρεπέστατη παρουσία, αντάξια αυτής που είχε συνηθίσει τους αντιπάλους της, η Χαλκηδόνα, κατέκτησε την έβδομη θέση στο πρωτάθλημα και εκμεταλλευόμενη την αδυναμία του ΠΑΟΚ να συμμετάσχει στα κύπελλα Ευρώπης, εξασφάλισε για την επόμενη χρονιά την παρθενική της εμφάνιση σε επίσημους ευρωπαϊκούς αγώνες (κύπελλο UEFA). Την ίδια περίοδο στο κύπελλο Ελλάδας απογοήτευσε, αποκλειόμενος από τον Θρασύβουλο από τον πρώτο γύρο που πήρε μέρος.

Η έναρξη της περιόδου 2006-07 βρήκε τον Ατρόμητο να δίνει τους πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες της ιστορίας του απέναντι στην κατοπινή τροπαιούχο του θεσμού Σεβίλλη. Για άλλη μια χρονιά απογοήτευσε στο κύπελλο Ελλάδας, καθώς αποκλείστηκε πάλι στον πρώτο γύρο που πήρε μέρος, από τον Ηλυσιακό. Το τέλος της περιόδου αυτής τον βρήκε μια θέση χαμηλότερα από την προηγούμενη στο πρωτάθλημα, στην όγδοη, με επίσης αξιοπρεπή παρουσία.

Την περίοδο 2007-08, μολονότι μέχρι τα μισά του πρωταθλήματος (την 15η αγωνιστική και την ήττα από τον Πανιώνιο στο Περιστέρι) βρισκόταν στην 6η θέση, ο Ατρόμητος με έναν απογοητευτικό δεύτερο γύρο, υποβιβάστηκε. Αντιθέτως, στο κύπελλο Ελλάδας (2008), έφτασε για πρώτη φορά στην μέχρι τότε ιστορία του, έως τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από τον Άρη Θεσσαλονίκης. Πριν αποκλειστεί, ξεπέρασε κατά σειρά τις ομάδες των Ολυμπιακού Βόλου, Αστέρα Τρίπολης και ΟΦΗ.

Την επόμενη περίοδο (2008-09), ο Ατρόμητος διατήρησε στη σύνθεσή του πολλούς ποδοσφαιριστές επιπέδου Α' Εθνικής (αγωνιζόμενοι πολλά χρόνια στην κορυφαία κατηγορία), έχοντας ως στόχο να επιστρέψει άμεσα στη Σούπερ Λίγκα, τον οποίο κατάφερε με εμφατικό τρόπο, ως πρωταθλητής Β' Εθνικής, εξασφαλίζοντας από πολύ νωρίς την άνοδο. Την ίδια χρονιά, στο κύπελλο Ελλάδας (2009), αποκλείστηκε από τον Άρη στη φάση των 32, έχοντας αποκλείσει Φωστήρα και Κορωπί.
Επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα και επιτυχίες

Η επιστροφή του στην A΄ κατηγορία, την περίοδο 2009-10, συνδυάστηκε με πολύ καλές εμφανίσεις και τελικά τερμάτισε έβδομος, πραγματοποιώντας μια πολύ καλή χρονιά. Στο κύπελλο Ελλάδας (2010) αποκλείστηκε στη φάση των 16 από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ στους "32" είχε ξεπεράσει το εμπόδιο του Βισαλτιακού.

Το 2011 βρήκε τον σύλλογο ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης της, έως τότε, ιστορίας του, καθώς αντιμετώπισε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας την ΑΕΚ διεκδικώντας με αξιώσεις την κατάκτηση του τροπαίου. Τελικά σε έναν αγώνα που στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια, η ΑΕΚ κατέκτησε τη νίκη επικρατώντας με 3-0 (με τον αγώνα να διακόπτεται ένα λεπτό πριν τη λήξη και τον διαιτητή Τάσο Κάκο να βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο μετά από δέκα λεπτά διακοπής, σφυρίζοντας το τέλος του). Στο πρωτάθλημα όμως, η ομάδα του Ατρόμητου γλίτωσε τον υποβιβασμό την προτελευταία αγωνιστική, παρόλο που δημιούργησε δύσκολο εμπόδιο στους εντός έδρας αγώνες της, σημειώνοντας μόλις 2 ήττες στο Περιστέρι, ενώ εντυπωσίασε σε αρκετές περιπτώσεις, όπως με τη νίκη 3-1 επί του Ολυμπιακού και την εκτός έδρας νίκη 1-0 επί του ΠΑΟΚ.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2011-12), ο Ατρόμητος έκανε μια εκπληκτική χρονιά, βάζοντας τα θεμέλια για ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις τα επόμενα χρόνια. Εξασφάλισε στο πρωτάθλημα την έξοδο στην Ευρώπη, τερματίζοντας στην κανονική διάρκειά του 3ος μαζί με τον ΠΑΟΚ και κέρδισε τη συμμετοχή του για πρώτη φορά στα πλέι οφ. Εκεί τερμάτισε τρίτος (τέταρτη κατά σειρά ομάδα μαζί με τον πρωταθλητή) και προκρίθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία του, σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ταυτόχρονα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας (2012) έχοντας αποκλείσει στα προημιτελικά και στα ημιτελικά, τον Άρη και τον ΠΑΟΚ αντίστοιχα. Στον τελικό που έγινε στις 28 Απριλίου 2012 απέναντι στον Ολυμπιακό, ήρθε ισόπαλος στην κανονική διάρκεια του αγώνα με 1-1, όμως με γκολ που δέχτηκε στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, έχασε το τρόπαιο (τελικό σκορ 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού).

