ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Μαυρουδής Χρήστου Βορίδης (Μάκης Βορίδης) είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ.[1] από τις εθνικές εκλογές που έλαβαν χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου 2007. Ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ. από την άνοιξη του 2005, όταν ως Πρόεδρος του Ελληνικού Μετώπου προσχώρησε μαζί με όλο το κόμμα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Μέχρι να γίνει βουλευτής ήταν και νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, αξίωμα στο οποίο εξελέγη κατά τις νομαρχιακές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2006. Με την επανεκλογή του τον Οκτώβριο του 2009, ορίστηκε από τον Γιώργο Καρατζαφέρη γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδος του κόμματος.[2] Είναι πλέον μέλος της Νέας Δημοκρατίας (17/02/2012) καθώς μετά την ψήφο του υπέρ του Μνημονίου 2, διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ.

Βιογραφία

Ο Μάκης Βορίδης φοίτησε ως μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών, στο οποίο, ηγούμενος πανελλαδικά της εθνικιστικής μαθητικής οργανώσεως Ελεύθεροι Μαθητές υπήρξε πρόεδρος του εικοσαμελούς μαθητικού συμβουλίου[3], έναντι του αντιπάλου του, μετέπειτα βουλευτή Κερκύρας, Νικολάου Γεωργιάδη. Αποφοίτησε από το τετρατάξιο Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών το 1983 και το 1985 εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την οποία πήρε με «Άριστα» το πτυχίο του το 1990. Στη συνέχεια, έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εμπορικό και το Ναυτικό Δίκαιο στο University College of London, όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο με διάκριση Merit.

Υπηρέτησε τη θητεία του το 1992 - 1993 ως ΔΕΑ Πυροβολικού, αρχηγός της 92 Α΄ ΕΣΣΟ στη Σχολή Πυροβολικού και απολύθηκε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.[4]

Επίσης σε άρθρο του,[5] τίθεται ευθέως υπέρ της θανατικής ποινής. Μεταξύ άλλων αναφέρει: "Δεν είμαι εναντίον της θανατικής ποινής. Πιστεύω ότι είναι δίκαιη ποινή για την τιμωρία αποτρόπαιων εγκλημάτων." Την ίδια άποψη επανέλαβε και σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο της ΝΕΤ Μανώλη Κοττάκη σε συνέντευξή του στην εκπομπή [6] στις 26 Ιανουαρίου 2013.

Πολιτική δράση

Μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών διορίσθηκε Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας της Ε.Π.ΕΝ., κόμματος, το οποίο είχε ιδρύσει μέσα από τη φυλακή ο έγκλειστος επικεφαλής της Χούντας των Συνταγματαρχών Γεώργιος Παπαδόπουλος, πόστο στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 1990. Στη θέση αυτή είχε αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Νίκο Μιχαλολιάκο (σήμερα γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής). Ως φοιτητής ίδρυσε τη φοιτητική οργάνωση Φοιτητική Εναλλακτική, ως επικεφαλής της οποίας διεγράφη από το σύλλογο φοιτητών Νομικής για φασιστική δράση το 1985, ενώ τον επόμενο χρόνο η ΕΦΕΕ υπέβαλε μήνυση εναντίον του για τη συμμετοχή του σε επίθεση φασιστών κατά φοιτητών της Νομικής[7], η οποία ωστόσο δεν είχε κάποια τύχη. Για την περίοδο εκείνη έχει επανειλημμένως ερωτηθεί, ενώ προσφάτως στην εφημερίδα Athens News διευκρίνισε ότι «Η ΕΠΕΝ ήταν το κύριο όχημα για να εκφράσει τις απόψεις της η εθνική, λαϊκή και κοινωνική Δεξιά, και είχε εκλέξει ευρωβουλευτή. Ως ακτιβιστής στον εθνικό, πατριωτικό κύκλο που ήθελα να δραστηριοποιηθώ πολιτικά, ήταν η μόνη διέξοδος»[8].

