- Art Gallery -

 

.

Ιστορία

Η Α.Ε.Κ. (Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως) είναι αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1924 στην Αθήνα. Η ιδρυτική συνέλευση έγινε στις 30 Μαΐου.


Κωνσταντινούπολη

Α.Ε.Κ. Αθηνών

Πλήρες όνομα Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως
Σύντομο όνομα AEK
Έτος ίδρυσης 1924
Γήπεδο Ο.A.K.A. «Σπύρος Λούης»
Χωρητικότητα 71,030 θέσεις
Πρόεδρος Ντέμης Νικολαΐδης
Προπονητής Λορένσο Σέρα Φερέρ
Κατηγορία Σούπερ Λίγκα Ελλάδα 2008
2007-08

Η ιστορία της ΑΕΚ όμως ξεκινά πολύ πιο πριν, από την Κωνσταντινούπολη, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου συγκέντρωνε μεγάλη πληθυσμιακή κοινότητα Ελλήνων, όπως και η Θεσσαλονίκη και η Σμύρνη, εκτός του τότε ελληνικού κράτους. Τομείς όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, η βιοτεχνία, ο πολιτισμός, η μουσική βρίσκονταν σε μεγάλη ακμή. Ο αθλητισμός δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα αυτό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αθλητικοί σύλλογοι με πρωτεύον άθλημα το στίβο. Το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή των Ελλήνων αφού περίμενε τους ποιμένες του (Άγγλοι) να το διαδόσουν μέσω των ναυτικών που προσέγγιζαν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Άλλωστε το ίδιο σκηνικό είχε διαδραματιστεί και σε άλλες χώρες. Το ποδόσφαιρο αγαπήθηκε από τους Έλληνες της Πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.


Ελληνικοί σύλλογοι στην Κωνσταντινούπολη

Τα κυριότερα ομογενειακά αθλητικά σωματεία ήταν η «Ένωση Ταταούλων», το «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος» Βαθυρύακος, ο «Ήφαιστος», το αθλητικό τμημα της Ροβερτειου Σχολης κ.λπ.

Ίδρυση

Η ιστορική απόφαση για τη δημιουργία της Α.Ε.Κ. είχε παρθεί στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω απο 40 αναμεσα στους οποιους και οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος για δεκαετίες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κων/νος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρήστος Αλεξανδρίδης.

Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο μεγάλος αθηναϊκός σύλλογος ιδρύθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Για πολλές δεκαετίες, από το 1930 ως το 2003, το γήπεδο της ΑΕΚ βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια.


Οι υπόλοιπες... ΑΕΚ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλοι φίλαθλοι Κων/πολίτες της ελληνικής επαρχίας δημιούργησαν πάνω από δέκα παρόμοιες Ενώσεις σε όλην την Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες δεν υφίστανται πλέον. Το 1925 ιδρύθηκε η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που το 1929 συγχωνεύθηκε με τον ΠΑΟΚ. Το 1929 ιδρύθηκε η ΑΕΚ Τρίπολης. Επίσης με βάση τον κατάλογο των επίσημων ποδοσφαιρικών σωματείων το 1935 υπήρχαν τα εξής σωματεία: Α.Ε.Κ. Καβάλας, Α.Ε.Κ. Καλαμών, Α.Π. Ένωσις Κων/πολεως Πατρών, Πανθεσσαλική Αθλητική Ένωσις Κων/πολεως, Γ.Σ. Α.Ε.Κ. Κομοτηνής, ΑΕΚ Λάρνακας(Κύπρος) και στο κέντρο ο Π.Ο. Κων/πολεως Ν. Αστήρ και η Ένωσις Κων/πολεως (Πειραιάς).

Έμβλημα - Χρώματα

Έμβλημα της ΑΕΚ είναι ο δικέφαλος αετός και τα χρώματα της είναι το κίτρινο και μάυρο.