Η περίοδος 2012-13 ήταν ανάλογη με την προηγούμενη και ξεκίνησε με τη δεύτερη συμμετοχή του συλλόγου στην Ευρώπη, όπου αποκλείστηκε από την αγγλική Νιούκασλ Γιουνάιτεντ. Στο κύπελλο Ελλάδας (2013) αποκλείστηκε νωρίς από τον Ολυμπιακό Βόλου, όμως στο πρωτάθλημα τερμάτισε με ευκολία στην τέταρτη θέση. Η απόδοση όμως του συλλόγου μέσα στη χρονιά δεν εντυπωσίασε και αφού αρχικά παραιτήθηκε ο προπονητής που ξεκίνησε Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο αντικαταστάτης του Νίκος Αναστόπουλος απολύθηκε λίγο πριν το τέλος της κανονικής περιόδου. Στα πλέι οφ την ομάδα καθοδήγησε ο Γιώργος Παράσχος και αλλάζοντας την εικόνα του συλλόγου προς το καλύτερο, η έξοδος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ χάθηκε στον τελευταίο αγώνα του μίνι πρωταθλήματος, όμως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά προκρίθηκε στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ και για τρίτη φορά στην ιστορία του εξασφάλισε την έξοδό του στην Ευρώπη.

Ο Ατρόμητος συνέχισε να δείχνει το καλό του πρόσωπο και την περίοδο 2013-14, επιβεβαιώνοντας πως βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις κορυφαίες ελληνικές ομάδες. Στο κύπελλο αποκλείστηκε πολύ δύσκολα από τον Ολυμπιακό στη φάση των 8 (προημιτελικά), με δύο ισοπαλίες, 0-0 εκτός έδρας και 1-1 στο Περιστέρι, ενώ είχε περάσει τα εμπόδια Παναιτωλικού και Φωστήρα. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε τρίτος στην κανονική διάρκεια, στα πλέι οφ όμως υποχώρησε μια θέση, τερματίζοντας τέταρτος στη συνολική βαθμολογία. Ένα σημαντικότατο επίτευγμα για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και τέταρτη φορά στην ιστορία του, εξασφάλισε τη συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου.

Στο πρωτάθλημα της περιόδου 2014-15 τερμάτισε πέμπτος στην κανονική διάρκειά του και τέταρτος έπειτα από τη διαδικασία των πλέι οφ, εξασφαλίζοντας για τέταρτη συνεχή χρονιά (και πέμπτη συνολικά) την έξοδό του στο Γιουρόπα Λιγκ. Στο ξεκίνημα της περιόδου 2015-16 ο Ατρόμητος κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του να προκριθεί σε επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε όγδοος ενώ στο κύπελλο έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση.
Οικονομικά και ιδιοκτησιακό
Οικονομικά στοιχεία

Τελευταία ενημέρωση: 13 Mαΐου 2016

Από την επιστροφή στην κορυφαία κατηγορία το 2009, η ΠΑΕ παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στις αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών (περιλαμβάνονται τα έξοδα/έσοδα για/από δανεισμούς) που υπερβαίνει τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2015 έλαβε χώρα η πρώτη αγορά των τελευταίων 6 χρόνων.[12] Επίσης, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία ισολογισμού της UEFA στο κλείσιμο του εκάστοτε οικονομικού έτους,[13] τα έσοδα από τη συμμετοχή σε προκριματικούς γύρους και πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ ανέρχονται για την τετραετία 2013-2016 σε 840 χιλιάδες ευρώ (δεν περιλαμβάνονται οι εισπράξεις εισιτηρίων στους εντός έδρας αγώνες).

Αγωνιστική
περίοδος
Αγορές Πωλήσεις Ισοζύγιο
(εκατομμύρια €)
2009-10 -0,590 0,200 -0,390
2010-11 0 0,335 0,335
2011-12 0 0,500 0,500
2012-13 0 0,220 0,220
2013-14 0 0,950 0,950
2014-15 0 0,650 0,650
2015-16 -0,330 0,880 0,550
Σύνολο 2,815
Αγωνιστική
περίοδος
Έσοδο
(εκατομ-
μύρια €)
Συμμετοχή σε Πρόκριση
στους ομίλους
β΄ προ-
κριματικό
γ΄ προ-
κριματικό
πλέι οφ
2012-13 [14] 0,100 0,100 0
2013-14 [15] 0,150 0,150 0
2014-15 [16] 0,140 0,140 0
πρόβλεψη
2015-16 [σ 1]
0,450 0,220 0,230 0
Σύνολα 0,840 0,360 0,480 0


Συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ο Ατρόμητος εξασφάλισε για πρώτη φορά την έξοδό του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 2006–07, όπου αντιμετώπισε στην πρώτη φάση την ισπανική Σεβίλλη, μετέπειτα νικήτρια του θεσμού, από την οποία αποκλείστηκε με δύο ήττες (1-2 και 0-4).

