ART

 

.

Ο Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία, ευρέως γνωστή απλά και ως Προοδευτική, είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος που δραστηριοποιείται στη Νίκαια[4] και στον Κορυδαλλό,[5] προάστια της περιφέρειας του Πειραιά, όπου και βρίσκονται οι έδρες των τμημάτων του. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1927, χρώματά του το βυσσινί και το λευκό και έμβλημά του ο «Φοίνικας».

Διατηρεί 4 ενεργά αθλητικά τμήματα: τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών, τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών, τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών και τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών. Σε όλα τα τμήματα διαθέτει και τα αντίστοιχα τμήματα υποδομών. Στο παρελθόν καλλιεργούσε και άλλα αθλητικά τμήματα.

Έδρα του ποδοσφαιρικού τμήματος ανδρών αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας στη Νίκαια, ενώ έδρα των τμημάτων καλαθοσφαίρισης ανδρών και γυναικών αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο Κορυδαλλού «Θεόδωρος Πούτος» στον Κορυδαλλό.

Ιστορία
Εκδήλωση επετείου ίδρυσης του συλλόγου το 1926, στον Κινηματογράφο «Εκλαίρ» της Κοκκινιάς. (εφ.«Η Βραδυνή», 24 Απριλίου 1926)
Αναφορά για ίδρυση Μουσικού Ωδείου στην Κοκκινιά από τον σύλλογο, με σκοπό τη διάδοση της μουσικής. (εφ.«Η Βραδυνή», 25 Απριλίου 1926)

Ο «Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία» με επίσημη πλήρη ονομασία «Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία Νικαίας Κορυδαλλού» έχει επίσημο έτος ίδρυσης το 1927, ωστόσο όμως προϋπήρχε από το 1925.[6] Ιδρύθηκε στην ευρύτερη περιοχή των προσφυγικών συνοικισμών της Παλαιάς Κοκκινιάς και της Νέας Κοκκινιάς του Πειραιά, κατά τα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή και ως ιδρυτές του συλλόγου αναφέρονται οι Στ. Κοραής, Δ. Καραμπετιάδης, Άγγ. Μποντζίδης, Σ. Σαββίδης, Γεώργ. Αμφιλοχιάδης,[7] καθώς και οι Μεταξάς και Ν. Βερτζόπουλος.[8] Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου διετέλεσε ο Στυλιανός Κοραής, πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη και βασικό ιδρυτικό μέλος του συλλόγου και μετέπειτα πρώτος δήμαρχος της Νέας Κοκκινιάς, σημερινή Νίκαια.[7] Άμεσα και πιο συγκεκριμένα από τη δεκαετία του '30 μέχρι σήμερα, ο σύλλογος εκτός της Κοκκινιάς συνδέθηκε ιστορικά και με τον Κορυδαλλό, στην περιοχή του οποίου διατηρούσε τις εγκαταστάσεις του και διεξάγονταν διάφορες εκδηλώσεις του.[9][10] Για χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν το βυσσινί και το λευκό και για έμβλημά του, ο μυθικός αθάνατος «Φοίνικας», που αναγεννάται από τις στάχτες του, φανερώνοντας μια στάση μαχητικής και αισιόδοξης ζωής, που μέσα από τις στάχτες της καταστροφής, αναδιαμορφώνει το παρελθόν σαν ελπιδοφόρο μέλλον και πορεία με προοπτική.

