- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Ξένια Καλογεροπούλου είναι Ελληνίδα ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου 1936. Ο πατέρας της ήταν ιδιωτικός υπάλληλος, ενώ η μητέρα της, Ίρα Οικονομίδου, ήταν ζωγράφος και ζούσαν στο Ψυχικό. Σε ηλικία 12 ετών και μετά τον χωρισμό των γονιών της, μετακομίζει με τη μητέρα της στην Κυψέλη[1].

Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι στη Γαλλία το 1956[1] στο έργο Γιατρός με το ζόρι, ενώ δυο χρόνια αργότερα στην Αθήνα στο έργο 6ος Αμερικανικός Στόλος.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1958 στην ταινία Η κυρά μας η μαμή. Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία Γάμος αλά Ελληνικά.

Από το 1965 ως το 1975 σχημάτισε το δικό της θίασο μαζί με τον τότε σύζυγό της Γιάννη Φέρτη. Το 1984 ίδρυσε το Θέατρο Πόρτα.

Ακολούθησε σταδιοδρομία στη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδικό θέατρο, τα οποία παρουσιάζονταν στο Θέατρο «Πόρτα», όπως ο Οδυσσεβάχ, Ελίζα, Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Οικογένεια Νώε, O Eλαφοβασιλιάς, καθώς και το Σκλαβί, που απέσπασε τον Νοέμβριο του 2001 το Βραβείο δραματουργίας «Κάρολος Κουν»[2]. Το 2001 τιμήθηκε επίσης με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Kώστα και Ελένης Ουράνη.

Έχει παντρευτεί τον συγγραφέα και μεταφραστή Κωστή Σκαλιόρα[1]. Επίσης στην Ελληνική Τηλεόραση παρουσίασε δύο τηλεπαιχνίδια. Το 1ο, το οποίο ήταν ένα τηλεοπτικό σταυρόλεξο και έφερε τον τίτλο Ζωντανό σταυρόλεξο, μεταδόθηκε από την ΕΡΤ κατά το διάστημα 6 Μαρτίου 1983έως 18 Ιουνίου 1986 και το δεύτερο, το οποίο έφρερε τον τίτλο «Τηλεοπτική τρίλιζα», μεταδόθηκε από την ΕΡΤ 2 κατά το διάστημα 31 Αυγούστου 1987 μέχρι 8 Σεπτεμβρίου 1988. Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Γράμμα στον Κωστή από τις εκδόσεις «Πατάκη».


Φιλμογραφία

Το τελευταίο ψέμμα (1958) ... επιβάτης σε ιστιοφόρο
Η κυρά μας η μαμή (1958) ..... Καίτη Μπέκου - Μουστάκη
Γαμήλιες περιπέτειες (1959) .... Έλενα Μπισμπίκη
Η Λίζα το ’σκασε (1959) ..... Λίζα Παπαδέα
Καλημέρα Αθήνα (1959) ...... Ξένια
Λαός και Κολωνάκι (1959) ...... Έλλη Τζεβελέκη
Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) .... Λουκία Κανελοπιπερίδου
Το μεγάλο κόλπο (1960) .... Ντίνα
Δύο χιλιάδες ναύτες κι ένα κορίτσι (1960) ..... Ρένα
Στρατιώτες δίχως στολή (1960) ..... Αλίκη
Το μεγάλο κόλπο / Η έκτη μέρα / Το μεροκάματο της ευτυχίας (1960) ...... Αλίκη
Αγάπη και θύελλα (1961) ...... Άννα Ραΐση
Συνέβη στην Αθήνα (1962) ...... Χριστίνα
Ο Αδελφός Άννα (1963) ... Άννα
Ο άσωτος (1963) ..... Κρινιώ
Ο μπαμπάς μου κι εγώ (1963) ..... Έλσα Μαυρογιάννη
Συντρίμμια της ζωής (1963) .... Ραχήλ
Γάμος αλά... ελληνικά (1964) ...... Μίνα Βέρου
Το κορίτσι της Κυριακής (1964) ...... Μαρίνα
Στη σκιά μιας άλλης (1964) ....... Χριστίνα
Ένας μεγάλος έρωτας (1964) ...... Μάρω
Casablan (1964)
Η πρώτη αγάπη (1964) ..... Χριστίνα
Ο ανήφορος (1964) ..... Γιάννα Δημάδη
Εγκατάλειψη (1965) ..... Ελένη
Les chiens dans la nuit (1965)
Το μπλόκο (1965) ...... Μυρτώ
Με τη λάμψη στα μάτια (1966) ...... Λενιώ
Ανάμεσα σε δύο γυναίκες (1967) .... Μαρία
Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1967) ....... Μαριάννα Καρά - Σωτηρίου
Ο πιο καλός ο μαθητής (1968) ....... Κατίνα
Ο σατράπης (1968) ...... Βαρβάρα Ντούρου
Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968) ....... Σοφούλα Πετράκη
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (1969)
Ξύπνα καϋμένε Περικλή (1969) ...... Ασπασία
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς (1969) ....... Νίκη
Ο μπλοφατζής (1969) ...... Γιάννα
Ο παραμυθάς (1969) ....... Ειρήνη Πετρίδου
Οι γενναίοι του Βορρά (1970) ...... Κατερίνα Θεοφίλου
Οι εγωισταί (1971) ..... Ελπίδα
Αγάπη μου παλιόγρια (1972) ...... Άννα
Αέρα αέρα αέρα (1972) ...... Μαρία
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα (1972) ....... Στεφανία, το κορίτσι με τα λουλούδια
Before Midnight (2013)