Την περίοδο 2012-13 πραγματοποίησε τη δεύτερη ευρωπαϊκή του συμμετοχή, όπου τέθηκε αντιμέτωπος με την αγγλική Νιούκασλ Γιουνάιτεντ, στην τελευταία φάση πριν τους ομίλους του Europa League. Έπειτα από εξαιρετική εμφάνιση αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 στον εντός έδρας πρώτο αγώνα, ενώ στον επαναληπτικό ηττήθηκε 1-0 στην Αγγλία, με επίσης πολύ καλή παρουσία.

Η πρώτη του νίκη (και μάλιστα εκτός έδρας) σημειώθηκε την περίοδο 2013–14 επί της ολλανδικής Άλκμααρ με 2-0, δεν κατάφερε όμως να ανατρέψει το σε βάρος του 1-3 του πρώτου αγώνα στο Περιστέρι.

Δύο χρόνια αργότερα (2015–16) πανηγύρισε την πρώτη του πρόκριση, αποκλείοντας στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ τη σουηδική ΑΪΚ Στοκχόλμης με δύο νίκες (3-1 στη Στοκχόλμη και 1-0 στο Περιστέρι), δεν μπόρεσε όμως να ξεπεράσει το εμπόδιο της τουρκικής Φενέρμπαχτσε στην επόμενη φάση.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο Βραζιλιάνος Μαρσελίνιο είναι οι πρώτοι σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 2 τέρματα.

Περίοδος Διοργάνωση Γύρος Αντίπαλος Εντός Εκτός Σύνολο Προκρ./Αποκλ.
2006–07 UEFA Α΄ φάση Flag of Spain.svg Σεβίλλη 1-2 0-4 1-6 Symbol delete vote.svg
2012–13 Europa League Play off Flag of England.svg Νιούκαστλ 1-1 0-1 1-2 Symbol delete vote.svg
2013–14 Europa League Play off Flag of the Netherlands.svg Άλκμααρ 1-3 2-0 3-3 (εκ.έ.γ.) Symbol delete vote.svg
2014–15 Europa League Γ΄ προκρ. φάση Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Σαράγεβο 1-3 (παρ.) 2-1 3-4 Symbol delete vote.svg
2015–16 Europa League Γ΄ προκρ. φάση Flag of Sweden.svg ΑΪΚ Στοκχόλμης 1-0 3-1 4-1 Symbol keep vote.svg
Play off Flag of Turkey.svg Φενέρμπαχτσε 0-1 0-3 0-4 Symbol delete vote.svg


Έμβλημα

Το έμβλημα του Ατρομήτου αποτελείται από ένα άστρο. Ακολουθούν ορισμένες από τις εκδοχές του εμβλήματος έως και σήμερα.

2005–2006

2006–2012

2013–σήμερα

Σύνδεσμοι φιλάθλων

Φίλοι της ομάδας του Ατρόμητου, είναι κυρίως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Περιστερίου, μιας και ο σύλλογος εκπροσωπεί την πόλη. Στη χαραυγή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το 1980, ιδρύθηκε και ο σύνδεσμος των πιο φανατικών οπαδών του Ατρόμητου, οι Fentagin, που στα αραβικά σημαίνει «αυτοί που είναι έτοιμοι να θυσιαστούν». Μέχρι και σήμερα, είναι η κύρια μάζα οπαδών της ομάδας, έχουν δικό τους χώρο, μέσα στο κτίριο του Δημοτικού γηπέδου του Περιστερίου, ενώ έχουν στενή σχέση με τους διοικούντες. Τέλος, έχουν άριστη σχέση με τους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΣ Γιάννινα, που ονομάζονται "Blue Vayeros", αλλά και με του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και του Απόλλωνα Καλαμαριάς, με κοινό τους σημείο να είναι η ειρηνική και πολιτισμένη συνύπαρξη, οπαδών αντιπάλων ομάδων στο ίδιο γήπεδο και στις ίδιες κερκίδες.
Αντιπαλότητες

Ο κύριος αντίπαλος της ομάδας του Ατρόμητου, ήταν ανέκαθεν το γειτονικό σωματείο του Αιγάλεω, με αφορμή και ποδοσφαιρικές συναντήσεις μεταξύ των συλλόγων στα πρωταθλήματα Ελλάδος και Αθηνών. Μικρή αντιπαλότητα έχει δημιουργηθεί και με την ομάδα της ΑΕΚ, κυρίως μετά το 2011, με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στον μεταξύ τους τελικό κυπέλλου Ελλάδας της χρονιάς εκείνης. Κόντρες κατά καιρούς, υπάρχουν με όλες τις μεγάλες ομάδες της Αττικής (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Πανιώνιο), λόγω ανταγωνιστικότητας στα πρωταθλήματα.