Όλη η περηφάνια, το βουβό και αδιάκοπο οδοιπορικό της ξεριζωμένης και βασανισμένης προσφυγιάς, ενσαρκώνεται και αποτυπώνεται νοερά στο όνομά της, στο έμβλημά της και στα χρώματά της. Εκδηλώνουν διάπλατα και επιβλητικά το όραμα και τη θέληση, τη δύναμη και την πίστη, τη φλόγα και τον πόθο να σταθεί όρθια. Να ζήσει, να στεριώσει, να δημιουργήσει και να μεγαλουργήσει.

Τμήμα Ποδοσφαίρου

Το 1929 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να παραχωρηθεί στην ΑΕΚ η έκταση όπου μέχρι και το 2003 βρισκόταν το στάδιο Νίκος Γούμας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο πρώτος τίτλος για την ΑΕΚ ήρθε την περίοδο 1931-32, όταν η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας τον Άρη με 5-3. Αστέρια της ομάδας ήταν οι Κώστας Νεγρεπόντης, Μαρόπουλος, Δελαβίνιας, Ρίμπας, Σκλαβούνος, Μανέττας, Τζανετής, Μάγειρας, Χατζησταυρίδης.

Το πρώτο της πρωτάθλημα κέρδισε το 1939 μαζί και το κύπελλο (πρώτο νταμπλ στην Ελλάδα). Το 1940 με τον Κώστα Νεγρεπόντη στη θέση του προπονητή κέρδισε και πάλι το πρωτάθλημα.

Ομαδα της ΑΕΚ το 1949. Κυπελούχος Ελλάδος., Μιχάλης Δελαβίνιας

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ΑΕΚ με προπονητή τον Άγγλο Τζακ Μπίμπι κέρδισε το κύπελλο το 1949 νικώντας τον Παναθηναϊκό με 2-1. Το 1950 η ΑΕΚ ξανακέρδισε το κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον Άρη με 4-0. Αστέρια της ομάδας ήταν οι Δελαβίνιας, Μαρόπουλος, Μάγειρας, Τζανετής, Γούλιος, Πατάκας, Κουντούρης, Πούλης, Εμμανουηλίδης.

Το 1956 η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο κερδίζοντας τον Ολυμπιακό (2-1) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με πρωταγωνιστές τους Πούλη, Εμμανουηλίδη, Κανάκη, Χανιώτη, Σεραφείδη, Σταματιάδη.

Το τρίτο πρωτάθλημα ήρθε για την ΑΕΚ το 1963 όταν στη Νέα Φιλαδέλφεια με ισοπαλία 3-3 αλλά και καλύτερη διαφορά τερμάτων ξεπέρασε τον Παναθηναϊκό. Αστέρια της ομάδας ήταν ο Μίμης Παπαϊωάννου, Κώστας Νεστορίδης, Πετρίδης, Σεραφείδης, Σοφιανίδης, Σταματιάδης, Τσαχουρίδης, Κανελλόπουλος, Παπαποστόλους, Σκευοφύλακας και προπονητής ο Ουγγρογερμανός Γένε Τσάκναντι.

Το 1966 η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο χωρίς αγώνα στον τελικό αφού ο Ολυμπιακός δεν αγωνίστηκε.

Το 1968 η ΑΕΚ με αστέρια τους Σταματιάδη, Σοφιανίδη, Σκευοφύλακα, Παπαϊωάννου, Σεραφείδη, Νικολαϊδη, Καραφέσκο, Μπαλόπουλο, Πομώνη, Βασιλείου, Κεφαλίδη, Σταθόπουλο, Βεντούρη, Παπαγεωργίου κέρδισε το πρωτάθλημα.

Το 1971 κέρδισε το πέμπτο της πρωτάθλημα με προπονητή τον Μπράνκο Στάνκοβιτς και αστέρια τους Στέλιο Κωνσταντινίδη, Αποστόλη Τόσκα, Ανδρέα Παπαεμμανουήλ.