Η «Προοδευτική Νεολαία», επίσης αναφερόμενη ως «Προοδευτική Νεολαία Κοκκινιάς»[11], καθώς και μετέπειτα ως «Προοδευτική Νεολαία Κορυδαλλού Κοκκινιάς»[12] ή απλά ως «Προοδευτική» ιδρύθηκε σαν αθλητικός, ψυχαγωγικός και πολιτιστικός σύλλογος και αρχικά διέθετε Μουσικό τμήμα, Μορφωτικό τμήμα[13] και το τμήμα ποδοσφαίρου, ενώ έπειτα από την επίσημη ίδρυσή του το 1927 διέθετε ένα επιπλέον αθλητικό τμήμα, το τμήμα Στίβου. Καλλιέργησε επίσης τον εκδρομισμό, ενώ τα δύο πολιτιστικά τμήματα του συλλόγου δημιούργησαν πλήθος πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε αίθουσες διάφορων κινηματογράφων της Κοκκινιάς όπως μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές εκδηλώσεις, ιστορικές διαλέξεις κ.α.[7] και αξιοσημείωτα, ο σύλλογος είχε προχωρήσει στην ίδρυση Μουσικού Ωδείου στην Κοκκινιά για τη διδασκαλία μουσικής,[14] με την μεγάλη πολιτιστική του δραστηριότητα να είναι ύψιστης σημασίας για την πληγωμένη προσφυγική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Κοκκινιάς και του Κορυδαλλού όπου και δραστηριοποιούταν.[15][6]
Η Προοδευτική της περιόδου 1960-61, αγωνιζόμενη στο 2ο πρωτάθλημα της νεοσύστατης Α΄ Εθνικής στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Άνω: Φίλιος, Μπ. Βεργίδης, Γερμενής, Γεωργιτσάκης, Αναστασιάδης, Βαραμέντης
Κάτω: Μητώσης, Δαούτης, Μεσολογγίτης, Μπέσης, Χριστοφίδης (αριστερά προς δεξιά)

Το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν ένα από τα πρώτα σωματεία που εντάχθηκαν στην νεοσύστατη Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το 1926 με αύξοντα Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 31[16][17][18] και παραμένει ενεργό μέχρι σήμερα, αποτελώντας το πιο διακεκριμένο του συλλόγου. Έχει 3 συμμετοχές στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πριν τη θέσπιση της Α' Εθνικής κατηγορίας το 1959, 15 συμμετοχές στην Α' Εθνική κατηγορία, 29 συμμετοχές στην Β' Εθνική κατηγορία και επίσης, έχει φτάσει 2 φορές μέχρι τα ημιτελικά και 4 φορές μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Με τη φανέλα της ομάδας αναδείχθηκαν και αγωνίστηκαν πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές με σημαντική πορεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο μεταξύ των οποίων οι Γιούρκας Σεϊταρίδης, Ανδρέας Μουράτης, Σούλης Κίνλεϊ, Πέτρος Χριστοφίδης, Μπάμπης Ταουξής, Γιώργος Κανσός, Βασίλης Τερκεσίδης, Μάκης Γερμενής, Τάσος Σουρούνης, Κώστας Μεσολογγίτης, Αλέξης Αναστασιάδης, Στέλιος Μπέσης, Μπάμπης Βεργίδης, Γιάννης Βαραμέντης, Κώστας Καρπαθάκης, Τάκης Δαούτης, Φώτης Μπαλόπουλος, Βαγγέλης Μπαλόπουλος, Κώστας Γεωργιτσάκης, Τάκης Σπετσέρης, Γιάννης Φραντζής, Παναγιώτης Σκούφος, Νίκος Φίλιος, Σταύρος Νικολακάκος, Σπύρος Καλής, Τάκης Οικονομόπουλος, Γιάννης Φρονιμίδης, Αντώνης Τζανετουλάκος, Διονύσης Σπετσαρίας, Γιώργος Σκριβάνος, Λάκης Γκλέζος, Άρης Τσαχουρίδης, Γιώργος Γρυπαίος, Πότης Μπαρμπαλιάς, Σταμάτης Βουρδαμής, Νίκος Πανουσάκης, Μίλτος Βρεκούσης, Γιάννης Μανδρέκας, Χρήστος Ξανθόπουλος, Κώστας Βαφειάδης, Νίκος Πρινέας, Παντελής Γιαλελής, Άγης Πανόπουλος, Νίκος Σταθόπουλος, Στέλιος Βογιατζής, Σέρτζιο Εσπινόζα, Γιώργος Δαδίτσος, Γιώργος Ρυμικής, Πέτρος Ξανθόπουλος, Τάκης Μανδραφλής, Ισαάκ Αλμανίδης, Μοχάμεντ Αφάς, Ρολάντ Ζαΐμι, Τάκης Γιαννόπουλος, Όλιβερ Μακόρ, Τάσος Πάντος, Βαγγέλης Μόρας, Κράσιμιρ Κόλεφ, Όλεγκ Προτάσοφ, Διονύσης Χιώτης, Φότο Στρακόσια, Κώστας Φραντζέσκος, Αλ Σαΐντ Μπαγιαζίντ, Σάββας Παντελίδης, Αλ Τζάχερ, κ.α. ενώ προπονητές έχουν διατελέσει μεταξύ άλλων οι Φίλιππος Κουράντης, Μιχάλης Λεκκός, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Πέτρος Χριστοφίδης, Σούλης Κίνλεϊ, Σεβεριάνο Κορέιρα, Βασίλης Τερκεσίδης, Κώστας Καραπατής, Πάνος Μάρκοβιτς, Αντώνης Μηγιάκης, Κώστας Λινοξυλάκης, Νταν Γεωργιάδης, Βαγγέλης Μπαλόπουλος, Στάθης Χάιτας, Γιάννης Κυράστας, Μάρτι Κουουζέλα, Λάκης Πετρόπουλος, Νίκος Κόβης, Νίκος Καρούλιας, Μάκης Κατσαβάκης, Σούλης Παπαδόπουλος κ.α.

