- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) είναι κεντροδεξιό ελληνικό πολιτικό κόμμα, ένα από τα δύο κυρίαρχα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας κατά την μεταπολίτευση. Ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ σημερινός πρόεδρος του κόμματος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Νέα Δημοκρατία υπηρέτησε ως κυβέρνηση από το 1974 μέχρι το 1980 με πρωθυπουργό τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή και έως τις εκλογές του 1981 με τον Γεώργιο Ράλλη, από το 1990 μέχρι το 1993 με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, από το 2004 μέχρι το 2009 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, από το 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και από το 2019 με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το κόμμα εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων από 158 βουλευτές και βρίσκεται στην κυβέρνηση. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται από οκτώ ευρωβουλευτές, οι οποίοι συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Επίσης, η Νέα Δημοκρατία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Κεντρώας Δημοκρατικής Διεθνούς και της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης.

Ιστορικό
Ίδρυση

Στις 4 Οκτωβρίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, στην ιδρυτική διακήρυξη της οποίας αναφερόταν μεταξύ άλλων:

"Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη."

1974-1981: Κυβέρνηση

Στις βουλευτικές εκλογές του 1974, τις πρώτες μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η Νέα Δημοκρατία με πρόεδρο τον ιδρυτή της, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων λαμβάνοντας ποσοστό 54,37%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές, και εξασφάλισε 220 έδρες στην Βουλή. Ο πρωταρχικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας ως Κυβέρνηση, ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, προκάτοχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτάχυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειάς της από εξωτερικούς κινδύνους, ενώ προτεραιότητα αποτέλεσε και η συμμετοχή της χώρας σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 1974, η Κυβέρνηση έλυσε οριστικά το πολιτειακό ζήτημα της χώρας, διεξάγοντας δημοψήφισμα με το οποίο καταργήθηκε η Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και εγκαθιδρύθηκε η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Το 1977, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στην εσωτερική της οργάνωση, με κορυφαία διαδικασία το Προσυνέδριο της Χαλκιδικής τον Απρίλιο του έτους αυτού, όπου συζητήθηκαν προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεών της. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τόνισε:

"Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα."

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Στις βουλευτικές εκλογές του 1977, που διεξήχθησαν στις 20 Νοεμβρίου 1977, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε ξανά εύκολα, με ποσοστό 41,84% και 172 έδρες στο Κοινοβούλιο, σχηματίζοντας την δεύτερη Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ένα χρόνο αργότερα, το Μάιο του 1978, το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συγχωνεύθηκε με τη Νέα Δημοκρατία, και οι δύο βουλευτές του εντάχθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.[8]

Τον Απρίλιο του 1979, συγκλήθηκε το 1ο Συνέδριο του κόμματος στην Χαλκιδική, όπου εγκρίθηκαν ομόφωνα οι ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας τις οποίες είχε εισηγηθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σύμφωνα με αυτές, η ιδεολογία του κόμματος, γνωστή ως "ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός", αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης εγκρίθηκε το καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Αυτό ήταν το πρώτο συνέδριο ελληνικού κόμματος, του οποίου οι σύνεδροι ήταν αιρετοί από τα μέλη.[9]

Τον Μάιο του ίδιου έτους, ο μεγάλος στόχος της Κυβέρνησης έγινε πραγματικότητα. Τότε έγινε δεκτή η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα χάρη στις προσπάθειες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, μια εξέλιξη-σταθμός στην νεότερη ιστορία της χώρας. Η συνθήκη ένταξης υπογράφηκε στο Ζάππειο από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και από τον Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη, παρουσία όλων των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ χαρακτηριστική ήταν η απουσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δηλαδή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του προέδρου του, Ανδρέα Παπανδρέου.

Τον Μάιο του 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται ο Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος αναλαμβάνει και χρέη Πρωθυπουργού. Τον Ιούνιο του 1981, πραγματοποιήθηκε έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
1981-1989: Αντιπολίτευση

Στις βουλευτικές εκλογές του 1981, που διεξήχθησαν στις 18 Οκτωβρίου, η Νέα Δημοκρατία ηττάται για πρώτη φορά, συγκεντρώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό της έως τότε ιστορίας της (35,86%) και καταλαμβάνοντας 115 έδρες στην Βουλή, αναδεικνυόμενη έτσι σε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Την ίδια μέρα διεξήχθησαν και οι ευρωεκλογές του 1981, όπου και εκεί η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε λαμβάνοντας ποσοστό 31,34%, κερδίζοντας 8 από τις 24 έδρες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, τον Δεκέμβριο, ο Γεώργιος Ράλλης έθεσε θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και καταψηφίστηκε. Νέος πρόεδρος ανέλαβε ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Στις ευρωεκλογές του 1984, στις 17 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία ηττάται, αυξάνοντας όμως το ποσοστό της σε 38,05% και παίρνοντας 9 από τις 24 ελληνικές έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο Ευάγγελος Αβέρωφ με επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα, παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος και την 1η Σεπτεμβρίου, εξελέγη στο αξίωμα αυτό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στις 2 Ιουνίου 1985, στις βουλευτικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία αύξησε το ποσοστό της στο 40,85%, ηττήθηκε όμως ξανά, παραμένοντας στην θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος μαζί με εννέα ακόμα βουλευτές αποχώρησαν από τη Νέα Δημοκρατία και ίδρυσαν τη Δημοκρατική Ανανέωση.[10]

Τον Φεβρουάριο του 1986, συνεκλήθη στη Θεσσαλονίκη το 2ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου αποφασίζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις φιλελεύθερες ιδέες, εμπλουτίζοντας τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος, ενώ πραγματοποιήθηκαν κάποιες καταστατικές αλλαγές καθώς και αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.[11] Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για το κόμμα, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισαν να πολιτικοποιήσουν έντονα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 1986, κερδίζοντας τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, τους δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Επίσης τρία χρόνια αργότερα, στις 15 Ιουνίου 1989, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τις ευρωεκλογές του 1989, με ποσοστό 40,45% και 10 από τις 24 έδρες.
1989-1993: Κυβέρνηση

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989, η Νέα Δημοκρατία, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε μεγάλα ποσοστά, της τάξεως του 44,3% και 46,2% αντίστοιχα, λόγω του εκλογικού νόμου δεν κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό της Κυβέρνησης Συνεργασίας με τον Συνασπισμό στην πρώτη περίπτωση, και της Οικουμενικής Κυβέρνησης στην δεύτερη.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Παρόλα αυτά, στις βουλευτικές εκλογές του 1990, επιτυγχάνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό της ιστορίας (46,9%), το κόμμα λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου, έλαβε μόλις 150 έδρες στην Βουλή. Ύστερα από συμφωνία μεταξύ του Κωνστατίνου Μητσοτάκη και του Κωστή Σταφανόπουλου, ο μοναδικός βουλευτής της Δημοκρατικής Ανανέωσης, Θεόδωρος Κατσίκης στήριξε τη δημιουργία μονοκομματικής κυβέρνησης, κι έτσι σχηματίστηκε μια αυτοδύναμη αλλά ασταθή Κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.[12]