Διακρίσεις

Πρωτάθλημα Ελλάδας
3η θέση (1928, 2013)

Κύπελλο Ελλάδας
Φιναλίστ (2011, 2012)

Β' Εθνική
Πρωταθλητής (1980, 2009)

Γ' Εθνική
Πρωταθλητής (1988)

Δ' Εθνική
Πρωταθλητής (1998)

Ε.Π.Σ.Α. Α΄ Κατηγορίας
Πρωταθλητής (1928, 1962)

Πορεία στα πρωταθλήματα Ελλάδας

  • 1927-28: Πανελλήνιο
  • 1928-34: Α΄ Αθήνας
  • 1934-35: -
  • 1935-36: Α΄ Αθήνας
  • 1936-38: Β΄ Αθήνας
  • 1938-39: Πανελλήνιο
  • 1939-40: Α΄ Αθήνας
  • 1940-45: δεν διεξήχθη
  • 1945-46: Α΄ Αθήνας
  • 1946-51: Β΄ Αθήνας
  • 1951-59: Α2 Αθήνας
  • 1959-60: Α΄ Αθήνας
  • 1960-72: Β΄ Εθνική
  • 1972-73: Α΄ Εθνική
  • 1973-74: Β΄ Εθνική
  • 1974-77: Α΄ Εθνική
  • 1977-80: Β΄ Εθνική
  • 1980-81: Α΄ Εθνική
  • 1981-87: Β΄ Εθνική
  • 1987-88: Γ΄ Εθνική
  • 1988-94: Β΄ Εθνική
  • 1994-97: Γ΄ Εθνική
  • 1997-98: Δ΄ Εθνική
  • 1998-2002: Γ΄ Εθνική
  • 2002-05: Β΄ Εθνική
  • 2005-06: Α΄ Εθνική
  • 2006-08: Σούπερ Λιγκ
  • 2008-09: Β΄ Εθνική
  • 2009- σήμερα: Σούπερ Λιγκ

Πορεία στην 1η Εθνική Κατηγορία

Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1928 3 1 3-12
1939 14 14 10-58
1973 16 58 17-49
1975 13 28 24-46
1976 9 26 27-33
1977 18 14 28-68
1981 18 21 19-59
2006 7 42 36-37
2007 8 40 40-44
2008 14 29 23-36
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
2010 7 38 34-36
2011 11 34 30-34
2012 4 (4)* 50 32-26
2013 3 (4)* 46 26-22
2014 4 (3)* 66 56-25
2015 4 (5)* 54 43-27
2016 8 39 26-31

* Από την περίοδο 2007-08 διεξάγονται αγώνες κατάταξης (play-off) μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις 2 έως 5 στην κανονική περίοδο και η οριστική θέση της ομάδας προκύπτει από τους αγώνες κατάταξης. Ο αριθμός σε παρένθεση στις αντίστοιχες θέσεις του παραπάνω πίνακα δηλώνει τη θέση της ομάδας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.
Τρέχουσα σύνθεση

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιουνίου 2016.[18] [19]

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

Αρ. Θέση Παίκτης
2 Flag of Greece.svg Α Γιάννης Κοντοές
3 Flag of Greece.svg Α Αλέξανδρος Κούρος
5 Flag of Belarus.svg Μ Ντμίτρι Μπάγκα[21]
6 Flag of Greece.svg Α Σωκράτης Φυτανίδης (Αρχηγός)
7 Flag of Brazil.svg Μ Λουίς Εντουάρντο Μπρίτο
9 Flag of Romania.svg Μ Κοσμίν Ματέι
10 Flag of Argentina.svg Μ Χαβιέ Ούμπιντες
13 Flag of Greece.svg Γιώργος Ζησόπουλος[22]
14 Flag of France.svg Ε Αντονί Λε Ταλέκ
18 Flag of Montenegro.svg Ε Μίλος Στόιτσεφ
19 Flag of Greece.svg Α Κυριάκος Κιβρακίδης
20 Flag of Argentina.svg A Μαριάνο Μπίτολο
Αρ. Θέση Παίκτης
24 Flag of Greece.svg Α Νίκος Λαζαρίδης
25 Flag of Greece.svg Μ Μιχάλης Μπαστακός
28 Flag of Greece.svg Μ Σπύρος Νάτσος
29 Flag of Greece.svg Ε Δημήτρης Λημνιός
30 Flag of Belarus.svg Τ Αντρέι Γκορμπούνοφ
31 Flag of Greece.svg Σπύρος Γκουγκούδης[23]
32 Flag of Greece.svg Μ Δημήτρης Γροντής
33 Flag of Greece.svg Ε Δημήτρης Παπαδόπουλος
34 Flag of Senegal.svg Μ Πολ Κεϊτά
35 Flag of Greece.svg Τ Χρήστος Θεοδωράκης
Flag of Greece.svg Θωμάς Βασιλείου[24]
Flag of Greece.svg Μ Σπύρος Παπασπύρος.

Διπλή υπηκοότητα

18 Flag of Montenegro.svg Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Μίλος Στόιτσεφ
20 Flag of Argentina.svg Flag of Italy.svg Μαριάνο Μπίτολο.

Αποχώρηση μετά τη λήξη της περυσινής καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου (10 Σεπτεμβρίου 2015)

18.01.2016: Flag of Argentina.svg Μ Φερνάντο Γοδόι, με συναινετική λύση συμβολαίου (εντάχθηκε στην αργεντίνικη ΚΝ Γοδόι Κρουζ)[25]
01.02.2016: Flag of Italy.svg Ε Στέφανο Ναπολεόνι, εντάχθηκε στην τουρκική Μπασακσεχίρ με μεταγραφή (που απέφερε στην ΠΑΕ 400 χιλ. €)[26]
04.02.2016: Flag of Brazil.svg Ε Μαρσελίνιο, με αμοιβαία λύση συμβολαίου (αργότερα εντάχθηκε στη βραζιλιάνικη Ανάπολις ΦΚ)[27]
09.02.2016: Flag of Bulgaria.svg Α Μπόρισλαβ Στόιτσεφ, με αμοιβαία λύση συμβολαίου (εντάχθηκε στη βουλγαρική Τσέρνο Μόρε Βάρνα)[28]
29.02.2016: Flag of Argentina.svg Μ Σεμπαστιάν "Πίτου" Γκαρσία, εντάχθηκε στη νοτιοκορεάτικη Σεονγκνάμ Ιλούα με μεταγραφή (που απέφερε στην ΠΑΕ 480 χιλ. €).[29]

