- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Πείθων (περίπου 355 - 314 π.Χ.) ήταν ο γιος του Κρατεύα, ενός ευγενή από την Εορδαία της δυτικής Μακεδονίας, ένας από τους σωματοφύλακες του Μέγα Αλέξανδρου, και αργότερα ο σατράπης της επαρχίας της Μηδίας ως ένας από τους διαδόχους της αυτοκρατορίας.[1]


Η αρχή

Ο Πείθων αρχικά ήταν ένας από τους επτά -αργότερα οχτώ- σωματοφύλακες του Αλέξανδρου το 335 π.Χ.. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ., ο Πείθων έγινε ο σατράπης της Μηδίας σύμφωνα με την Συμφωνία της Βαβυλώνας του ίδιου έτους. Η Μηδία ήταν μια στρατηγικά σημαντική περιοχή μέσα από την οποία περνούσαν όλες οι οδοί μεταξύ ανατολής και δύσης. Στην πραγματικότητα, η σατραπεία ήταν πολύ μεγάλη για να κυβερνάται από ένα άτομο μόνο, και ο Πείθων θα γινόταν πολύ ισχυρός, έχοντας την δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την αυτοκρατορία. Οπότε, αναγκάστηκε να παραχωρήσει το βόρειο μέρος της περιοχής το οποίο δόθηκε στον Ατροπάτη, και έγινε γνωστό ως η Μηδία Ατροπατινή ή Μικρή Μηδία.
Η πρώτη εκστρατεία στην Ανατολή

Οι στρατιώτες που παρέμειναν στο ανατολικό μέρος της αυτοκρατορίας του Αλέξανδρου, άρχισαν να δυσανασχετούν όλο και περισσότερο από την παρατεταμένη διαμονή τους στις απομακρυσμένες περιοχές, και ξεκίνησαν αυθόρμητες εξεγέρσεις. Ο αντιβασιλέας μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, Περδίκκας, έστειλε τον Πείθων ώστε να καθυποτάξει τους εξεγερμένους. Του δόθηκε ένα σύνταγμα Μακεδόνων, το οποίο χρησιμοποίησε για να νικήσει εύκολα τους εξεγερμένους και να δεχθεί την παράδοση τους. Οι άνδρες του στρατεύματος του όμως, ενώ έλπιζαν να λεηλατήσουν την περιοχή δεν βρήκαν τίποτα αξίας, και ξέσπασαν με σφαγή επί των ηττημένων.


Δολοφονία Περδίκκα

Αφότου ο Πείθων επέστρεψε στην Περσία, ο Περδίκκας άρχισε να μη τον εμπιστεύεται. Στον πόλεμο των Διαδόχων, ο Περδίκκας διέταξε τον Πείθωνα να τον ακολουθήσει στην Αίγυπτο, στην εκστρατεία του εναντίον του Πτολεμαίου.

Το καλοκαίρι του 320 π.Χ., ο Πείθων, Σέλευκος, και Αντιγένης, δολοφόνησαν τον Περδίκκα στη σκηνή του μετά την ήττα του από τον Πτολεμαίο, και ξεκίνησαν συνθηκολόγηση. Ο Πτολεμαίος πρότεινε ο Πείθων να γίνει ο αντιβασιλέας της αυτοκρατορίας, αλλά οι άλλοι διάδοχοι δεν το δέχτηκαν. Επομένως, ο Αντίπατρος επιλέχτηκε ως αντιβασιλέας, θέση την οποία κατείχε και κατά την περίοδο των εκστρατειών του Αλεξάνδρου.
Πόλεμοι για επικράτηση

Μετά τον θάνατο του Αντίπατρου, ο Πείθων επέκτεινε τις περιοχές που έλεγχε. Εισέβαλλε στην επαρχία της Παρθίας και έκανε τον αδερφό του Εύδημο τον νέο σατράπη.

Από το 317 π.Χ. όμως, οι άλλοι σατράπες των ανατολικών περιοχών ενώθηκαν εναντίον του Πείθωνα και τον εκτόπισαν. Οι στρατοί των ανατολικών σατραπειών, μαζί με στρατεύματα που στάλθηκαν από την Ινδία, κυβερνήτης της οποίας ήταν ο Πείθων του Αγήνωρα, ενώθηκαν με τις δυνάμεις του Ευμένη του Καρδιανού ο οποίος είχε οριστεί από τον νέο αντιβασιλέα τον Πολυπέρχων, να καθυποτάξει τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο. Ο Πείθων σώθηκε από τον Αντίγονο, ο οποίος αποφάσισε να στραφεί εναντίον του Ευμένη και των συμμάχων του σε μια μάχη κοντά στα Σούσα και τους νίκησε.

Με τον Δεύτερο Πόλεμο των Διαδόχων, ο Πείθων ήταν από τους πιο ισχυρούς διαδόχους της ανατολικής πλευράς της αυτοκρατορίας και άρχισε να ξανακτίζει το βασίλειο του. Ο Αντίγονος, βλέποντας πως ο Πείθων ισχυροποιείται επικίνδυνα στην περιοχή, τον κάλεσε να επισκεφτεί το παλάτι του και να συζητήσουν, όπου όμως τον συνέλαβε και τον εκτέλεσε.
Παραπομπές

«Livious.org - Peithon, by Jona Lendering».

Στρατηγοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Στρατηγοί Φιλίππου Β΄ : Άτταλος - Παρμενίων - Αντίπατρος - Ευμένης

Οι Σωματοφύλακες (Οι πλέον επίλεκτοι των Εταίρων) : Αριστόνους (ως το 323 π.Χ.) - Αρύββας (ως το 332 π.Χ.) - Βάλακρος (ως το 333 π.Χ.) - Δημήτριος (ως το 331 π.Χ.) - Λυσίμαχος (ως το 323 π.Χ.) - Πτολεμαίος (ως το 334 π.Χ.) - Πτολεμαίος του Σελεύκου (ως το 333 π.Χ.) - Πείθων (ως το 323 π.Χ.) - Ηφαιστίωνας (ως το 324 π.Χ.) - Μένης (ως το 330 π.Χ.) - Λεοννάτος (ως το 323 π.Χ.) - Περδίκκας (ως το 323 π.Χ.) - Πτολεμαίος ο Σωτήρ (ως το 323 π.Χ.) - Πευκέστας (ως το 323 π.Χ.)

Σατράπες με βάση τη Συμφωνία της Βαβυλώνας (323 π.Χ.) : Αντίπατρος (Μακεδονία & λοιπή Ελλάδα) - Φίλωνας (Ιλλυρία & Ήπειρος) - Λυσίμαχος (Θράκη) - Λεοννάτος (Ελλησποντική Φρυγία) - Αντίγονος (Φρυγία) - Άσανδρος (Καρία) - Νέαρχος (Λυκία & Παμφυλία) - Μένανδρος (Λυδία) - Φιλώτας(3) (Κιλικία) - Ευμένης (Καππαδοκία & Παφλαγονία) - Πτολεμαίος (Αίγυπτος) - Λαομέδων ο Μυτιληναίος (Συρία) - Νεοπτόλεμος (Αρμενία) - Πευκέστας (Βαβυλωνία) - Αρχεσίλας (Μεσοποταμία) - Πείθων (Μηδία) - Τηλεπόλεμος (Περσία) - Νικάνωρ(2) (Παρθία) - Αντιγένης (Σουσιανή) - Άρχων (Πελασγία) - Φίλιππος (Υρκανία) - Στασάνωρ (Αρία & Δραγγιανή) - Σιβύρτιος (Αραχωσία & Γεδρωσία) - Αμύντας (Βακτρία) - Σκυθαίος (Σογδιανή)

Σατράπες με βάση τη Συμφωνία του Τριπαραδείσου (321 π.Χ.) : Αντίπατρος (Μακεδονία & λοιπή Ελλάδα) - Λυσίμαχος (Θράκη) - Φίλιππος Αρριδαίος (Ελλησποντική Φρυγία) - Αντίγονος (Φρυγία, Λυκία & Παμφυλία) Κάσσανδρος (Καρία) - Κλείτος ο Λευκός (Λυδία) - Φιλόξενος (Κιλικία) - Νικάνωρ(2) (Καππαδοκία & Παφλαγονία) - Πτολεμαίος (Αίγυπτος) - Λαομέδων ο Μυτιληναίος (Συρία) - Πευκέστας (Περσία) - Αμφίμαχος (Μεσοποταμία) - Πείθων (Μηδία) - Τηλεπόλεμος (Καρμανία) - Φίλιππος (Παρθία) - Αντιγένης (Σουσιανή) - Σέλευκος (Βαβυλωνία) - Στασάνωρ (Βακτρία & Σογδιανή) - Στάσανδρος (Αρία & Δραγγιανή) - Σιβύρτιος (Αραχωσία & Γεδρωσία)

Στρατηγοί Μακεδονικού Ιππικού ή των Εταίρων : Περδίκκας - Ηφαιστίωνας - Φιλώτας(4) - Πτολεμαίος ο Σωτήρ - Κλείτος ο Μέλας - Αντίγονος - Λυσίμαχος - Μένανδρος - Λεοννάτος - Λαομέδων ο Μυτιληναίος - Νεοπτόλεμος - Ερίγυιος

Στρατηγοί Μακεδονικού Πεζικού ή των Φαλαγγών : Μελέαγρος - Κρατερός - Σέλευκος - Πολυπέρχων - Αντιγένης - Κοίνος - Πτολεμαίος του Σελεύκου

Στρατηγοί διαφόρων λοιπών στρατιωτικών σωμάτων : Αλκέτας - Αμφίμαχος - Αμύντας - Αρχεσίλας - Άρχων - Άσανδρος - Κλείτος ο Λευκός - Νέαρχος (Ναύαρχος) - Νικάνωρ(1) - Νικάνωρ(2) - Πείθων(5) - Πείθων του Αγήνορα(6) - Πευκέστας - Φίλιππος - Φίλωνας - Φιλώτας (3) - Φιλόξενος - Σκυθαίος - Σιβύρτιος - Στασάνωρ - Στάσανδρος - Τηλεπόλεμος

(1) Γιος του Παρμενίωνα, πέθανε το 330 π.Χ., να μην συγχέεται με (2)
(2) Σατράπης της Μηδίας μετά τη Συμφωνία της Βαβυλώνας και αργότερα της Καππαδοκίας, πιθανόν ο Νικάνωρ των Σταγείρων.
(3) Σατράπης της Κιλικίας μετά τη Συμφωνία της Βαβυλώνας.
(4) Γιος του Παρμενίωνα, πέθανε το 330 π.Χ., να μην συγχέεται με (3)
(5) Γιος του Κρατεύα, σωματοφύλακας και σατράπης της Μηδίας να μην συγχέεται με (6)
(6) Ανέλαβε μετά την Πολιορκία των Μαλλών τη σατραπεία της Γανδάρας και στη συνέχεια της Πενταποταμίας.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License