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολούθησε μεταρρυθμιστική πολιτική. Την τριετία 1990-1993 εντατικοποιήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων (Ο.Τ.Ε., Αστικές Συγκοινωνίες κλπ), απελευθερώθηκε ο τομέας των τηλεπικοινωνιών με παράλληλο άνοιγμα στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, τα μεγάλα έργα (Αττική Οδός, Εγνατία Οδός, Μετρό Αθήνας, Νέος Αερολιμένας Αθηνών) μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης, ενώ ανάλογες τομές έγιναν και στους τομείς του δημοσίου, της ναυτιλίας, της γεωργίας και αλλού.[13]

Στην εξωτερική πολιτική κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης και ιδιαιτέρως τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και το συνακόλουθο Μακεδονικό ονοματολογικό ζήτημα. Επίσης, πέτυχε την ένταξη της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπογράφτηκε και η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Παράλληλα, επετεύχθη εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Η.Π.Α. και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε το 1990 συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Απρίλιο του 1992, ο Αντώνης Σαμαράς αποπέμφθηκε από υπουργός Εξωτερικών.[14] Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, παραιτήθηκε από βουλευτής[15] και μαζί με κάποιους βουλευτές, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέα Δημοκρατίας, ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να χάσει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής.
1993-2004: Αντιπολίτευση

Στις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 10 Οκτωβρίου, η κεντροδεξιά παράταξη ηττήθηκε με ποσοστό 39,3% και επανήλθε στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αμέσως μετά ο Μητσοτάκης παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος. Νέος πρόεδρος εξελέγη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Μιλτιάδης Έβερτ με 141 ψήφους, έναντι 37 ψήφων του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

Τον Απρίλιο του 1994, πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Χαλκιδική με συμμετοχή 1.300 συνέδρων, όπου εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του κόμματος, το νέο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος και επιβεβαιώθηκαν οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος.[16] Στις ευρωεκλογές του ίδιου έτους, το κόμμα βγήκε δεύτερο με ποσοστό 32,63% και 9 από τις 25 έδρες, ενώ στις δημοτικές και νομαρχιακές του ίδιου έτους κέρδισε τους δύο από τους τρεις μεγάλους δήμους, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, εκλέγοντας ταυτόχρονα και δώδεκα νομάρχες.

Το 1996, προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για τις 22 Σεπτεμβρίου 1996, όπου η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε δεύτερη, συγκεντρώνοντας 38,12% και 108 έδρες. Αυτό οδήγησε τον Μιλτιάδη Έβερτ σε παραίτηση και την κίνηση διαδικασίας για εκλογή νέου προέδρου, όπου ο Έβερτ υπερίσχυσε του Γιώργου Σουφλιά με ψήφους 103, έναντι 84, και επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματος.
Το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας (1979-2011)

Τον Μάρτιο του 1997, διεξήχθη το 4ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, με θέμα την ψήφιση νέου καταστατικού και προγράμματος, καθώς και την εκλογή προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα. Στην πρώτη ψηφοφορία, ο Κώστας Καραμανλής συγκέντρωσε ποσοστό 40,73%, ο Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, ο Μιλτιάδης Έβερτ 25,34% και ο Βύρων Πολύδωρας 3,4%. Στην δεύτερη ψηφοφορία ο Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος με 69,16%, έναντι 30,84% του Σουφλιά. Λίγες ημέρες μετά, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Ν.Δ., όπου επαναδιατυπώθηκαν οι αρχές και οι θέσεις του κόμματος και επανασχεδιάστηκαν άλλες, με φόντο τον 21ο αιώνα και την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.[17]

Ένα χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 1998, ξέσπασε εσωκομματική κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή των Στέφανου Μάνου, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου και Γιώργου Σουφλιά, εκ των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, και κάποιων βουλευτών που πρόσκειντο στον πρώην Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.[18] Αργότερα ο Στέφανος Μάνος ίδρυσε τους Φιλελεύθερους.[19] Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία κέρδισαν τους τρεις μεγάλους δήμους και εκλέχτηκαν 27 νομάρχες.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 που διεξήχθησαν στις 9 Απριλίου, η Νέα Δημοκρατία συνεργάστηκε με τους Φιλελεύθερους του Στέφανου Μάνου[20] και έλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 42,74% και 125 έδρες. Λίγους μήνες αργότερα, διεγράφη από το κόμμα ο βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης,[21] ο οποίος μετά ίδρυσε το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.[22] Η εσωκομματική κρίση συνεχίστηκε και το 2001, με τον δημοφιλή Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο να αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία ιδρύοντας το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών.[23]

Τον Μάρτιο του 2001, πραγματοποιήθηκε το 5ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου συζητήθηκαν θέματα αρχών και θέσεων και αποφασίστηκαν οργανωτικές αλλαγές, με σημαντικότερη τη θεσμοθέτηση Γενικού Γραμματέα. Στο Συνέδριο αυτό ο Γιώργος Σουφλιάς επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία.[24] Ένα χρόνο αργότερα, επέστρεψε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος,[25] ενώ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του ίδιου έτους, το κόμμα κέρδισε ξανά τους τρεις μεγαλύτερους δήμους καθώς και 30 νομαρχίες.
2004-2009: Κυβέρνηση

Στις βουλευτικές εκλογές του 2004, που διεξήχθησαν το Μάρτιο του 2004, η Νέα Δημοκρατία συνεργάστηκε με τη Δημοκρατική Αναγέννηση του Στέλιου Παπαθεμελή.[26] Έλαβε το 45,36% των ψήφων, κατέλαβε την πλειοψηφία στη Βουλή με 165 έδρες και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση υπό τον Κώστα Καραμανλή. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, διεξήχθησαν και οι ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας 43,01% και 11 από τις 25 έδρες. Είχε προηγηθεί η διάλυση της Πολιτικής Άνοιξης και η προσχώρηση του Αντώνη Σαμαρά και των περισσότερων στελεχών της στη Νέα Δημοκρατία.[27] Τον επόμενο μήνα πραγματοποιήθηκε το 6ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με την συμμετοχή 4.500 συνέδρων. Το Συνέδριο ενέκρινε αλλάγές στο καταστατικό του κόμματος και εξέλεξε τη νέα Κεντρική Επιτροπή.[28]

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση Καραμανλή διοργανώθηκαν επιτυχώς στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή, υπογράφτηκε διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας για την κατασκευή του αγωγού αργού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν μία σειρά από έργα υποδομών (επέκταση του Μετρό Αθήνας προς Αιγάλεω, Τραμ Αθήνας, ανακατασκευή της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο πέταλο του Μαλιακού κλπ) και ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, της επέκτασης του Μετρό Αθήνας προς Ελληνικό και της ολοκλήρωσης του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Πελοποννήσου προς Καλαμάτα και Σπάρτη.
Ο Κώστας Καραμανλής