06.05.2016: Flag of Brazil.svg Μ Σουμπίνιο, εν όψει ολοκλήρωσης του συμβολαίου του (εντάχθηκε στον Λεβαδειακό)[30]
13.05.2016: Flag of Spain.svg Μ Φερνάντο Ουσέρο, με συναινετική λύση συμβολαίου[31]
.06.2016: Flag of Greece.svg Μ Μανώλης Καλλέργης, εν όψει ολοκλήρωσης του συμβολαίου του[32]
09.06.2016: Flag of Greece.svg Μ Παναγιώτης Μπάλλας, με συναινετική λύση συμβολαίου (εντάχθηκε στη γερμανική Σόνενχοφ Γκροσάσπαχ)[33]
10.06.2016: Flag of Greece.svg Τ Βασίλης Μπάρκας, εντάχθηκε στην ΑΕΚ με μεταγραφή (που θα αποφέρει στην ΠΑΕ 600 χιλ. €)[34]
22.06.2016: Flag of Senegal.svg Α Πάπε Έμποου, με συναινετική λύση συμβολαίου.[35]

Δανεικοί

Ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου που αγωνίζονται σε άλλους συλλόγους έως τον Ιούνιο του 2017:

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

Αρ. Θέση Παίκτης
Flag of Greece.svg Α Παντελής Θεολόγου (στον Flag of Cyprus.svg Άρη Λεμεσού)[36]
Αρ. Θέση Παίκτης
Flag of Greece.svg Α Αριστομένης Τζιτζικαλάκης (στον Flag of Cyprus.svg Άρη Λεμεσού).[37]


Δομή συλλόγου

ΔΣ & Στελέχη ΠΑΕ

Πρόεδρος Γιώργος Σπανός
Διευθύνων Σύμβουλος
Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Μπαταγιάννης
Β' Διευθύνουσα Σύμβουλος Αικατερίνη
Κοξένογλου Κορακάκη
Υπεύθυνη Αγώνων
Υπεύθυνος Εγκαταστάσεων Παναγιώτης Μιχαλέτος
Υπεύθυνος Τύπου Παύλος Κατώνης
Υπεύθυνος Μάρκετινγκ Σπύρος Μπουλούσης
Υπεύθυνος Ασφαλείας Γιώργος Πέτρου
Υπεύθυνος Εισιτηρίων Γιώργος Χατζής
Υπεύθυνος Εκκαθάρισης Ρομπέρτο Πανάγος
Υπεύθυνος Νομικών Αργύρης Λίβας
Υπεύθυνη Γραμματέας Χριστίνα Μοσχονά
Υπεύθυνος Λογιστηρίου Βασίλειος Καρακατσάνης
Μέλος
Μέλος Βασίλειος Μπέτσης
Μέλος Γιώργος Χατζής
Μέλος Γιώργος Καραχάλιος
Μέλος Γιώργος Μαρκόβας
Μέλος Ανδρέας Βορύλλας

Τεχνικό Επιτελείο

Τεχνικός Διευθυντής Γιάννης Αγγελόπουλος
Γενικός Αρχηγός Σπύρος Σοφιανός
Υπεύθυνος Σκάουτ Τόλης Αποστόλου
Προπονητής Τραϊανός Δέλλας
Βοηθός Προπονητή Βασίλης Μπορμπόκης
Γυμναστής Δημήτρης Μπουρουτζίκας
Προπονητής Τερματοφυλάκων Σλόμπονταν Σούιτσα
Φροντιστής Νίκος Κατσίκας
Οδηγός Πούλμαν Άγγελος Βερυκάκης

Ιατρικό Επιτελείο

Επικεφαλής Ιατρ. Επιτελείου Νίκος Πισκοπάκης
Ιατρός Ομάδας Πέτρος Καπράλος
Φυσικοθεραπευτής Παναγιώτης Αμπελιώτης
Φυσικοθεραπευτής Νίκος Ζαφειρόπουλος