Το 1974 ο Λουκάς Μπάρλος ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ και άρχισε η για πολλούς χρυσή εποχή της ΑΕΚ. Προπονητής ήταν ο Φράντισεκ Φάντροκ και αστέρια της ομάδας οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης, Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, Μαύρος, Νικολούδης, Μπάμπης Ιντζόγλου, Χρηστίδης, Παπαϊωάννου, Τσάμης, Στεργιούδας, Νικολάου, Ραβούσης.

Την περίοδο 1976-77 η ΑΕΚ έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αποκλείοντας τις ομάδες Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, την σταμάτησε η Γιουβέντους που κέρδισε και το τρόπαιο.

Την περίοδο 1976-77 η ΑΕΚ με προπονητή το Ζλάτκο Τσαϊκόφκσι και με τους Μπάγεβιτς και Βιέρα κατέκτησε το νταμπλ.

Την περίοδο 1978-79 με προπονητή το Φέρεντς Πούσκας και το Μίμη Δομάζο ξανακερδίζει το πρωτάθλημα, αφού στον αγώνα μπαράζ λόγω ισοβαθμίας ο Ολυμπιακός δεν αγωνίστηκε.

Σε μεγάλη ακμή ήταν και το φυτώριο της ΑΕΚ εκείνη την εποχή αφού ξεκινούσαν οι μετέπειτα πρωταγωνιστές Στέλιος Μανωλάς, Σπύρος Οικονομόπουλος, Βαγγέλης Βλάχος, Λύσσανδρος Γεωργαμλής.

Το 1983 με προπονητή το Χέλμουτ Σενέκοβιτς και πρόεδρο το Μιχάλη Αρκάδη η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον ΠΑΟΚ 2-0.

Την περίοδο 1988-89, με πρόεδρο τον Στράτο Γιδόπουλο και προπονητή το Ντούσαν Μπάγεβιτς η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο το 1992 η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα με πρόεδρο τον Κώστα Γενεράκη. Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς ξανακερδίζει το πρωτάθλημα το 1993 και το 1994 με προέδρους το Γιάννη Καρρά και το Δημήτρη Μελισσανίδη. Αστέρια της ομάδας ο Τόνι Σαβέβσκι, ο Μανωλάς, ο Δημητριάδης, ο Μπατίστα, ο Καραγιάννης, ο Σαββίδης, ο Παπαϊωάννου.

Το 1994-95 η ΑΕΚ μπήκε θριαμβευτικά στους ομίλους του Τσάμπιον Λιγκ ξεπερνώντας την ισχυρή Ρέιτζερς με πρωταγωνιστή το Δημήτρη Σαραβάκο.

Η ΑΕΚ ξανακέρδισε το κύπελλο με προπονητή το Ντούσαν Μπάγεβιτς το 1996 και το ––– με τον Πέτρο Ραβούση το 1997.

Το 1999 η ΑΕΚ έδωσε φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι το οποίο βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ.

Το 2000 με προπονητή τον Γιάννη Παθιακάκη και ηγέτη τον Νικολαΐδη κέρδισε το κύπελλο Ελλάδος.

Το 2002 ξανακέρδισε το κύπελλο με προπονητή το Φερνάντο Σάντος και πρωταγωνιστή τον Ίλια Ίβιτς ενώ έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική ισοβαθμώντας με τον Ολυμπιακό.

Τη σεζόν 2002-2003 επέστρεψε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο και η χρονιά σημαδεύτηκε από τις πολύ καλές εμφανίσεις στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με έξι ισσοπαλίες οι δύο από αυτές σε εντυπωσιακούς αγώνες με τη Ρεάλ Μαδρίτης με τους Τσιάρτα και Νικολαΐδη να διαπρέπουν.

Το 2004 κατεδαφίζεται το στάδιο Νίκος Γκούμας.

To καλοκαίρι του 2004, ο Ντέμης Νικολαΐδης γίνεται πρόεδρος της ΑΕΚ και τη σεζόν 2005-06 με προπονητή το Φερνάντο Σάντος κερδίζει τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ επιτυχία που επαναλαμβάνει τη σεζόν 2006-07 με το Λορένσο Σέρα Φερερ.