Τον Ιούλιο του 2007 διεξήχθη το 7ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ενώπιον 4.500 σύνεδρων επιβεβαιώθηκε η στήριξη στο πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, χωρίς να γίνει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην κομματική δομή και οργάνωση.[29] Ένα μήνα αργότερα, ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε εκλογές[30] επικαλούμενος ως εθνικό θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, οικονομία και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, διεξήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2007. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και πάλι τις εκλογές με 41,84% και 152 έδρες, και ο Κώστας Καραμανλής σχημάτισε και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, οι φονικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο που στοίχισαν τη ζωή σε 63 ανθρώπους.[31][32][33]

Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, στο οποίο πρόβαλε βέτο, λόγω της μη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας Καραμανλή ολοκληρώθηκε το έργο της Εγνατίας Οδού, ενώ κατασκευάστηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ολοκληρώθηκε, επίσης, και η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, για την οποία υπήρξαν καταγγελίες για νοθεία.[34]

Καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, δεν ήταν λίγες οι φορές που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις σχετικά με οικονομικά και κοινωνικά σκάνδαλα, πολλά από τα οποία αφορούσαν την Νέα Δημοκρατία.[35] Ανάμεσα στις υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν ήταν αυτές των Ομολόγων, της Siemens, και της Μονής Βατοπεδίου και άλλα.[36][37][38] Το Δεκέμβριο του 2008 έλαβαν χώρα ταραχές και εκτεταμένα επεισόδια με αφορμή τη δολοφονία δεκαεξάχρονου μαθητή από αστυνομικό.[39]

Μέσα σε αυτό το κλίμα έλαβαν χώρα οι ευρωεκλογές του 2009. Η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με ποσοστό 32,29% και οκτώ έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λίγους μήνες αργότερα, ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές[40] για τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, επικαλούμενος τη δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και την άρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συνεργαστεί στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές του 2010.[41]
2009-2012: Αντιπολίτευση
Εσωκομματικές Εκλογές Ανάδειξης Προέδρου 2009
Υποψήφιος Ψήφοι Ποσοστό %
Αντώνης Σαμαράς 386.400 50,66%
Ντόρα Μπακογιάννη 306.425 39,72%
Παναγιώτης Ψωμιάδης 78.770 10,22%.
Έγκυρα 771.595

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 η Νέα Δημοκρατία έχασε την εξουσία από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με ποσοστό 33,48% και 91 έδρες.[42] Το ποσοστό αυτό αποτέλεσε ιστορικό χαμηλό για τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή, με παράλληλη προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου για την εκλογή νέου αρχηγού.[43] Υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος ανακοίνωσαν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης,[44] η Ντόρα Μπακογιάννη,[45] ο Δημήτρης Αβραμόπουλος,[46] ο οποίος λίγο αργότερα απέσυρε την υποψηφιότητά του,[47] και ο Αντώνης Σαμαράς.[48] Στις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Νοεμβρίου 2009 ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον Κώστα Καραμανλή.[49] Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες πριν, έκτακτο Συνέδριο, το οποίο τροποποίησε το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, ώστε η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει από τη βάση του κόμματος.[50]

Τον Μάιο του 2010, μετά την όξυνση της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναγκάστηκε να συνάψει δανειακή σύμβαση με την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Κατά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα υης Νέας Δημοκρατίας λόγω της επιλογής της να υπερψηφίσει τις νομοθετικές διατάξεις, παρά την "κομματική πειθαρχία" που είχε επιβάλει στους βουλευτές του ο Αντώνης Σαμαράς.[51] Αργότερα, μαζί με άλλους βουλευτές που αποχώρησαν από τη Ν.Δ., η Μπακογιάννη ίδρυσε τη Δημοκρατική Συμμαχία.[52]

Ένα μήνα αργότερα, τον Ιούνιο του 2010 διεξήχθη το 8ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Το Συνέδριο εξέλεξε τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ ενισχύθηκε η επικράτηση των ιδεών του κοινωνικού φιλελευθερισμού.[53]
Το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας (2011-2018)

Στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές του 2010, τις πρώτες που διεξήχθησαν στη χώρα μετά την επιβολή του Μνημονίου, ο Σαμαράς επιδίωξε να προσδώσει χαρακτήρα αντιμνημονιακού δημοψηφίσματος,[54] χωρίς, ωστόσο, να προκύπτει κάτι τέτοιο από την αποτίμηση του αποτελέσματος, καθώς η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μόλις πέντε από τις δεκατρείς Περιφέρειες ενώ έχασε τους δύο μεγάλους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.[55][56]

Τον Νοέμβριο του 2011, υπό το βάρος δυσμενών εξελίξεων και τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργο Παπανδρέου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αποφάσισαν το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό το Λουκά Παπαδήμο, για την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας.[57][58] Στην κυβέρνηση συμμετείχε και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.[59] Η αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτικής.[60] Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Πάνος Καμμένος δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης[61] στη νέα κυβέρνηση και διαγράφτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.[62] Είχε προηγηθεί η διαγραφή του βουλευτή Τρικάλων και πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη μετά από δήλωση του περί ακροδεξιών σταγονιδίων, αναφερόμενος σε στελέχη και βουλευτές που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα.[63]

Η νέα κυβέρνηση, συμφώνησε στη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης (2ο Μνημόνιο).[64] Κατά την ψήφιση των μέτρων 21 βουλευτές του κόμματος, διαφώνησαν και καταψήφισαν, με αποτέλεσμα να διαγραφούν.[65] Αρκετοί από αυτούς[66][67][68] ίδρυσαν μαζί με τον Πάνο Καμμένο τους Ανεξάρτητους Έλληνες,[69] ενώ άλλοι επέστρεψαν στο κόμμα.[70][71] Στη Νέα Δημοκρατία προσχώρησαν και οι βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, οι οποίοι ωστόσο παραιτήθηκαν από το βουλευτικό αξίωμα και οι έδρες τους επέστρεψαν στο ΛΑ.Ο.Σ..[72]

Μετά την ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης συνεργασίας, προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 6 Μαΐου 2012.[73]
2012-2015: Συγκυβέρνηση

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε την πρώτη θέση έναντι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με 18,84%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τις εκλογικές επιδόσεις του κόμματος, και χωρίς αυτοδυναμία (108 έδρες). Οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης απέτυχαν, κι έτσι προκηρύχθηκαν νέες εκλογές.[74] Εν όψει τον εκλογών η Δημοκρατική Συμμαχία συγχωνεύτηκε με τη Νέα Δημοκρατία,[75] ενώ το κόμμα ενισχύθηκε επιπλέον με στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, τα οποία αποχώρησαν μετά την αποτυχία του τελευταίου να εισέλθει στη Βουλή.[76][77]

Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου το κόμμα κέρδισε ξανά τις εκλογές με 29,66% και 129 βουλευτές. Μη έχοντας την πλειοψηφία, η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και μαζί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Δημοκρατική Αριστερά, βάσει προγραμματικής συμφωνίας, για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου (το οποίο είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και απάλυνση των δυσβάσταχτων όρων που επεβλήθησαν.[78][79] Πρωθυπουργός ορκίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Ο Αντώνης Σαμαράς

Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας ο Νίκος Νικολόπουλος, καταγγέλλοντας αναντιστοιχία των προεκλογικών δεσμεύσεων με την ακολουθούμενη πολιτική του κόμματος.[80] Ακολούθησε η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας,[81] με τον ίδιο να ιδρύει αργότερα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος.[82] Το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, διαγράφτηκαν άλλοι τρείς βουλευτές (Σταυρογιάννης,[83] Κασαπίδης,[84] Σολδάτος[85]) οι οποίοι με διάφορους τρόπους διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή κατά την ψήφιση νομοσχεδίων μέτρων λιτότητας.