Το 1962 και επί προεδρίας Κυριάκου Βουλγαράκη ο σύλλογος εκτός του ήδη υπάρχοντος ποδοσφαιρικού τμήματος, προχώρησε στην εκ νέου σύσταση του τμήματος στίβου,[19] το οποίο στα τέλη της δεκαετίας του '60 ανέστειλε τη λειτουργία του και την δημιουργία των τμημάτων καλαθοσφαίρισης ανδρών και το πετοσφαίρισης ανδρών, όπου αμφότερα ιδρύθηκαν κυρίως έπειτα από πρωτοβουλία του Στάθη Σαραντέα, μέλος του Δ.Σ. συλλόγου.[20] Το 1992 δημιουργήθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών και το 1994 δημιουργήθηκε ο «Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Προοδευτικής», όπου είναι ένας από τους πιο ενεργούς συλλόγους βετεράνων ποδοσφαιριστών της Ελλάδας, με έντονη δραστηριότητα. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι και τις αρχές της επόμενης, διατηρούσε επίσης τμήμα ποδοσφαίρου σάλας ανδρών και τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης.[21] Τα τμήματα πετοσφαίρισης ανδρών και γυναικών του συλλόγου, από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους. Το 2016 δημιουργήθηκε το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών, αρχικά σε μορφή ακαδημίας, καλλιεργώντας το άθλημα σε ηλικίες 5 έως 17 ετών.[22] Σήμερα ο σύλλογος διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών και ποδοσφαίρου γυναικών και τμήματα καλαθοσφαίρισης ανδρών και γυναικών.

Αξιομνημόνευτοι διατελέσαντες πρόεδροι του συλλόγου είναι οι Στυλιανός Κοραής, Γεώργιος Πασαμήτρος, Δημήτριος Κάρτης, Κυριάκος Βουλγαράκης, Γιάννης Καρράς, Λευτέρης Τσαλουχίδης, Λάμπρος Τσεμπεράκης, Ευάγγελος Σαβράμης, Ασημέλης, Κωνσταντίνος Στυλιανού, Δημήτριος Αρχοντάκης, Παναγιώτης Μπαταγιάννης κ.α.
Δομή του συλλόγου
Κατηγορία Τμήματα
Ανδρικά Ποδόσφαιρο · Μπάσκετ
Γυναικεία Ποδόσφαιρο · Μπάσκετ
Ανενεργά Στίβου · Βόλεϊ ανδρών · Βόλεϊ γυναικών · Ποδοσφαίρου σάλας ανδρών
Επιτραπέζιας αντισφαίρισης
Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών
Κύριο λήμμα: Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία (ποδόσφαιρο)
Τίτλοι και Διακρίσεις

Πανελλήνιες διοργανώσεις

Πρωτάθλημα Β' Εθνικής(1): 1963 - 1964
Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής(1): 1989 - 1990
Πρωτάθλημα Δ' Εθνικής(1): 2010 - 2011