Τη σεζόν 2006-07 η ΑΕΚ έφτασε μια ανάσα πριν την πρόκριση για το δεύτερο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ κέρδισε στην Αθήνα τη μετέπειτα τροπαιούχο Μίλαν.

Τίτλοι - Διακρίσεις

* 11 Πρωταθλήματα (1939,1940,1963,1968,1971,1978,1979,1989,1992,1993,1994)

* 13 Kύπελλα Ελλάδος (1931,1939,1949,1950,1956,1964,1966,1978,1983,1996,1997,2000,2002)

* 1 Λιγκ Καπ (1990)

* 2 Σούπερ Καπ (1989,1996)


Κορυφαία ευρωπαική διάκριση

* Ημιτελικά UEFA CUP 1976-77

Μεγάλοι Ποδοσφαιριστές

* Μίμης Παπαϊωάννου
* Μίμης Δομάζος
* Κώστας Νεστορίδης
* Κώστας Ελευθεράκης
* Χρήστος Αρδίζογλου
* Θωμάς Μαύρος
* Δημήτρης Σαραβάκος
* Αλέκος Αλεξανδρής
* Στέλιος Μανωλάς
* Γιάννης Καλιτζάκης
* Χρήστος Κωστής
* Θοδωρής Ζαγοράκης
* Ντέμης Νικολαΐδης
* Βασίλης Τσιάρτας
* Γιώργος Δώνης
* Χρήστος Ιντζόγλου
* Στέλιος Σκευοφύλακας
* Ηλίας Ατματζίδης
* Ντανιέλ Μπατίστα
* Βασίλης Δημητριάδης
* Λύσσανδρος Γεωργαμλής
* Γρηγόρης Γεωργάτος
* Μιχάλης Καψής
* Βασίλης Τσιάρτας
* Πέτρος Ραβούσης
* Βασίλης Λάκης
* Κώστας Κατσουράνης
* Μιχάλης Κασάπης
* Βασίλης Μπορμπόκης
* Βάιος Καραγιάννης
* Κώστας Νεγρεπόντης
* Γιώργος Σαββίδης
* Γιάννης Οκκάς
* Μπρούνο Τσιρίλο
* Τιμούρ Κετσπάγια
* Ντούσαν Μπάγεβιτς
* Ίλια Ίβιτς
* Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς
* Τόνι Σαβέφσκι
* Μάρτον Εστερχάζι
* Μίροσλαβ Οκόνσκι
* Χόκαν Σάντμπεργκ
* Χένρικ Νίλσεν
* Άρναρ Γκρέταρσον
* Κάρλος Γκαμάρα
* Μαουρίτσιο Ράιτ
* Βάλτερ Σεντένο
* Έμερσον
* Βεριντιάνο Μαρτσέλο
* Μίλτον Βιέρα
* Φερνάντο Νάβας

Σύνθεση ομάδας ποδοσφαίρου

Στατιστικά

Κατάταξη ποδοσφαιριστών συλλόγου ως 1ου σκόρερ Πρωταθλήματος

* 5 Κώστας Νεστορίδης (1959, 1960, 1961, 1962, 1963)
* 4 Θωμάς Μαύρος (1978, 1979, 1985)
* 2 Βασίλης Δημητριάδης (1992, 1993)
* 2 Μίμης Παπαϊωάννου (1964, 1966)
* 1 Αλέκος Αλεξανδρής (1994)
* 1 Νίκος Λυμπερόπουλος (2007)
* 1 Κώστας Βασιλείου (1939)
* 1 Γιώργος Δέδες (1976)
* 1 Κλεάνθης Μαρόπουλος (1940)
* 1 Ντέμης Νικολαΐδης (1999)
* 1 Βασίλης Τσιάρτας (1996)
* 1 Ντούσαν Μπάγεβιτς (1980)
* 1 Χένρικ Νίλσεν (1988)

