- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Μιχάλης Νικολινάκος (1923 − 13 Δεκεμβρίου 1994) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στα Άλικα Λακωνίας, αλλά από μικρός εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Μετά το 1946 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και φοίτησε παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ υπήρξε και μαθητής του μεγάλου Δημήτρη Ροντήρη. Ήταν ψηλός, φωτογενής, κομψός, αρρενωπός. Έγινε σύντομα γνωστός και αγαπητός σε πολλές θαυμάστριες και έγινε ζεν πρεμιέ της εποχής.

Ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική και χρησιμοποιούσε κυρίως μελάνια για να αποτυπώσει τις σκέψεις του. Το έργο του κρίθηκε εξπρεσιονιστικό, με καθαρό όμως προσωπικό τόνο. Υπήρξε επίσης πολύ γνωστός και ως σκιτσογράφος με συνεργασίες σε περιοδικά και άλλα έντυπα. Η κύρια όμως επιτυχία του ήταν η παρουσία του στον κινηματογράφο.

Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 71 ετών και κηδεύθηκε στο κοιμητήριο της Αναστάσεως του Πειραιά.


Φιλμογραφία

Φιλμογραφία

Μπροστά στην αγχόνη (1968) .... Γρηγόρης
Μια γυναίκα κατηγορείται (1966) .... Γιώργος Μαυροσπάθης
Οι 300 Σπαρτιάτες (1962) .... Mύρων
Εφιάλτης (1961) .... Τώνης Καρζής
Η Νάνσυ την ψώνισε (1960) .... Βασίλης Κομπορόζος
Το μυστικό του κόκκινου μανδύα (1960) .... Χρήστος Πάλλας
Στρατιώτες δίχως στολή (1960)
Ο Αλή Πασάς και η κυρα-Φροσύνη (1959) .... Μουχτάρ
Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959) .... Nάσος Καρνέζης
Για το ψωμί και τον έρωτα (1959) .... Στέλιος
Ψιτ... κορίτσια! (1959)
Ο άνθρωπος του τρένου (1958)
Το τελευταίο ψέμα (1957) .... Γαλανός
Αγιούπα (1957) .... γιατρός
Τσιγγάνικο αίμα (1956)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License