Στις 12 Μαΐου 1985 ο Μάκης Βορίδης συμμετείχε, με ομοϊδεάτες από τη Νεολαία ΕΠΕΝ, σε επίθεση κατά αντιεξουσιαστών. Οι αντιεξουσιαστές διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πολιορκούμενους στο Χημείο ομοϊδεάτες τους. Στη στήλη «Ιός» της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας στις 9 Ιουνίου 2002 δημοσιεύτηκε φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο Μάκης Βορίδης κρατώντας αυτοσχέδιο τσεκούρι μαζί με οπλισμένους ομοϊδεάτες του. Η φωτογραφία αυτή έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και έχει λάβει αρνητική κριτική. [9]

Τον Απρίλιο του 1994 μαζί με άλλα 200 στελέχη του ευρύτερου πατριωτικού - εθνικιστικού χώρου, προερχόμενα κυρίως από την Ε.Π.ΕΝ. και το διαλυθέν ΕΝ.Ε.Κ., ίδρυσε το Ελληνικό Μέτωπο και εξελέγη με ισχυρή πλειοψηφία Πρόεδρός του, θέση την οποία κράτησε μέχρι την άρση της πολιτικής δράσεως του Ελληνικού Μετώπου από την Κεντρική του Επιτροπή, τον Μάιο του 2005[10].

Ως Πρόεδρος του Ελληνικού Μετώπου συμμετείχε δύο φορές στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας το 1998 ποσοστό 0,60%[11] και το 2002 0,90%[12]. Υποψήφιος βουλευτής ήταν το 2000 στο κοινό ψηφοδέλτιο του Ελληνικού Μετώπου με την Πρώτη Γραμμή του Κώστα Πλεύρη, το 2004 με το Ελληνικό Μέτωπο και τον Σεπτέμβριο του 2007 με τον ΛΑ.Ο.Σ., όταν και εξελέγη.

H έντονη φημολογία, που είχε αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο, περί αποχώρησής του από το ΛΑ.Ο.Σ. λόγω υποτιθεμένων επαφών του με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με την Ντόρα Μπακογιάννη είχε οδηγήσει συχνά σε έντονες αντιδράσεις από πλευράς του Γιώργου Καρατζαφέρη, με τις σχέσεις των δύο ανδρών ενίοτε να ψυχραίνονται και να αποκαθίστανται με κινήσεις και δηλώσεις εκατέρωθεν. Αφορμή για αυτήν την παρατεταμένη κατάσταση ήταν η απόφαση του Γιώργου Καρατζαφέρη να μην δώσει στον Μάκη Βορίδη το χρίσμα για την υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Αττικής και κυρίως οι λόγοι που ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επικαλέστηκε για αυτήν του την απόφαση[13]. Η υποψηφιότητα του Γεωργιάδη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, πράγμα που οδήγησε σε περαιτέρω γκρίνιες, αφού προ των εκλογών ήταν αρκετά διαδεδομένη η άποψη ότι ο Βορίδης θα μπορούσε να παράσει ακόμη και στον δεύτερο γύρο[14].

Πρόσφατα, ο Μάκης Βορίδης, στην προαναφερθείσα συνέντευξή του στην αγγλόφωνη αθηναϊκή εφημερίδα Athens News δήλωσε ότι «αν η επιθυμητή εθνική συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιτευχθεί, μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. είναι πιθανή». Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ίδια συνέντευξη, για πρώτη φορά μετά από καιρό, ο Μάκης Βορίδης δηλώνει ρητά ότι είναι εθνικιστής[15]. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε μεταφρασμένη και στα ελληνικά σε ιστοσελίδα που ελέγχεται από το περιβάλλον του Μάκη Βορίδη.[16]. Από το 2007, όταν και εξελέγη βουλευτής μέχρι και τη δήλωση αυτή, ο μόνος δημόσιος προσδιορισμός της ιδεολογικής του ταυτότητος ήταν «εθνικοφιλελεύθερος»[17].