Κατάταξη ποδοσφαιριστών βάση συμμετοχών στο Πρωταθλήμα

* 483 Μίμης Παπαϊωάννου
* 447 Στέλιος Μανωλάς
* 358 Τόνι Σαβέφσκι
* 297 Στυλιανός Σκευοφύλαξ
* 293 Λάκης Νικολάου
* 276 Θωμάς Μαύρος
* 269 Ανδρέας Σταματιάδης
* 263 Πέτρος Ραβούσης
* 260 Χρήστος Αρδίζογλου
* 254 Μιχάλης Κασάπης

Κατάταξη ποδοσφαιριστών βάση τερμάτων στο Πρωτάθλημα

* 233 Μίμης Παπαϊωάννου
* 174 Θωμάς Μαύρος
* 140 Κώστας Νεστορίδης
* 126 Ντέμης Νικολαΐδης
* 94 Κωνσταντίνος Νικολαϊδης
* 81 Βασίλης Δημητριάδης
* 80 Βασίλης Τσιάρτας
* 67 Ντανιέλ Μπατίστα
* 65 Ντούσαν Μπάγεβιτς
* 63 Ανδρέας Σταματιάδης

Οι μεγαλύτερες νίκες εντός και εκτός έδρας στο Πρωτάθλημα

* (1960-61/09-09-61) Α.Ε.Κ. - Α.Ο. Αιγάλεω (8-0)
* (1961-62/20-05-62) Α.Ε.Κ. - Α.Ο. Πανελευσινιακός (8-3)
* (1970-71/04-11-70) Α.Ε.Κ. - Γ.Α.Σ. Βέροια (8-2)
* (1989-90/11-12-89) Α.Ε.Κ. - Α.Ο. Ξάνθης (8-0)
* (1964-65/11-10-64) Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης - Α.Ε.Κ. (1-7)
* (1996-97/04-11-960 Α.Σ.Β. Αθηναϊκός - Α.Ε.Κ. (0-7)
* (2003-04/09-11/03) Α.Π.Ο. Ακράτητος - Α.Ε.Κ. (2-7)

Οι μεγαλύτερες ισοπαλίες εντός και εκτός στο Πρωτάθλημα

* (1980-81/31-05-81) Α.Ε.Κ. - Α.Σ. Αρης (4-4)
* (1966-67/15-01-67) Μ.Α.Σ. Πιερικός - Α.Ε.Κ. (4-4)
* (1999-00/20-09-99) Π.Α.Ο.Κ. - Α.Ε.Κ. (4-4)

Οι μεγαλύτερες ήττες εντός και εκτός στο Πρωτάθλημα

* (1972-73/26-11-72) Α.Ε.Κ. - Ο.Σ.Φ.Π. (1-5)
* (1980-81/08-02-81) Ο.Σ.Φ.Π. - Α.Ε.Κ. (6-0)

Ρεκόρ εισιτηρίων στο Πρωτάθλημα

* (1979-80/07-10-79),Νέα Φιλαδέλφεια, Α.Ε.Κ. - Π.Α.Ο., (36.766)
* (1985-86/09-02-86),Μαρούσι, Α.Ε.Κ. - Ο.Σ.Φ.Π., (74.241)

<===---+---===>

Τμήμα Μπάσκετ

Το τμήμα ιδρύθηκε το 1928. Έχει να επιδείξει πλήθος τίτλων και μεγάλων στιγμών. Είναι τέταρτη σε πρωταθλήματα αλλά και κύπελλα στον ελληνικό χώρο. Παράλληλα έχει κατακτήσει 2 ευρωπαϊκούς τίτλους: έφερε στην Ελλάδα τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο σε όλα τα αθλήματα κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968, και αναδείχθηκε πάλι νικήτρια στην ίδια διοργάνωση το 2000. Επίσης το 1998 έφασε μια ανάσα από την κορυφή της Ευρώπης αφού έχασε στον τελικό της Ευρωλίγκα από τη Βίρτους Μπολόνια.