Τον Ιούνιο του 2013 πραγματοποιήθηκε το 9ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία, Νέα Ελλάδα». Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά για την πορεία της χώρας και τον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας, έγιναν βελτιώσεις στο καταστατικό του κόμματος, ενώ εξελέγη και η νέα σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής.[86] Λίγες ημέρες μετά το Συνέδριο επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία ο βουλευτής Λευκάδος Θεόδωρος Σολδάτος, ενώ προσχώρησε ο προερχόμενος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος.[87]

Η πολιτική αυστηρής λιτότητας προκάλεσε τη διαγραφή του ιστορικού στελέχους Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος καταψήφισε την επιβολή φόρου ακινήτων και διεγράφη,[88] ενώ ίδρυσε αργότερα την Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό,[89] αλλά και του Νικήτα Κακλαμάνη,[90] ο οποίος όμως επέστρεψε και πάλι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.[91]

Η Κυβέρνηση Σαμαρά ακολούθησε πολιτική λιτότητας με σκοπό να μειώσει τα κυβερνητικά έξοδα και να κάνει ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, έκλεισε η Ε.Ρ.Τ., καθιερώθηκε ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) ενώ διευκολύνθηκαν οι πλειστηριασμοί. Τελικά, επετεύχθη πλεόνασμα, καταγράφηκε ανάπτυξη 0,7% και η χώρα επέστρεψε στην παγκόσμια αγορά ομολόγων.[92] Επί διακυβέρνησης Σαμαρά λήφθηκαν μέτρα ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, ενώ η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία τη Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Το δυσάρεστο κλίμα που είχε διαμορφωθεί, είχε ως αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να χάσει από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο του 2014. Συγκέντρωσε 22,78% και εξέλεξε 5 ευρωβουλευτές.

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Για τη θέση αυτή η κυβέρνηση πρότεινε τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα,[93] ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί,[94] εξαιτίας της άρνησης της αντιπολίτευσης να συναινέσει,[95][96] προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη από αυτήν τη διαδικασία, καθώς προσχώρησαν στο κόμμα αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές (Ιατρίδη, Κασαπίδης, Νταβρής, Γιοβανόπουλος,[97] Μελάς,[98] Οικονόμου[99]).

Τελικά, η Κυβέρνηση Σαμαρά, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου 2015.[100]
2015-2019: Αντιπολίτευση
Εσωκομματικές Εκλογές Ανάδειξης Προέδρου 2015-2016
Α' Γύρος
Υποψήφιος Ψήφοι Ποσοστό %
Ευάγγελος Μεϊμαράκης 160.823 39,80%
Κυριάκος Μητσοτάκης 115.162 28,50%
Απόστολος Τζιτζικώστας 82.028 20,30%
Άδωνις Γεωργιάδης 46.045 11,40%
Έγκυρα 404.078

Πηγή: Επίσημα αποτελέσματα από το nd.gr
Β' Γύρος
Υποψήφιος Ψήφοι Ποσοστό %
Κυριάκος Μητσοτάκης 173.297 52,43%
Ευάγγελος Μεϊμαράκης 157.224 47,57%
Έγκυρα 330.521
Άκυρα 3077
Λευκα 1154
Σύνολο 334.752

Πηγή: Επίσημα αποτελέσματα από το nd.gr

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 27,81% και 76 βουλευτές,[101] και οδηγήθηκε στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Τον Ιούλιο του 2015, στο δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,[102] η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε υπέρ του «ΝΑΙ».[103] Όμως, μετά την επικράτηση του «ΟΧΙ», ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.[104]

Μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, αρχικά αναμενόταν να πραγματοποιηθούν στις 30 Αυγούστου.[105] Ωστόσο, 62 βουλευτές κάλεσαν τον προσωρινό πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη να παραμείνει μέχρι την άνοιξη του 2016, αναβάλλοντας τις εκλογές ηγεσίας.[106] Τελικά, μετά την δεύτερη συνεχόμενη ήττα του κόμματος στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015,[107] οι εκλογές για την ηγεσία προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθούν στις 22 Νοεμβρίου 2015, με τον δεύτερο γύρο, αν χρειαζόταν, στις 29 Νοεμβρίου.[108]

Την υποψηφιότητά τους κατά σειρά ανακοίνωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης,[109] ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,[110] ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β' Αθηνών Ευάγγελος Μεϊμαράκης[111] και ο βουλευτής Β' Αθηνών Άδωνις Γεωργιάδης.[112] Ωστόσο το πρωί της ημέρας της ψηφοφορίας, η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανέβαλε τη διαδικασία για τεχνικούς λόγους της εταιρείας Info Solutions.[113]

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος και ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος ο μέχρι τότε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Πλακιωτάκης, αφού πρώτα είχε διοριστεί ως αντιπρόεδρος του κόμματος.[114] Παραιτήθηκαν, επίσης, από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, αμφότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.[115]
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρώτος γύρος διεξήχθη τελικά στις 20 Δεκεμβρίου.[116] Επειδή κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, η εκλογή επαναλήφθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2016 ανάμεσα στους δύο πρώτους του πρώτου γύρου, τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την στήριξή του στην υποψηφιότητα του Μητσοτάκη,[117] ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας κράτησε ουδέτερη στάση.[118]

Τελικά, νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης,[119] ενώ με απόφασή του όρισε αντιπροέδρους του κόμματος τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη.[120]

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους διεξήχθη το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.[121] Το Συνέδριο εξέλεξε την νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και υπερψήφισε τις αλλαγές στο Καταστατικό.[122] Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής εξελέγη ο Λευτέρης Αυγενάκης.[123]

Τον Ιανουάριο του 2017 ανακοινώθηκε η συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τη Δράση με πρόεδρό της, τον πρώην Ευρωβουλευτή της ΝΔ Θεόδωρο Σκυλακάκη.[124] Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, διαγράφτηκε από τη Νέα Δημοκρατία η βουλευτής Β' Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα,[125] η οποία ίδρυσε τη Νέα Ελληνική Ορμή,[126] ενώ λίγους μήνες αργότερα, διαγράφτηκε και ο Ευάγγελος Αντώναρος, υψηλόβαθμο στέλεχος των Κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή.[127]

Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς διεξήχθη το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας Το Συνέδριο επικαιροποίησε τις αρχές και τις αξίες του κόμματος, ενώ καθόρισε το κυβερνητικό του πρόγραμμα, ύστερα από διαβούλευση με τους πολίτες.[128]

Κατά τη διάρκεια της ΙΖ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ενισχύθηκε, με την προσχώρηση των βουλευτών Ιάσωνα Φωτήλα[129], Κατερίνας Μάρκου[130], Χάρη Θεοχάρη[131], Γρηγόρης Ψαριανός [132] και Γιώργος Αμυράς[133] από Το Ποτάμι και του Γιώργου Κατσιαντώνη[134] από την Ένωση Κεντρώων.

