- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Σωτηρία Λεονάρδου είναι ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική, θέατρο και χορό. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη καθώς και στις κασέτες του Νικόλα Άσιμου (Παράνομη κασέτα Νο.000008 και Το φανάρι του Διογένη).

Έγινε γνωστή αρχικά από τη συμμετοχή της στην ταινία Ρεμπέτικο του Κώστα Φέρρη, στην οποία πρωταγωνίστησε αλλά και συμμετείχε σε βάθος, στη συγγραφή του σεναρίου.


Εργογραφία
Προσωπική Δισκογραφία:

Προσωπική Δισκογραφία:
1996 Δεν έχω χρόνο μάτια μου μουσική Μπάμπης Στόκας, στίχοι Γ. Λεκάκης, κ.ά.
1999 MIS μουσική Μ. Μάτσα, στίχοι Ισαάκ Σούσης
2006 Γυναίκες μουσική Μ. Νικολούδης, στίχοι Μ. Παπαδάκη
Συμμετοχές
1983 Ρεμπέτικο Το soundtrack της γνωστής βραβευμένης ταινίας του

Κώστα Φέρρη, σε μουσική Στ. Ξαρχάκου και στίχους Ν. Γκάτσου)

1987 60 ζόρικα λεπτά στο Φανάρι του Διογένη Νικόλα Άσιμου
1995 Αμάν Αμήν Σταύρου Ξαρχάκου - Ζωντανή ηχογράφηση
1996 Ακροπόλ Soundtrack - Μουζάκη
1997 Για τους πρίγκηπες της Δυτικής όχθης Πυξ Λαξ
1997 Ο μάγος της πόλης Μ. Μάτσα
1998 Το τραίνο φτάνει τελικά στην Κατερίνη
Ταινίες
1983 Ρεμπέτικο Σκηνοθεσία Κ. Φέρρης, Σενάριο Σωτηρία Λεονάρδου)
1984 Oh Babylon
1985 Η Αυλή της Μορμόνας σκην. Κώστας Μαζάκης, μικρού μήκους
1985 Ανταύγειες Πάθους σκην. Σπύρος Βασιλείου
1986 Ντανίλο Τρέλες σκην. Σταύρος Τορνές
1995 Ακροπόλ σκην. Παντελής Βούλγαρης, Βραβείο Β' γυναικείου ρόλου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
1999 Η Κοιλιά Της μέλισσας σκην. Βασίλης Ελευθερίου)
2000 Ο Χάρος Βγήκε Παγανιά σκην. Αλ Κολάτος
2006 The last porn movie (Η τελευταία πορνοταινία) σκην. Κώστας Ζάππας
Θέατρο
1988 Αντιγόνη (Σοφοκλή) Αρχαίο Θέατρο Ελευσίνας
1996 Επιστρόφεια Θέατρο των Καιρών
1997 Ο Δίκρανος Ντίσνεϊ (Φίλιπ Ρίντλεϊ) Τεχνοχώρος
1995 Πέρσες (Αισχύλου) Λυκαβηττός
1998 Ρομπέρτο Τσούκο (Κορτές) Θεατρική ομάδα Ιηττός
2000 Ορέστης Ευριπίδη, μετάφ. Γιάννης Τσαρούχης, Θεατρική ομάδα Ιηττός
2003 Η Γυναίκα του Σωκράτη μονόλογος του Δημήτρη Κολλάτου
Τηλεόραση
1984 Οικογένεια Ζαρντή
1985 Το πάθος
Βραβεία
1984 1ου Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984 για το «Ρεμπέτικο»
1985 1ο κορφιάτικο βραβείο γυναικείου ρόλου για το «Ρεμπέτικο»
1985 1ο κρατικό βραβείο σεναρίου για το «Ρεμπέτικο»
1996 2Ο κρατικό βραβείο γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ακροπόλ» του Παντελή

Βούλγαρη

1986 Τιμητική διάκριση της Ακαδημίας της Αλεξάνδρειας για το σύνολο της ταινίας «Ρεμπέτικο»
1985 Β΄ Γυναικείου ρόλου
1985 Ειδική μνεία Ακαδημίας Αλεξανδρείας

Βούλγαρη
1986 Τιμητική διάκριση της Ακαδημίας της Αλεξάνδρειας για το σύνολο της ταινίας «Ρεμπέτικο»
1985 Β΄ Γυναικείου ρόλου
1985 Ειδική μνεία Ακαδημίας Αλεξανδρείας
Εξωτερικές συνδέσεις

Σωτηρία Λεονάρδου (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)

Εγκυκλοπαίδεια ελληνικού κινηματογράφου

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License