ART

 

.


Ο Αθλητικός Όμιλος Προφήτη Ηλία ιδρύθηκε το 1954 και εδρεύει στον ομώνυμο λόφο του Πειραιά, Προφήτη Ηλία στην Καστέλλα. Αρχικά διέθετε μόνο ποδοσφαιρικό τμήμα το όποιο αγωνίστηκε στην δόκιμο κατηγορία και ένα χρόνο αργότερα στη Γ' Κατηγορία Πειραιά. Το 1957 προστέθηκε και το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Πρώτα χρώματα του συλλόγου ήταν το πράσινο-άσπρο και αργότερα αντικαταστάθηκαν από το κόκκινο και το μπλε. Το τμήμα μπάσκετ -με τη σημερινή του μορφή- ξεκίνησε τη λειτουργία του το έτος 1980. Εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τμήματος, απετέλεσε η κατασκευή του ανοικτού γηπέδου μπάσκετ, το 1983, μετά από τιτάνιο αγώνα των τότε διοικούντων. Για μικρά χρονικά διαστήματα λειτούργησαν τμήματα σκακιού και εκδρομών.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει καταφέρει να ανέλθει δύο φορές στην Α' Κατηγορία Πειραιά: Το 1977 (για να υποβιβαστεί την αμέσως επόμενη χρονιά) και ακριβώς μετά από 30 χρόνια, το 2007.

Το τμήμα μπάσκετ, αγωνιζόταν ως το 1995 στα πρωταθλήματα της Ε.Σ.Κ.Α. και από εκείνο το σημείο και έπειτα σε αυτά της Ε.Σ.Κ.ΑΝ.Α.. Μεγαλύτερη επιτυχία θεωρείται η κατάκτηση του πρωταθλήματος Β' Κατηγορίας ΕΣΚΑΝΑ και η άνοδος στην Α' Κατηγορία το 2002. Αυτή τη στιγμή η ομάδα αγωνίζεται στην Β' Κατηγορία.

Το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πιγκ-πογκ) ήταν για πολλά χρόνια «βιτρίνα» του Ομίλου, αφού αναδείχθηκαν κορυφαίοι αθλητές που διέπρεψαν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων. Χαρακτηριστικά, ο σύλλογος, τις δεκαετίες 60-70-80 μονοπωλούσε τα πρωταθλήματα Ελλάδος σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες ανδρών-γυναικών. Δυστυχώς, το τμήμα αντιμετώπισε πολλά αξεπέραστα προβλήματα, και ανέστειλε τη λειτουργία του το 2001, χωρίς έως σήμερα να έχει βρεθεί λύση. Το κέντρο δράσης του συλλόγου βρίσκεται στο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ Προφήτη Ηλία, όπου στεγάζονται τα γραφεία του Ομίλου, αλλά και πραγματοποιούνται οι προπονήσεις των τμημάτων υποδομής. Το ανδρικό τμήμα μπάσκετ χρησιμοποιεί σαν έδρα το (απαρχαιωμένο) σχολικό κλειστό των Καμινίων, ενώ οι ομάδες ποδοσφαίρου εδρεύουν στο γήπεδο Σ.Ε.Φ..

Το πνεύμα που διέπει τις αρχές του Α.Ο. Προφήτη Ηλία είναι καθαρά ερασιτεχνικό. Για το λόγο αυτό δίνεται ιδιαίτερη βάση στις ακαδημίες του συλλόγου, και οι περισσότεροι αθλητές που στελεχώνουν τα ανδρικά τμήματα είναι γηγενείς.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2012-13, ο Α.Ο. Προφήτης Ηλίας Πειραιά έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα Β' Κατηγορίας Ανδρών της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α., ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα.[1]
Τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2012-13, ο Α.Ο. Προφήτης Ηλίας Πειραιά έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα Γυναικών της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α., ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα.[2]

Καθήκοντα προπονητή διατηρεί από το Μάιο του 2012 ο Πάτροκλος Χλιαουτάκης.[3]
Παραπομπές

↑ «Β’ ΕΣΚΑΝΑ – 30ή αγωνιστική», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 14 Μαΐου 2013.
↑ «Αποτελέσματα ΕΣΚΑΝΑ: Ώρα για πλέι οφ!», άρθρο ιστότοπο WePlayBall.gr, 15 Απριλίου 2013.
↑ «Νέος προπονητής στον Προφήτη Ηλία ο Χλιαουτάκης!», άρθρο ιστότοπο WePlayBall.gr, 10 Μαΐου 2012.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Πύλη Ποδόσφαιρο

Το επίσημο site της ομάδας

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License