Τοπικές διοργανώσεις

Πρωτάθλημα Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά(1): 2015 - 2016
Κύπελλο Πειραιά(2): 2010 - 2011, 2014 - 2015
Πρωτάθλημα Β' Ε.Π.Σ. Πειραιά(1): 1938 - 1939

Διακρίσεις

Ημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας(2): 1959 - 1960, 1964 - 1965
Προημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας(4): 1963 - 1964, 1965 - 1966, 1982 - 1983, 2003 - 2004
Δευτεραθλήτρια Β' Εθνικής(2): 1968 - 1969, 1996 - 1997
Τριταθλήτρια Β' Εθνικής(1): 2001 - 2002
Δευτεραθλήτρια Γ' Εθνικής(1): 1991 - 1992
Τετραθλήτρια Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά(1): 1958 - 1959

Τίτλοι τμημάτων υποδομών

Πρωτάθλημα Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά εφήβων(1): 2009 - 2010
Πρωτάθλημα Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά παίδων(1): 2009 - 2010

Τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών

Το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών του συλλόγου αρχικά ιδρύθηκε το 2016 σε μορφή ακαδημίας, καλλιεργώντας το άθλημα σε ηλικίες 5 έως 17 ετών.[23] Ωστόσο όμως δεν μακροημέρευσε και έπειτα από περίπου 1 χρόνο ανεστάλη η λειτουργία του. Το καλοκαίρι του 2022 και έπειτα από την ραγδαία ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα επανασυστάθηκε το γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου, δημιουργώντας τμήματα υποδομών όλων των ηλικιών αλλά και γυναικεία ομάδα, η οποία θα συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας αλλά και στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σάλας.[24]
Τμήμα ποδοσφαίρου σάλας ανδρών

Το τμήμα ποδοσφαίρου σάλας ανδρών του συλλόγου είναι ανενεργό τα τελευταία χρόνια. Αποκορύφωμα στην ιστορία του αποτελεί η μοναδική του συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, την περίοδο 1999-00, λαμβάνοντας μέρος και στον τελικό.
Σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών
Το έμβλημα του «Συλλόγου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Προοδευτικής».

Ο «Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Προοδευτικής» ιδρύθηκε το 1994. Αποτελεί μέλος της Ένωσης Συνδέσμων Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά. Είναι ένας από τους πιο δραστηριοποιημένους και οργανωμένους συλλόγους βετεράνων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα. Σκοποί του συλλόγου από την ίδρυσή του, είναι η σύσφιξη των σχέσεων και η διεξαγωγή πολιτιστικών, κοινωνικών, φιλανθρωπικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Στο σύλλογο εντάσσονται και δραστηριοποιούνται βετεράνοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, αγωνίστηκαν στην Προοδευτική. Η διοίκηση του συλλόγου αποτελείται από τα μέλη του και επανεκλέγεται κάθε φορά μέσω ψηφοφορίας. Πρόεδροι του συλλόγου έχουν αποτελέσει μεταξύ άλλων οι Χρήστος Ξανθόπουλος, Γιώργος Σκριβάνος, Τάκης Καλούδης, Διονύσης Σπετσαρίας, κ.α.

Στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τον Οκτώβριο του 2018 για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου νέος Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Κώστας Βαφειάδης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής, αλλά και των Αίαντα Σαλαμίνας και Βύζαντα Μεγάρων κ.α.), Αντιπρόεδρος ο Τάκης Καλούδης και Γενικός Γραμματέας ο Τάσος Τζαβάρας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής, του Αχαρναϊκού κ.α.) με Β' Γενικό Γραμματέα τον Σωτήρη Τζαγκαβέλη και Ταμίας ο Αλέκος Νταβέλης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής, του Α.Σ. Ρόδου κ.α.) με βοηθό Ταμία τον Βασίλη Ιωαννίδη.[25][26]
Ποδοσφαιρικές δραστηριότητες

Οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές της Προοδευτικής, άρχισαν να δραστηριοποιούνται από τις αρχές της δεκαετίας του '60, χωρίς όμως να έχει συσταθεί επίσημα σύλλογος. Μοναδική τους δραστηριότητα αποτέλεσε επί χρόνια, ο αγώνας «Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός», μεταξύ βετεράνων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής αντίστοιχα, τον οποίο καθιέρωσαν στο Γήπεδο Νίκαιας κάθε Μεγάλη Παρασκευή από το 1961 μέχρι το 2013. Πρωτοστάτες για την διεξαγωγή του αγώνα ήταν βετεράνοι ποδοσφαιριστές που είχαν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες.