Τηλεοπτικές σειρές

Τα καθημερινά (1983) ΕΡΤ
Κίτρινος φάκελος (1981) ΕΡΤ
Αθάνατες ιστορίες αγάπης: «Κώστας Καρυωτάκης - Μαρία Πολυδούρη» (1976) ΥΕΝΕΔ
Αθάνατες ιστορίες αγάπης: «Περικλής Γιαννόπουλος - Σοφία Λασκαρίδου» (1976) ΥΕΝΕΔ
Αθάνατες ιστορίες αγάπης: «Φρειδερίκος Σοπέν - Γεωργία Σάνδη» (1977) ΥΕΝΕΔ

Θέατρο (μερικά έργα)

Το σκλαβί (2000) Βραβείο «Κάρολος Κουν» 2001[2]
Ψύλλοι στ' αυτιά (1984)
Η δωδεκάτη νύχτα του κυρίου Σαίξπηρ (1978)
Μια Κυριακή στη Νέα Υορκη (1965)
Γαλιλαίος (1961)

Εκπομπές

Αλάτι και πιπέρι (1969) ΤΕΔ
Το πορτραίτο της Πέμπτης (1976) ΕΡΤ
Μονόγραμμα (1982) ΥΕΝΕΔ
Το καλλιτεχνικό καφενείο (1986) ΕΡΤ

Τηλεπαιχνίδια

Όταν θυμάσαι χαίρεσαι (1988) ΕΤ2
Τηλεοπτική τρίλιζα (1987) ΕΡΤ2
Ζωντανό σταυρόλεξο (1983) ΕΡΤ

Παραπομπές

Επτακοίλη, Τασούλα (07-01-2008). «Ξένια Καλογεροπούλου: «Το να μένεις προσκολλημένος στη νεότητα είναι πολύ μελαγχολικό»». Θέατρο - Good life (Περιοδικό «Κ», Η Καθημερινή).

«tovima.gr - Η Ξένια Καλογεροπούλου «Αυτοπροσώπως» στον Νίκο Θρασυβούλου». TO BHMA. 15/03/2014. Ανακτήθηκε στις 2016-03-20.

Πηγές

Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
Σαν σήμερα - Ξένια Καλογεροπούλου

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κινηματογραφικές και θεατρικές εμφανίσεις στο Retrodb
Μπλάτσου, Ιωάννα (20 Οκτωβρίου 2010). ««Ξένια Καλογεροπούλου από το Α ως το Ω»». Ιστότοπος εφημερίδας Athens Voice.
(Αγγλικά) Ξένια Καλογεροπούλου, φιλμογραφία στον ιστότοπο IMDb.

Καλογερόπουλος, Αριστείδης
Καλογερόπουλος, Βαγγέλης
Καλογερόπουλος, Γεώργιος
Καλογερόπουλος, Δημήτρης
Καλογερόπουλος, Δημήτριος
Καλογερόπουλος, Διονύσιος
Καλογερόπουλος, Ιωάννης
Καλογερόπουλος, Νικόλαος
Καλογερόπουλος, Νικόλαος (θεολόγος)
Καλογερόπουλος, Νίκος
Καλογερόπουλος, Παναγιώτης
Καλογερόπουλος, Πάνος
Καλογερόπουλος Σπυρίδων
Καλογερόπουλος-Στρατής, Σπυρίδων
Καλογεροπούλου, Ξένια

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License