Τον Νοέμβριο του 2011, διορίστηκε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Ν.Δ.-ΛΑ.Ο.Σ. υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Στη θέση αυτή παρέμεινε και μετά την αποχώρηση του ΛΑ.Ο.Σ. από την κυβέρνηση, καθώς διαχώρισε τη θέση του από αυτή του κόμματος του υπερψηφίζοντας τη νέα δανειακή σύμβαση για το PSI από κοινού με τον έτερο πρ.βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνι Γεωργιάδη. Επακόλουθο της κίνησης του αυτής, ήταν η διαγραφή του από το ΛΑ.Ο.Σ., ενώ μερικές μέρες μετά ανακοινώθηκε η προσχώρηση του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα, διατήρησε όμως τη θέση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μέχρι την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπαδήμου στις 17 Μαΐου 2012[18]. Τον δρόμο των Βορίδη - Γεωργιάδη προς την Νέα Δημοκρατία ακολούθησε μετά την μη εκλογή του ΛΑ.Ο.Σ. στις εκλογές του Μαΐου 2012 και ο τρίτος της τριανδρίας των «σκληρών» του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνος Πλεύρης. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης μέχρι και σήμερα εμφανίζεται εξοργισμένος για την κίνηση αυτή των τριών συνεργατών του και όσων άλλων τους ακολούθησαν, μη χάνοντας την ευκαιρία να τους αποκαλεί προδότες[19], χαρακτηρισμό που ουκ ολίγες φορές έχει χρησιμοποιήσει και για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Wikiquote logo
Στα Βικιφθέγματα υπάρχει υλικό σχετικό με το λήμμα:
Μάκης Βορίδης

Η επίσημη προσωπική σελίδα του Μάκη Βορίδη
Ελληνικές Γραμμές, η επίσημη εφημερίδα του Ελληνικού Μετώπου, η οποία με την προσχώρηση του τελευταίου στον ΛΑ.Ο.Σ. έπαψε να τυπώνεται αλλά παραμένει ως ιστοσελίδα στηρίζοντας με την αρθρογραφία της την πολιτική Καρατζαφέρη
Παλαιότερο αφιέρωμα της Guardian στην Ευρωπαϊκή Άκρα Δεξιά, με αναφορά στον Μάκη Βορίδη
Παλαιότερες δηλώσεις του Μάκη Βορίδη στο BBC

Υποσημειώσεις

↑ Βιογραφικό βουλευτή Μαυρουδή (Μάκη) Χρήστου Βορίδη, Βουλή των Ελλήνων
↑ Συνεδρίασε η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ υπό τον Γ.Καρατζαφέρη ,in.gr, 07/10/2009.
↑ Χρειαζόμαστε νέα Πολιτεία και νέο Σύνταγμα, Η Καθημερινή, 07/11/2010
↑ Μάκης Βορίδης, Ελευθεροτυπία, 09/10/2009
↑ Σκέψεις για έναν απαγχονισμό, Ελληνικές Γραμμές, 13/01/2007
↑ «Η Άλλη Όψη», NET, Η Άλλη Όψη, 26/01/2013
↑ Το λίφτινγκ της ελληνικής ακροδεξιάς, Ιός της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, 09/06/2002
↑ The case for an ND-Laos coalition, Athens News, 11/07/2011
↑ Τάσος Κωστόπουλος. Η ιστορία μιας φωτογραφίας. Εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 2011-11-12.
↑ Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, Ελληνικές Γραμμές, 15/05/2005
↑ Αποτελέσματα Δημοτικών Εκλογών Δήμου Αθηναίων 1998,Υπουργείο Εσωτερικών
↑ Αποτελέσματα Δημοτικών Εκλογών Δήμου Αθηναίων 2002, Υπουργείο Εσωτερικών
↑ Σε τεντωμένο σχοινί ΛΑΟΣ - Βορίδης, ΕΘΝΟΣ, 25/10/2010
↑ Του έδωσε το φιλί του Ιούδα, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 12/09/2010
↑ The case for an ND-Laos coalition, Athens News, 11/07/2011
↑ Το επιχείρημα υπέρ μίας κυβέρνησης συνασπισμού ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ., Ελληνικές Γραμμές
↑ Ακροδεξιός εγώ; Απλώς εθνικοφιλελεύθερος, TO BHMA, 12/09/2010
↑ Στη ΝΔ Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, "Η Ναυτεμπορική", 17/02/2012
↑ Άπαξ προδότες, πάντα προδότες, "Real News", 22/05/2012

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License