Ωστόσο, έπειτα από την, επίσημα, σύσταση του συλλόγου, το 1994, πραγματοποιούνται συχνά φιλικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες, μεταξύ άλλων αντίστοιχων συλλόγων βετεράνων και συμμετέχει επίσης σε διάφορες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Αξιοσημείωτο είναι πως οργανώνονται φιλικοί αγώνες με συλλόγους, που υπήρξαν κοινοί ποδοσφαιριστές, στους οποίους και απονέμονται φόροι τιμής και αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έχει διοργανώσει πλήθος ποδοσφαιρικών τουρνουά βετεράνων όπως με τους Αιγάλεω, Φωστήρα και Αίαντα Σαλαμίνας,[27] τους Ατρόμητο Αθηνών, Εθνικό Πειραιώς και Φωστήρα[28] κ.α. Επίσης αγωνίζεται σε καθιερωμένους φιλικούς αγώνες βετεράνων με τους βετεράνους των ΑΕΚ και Παναθηναϊκού.
Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών
Κύριο λήμμα: Προοδευτική (καλαθοσφαίριση ανδρών)
Τίτλοι και Διακρίσεις

Πανελλήνιες διοργανώσεις

Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής(1): 2002 - 2003

Τοπικές διοργανώσεις

Πρωτάθλημα Β' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.(1): 1995 - 1996
Πρωτάθλημα Α' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.(2): 1998 - 1999, 2007 - 2008

Τίτλοι τμημάτων υποδομών

Πρωτάθλημα Γ' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. εφήφων(1): 2013 - 2014
Πρωτάθλημα Β' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. εφήβων(1): 2014 - 2015

Τμήμα Καλαθοσφαίρισης γυναικών
Κύριο λήμμα: Προοδευτική Νεολαία (καλαθοσφαίριση γυναικών)
Τίτλοι τμημάτων υποδομών

Πρωτάθλημα Β' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. παγκορασίδων(1): 2015 - 2016
Πρωτάθλημα Β' Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. κορασίδων(1): 2013 - 2014

Τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών

Το τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών του συλλόγου είναι ανενεργό.
Τίτλοι και Διακρίσεις

Τοπικές διοργανώσεις

Πρωτάθλημα Α' Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α.(1): 1997 - 1998

Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών

Το τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών του συλλόγου, είναι ανενεργό τα τελευταία χρόνια.
Τίτλοι τμημάτων υποδομών

Πρωτάθλημα Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. παγκορασίδων(2): 1997, 2003

Άλλα σωματεία με το όνομα Προοδευτική

  • Ελλάδα Προοδευτική Αγρινίου (σωματείο χειροσφαίρισης)
  • Ελλάδα Προοδευτική Ανάβρας
  • Ελλάδα Προοδευτική Βερδικούσας
  • Ελλάδα Προοδευτική Γραμμενίτσας
  • Ελλάδα Προοδευτική Λάρυμνας
  • Ελλάδα Προοδευτική Λυκείου
  • Ελλάδα Προοδευτική Μανωλάδας
  • Ελλάδα Προοδευτική Πατρών
  • Ελλάδα Προοδευτική Περάματος
  • Ελλάδα Προοδευτική Περιγιαλίου
  • Ελλάδα Προοδευτική Σκάλας Καλλονής
  • Ελλάδα Προοδευτική Τούμπας
  • Γερμανία GFV Proodevtiki Benrath (σωματείο ποδοσφαίρου, στο Μπένραθ του Ντίσελντορφ)[26]