Ιστορικά πρόσωπα

Διακεκριμένοι πρώην ποδοσφαιριστές

  • Flag of Greece.svg Αντώνης Καραλής
    (1ος σε συμμετοχές με 330)
  • Flag of Greece.svg Γιάννης Λιβαθηνός
    (2ος σε συμμετοχές με 328)
  • Flag of Greece.svg Χρυσόστομος Μιχαηλίδης
    (1ος σε συμμετοχές στην 1η εθνική με 137)
  • Flag of Greece.svg Τόλης Μητράκος
    (1ος σκόρερ του Ατρόμητου με 64 γκολ)
  • Flag of Greece.svg Μπάμπης Κούκης
    (2ος σκόρερ του Ατρόμητου με 58 γκολ)
  • Flag of Greece.svg Ηλίας Αναστασάκος
    (1ος σκόρερ στην 1η εθνική με 17 γκολ)
  • Flag of Greece.svg Γιώργος Κορακάκης
    (Αρχηγός 2004 - 2008)
  • Flag of Greece.svg Γιάννης Κατεμής
    (Αρχηγός 2008 - 2009)
  • Flag of Greece.svg Κώστας Νεμπεγλέρας
    (Αρχηγός 2009 - 2011)
  • Flag of Greece.svg Γιάννης Σκόνδρας
    (Αρχηγός 2011 - 2013)
  • Flag of Greece.svg Βαγγέλης Κότσαλος
  • Flag of Greece.svg Σταύρος Ηλιόπουλος
  • Flag of Greece.svg Σταύρος Κωνσταντινίδης
  • Flag of Greece.svg Γιώργος Χατζής
  • Flag of Greece.svg Άγγελος Ράμφος
  • Flag of Greece.svg Γιώργος Βασιλόπουλος
  • Flag of Greece.svg Κώστας Μισαηλίδης
  • Flag of Greece.svg Σταύρος Μισαηλίδης
  • Flag of Greece.svg Μπάμπης Δρόσος
  • Flag of Greece.svg Απόστολος Τόσκας
  • Flag of Greece.svg Λάκης Νικολάου
  • Flag of Greece.svg Αντώνης Αντωνιάδης
  • Flag of Greece.svg Κώστας Βαλλίδης
  • Flag of Greece.svg Βασίλης Αλεξίου
  • Flag of Greece.svg Νίκος Τσιαντάκης
  • Flag of Greece.svg Κώστας Λαλιώτης
  • Flag of Greece.svg Γιώργος Κωνσταντόπουλος
  • Flag of Greece.svg Δημήτρης Βολονάκης
  • Flag of Greece.svg Κώστας Ιωάννου
  • Flag of Greece.svg Παύλος Δερμιτζάκης
  • Flag of Greece.svg Λουκάς Καραδήμος
  • Flag of Greece.svg Χρήστος Μικές
  • Flag of Greece.svg Γιώργος Κούτσης
  • Flag of Greece.svg Δημήτρης Ιωάννου
  • Flag of Greece.svg Γιάννης Σκοπελίτης
  • Flag of Greece.svg Γιώργος Ανατολάκης
  • Flag of Greece.svg Βαγγέλης Κουτσόπουλος
  • Flag of Greece.svg Γιώργος Γεωργίου
  • Flag of Greece.svg Βασίλειος Αποστολόπουλος
  • Flag of Greece.svg Χρήστος Καλαντζής
  • Flag of Greece.svg Πασχάλης Μελισσάς
  • Flag of Greece.svg Θανάσης Τσίγκας
  • Flag of Greece.svg Στέλιος Σφακιανάκης
  • Flag of Greece.svg Στέργος Μαρίνος
  • Flag of Greece.svg Κώστας Μήτρογλου
  • Flag of Greece.svg Βαγγέλης Οικονόμου
  • Flag of Greece.svg Βαγγέλης Μάντζιος
  • Flag of Greece.svg Θανάσης Καραγκούνης
  • Flag of Greece.svg Δημήτρης Παπαδόπουλος
  • Flag of Greece.svg Μιχάλης Σηφάκης
  • Flag of Algeria.svg Ραφίκ Τζεμπούρ
  • Flag of Argentina.svg Όσκαρ Άλβαρες
  • Flag of Argentina.svg Σέρτζιο Εσπινόζα
  • Flag of Argentina.svg Ματίας Ιγκλέσιας
  • Flag of Argentina.svg Εμάνουελ Περόνε
  • Flag of Argentina.svg Μαρσέλο Σαρμιέντο
  • Flag of Brazil.svg Άντερσον Φρέιτας
  • Flag of Brazil.svg Λουσιάνο ντε Σόουζα
  • Flag of Brazil.svg Άρακεν Ντεμέλο
  • Flag of Brazil.svg Μαρσέλο Ολιβέιρα
  • Flag of Brazil.svg Σουμπίνιο
  • Flag of France.svg Πασκάλ Βαϊρουά
  • Flag of Germany.svg Ντένις Επστάιν
  • Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Μουκάντι Τσιμάνγκα
  • Flag of Cameroon.svg Σαρλ Ιτάνζ
  • Flag of Peru.svg Ρομπέρτο Μερίνο
  • Flag of Poland.svg Μάρτσιν Μπαζίνσκι
  • Flag of Poland.svg Μάρεκ Σαγκανόφσκι
  • Flag of Senegal.svg Ανρί Καμαρά
  • Flag of Serbia.svg Νταβόρ Γιούρισιτς

Προπονητές

Flag of Greece.svg Τραϊανός Δέλλας: 4/11/15[38] -
Flag of Greece.svg Μιχάλης Γρηγορίου: 13/6/15[39] - 3/11/15
Flag of Greece.svg Νίκος Νιόπλιας: 9/2/15 - 12/6/15
Flag of Greece.svg Γιώργος Κορακάκης: 5/2/2015 - 9/2/2015
Flag of Portugal.svg Ρικάρντο Σα Πίντο: 24/9/2014[40] - 5/2/2015
Flag of Greece.svg Γιώργος Κορακάκης: 22/9/2014 - 24/9/2014
Flag of Greece.svg Γιώργος Παράσχος: 8/4/2013 - 22/9/2014
Flag of Greece.svg Νίκος Αναστόπουλος: 31/12/2012[41] - 7/4/2013
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg, Flag of Greece.svg Ντούσαν Μπάγεβιτς: 2/6/2012 - 24/12/2012
Flag of Greece.svg Γιώργος Δώνης: 28/4/2009[42] - 23/5/2012[43]
Flag of Serbia.svg Ντράγκαν Κοκότοβιτς: 23/12/2008[44] - 28/4/2009[45]
Flag of Greece.svg Βασίλης Βούζας: 5/6/2008[46] - 21/12/2008[47]
Flag of Brazil.svg Πάουλο Κάμπος: 27/3/2008[48] - 6/5/2008[49]
Flag of Argentina.svg, Flag of Spain.svg Γκιλιέρμο Άνχελ Όγιος: 9/5/2007[50] - 26/3/2008
Flag of Serbia.svg Ντράγκαν Κοκότοβιτς: 11/1/2007 - 4/5/2007[51]
Flag of Greece.svg Γιώργος Παράσχος: 31/5/2005 - 9/1/2007[σ 2]
Πηγή: βάση δεδομένων transfermarkt.gr,[52] εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.

