ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Σίμος Μενάρδος (Μυτιλήνη 1872 - Αθήνα 1933) ήταν Έλληνας πανεπιστημιακός, συγγραφέας, ποιητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Βιογραφικά στοιχεία

Σπούδασε νομικά και φιλόλογος στην Αθήνα και διετέλεσε διευθυντής της Σχολής της Λάρνακας μέχρι το 1898, οπότε και παραιτήθηκε και άσκησε την δικηγορία στην Κύπρο. Το 1907 διορίστηκε επόπτης της Παιδείας της Κύπρου και ίδρυσε το Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία. Έκτακτος καθηγητής (λέκτορας της Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας) στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1908 και μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1911 έως το 1933, το 1925 - 1926 ήταν και πρύτανης του πανεπιστημίου. Δίδαξε επίσης νεώτερη ελληνική ποίηση το 1919 στο King's College του Λονδίνου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Από το 1926 ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Στίς 25 Μαρτίου 1929, εκφώνησε λόγο στην συνεδρία της Ακαδημίας για την βράβευση απ᾿αυτήν με αργυρά μετάλλια του έργου του ζεύγους Σικελιανού για την Δελφική Προσπάθεια του.

Μετέφρασε πολλά έργα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων, έγραψε ποιήματα και μελέτες σχετικά με την Κυπριακή διάλεκτο και τα τοπωνύμια της Κύπρου και μετέφρασε την Ιστορία της Ελληνικής λογοτεχνίας του Gilbert Murray.


Έργα του

Τοπωνυμικαί και λαογραφικαί μελέται, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία 1970
Επιγράμματα (ποιητική συλλογή), 1930
Στέφανος (επιλεγμένα αρχαία ποιήματα σε μετάφραση), 1924

Παραπομπές
Πηγές

Σίμος Μενάρδος, "Εξέλιξις και προφορά της ελληνικής - Τέσσερα oξφορδιανά μαθήματα", Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα 1998.
Peter Mackridge, "Οι Νεοελληνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης", Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Λεύκωμα της εκατονταετηρίδος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1837-1937, Aθήνα, [1]

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License