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με διαφορά 9,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
2019-σήμερα: Κυβέρνηση

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με διαφορά 8,2% από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και έτσι οδηγήθηκε στη θέση της κυβέρνησης. Από την επόμενη μέρα, ορκίστηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και την επομένη ορκίστηκε και το νέο υπουργικό συμβούλιο. Μια μέρα μετά αυτό συνεδρίασε υπό την εισήγηση του νέου πρωθυπουργού.

Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε άμεσα την εφαρμογή ενός κεντροδεξιού φιλελεύθερου πολιτικού προγράμματος. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατάργησε αμέσως εγκύκλιο για απλοποίηση διαδικασιών για έκδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπήκοους.[135] Στο Υπ. προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Μιχάλη Χρυσοχοΐδη άλλαξε τον προηγούμενο αρχηγό της αστυνομίας.[136] Ανάμεσα στις προτεραιότητες του ειναι καλύτερος έλεγχος των συνόρων για μείωση των μεταναστών, αντιμετώπιση των Εξαρχείων, η βελτίωση της κατάστασης στο σωφρονιστικό σύστημα και σύγχρονη διαχείριση κρίσης και καταστροφών.[137] Η αστυνομία στις 26 Αυγούστου πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση στα Εξάρχεια, αδειάζοντας κατειλημμένα κτίρια.[138] Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έθεσε ως προτεραιότητα τις αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο καταργήθηκε.[139]
Ιδεολογία

Η Νέα Δημοκρατία αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα των ιδεών του κοινωνικού φιλελευθερισμού,[2] μία ιδεολογία περισσότερο συνυφασμένη με τον κεντρώο-κεντροαριστερό πολιτικό χώρο.[140][141] Η υιοθέτηση της ιδεολογίας αυτής αλλά και η σχεδόν διαχρονική προσέγγιση του κεντρώου πολιτικού χώρου[142][143][144][145] από τη Νέα Δημοκρατία έχει οδηγήσει σε κριτική εναντίον της, ότι η ρητορική της δεν συμβαδίζει με τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει και εφαρμόσει ως κυβερνών κόμμα ούτε και εκφράζει την πλειοψηφία της εκλογικής της βάσης.[146][145][147]

Επί Κωνσταντίνου Καραμανλή (1974 - 1980), η Νέα Δημοκρατία αυτοπροσδιορίζονταν ως κόμμα του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με ρυθμιστική, ωστόσο, παρέμβαση του κράτους για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης». Υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ (1981 - 1984) το κόμμα έκανε στροφή προς τα δεξιά για να αντιμετωπίσει την άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Μετά την ανάδειξη στην ηγεσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1984 - 1993) όμως το κόμμα υιοθέτησε μια πιο οικονομικά φιλελεύθερη ατζέντα και έκανε άνοιγμα στο φιλελεύθερο κέντρο. Μετά την άνοδο του λαϊκού δεξιού Μιλτιάδη Έβερτ (1993 - 1997) στην ηγεσία της παράταξης, η Νέα Δημοκρατία έκανε στροφή προς τα δεξιά απορρίπτοντας τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Επί Κώστα Καραμανλή (1997 - 2009), το κόμμα έκανε στροφή στο κέντρο επιδιώκοντας να κυριαρχήσει στον λεγόμενο "μεσαίο χώρο". [148]

Την περίοδο 2010-2011 η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, ακολούθησε αντιπολιτευτική και αντιμνημονιακή τακτική, βασισμένη στο αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και της υιοθέτησης νέου μίγματος πολιτικής, προς την κατεύθυνση της λήψης αναπτυξιακών μέτρων και τόνωσης της αγοράς, η οποία όμως χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μερίδα πολιτικών αναλυτών και δημοσιογράφων ως αδύνατη και ουτοπική.[149][150] Η συγκεκριμένη τακτική προκάλεσε προβληματισμό σε πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για την ταυτότητα του κόμματος. Τον Οκτώβριο του 2010 ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρακτήρισε λαϊκιστή τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανταπέδωσε με ανακοινώσεις.[151] Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι τον χαρακτηρισμό του λαϊκιστή απέδιδαν στον Σαμαρά και άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (όπως οι Γιάννης Λούλης και Γιώργος Βουλγαράκης),[152][153] καθώς και πολιτικοί και σχολιαστές από όλο το πολιτικό φάσμα. Πολλοί αναλυτές παρατηρούν ότι επί της ηγεσίας του στη Νέα Δημοκρατία αλλοιώθηκε η ιδεολογία του κόμματος (ο "ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός", όπως είχε προσδιορισθεί από τον ιδρυτή της), και ότι ο Σαμαράς ανέπτυσσε ρητορική με δεξιότερες επιρροές.[154][155] Ο Αντώνης Σαμαράς αντέτεινε ότι η Νέα Δημοκρατία κατά το προηγούμενο διάστημα είχε υποστεί "ιδεολογικό αφοπλισμό" και ότι ο ίδιος πολιτευόταν με αρχές και αξίες.[156]

Επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει περισσότερη έμφαση στον φιλελευθερισμό και στην ανάγκη για μικρότερο κράτος και λιγότερους φόρους.[157]
Αποτελέσματα εκλογών
Βουλή των Ελλήνων