Πρόεδροι

  • Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου (1923-1933)
  • Νίκος Επιόγλου (1934-1947)
  • Βλαδιμίρ Ράνιετς (1947-1952)
  • Νίκος Τσακίρης (1952-1956)
  • Γαβριήλ Σεϊτανίδης (1957-1958)
  • Άννα Μπάγιου (1959-1961)[σ 3]
  • Στράτος Γιαπιτζής (1962-1963)
  • Στέφανος Καλούμενος (1964-1965)
  • Ευάγγελος Στάης (1966-1969 και 1984-1985)
  • Αντώνης Γαλλαίος (1970-1973)
  • Δημήτρης Σταυρόπουλος (1974-1976)
  • Αντώνης Ξυπνητός (1980-1981)
  • Παύλος Πανουτσόπουλος (1981-1982)
  • Τάκης Ανεβλαβής (1983-1984)
  • Εμμανουήλ Καραγεωργάκης (1984-1985)
  • Γιώργος Σουρτζόπουλος (1986-1986)
  • Ανδρέας Κουλόπουλος (1986-1987 και 1991-1993)
  • Βασίλης Πέτρου (1987-1988)
  • Ρένος Κατσούγκρης (1989-1990)
  • Γιώργος Δούρος (1992-1994)
  • Γιάννης Κούρτης (1995-1997)
  • Βασίλης Πουλάκης (1997-1998)
  • Βασίλης Τσίκος (1998-1999)
  • Κώστας Σταθάκης (1999-2000)
  • Αναστάσιος Βλάχος (2000-2002)
  • Τάσος Παπανικόλας (2002-2005)
  • Γιώργος Σπανός (2005- )

Τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών

Το ποδοσφαιρικό τμήμα γυναικών του Ατρομήτου μετέχει στις εθνικές κατηγορίες.
Τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών

Το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης του Ατρομήτου δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία του 1920, κατά την οποία μετείχε σε διοργανώσεις της εποχής. Σήμερα είναι ανενεργό.
Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών

Το γυναικείο τμήμα πετοσφαίρισης δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Σήμερα το τμήμα είναι ανενεργό.
Σημειώσεις
σύμφωνα με όσα έχει δημοσιοποιήσει η UEFA ότι θα ισχύσουν για τα έσοδα αυτών που θα μετέχουν στις διοργανώσεις της κατά τον "κύκλο" ετών 2016-2018 [17]
ο Παράσχος υπήρξε ο πρώτος στην τεχνική ηγεσία του Ατρόμητου όταν συγχωνεύθηκε με τη Χαλκηδόνα, καθώς διατελούσε –από το 2002– προπονητής της τελευταίας όταν ανακοινώθηκε η συγχώνευση (31 Μαΐου 2005)

η μοναδική γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου και από τις ελάχιστες στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα, απεβίωσε το 2015 σε ηλικία 101 ετών[53] [54]