Παραπομπές

Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας - Τεύχος Ανώνυμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης
Αθλητικά Σωματεία Ιστότοπος ΓΓΑ
Αθλητικά Σωματεία nikaia-rentis.gov.gr
Αθλητικά Σωματεία Αρχειοθετήθηκε 2016-04-14 στο Wayback Machine. nikaia-rentis.gov.gr
Αθλητικά Σωματεία Αρχειοθετήθηκε 2016-04-02 στο Wayback Machine. aodk.gr
Η Ιστορια του Συλλογου proodeytiki-neolaia.blogspot.gr[νεκρός σύνδεσμος]
Λιάτσος, Δημήτρης Π. (1960). Κοκκινιά - ένα όνομα μια πολιτεία : η πολιτιστική και πνευματική πορεία της. Νίκαια. "Η Προοδευτική Νεολαία, ιδρύθηκε από τους: Στ. Κοραή, Δ. Καραμπετιάδη, Άγγ. Μποντζίδη, Σ. Σαββίδη και Γεώρ. Αμφιλοχιάδη. Ήταν μορφωτικός και Ψυχαγωγικός σύλλογος καλλιεργώντας συνάμα τον αθλητισμό και τον εκδρομισμό (με πληροφόρησαν πως η Προοδευτική, το ποδοσφαιρικό σωματείο του Κορυδαλλού, έχει το καταστατικό της τότε Προοδευτικής Νεολαίας). Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Στυλιανός Κοραής, ο μετέπειτα πρώτος δήμαρχος της Κοκκινιάς. Ο Σύλλογος αυτός έδωσε αρκετές διαλέξεις, ακόμα και θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο «Αλάμπρα», στο «Κρυστάλ» που άφησαν εποχή, φτάνοντας σε σημείο να διοργανώσει και διαγωνισμό καλλιστείων που ξεσήκωσαν όχι μόνο το μικρό συνοικισμό μας, αλλά την Αθήνα και τον Πειραιά, που πολύς κόσμος ακόμη και διανοούμενοι ερχόντουσαν όπως ο διευθυντής της εφημερίδας «Ακρόπολη» Γ. Βουτσινάς και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αλ. Θεοδοσόπουλος και πολλοί άλλοι, που τους τραβούσε ή Κοκκινιά με τη ζωντάνια της, με την ποικιλόμορφη δράση της"
«Η Προοδευτική γιορτάζει 90 χρόνια ιστορίας!». gazzetta.gr. 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022.
«Δια την 11ην πρωινήν της προσεχούς Κυριακής, 23ης τρέχοντος, εκλήθη γενική συνέλευσις των μελών Προοδευτικής Νεολαίας Πειραιώς. Η συνέλευσις θα λάβει χώρα εις τα γραφεία του Συλλόγου (Ιωάννου Μεταξά) και έναντι του Κοινοτικού καταστήματος Κορυδαλλού». Αθλητισμός. 14 Ιουλίου 1939.
«Η Προοδευτική Νεολαία Πειραιώς, το λαμπρόν αυτό Πειραικόν σωματείον Β΄ κατηγορίας, το οποίον ευρίσκεται επί κεφαλής του πρωταθλήματός της, έδωσε το παρελθόν Σάββατον εις την αίθουσαν του καφεζαχαροπλαστείου «Εθνικόν» του Κουτσικαρίου, τον ετήσιον χορόν της, εις τον οποίον παρευρέθησαν εκλεκτοί φίλαθλοι, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κοκκινιάς κ. Κ. Θεοφανίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Κορυδαλλού μεθ' ολοκλήρου του Κοινοτικού Συμβουλίου, ο κ. Κοκκώνης, λοχαγός εν τιμητική αποστρατεία, ο κ. Π. Καλαντζάκος κ.α.». Αθλητισμός. 27 Φεβρουαρίου 1939.
«Προκειμένου την ερχομένην Κυριακήν και ώραν 10 π.μ. να λάβη χώρας η Γ. Συνέλευσις της Προοδευτικής Νεολαίας Κοκκινιάς καλούνται άπαντα τα μέλη όπως παραστώσιν εις την γενηθησομένην Γ. Συνέλευσιν». Η Ελληνική: σελ. 2. 13 Δεκεμβρίου 1928.
«Η «Προοδευτική Νεολαία» Κορυδαλλού Κοκκινιάς την παρελθούσαν Κυριακήν συναντήθη εις φιλικόν αγώνα με την ομάδα της Φαληρικής εις το γήπεδον της δευτέρας». Νέον Βήμα Νέας Κοκκινιάς. 13 Οκτωβρίου 1935.