Τίτλοι στο Μπάσκετ

* 2 Kύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης (1968, 2000)
* 8 Πρωταθλήματα (1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970, 2002)
* 3 Κύπελλα (1981, 2000, 2001)

Σύνθεση ομάδας μπάσκετ

Ιστορικοί καλαθοσφαιριστές

* Γιώργος Αμερικάνος
* Γιώργος Τρόντζος
* Χρήστος Ζούπας

* Στέλιος Βασιλειάδης
* Αίας Λαρεντζάκης
* Απόστολος Κόντος
* Μηνάς Γκέκος
* Κώστας Παταβούκας
* Νάσος Γαλακτερός
* Μιχάλης Κακιούζης
* Δήμος Ντικούδης
* Νίκος Χατζής
* Ιάκωβος Τσακαλίδης
* Νίκος Ζήσης
* Μπάνε Πρέλεβιτς
* Ιμπραΐμ Κουτλουάι
* Κλαούντιο Κολντεμπέλα
* Ραμόν Ρίβας
* Άριαν Κόμαζετς
* Τζιμ Μπιλμπά
* Ντάνι Βρέινς
* Κερτ Ράμπις
* Ρολάντο Μπλάκμαν
* Βίκτορ Αλεξάντερ
* Γουίλι Άντερσον
* Τζον Αρλάουσκας
* Ρίκι Πιρς
* Τζέι Αρ Χόλντεν

Άλλα Ερασιτεχνικά Τμήματα

Βόλλεϊ: (ίδρυση 1967)

* 3η θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων στους Άνδρες το 2000

To γυναικείο τμήμα ιδρύθηκε το 1995.


Στίβος: (ίδρυση 1924)

* 8 Πρωταθλήματα Ανώμαλου Δρόμου Ανδρών (1957, '58, '59, '60, '61, '62, '63, '64)

* 3η θέση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανοικτού Στίβου Ανδρών (1953, 2006)


Πυγμαχία:

* 6 Πρωταθλήματα Ανδρων (1978, 1980, 1995, 1999, 2001, 2006).

Το τμήμα της πυγμαχίας ιδρύθηκε το 1969. Μερικοί από τους μεγάλους αθλητές που έχει αναδείξει είναι οι

* Μιχάλης Αρναούτης,

* Τιγκράν Ουζλιάν,

* Αρθούρο Μικαελιάν,

* Βαλέριος Χαρτσησλάβα

* Νίκος Ανδρεάδης


Ποδηλασία: (ίδρυση 1929)

* 3 Πρωταθλήματα Ανδρών (1961, 1962, 1971).


Ξιφασκία: (ίδρυση 1997)

* 3η θέση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Σπάθης Ανδρών (2002,'04,'05,'06,'07).


Χάντμπολ: (ίδρυση 2005)

* 3η θέση στο Πρωτάθλημα Α1 Ανδρών 2007.


Σκάκι: (ίδρυση 2005)

* Φιναλίστ Κυπέλλου Ελλάδας 2006.


Πινγκ Πονγκ: (Το τμήμα λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980)

* 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών 1959

Συνδεσμιακό κίνημα: ORIGINAL 21, ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ, ΘΥΡΑ 21, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΦΙΛΩΝ ΑΕΚ, DEFENDERS

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΕΝΩΣΗ, ΣΚΟΡ, ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ, ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ

ΟΠΑΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΗ: Κάθε Πέμπτη στο Βlue Sky η εκπομπή "Κιτρινόμαυρο μονοπάτι" και πριν από αρκετούς αγώνες το εφημεριδάκι "είναι η καρδία σου και χτυπάει"


Ιστορικές Θυρες: Σκεπαστή θύρα 9-11,θύρα 21,θύρα 18 και θύρα 3 του σταδίου της ΑΕΚ και θύρα 2, θύρα 1 και θύρα 35 του ΟΑΚΑ

Εξωτερικές συνδέσεις

* http://www.aekfc.gr - Το επίσημο site της ΑΕΚ στο Ποδόσφαιρο
* http://www.aekbc.gr - Το επίσημο site ΑΕΚ στο Μπάσκετ
* http://www.aek.gr - Το επίσημο site της ερασιτεχνικής ΑΕΚ

Αθλητισμός, Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License