Παραπομπές

Ομάδες • Ατρόμητος, επίσημος ιστότοπος Super League Ελλάδα
Η ιστορία του Ατρόμητου
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από τα πρακτικά της με αριθ. 20ης/06 - 08 - 2012 συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π. diavgeia.gov.gr
Ατρόμητος… 90 ετών! sport-fm.gr
εφ. "Βραδυνή", 9/12/1924, ψηφ. σελ. 451.
"Βραδυνή", 15/9/1924, ψηφ. σελ. 432.
"Σκριπ", 3/3/1929.
"Εμπρός", 17/5/1928.
"Η Τόλμη Περιστερίου", εφ. "Βραδυνή", 28/7/1930.
"Ο Αστήρ Περιστερίου", εφ. "Βραδυνή", 12/7/1930.
Χαλκηδόνα-Ατρόμητος : Συγχωνεύτηκαν!
Atromitos Athen > Transfers & rumors > All transfers, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Financial reports, ιστότοπος Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) (Αγγλικά)
Financial Report 2012/13 (27.03.2014), ιστότοπος UEFA, σελ. 13/στήλη 6 (Αγγλικά)
Οι σύλλογοι της προκριματικής φάσης έλαβαν από 100 χιλ. € για κάθε γύρο που είχαν μετάσχει ανεξαρτήτως πρόκρισης και εκείνοι των πλέι οφ το ίδιο ποσό μόνον εάν είχαν αποκλειστεί, με το σύνολο των 500 χιλ. σε ελληνικούς να μοιράζονται: Αστέρας Τρ. 200 (β΄ και γ΄), ΠΑΟΚ 200 (γ΄ και πλέι οφ), Ατρόμητος 100 (πλέι οφ).
Financial Report 2013/14 (24.03.2015), ιστότοπος UEFA, σελ. 13/στήλη 6 (Αγγλικά)
Σύλλογοι που είχαν μετάσχει σε α΄, β΄, γ΄ προκριματικό γύρο και πλέι οφ έλαβαν αντίστοιχα από 120, 130, 140 και 150 χιλ. € (το τελευταίο μόνον εάν είχαν αποκλειστεί), με το σύνολο των 560 χιλ. σε ελληνικούς να μοιράζονται: Ξάνθη 270 (β΄ και γ΄), Αστέρας Τρ. 140 (γ΄) και Ατρόμητος 150 (πλέι οφ)
Financial Report 2014/15 (25.02.2016), ιστότοπος UEFA, σελ. 13/στήλη 6 (Αγγλικά)
Σύλλογοι που είχαν μετάσχει σε α΄, β΄, γ΄ προκριματικό γύρο και πλέι οφ έλαβαν αντίστοιχα από 120, 130, 140 και 150 χιλ. € (το τελευταίο μόνον εάν αποκλείστηκαν, αλλιώς αντικαθίσταται από το πολύ ανώτερο μπόνους του 1,3 εκατ. της συμμετοχής στους ομίλους), με το σύνολο των 410 χιλ. σε ελληνικούς να μοιράζονται: Αστέρας Τρ. 270 (β΄ και γ΄, όχι όμως για τα πλέι οφ που επικράτησε), Ατρόμητος 140 (γ΄), Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ 0 (πλέι οφ, από τα οποία προκρίθηκαν).
UEFA details club competitions distribution system, ιστότοπος UEFA, 31.03.2015 (Αγγλικά)
Ομάδα [ανενημέρωτο ρόστερ], επίσημος ιστότοπος ΠΑΕ Ατρόμητος
Squad of Atromitos Athen, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Atromitos Athen > Squad > Performance data > Total 15/16, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
«Ήρεμη δύναμη» με Dmitri Baga στον Ατρόμητο, επίσημος ιστότοπος ΠΑΕ Ατρόμητος
Ο «γεννημένος μαχητής» Γιώργος Ζησόπουλος στον Ατρόμητο, επίσημος ιστότοπος ΠΑΕ Ατρόμητος
Στον Ατρόμητο για 2 χρόνια ο Σπύρος Γκουγκούδης, επίσημος ιστότοπος ΠΑΕ Ατρόμητος
Την ευκαιρία που του αξίζει ο Θωμάς Βασιλείου, επίσημος ιστότοπος ΠΑΕ Ατρόμητος
Fernando Godoy • Transfer history, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Stefano Napoleoni • Transfer history, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Marcelinho • Transfer history, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Borislav Stoychev • Transfer history, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Pitu • Transfer history, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Chumbinho • Transfer history, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Ο Φερνάντο Ουσέρο δεν θα συνεχίσει μαζί μας, επίσημος ιστότοπος ΠΑΕ Ατρόμητος
Μανώλης Καλλέργης • Player data, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Για 2 χρόνια στην Σόνενχοφ Γκροσάσπαχ ο Μπάλλας, sport24.gr
Βασίλειος Μπάρκας • Transfer history, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Ο Πάπε δεν συνεχίζει μαζί μας, επίσημος ιστότοπος ΠΑΕ Ατρόμητος
Δανεικός στον Άρη Λεμεσού ο Παντελής Θεολόγου, επίσημος ιστότοπος ΠΑΕ Ατρόμητος
Αριστομένης Τζιτζικαλάκης • Transfer history, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Νέος προπονητής ο Τραϊανός Δέλλας, www.atromitosfc.gr
Τεχνικός με όραμα ο Γρηγορίου, www.sport-fm.gr
Ανέλαβε ο Σα Πίντο τον Ατρόμητο, www.pamesports.gr
Ανακοινώθηκε ο Αναστόπουλος στον Ατρόμητο
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Ανακοίνωσε Δώνη
Παρελθόν από τον Ατρόμητο ο Δώνης
Επίσημα στον Ατρόμητο ο Κοκότοβιτς
Ατρόμητος: Φεύγει ο Κοκότοβιτς
Ο Βασίλης Βούζας νέος προπονητής του Ατρομήτου
Τέλος ο Βούζας
Ο Ατρόμητος πήρε τον Πάουλο Κάμπος
Ατρόμητος: Τέλος και τυπικά ο Κάμπος
Στον Ατρόμητο ο Όγιος
Κοκότοβιτς τέλος...
Atromitos Athen > History > Staff, βάση δεδομένων transfermarkt.gr (Αγγλικά)
Η ιστορία της 101χρονης Άννας Μπάγιου!, peristerisports.gr

«Έφυγε» η Άννα Μπάγιου, επίσημος ιστότοπος ΠΑΕ Ατρόμητος Αθηνών

Πηγές

Η ιστορία του Ατρομήτου
Οι διακρίσεις του συλλόγου
Σημαντικές ομάδες
Οι διετελέσαντες Πρόεδροι
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Πύλη Ποδόσφαιρο

Η επίσημη ιστοσελίδα του Ατρόμητου
Η επίσημη ιστοσελίδα των Fentagin
Το Δημοτικό Γήπεδο Περιστερίου

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License