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση
1974 Κωνσταντίνος Καραμανλής 2.669.133 54,37%
220 / 300
Κυβέρνηση
1977 Κωνσταντίνος Καραμανλής 2.146.365 41,84%
172 / 300
Κυβέρνηση
1981 Γεώργιος Ράλλης 2.034.496 35,86%
115 / 300
Αξιωματική
αντιπολίτευση
1985 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 2.599.681 40,85%
126 / 300
Αξιωματική
αντιπολίτευση
1989 Ι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 2.887.488 44,31%
145 / 300
Κυβέρνηση
συνεργασίας
1989 ΙΙ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 3.093.479 46,22%
148 / 300
Οικουμενική
κυβέρνηση
1990 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 3.088.137 46,87%
150 / 300
Κυβέρνηση
1993 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 2.711.241 39,3%
111 / 300
Αξιωματική
αντιπολίτευση
1996 Μιλτιάδης Έβερτ 2.584.765 38,12%
108 / 300
Αξιωματική
αντιπολίτευση
2000 Κώστας Καραμανλής 2.935.196 42,74%
125 / 300
Αξιωματική
αντιπολίτευση
2004 Κώστας Καραμανλής 3.359.058 45,36%
165 / 300
Κυβέρνηση
2007 Κώστας Καραμανλής 2.995.421 41,84%
152 / 300
Κυβέρνηση
2009 Κώστας Καραμανλής 2.295.967 33,48%
91 / 300
Αξιωματική
αντιπολίτευση
Κυβέρνηση
συνεργασίας
2012 Ι Αντώνης Σαμαράς 1.192.054 18,84%
108 / 300
1ο κόμμα
2012 ΙΙ Αντώνης Σαμαράς 1.824.342 29,66%
129 / 300
Κυβέρνηση
συνεργασίας
2015 Ι Αντώνης Σαμαράς 1.717.800 27,81%
76 / 300
Αξιωματική
αντιπολίτευση
2015 II Ευάγγελος Μεϊμαράκης 1.526.205 28,10%
75 / 300
Αξιωματική
αντιπολίτευση
2019 Κυριάκος Μητσοτάκης 2.251.411 39,85%
158 / 300
Κυβέρνηση


Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

1981 Γεώργιος Ράλλης 1.779.462 31,28%
8 / 24
Ε.Λ.Κ.
1984 Ευάγγελος Αβέρωφ 2.266.568 38,09%
9 / 24
Ε.Λ.Κ.
1989 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 2.647.215 40,52%
10 / 24
Ε.Λ.Κ.
1994 Μιλτιάδης Έβερτ 2.133.372 32,71%
9 / 25
Ε.Λ.Κ.
1999 Κώστας Καραμανλής 2.314.371 36,02%
9 / 25
Ε.Λ.Κ.
2004 Κώστας Καραμανλής 2.633.961 42,97%
11 / 24
Ε.Λ.Κ.
2009 Κώστας Καραμανλής 1.655.636 32,34%
8 / 22
Ε.Λ.Κ.
2014 Αντώνης Σαμαράς 1.298.948 22,72%
5 / 21
Ε.Λ.Κ.
2019 Κυριάκος Μητσοτάκης 1.873.080 33,12%
8 / 21
Ε.Λ.Κ.


Κοινοβουλευτική Ομάδα
Βουλή των Ελλήνων
ΙΗ' Κοινοβουλευτική Περίοδος

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε 158 βουλευτές. Η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η εξής:
Λίστα
[εμφάνιση]
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
9ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μετά τις Ελληνικές ευρωεκλογές 2019, η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε οκτώ ευρωβουλευτές. Η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η εξής:
Λίστα
[εμφάνιση]
Διατελέσαντες πρόεδροι

Οι διατελέσαντες πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας είναι οι εξής:

# Πρόεδρος Εικόνα Θητεία Πρωθυπουργός
1 Κωνσταντίνος
Καραμανλής
Konstantinos Karamanlis 1960.jpg 4 Οκτωβρίου 1974 8 Μαΐου 1980 1974-1980
2 Γεώργιος
Ράλλης
Male portrait placeholder cropped.jpg 8 Μαΐου 1980 9 Δεκεμβρίου 1981 1980-1981
3 Ευάγγελος
Αβέρωφ
Cyprusconferentie tussen Griekenland en Turkije (cropped).jpeg 9 Δεκεμβρίου 1981 1 Σεπτεμβρίου 1984 -
4 Κωνσταντίνος
Μητσοτάκης
Mitsotakis 1992.jpg 1 Σεπτεμβρίου 1984 3 Νοεμβρίου 1993 1990-1993
5 Μιλτιάδης
Έβερτ
Male portrait placeholder cropped.jpg 3 Νοεμβρίου 1993 21 Μαρτίου 1997 -
6 Κώστας
Καραμανλής
Kostas Karamanlis 2009 (cropped).jpg 21 Μαρτίου 1997 30 Νοεμβρίου 2009 2004-2009
7 Αντώνης
Σαμαράς
Antonis Samaras 2014 (cropped).jpg 30 Νοεμβρίου 2009 5 Ιουλίου 2015 2012-2015
8 Ευάγγελος
Μεϊμαράκης
(προσωρινός)
Evangelos Meimarakis 2015-07-12.jpg 5 Ιουλίου 2015 24 Νοεμβρίου 2015 -
9 Ιωάννης
Πλακιωτάκης
(προσωρινός)
EPP Summit, December 2015 (23782884136) (cropped).jpg 24 Νοεμβρίου 2015 11 Ιανουαρίου 2016 -
10 Κυριάκος
Μητσοτάκης
Kyriakos Mitsotakis - EPP Malta Congress 2017.jpg 11 Ιανουαρίου 2016 εν ενεργεία 2019-σήμερ


Πτέρυγα νεολαίας

Η Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας (Ο.Ν.ΝΕ.Δ.) είναι η οργάνωση νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας. Ιδρύθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1974 από νέους προσκείμενους στη Νέα Δημοκρατία, ύστερα από εντολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και εμφορείται από τις αρχές και τις αξίες του κόμματος.

Αναπόσπαστο κομμάτι της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. είναι η φοιτητική παράταξη Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία - Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση (Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ.) και η μαθητική οργάνωση Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση (Μ.Α.ΚΙ.).

Πρόεδρος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. είναι ο Κώστας Δέρβος, Αντιπρόεδρος ο Παύλος Μαρινάκης και Γραμματέας ο Ανδρέας Καρασαρίνης.
Παραπομπές

