ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Νικόλαος Ιωάννου Λήμνιος ήταν ένας πρωτοπόρος δημοσιογράφος που διέπρεψε στην Αίγυπτο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1856 στο χωριό Καμίνια της Λήμνου. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης Αχιλιάς αλλά ο Νικόλαος καθιέρωσε ως επώνυμο το πατρωνυμικό Ιωάννου, στο οποίο αργότερα πρόσθεσε και τον προσδιορισμό Λήμνιος. Αρχικά ο Ν.Ι. Λήμνιος σκόπευε να χειροτονηθεί και φοίτησε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Όμως, άλλαξε γνώμη και γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Φοίτησε τέσσερα χρόνια αλλά μάλλον δεν κατάφερε να πάρει το πτυχίο του.

Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, όπου ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Το 1886 εξέδωσε την ημερήσια εφημερίδα Μεταρρύθμισις στην Αλεξάνδρεια, η οποία υπήρξε πρωτοποριακή έκδοση με ανταποκριτές σε πολλές πόλεις, με άρθρα λογίων κλπ. Τυπωνόταν σε ιδιόκτητο τυπογραφείο, στο οποίο τυπώνονταν πολλά ακόμα έντυπα, ισολογισμοί και κείμενα των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας. Η εφημερίδα επέζησε ως το 1900 περίπου. Άρχισε να έχει οικονομικά προβλήματα, διότι εμφανίστηκαν και άλλες εφημερίδες ανταγωνιστικές και κυρίως ο Ταχυδρόμος του Τήνιου. Τελικά, ο Τήνιος εξαγόρασε το τυπογραφείο και έκλεισε τη Μεταρρύθμιση.

Στη συνέχεια ο Ν.Ι. Λήμνιος εγκαταστάθηκε στο Κάιρο, όπου το 1903 εξέδοσε την εφ. Αναγέννησις. Ήταν εβδομαδιαία, κυριακάτικη και κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία ως το 1922 περίπου. Προς το τέλος της ζωής του εξέδοσε μία ακόμη εφημερίδα, τη Θρησκευτική Φωνή (1922-31).

Κοινωνική δράση

Εκτός από τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα είχε έντονη κοινωνική δράση στην ελληνική παροικία της Αιγύπτου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Λημνιακής και της Ιμβριακής Αδελφότητας και εμψυχωτής κάθε φιλοπρόοδης και φιλεκπαιδευτικής προσπάθειας.

Διατηρούσε πλούσια βιβλιοθήκη, την οποία δώρισε στην κοινότητα Κάστρου Λήμνου με σκοπό να αποτελέσει τον πυρήνα μιας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για βιβλία τα οποία, μετά από πολλούς δισταγμούς και διαφωνίες με τον Δήμο Μύρινας, δώρισε ο Νέστορας Καρβέλης, φίλος του Λήμνιου. Το περιεχόμενο των βιβλίων είναι θρησκευτικό και, παραδόξως, δεν υπάρχει κανένα από αυτά που εξεδόθησαν στο τυπογραφείο της "Μεταρρυθμίσεως".

Υπάρχουν, ακόμα, τεύχη του θρησκευτικού περιοδικού "Αφύπνισις", μέλος του οποίου (με σημαίνουσα θέση) διατελούσε ο Καρβέλης, ο οποίος και προσέθεσε αυτά (τα τεύχη) στην όλη βιβλιακή συλλογή.

Τα βιβλία βρίσκονταν για χρόνια σε αποθήκη του Δήμου Μύρινας, στο Παπουτσίδειο Μέγαρο, με αποτέλεσμα ένα ή δύο βιβλία στον πάτο του ενός κιβωτίου να έχουν καταστραφεί από την υγρασία. Σήμερα τα βιβλία βρίσκονται στην Καρατζάδειο Βιβλιοθήκη της Μύρινας.

Ο Ν. Λήμνιος με τη σύζυγό του, την Πηνελόπη, απέκτησαν τρεις θυγατέρες. Πέθανε το Σεπτέμβριο του 1931 στην Αλεξάνδρεια.

Πηγές

1. Εφημερίδα "Μεταρρύθμισις".
2. Θ. ΜΠΕΛΙΤΣΟΣ, "Νικόλαος Ι. Λήμνιος, Ο πρωτοπόρος δημοσιογράφος της Αιγύπτου", εφ. Λημνιακοί Παλμοί 13 (Οκτώβριος 1997).
3. Θ. ΜΠΕΛΙΤΣΟΣ, "Ιστορία του Λημνιακού Τύπου", Αιολικά Χρονικά Γ΄ (2001), σσ. 32-43.
4. Κατσένης Κωνσταντίνος: "Νικόλαος Λήμνιος" (ανέκδοτη εργασία)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License