Προοδευτική Νεολαία (26 Ιανουαρίου 1926). «Το Μορφωτικόν τμήμα του Συλλόγου μας, προκειμένου την προσεχήν Κυριακήν 31 Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ. να κάμη έναρξιν των κοινωνικών του διαλέξεων, απεφασίσθη να διοργανώση εορτή εις την αίθουσαν του κινηματογράφου «Ήλιος» εν Κοκκινιά. Ούτο ο μεν Κος ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ μηχανικός προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας θα ομιλήση περί της ανεγέρσεως εν γένει του Συνοικισμού μετά προβολής κινηματογραφικής ταινίας ή δε μανδολινάτα του μουσικού τμήματός μας υπό τη Διεύθυνσιν του καθηγητού Π. Πασχαλίδου θέλει εκτελέση εκλεκτά τεμάχια, ενώ ο φοιτητής του Ωδείου Αθηνών Κος Γ. ΣΥΡΙΓΟΣ θα απαγγείλη». vissiniclubnogate.blogspot.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2017.
«Η Προοδευτική Νεολαία Κοκκινιάς, επιθυμούσα την ευρείαν διάδοσιν της μουσικής ίδρυσεν εν Κοκκινιά Ωδείον, υπό την καλλιτεχνικήν διεύθυνσιν του μουσικοδιδασκάλου κ. Α. Πασχαλίδου. Τα μαθήματα δίδονται καθ΄ έκαστην Τετάρτην και Σάββατον από 2 μ.μ. και Δευτέρα και Πέμπτην από 8 μ.μ.». Η Βραδυνή: σελ. 7. 25 Απριλίου 1926. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2021-07-25. Ανακτήθηκε στις 2018-11-22.
Μπαλτάς, Ανδρέας (9 Δεκεμβρίου 2016). «O σωματειακός αθλητισμός των προσφύγων στην Αθήνα και στον Πειραιά». LiFO. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022. "Στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Κοκκινιάς, στον Πειραιά, δραστηριοποιήθηκαν πολλά σωματεία, όπως η Άμυνα, η Προοδευτική Νεολαία, ο Ηρακλής, ο Θησεύς κ.ά."
«ΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΟ». Αθλητισμός: σελ. 4. 7 Ιανουαρίου 1939.[νεκρός σύνδεσμος]
«ΑΜ ΕΠΟ συλλόγων των τριών αρχαιότερων Ενώσεων». ΕΠΣ Λάρισσας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2021.
«Προοδευτική». ΕΠΣ Πειραιά. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022.
«ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΙΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΝ - ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ - ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΕΥΡΙΣΚΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣΙΝ - ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΑΙ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ - ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΚΥΡ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ». Αθλητική Ηχώ. 4 Απριλίου 1962.
«ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΑΘΗ ΣΑΡΑΝΤΕΑ». omadanet.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022.
Αθλητικά σωματεία ιστότοπος ΓΓΑ
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ[νεκρός σύνδεσμος] sportactive.gr
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ[νεκρός σύνδεσμος] sportactive.gr
Η Προοδευτική δημιουργεί Γυναικεία ομάδα vivasports.gr
«Νέος Πρόεδρος στους Βετεράνους Προοδευτικής ο Κώστας Βαφειάδης! vivasports.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2019.
Δαρζέντας, Αντώνης (9 Οκτωβρίου 2018). «Νέα διοίκηση οι βετεράνοι της Προοδευτικής με πρόεδρο τον Κ. Βαφειάδη». Άθλος. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022.
Μπράτσος, Νάσος (4 Απριλίου 2018). «Αγώνες παλαιμάχων για ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης». ΕΡΤ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022.

«Τουρνουά παλαιμάχων την Μ. Τετάρτη στην Νίκαια». ΕΡΤ. 8 Απριλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

https://web.archive.org/web/20150417035724/http://proodeftiki-neolaia-1927.blogspot.gr/ Επίσημο ιστολόγιο συλλόγου
http://proodeytiki-neolaia.blogspot.gr/ Επίσημο ιστολόγιο συλλόγου

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License