«Σαμαράς: Η ιδεολογία της ΝΔ είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός». tvxs.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017.
«Νέα Δημοκρατία: Ιδεολογία». nd.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017.
Greece: Electoral, Political Parties, Laws and Regulations Handbook. IBP, Inc. 2015. ISBN 9781514516911.
«Samaras, a liberal conservative in pursuit of stability». euronews.com. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018.
«Parties and Elections in Europe / Greece». parties-and-elections.eu. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2018.
«Πολιτικό μανιφέστο για τη ΝΔ κατέθεσε ο Μεϊμαράκης». in.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2017.
«Κώστας Αχ. Καραμανλής: Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι κεντροδεξιό κόμμα». tovima.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2018.
Οι πρώτοι Νεοφιλελεύθεροι
Τα δέκα συνέδρια που σημάδεψαν την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
ΔΗΑΝΑ, το κόμμα του Κωστή Στεφανόπουλου
Τα δέκα συνέδρια που σημάδεψαν την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
ΔΗΑΝΑ, το κόμμα του Κωστή Στεφανόπουλου
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο μεγάλος μεταρρυθμιστής
«Η σύσκεψη του '92 και η αποπομπή του Σαμαρά». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2009.
Το χρονικό του «Σκοπιανού» - 1992
Τα δέκα συνέδρια που σημάδεψαν την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Τα δέκα συνέδρια που σημάδεψαν την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Αποκεφάλισε Σουφλιά, Μάνο, Κοντογιαννόπουλο
Μάνος εν υαλοπωλείω…
Σκληρό παζάρι έως το παραπέντε
Καραμανλής: Έθεσε εαυτόν εκτός Ν.Δ.
Την ίδρυση του ΛΑ.Ο.Σ ανακοινώνει σήμερα, Πέμπτη, ο Γ.Καρατζαφέρης
Και το όνομα αυτού… Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών
Τα δέκα συνέδρια που σημάδεψαν την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Την αναστολή της λειτουργίας του ΚΕΠ ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Με ΝΔ στις εκλογές η Δημοκρατική Αναγέννηση – Στην Α΄Θεσσαλονίκης ο Παπαθεμελής
Επιστρέφει στη ΝΔ ο Α. Σαμαράς
Τα δέκα συνέδρια που σημάδεψαν την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Τα δέκα συνέδρια που σημάδεψαν την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών
Φωτιές άναψε η Χαλκιδική και στην πολιτική[νεκρός σύνδεσμος]
Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Πελοπόννησο και Εύβοια
Κόλαση από τις φωτιές στην Πελοπόννησο με 19 νεκρούς
Νοθεία στη συνταγματική αναθεώρηση καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ
Πέντε χρόνια ΝΔ - 50+ σκάνδαλα
Επιχείρησε να αυτοκτονήσει ο Χρήστος Ζαχόπουλος
Εξελίξεις στα Ζωνιανά
Απόδραση-καρμπόν Παλαιοκώστα και Ριζάι με ελικόπτερο
Αλέξης Γρηγορόπουλος: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας
«Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα ο Κώστας Καραμανλής». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018.
Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Καραμανλής - 4 Οκτωβρίου η επικρατέστερη ημερομηνία
«Εκλογές 2009». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2009.
Παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής
Υποψηφιότητα του κ. Π. Ψωμιάδη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας
Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητα της για την ηγεσία της ΝΔ
Υποψηφιότητα Αβραμόπουλου με βολές κατά μηχανισμών
Νέα Δημοκρατία: Απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Εγκρίθηκε η πρόταση για εκλογή από τη βάση
«Τι δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη διαγραφή». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2012.
«Δημοκρατική Συμμαχία» το νέο κόμμααπό την Ντόρα Μπακογιάννη
Τα δέκα συνέδρια που σημάδεψαν την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
ΝΔ: "Αντιμνημονιακές" οι αυτοδιοικητικές εκλογές: Ο Α. Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος
[1] Public Issue
[2] Public Issue
Καταρχήν συμφωνία στη συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου - Σαμαρά
Λουκάς Παπαδήμος: χρειαζόμαστε ενότητα, συνεννόηση και σύνεση
Η νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου
Αντώνης Σαμαράς: Η μεγάλη στροφή του προέδρου της ΝΔ
Καμμένος: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης
Διαγραφή Καμμένου από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας
Διεγράφη ο Σωτήρης Χατζηγάκης από τον Α. Σαμαρά για τα σταγονίδια
Συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στα νέα μέτρα
Διαγραφές 45 βουλευτών που δεν συντάχθηκαν στη γραμμή για το Μνημόνιο
Στους «Ανεξάρτητους Ελληνες» προσχωρούν Μίκα Ιατρίδη και Μαρία Κόλλια
Στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Καμμένου προσχωρεί ο Μαρκόπουλος
Στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» ο Χρήστος Ζώης
"Ανεξάρτητοι Έλληνες", το νέο κόμμα του Πάνου Καμμένου
Επιστρέφουν στη ΝΔ πέντε βουλευτές που καταψήφισαν το Μνημόνιο
Επιστρέφουν στην ΚΟ της ΝΔ ακόμα τρεις διαγεγραμμένοι
Και επίσημα στη ΝΔ Βορίδης και Άδωνις- Παρέδωσαν τις βουλευτικές τους έδρες
Εκλογές στις 6 Μαΐου – Αρχίζει επισήμως η προεκλογική περίοδος
Εκλογές στις 17 Ιουνίου
Η Ντόρα Μπακογιάννη επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία
Πλεύρης, Ανατολάκης, Κιλτίδης, Βελόπουλος και Μαρκάκης προσχωρούν στη ΝΔ
Στη ΝΔ Βελόπουλος-Μαρκάκης
Σημεία προγραμματικής σύγκλισης μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση[νεκρός σύνδεσμος]
Τα 14 σημεία των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Ν.Νικολόπουλος – Αντικαταστάτης ο Ν.Παναγιωτόπουλος
ΝΔ: Διέγραψαν τον βουλευτή Νικολόπουλο για σχόλιό του στο Twitter
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος παρουσίασε ο Ν. Νικολόπουλος
Διαγραφή του Νίκου Σταυρογιάννη από τη Ν.Δ.
Η ανακοίνωση της διαγραφής Κασαπίδη
Διαγραφή Σολδάτου από ΚΟ ΝΔ
Τα δέκα συνέδρια που σημάδεψαν την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Επιστρέφουν στη ΝΔ οι βουλευτές Κ.Μαρκόπουλος και Θ.Σολδάτος
Διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ ο Βύρων Πολύδωρας
"Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό", το νέο κόμμα των Πολύδωρα - Ζώη
Διεγράφη από τη ΝΔ ο Νικήτας Κακλαμάνης που δήλωσε παρών στο 1ο άρθρο
Επιστρέφει στη ΝΔ ο Νικήτας Κακλαμάνης
Greek €3bn bond sale snapped
Σαμαράς: Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας
Δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Δήμας 168 Παρών 132
Καλός ο Σταύρος Δήμας, αλλά δεν τον ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΕΛ: Δεν ψηφίζουμε τον Δήμα -Να πάμε σε εκλογές
Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ 4 ανεξάρτητοι βουλευτές: Ιατρίδη, Γιοβανόπουλος, Κασαπίδης, Νταβρής
Στη ΝΔ προσχωρεί ο Παναγιώτης Μελάς
Ο Βασίλης Οικονόμου υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία
Στις 25 Ιανουαρίου οι εκλογές, δεν εξελέγη Πρόεδρος
«Υπουργείο Εσωτερικών: Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών Ιανουαρίου 2015». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2018.
Τσίπρας: «Όχι» στη συμφωνία - δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου
Δημοψήφισμα: Οι φορείς και τα κόμματα που στηρίζουν το ΝΑΙ και το ΟΧΙ
Παραιτήθηκε ο Σαμαράς, προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ ο Μεϊμαράκης
Στις 30 Αυγούστου η εκλογή προέδρου της ΝΔ
Εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ την άνοιξη του 2016
Υπουργείο Εσωτερικών: Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών Σεπτεμβρίου 2015
ΝΔ: Στις 22 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου
«ΝΔ: Διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου – Πρώτος υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2015.
Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ο Τζιτζικώστας
Ενωτικός ο Μεϊμαράκης-Κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητά του
ΝΔ: Και ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε κυριολεκτικά τρέχοντας υποψηφιότητα
Αναβλήθηκαν οι εκλογές στη Ν.Δ.
Παραιτήθηκε και επίσημα ο Μεϊμαράκης. Πρόεδρος της ΝΔ ο Πλακιωτάκης
Παραιτήθηκαν από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Αδωνις - Κυριάκος
Στις 20 Δεκεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τζιτζικώστας: Επισήμως ουδέτερος, νύξεις υπέρ Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νέος πρόεδρος της ΝΔ - Η εκλογή, οι δηλώσεις και η επόμενη ημέρα
Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης αντιπρόεδροι της ΝΔ
Στις 22 Απριλίου το συνέδριο της ΝΔ
Τα 11 συνέδρια της ΝΔ: Οι αρχηγοί, τα ιδεολογικά προτάγματα, τα συνθήματα
Επίσημα γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης
Σύμπραξη της «Δράσης» με τη ΝΔ
Διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.
«Νέα Ελληνική Ορμή» -Η Κατερίνα Παπακώστα κατέθεσε την ιδρυτική διακήρυξη νέου κόμματος
Διαγράφηκε ο Αντώναρος από τη ΝΔ μετά τις βολές του κατά Γεωργιάδη
Ολοκληρώθηκε το 11ο Συνέδριο της ΝΔ - Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο προς τους πολίτες
Στη Νέα Δημοκρατία ο Ιάσων Φωτήλας
«Προσχωρεί και επίσημα στη ΝΔ η Κατερίνα Μάρκου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2019.
Στη Νέα Δημοκρατία προσχωρεί ο Χάρης Θεοχάρης
«Υποψήφιος με τη ΝΔ ο Γρηγόρης Ψαριανός». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019.
Ο Γιώργος Αμυράς υποψήφιος με τη ΝΔ στα Ιωάννινα
Στη ΝΔ εντάσσεται ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης
«Επανεξέταση απόδοσης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους εκτός ΕΕ - ΤΑ ΝΕΑ». ΤΑ ΝΕΑ. 12 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
«Αλλαγή στην ηγεσία της ΕΛΑΣ η πρώτη απόφαση Χρυσοχοΐδη». ΑΘΗΝΑ984. 10 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
«Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Οι τέσσερις στόχοι της αντεγκληματικής πολιτικής». Kathimerini.gr. 21 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
«Επιχείρηση στα Εξάρχεια: Τρεις προσαγωγές - 143 άτομα στο Αλλοδαπών». cnn.gr. CNN. 26 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2019.
«Yπερψηφίστηκε από ΝΔ και Ελληνική Λύση η κατάργηση του ασύλου». kathimerini.gr. Η Καθημερινή. 8 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019.
«Τι εννοούμε όταν μιλάμε για τον σοσιαλφιλελευθερισμό». in.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018.
«Ο Φιλελευθερισμός είναι... δύο!». antinews.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018.
«Ο Καραμανλής και το Κέντρο». news247.gr. Ανακτήθηκε στις 2018-03-02.
Λυγερός, Σταύρος (2 Ιανουαρίου 2016). Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία. Patakis. ISBN 9789601643489.
Μίχος, Νίκος (2012-03-31). «Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι το κατεξοχήν κεντρώο κόμμα της Ελλάδας». newsbomb.gr. Ανακτήθηκε στις 2018-03-02.
«Ο Μητσοτάκης, ο κεντρώος χώρος και ο Μακρόν». kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 2018-03-02.
«H ελληνική Δεξιά και το «κοινωνικό Κέντρο»». tovima.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018.
««Γενόσημο της ιδεολογίας μας ακολουθεί ο Σαμαράς»». newsbeast.gr. 2013-12-07. Ανακτήθηκε στις 2018-03-02.
Τα δώδεκα Συνέδρια της ΝΔ από το 1979 ως το 2018 TOC, 15-12-2018
Αντ. Σαμαράς: «διαφωνώ με το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης» Βήμα, 23-06-2011
Επιμένει για αλλαγή κατεύθυνσης ο Σαμαράς Αρχειοθετήθηκε 2011-10-25 στο Wayback Machine. Έθνος, 24-10-2011
Ξέσπασε πόλεμος Νέας Δημοκρατίας - Κ. Μητσοτάκη Ελευθεροτυπία, 11-10-2010
Ο Κώστας Καραμανλής πρέπει να φτιάξει κόμμα – Λαικιστής ο Σαμαράς Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine. Real FM, NewsIt
Γ. Λούλης: 'Ατολμος ο Καραμανλής, λαϊκιστής ο Σαμαράς The Insider
H ιδεολογική επανατοποθέτηση της ΝΔ από τον κ. Σαμαρά Αρχειοθετήθηκε 2012-03-02 στο Wayback Machine. Καθημερινή, 25-09-2011
Νέα πολιτική γεωγραφία; Αρχειοθετήθηκε 2012-01-27 στο Wayback Machine. Έθνος, 06-12-2010
Αιχμές για Καραμανλή - Την ιδεολογική καθαρότητα υπερασπίζεται ο Σαμαράς Βήμα, 20-12-2010

Μητσοτάκης: Μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος χωρίς απολύσεις

Βιβλιογραφία

Αλεξάκης, Ε., Η ελληνική δεξιά: Δομή & Ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας 1974-1993, εκδ. Α. Ν. Σάκκουλας, 2001.
Βούλτεψης, Γ., Δέκα σκληρά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία, εκδ. Προσκήνιο, 2005.
Δημητροκάλλης, Ι., Ο ηγέτης μετά τον ηγέτη. Από την Νέα Δημοκρατία του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή στην μεγάλη και δημοκρατική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εκδ. Μίλητος, 2014.
Δήμου, Ν., Παρακμή και πτώση της Νέας Δημοκρατίας, εκδ. Νεφέλη, 1982.
Καραβασίλης Λάζαρος, Η ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, 2009-2013: Αποδόμηση και ανασυγκρότηση μιας παράταξης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Τμήμα Πολιτικών Επιστημών-Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών-Κατεύθυνση Πολιτικής Ανάλυσης, Θεσσαλονίκη 2015.
Λουλούδης, Θ., Νέα Δημοκρατία. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον Αντώνη Σαμαρά. Μία διαδρομή 40 χρόνων στον νομό Αχαΐας, 1974-2014, εκδ. Πελοπόννησος, 2014.
Μακρής, Σπ., Προς ένα φιλελεύθερο πραγματισμό. Η περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας. Ιδεολογικά χαρακτηριστικά στον 21ο αιώνα, εκδ. Ι. Σιδέρης, 2008.
Μπρατάκος, Α., Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, εκδ. Λιβάνη, 2002.
Συλλογικό, Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993, εκδ. Εστία, 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Νέα Δημοκρατία

Επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας

Κόμματα Βουλής των Ελλήνων
Νέα Δημοκρατία (158) · Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (86) · Κίνημα Αλλαγής (22) ·
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (15) · Ελληνική Λύση (10) · Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (9)

Πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα με αντιπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Νέα Δημοκρατία (8) · Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (6) · Κίνημα Αλλαγής (2) ·
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (2) · Χρυσή Αυγή (1) · Ελληνική Λύση (1) · Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (1)

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News