- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Λεωνίδας Παπάζογλου ήταν Έλληνας φωτογράφος στα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Λεωνίδας Παπάζογλου

Λεωνίδας Παπάζογλου

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην πόλη της Καστοριάς το 1872. Σε παιδική ηλικία μετακομίζει με τους γονείς του και τον μικρότερο αδελφό του, Παντελή, στην Κωνσταντινούπολη , όπου τα δύο αδέρφια σπουδάζουν φωτογραφία σε κάποιον άγνωστο έμπειρο φωτογράφο. Μετά το θάνατο των γονιών τους, τα αδέλφια επιστρέφουν στην Καστοριά και ανοίγουν το πρώτο τους φωτογραφείο το 1898 με 1899, κερδίζοντας στην αρχή το μονοπώλιο της λήψης φωτογραφιών στην περιοχή. Οι αδελφοί Παπάζογλου ήταν οι πρώτοι φωτογράφοι γεννημένοι στην Καστοριά, όταν παλαιότερα οι φωτογραφικές ανάγκες καλύπτονταν πρόσκαιρα από πλανόδιους φωτογράφους, που έρχονταν από άλλες περιοχές.

Η επαγγελματική του πορεία εκδηλώνεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα ρευστή και εκρηκτική για την περιοχή της Καστοριάς, στις αρχές του 20ου αιώνα όταν οι εθνικοί ανταγωνισμοί έχουν κλιμακωθεί και η οθωμανική καταπίεση γίνεται πιο έντονη, αλλά και όταν εκδηλώνεται ο Μακεδονικός Αγώνας και έρχεται τελικά η απελευθέρωση της περιοχής το 1913 κατά τον Α' Βαλκανικό πόλεμο. Οι φωτογραφίες του Λεωνίδα Παπάζογλου αποτελούν ντοκουμέντα της καθημερινής ζωής, των εκδηλώσεων και των κρίσιμων γεγονότων, που αποτυπώνονται μέσα από τα φωτογραφικά πορτραίτα των προσώπων, των ομάδων και των οικογενειών, των απλών και σημαντικών ανθρώπων, καθώς και των ανταρτών και των στρατιωτών των αρχών του 20ου αιώνα. Εργάστηκε κυρίως στην περιοχή της Καστοριάς, ενώ σπάνια δούλευε στη Σιάτιστα και στα Γρεβενά.

Ο Λεωνίδας Παπάζογλου πέθανε το 1918 στην ηλικία των 46 ετών, εξαιτίας της επιδημίας της ισπανικής γρίπης, η οποία μαστίζει την Μακεδονία εκείνη την περίοδο. Λίγες φωτογραφίες μπορούν να αποδοθούν στον αδελφό του.

Μεγάλο μέρος του φωτογραφικού αρχείου δεν απέφυγε την καταστροφή, για να σωθούν τελικά σχεδόν 2.500 αρνητικά σε γυάλινες πλάκες. Η συλλογή που σώθηκε, φυλάχθηκε και αναδείχθηκε από τον Γεώργιο Γκολομπία (1961-2009)[1], γιατρού, συλλέκτη και φωτογράφου. Ο ίδιος γράφει για τον Παπάζογλου:[2]

Είναι φανερό πως το αρχείο του Λεωνίδα Παπάζογλου, τόσο από άποψη όγκου όσο και από άποψη ποιότητας, αποτελεί μείζονος σημασίας εύρημα για την ιστορία της φωτογραφίας, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Μπορεί κανείς να παραλληλίσει το έργο του με εκείνο ενός διευθυντή ορχήστρας, που με τη μπαγκέτα του κυριαρχεί πάνω στα μουσικά όργανα αποτρέποντας παραφωνίες και παράγοντας τελικά την αρμονία.

Μια μεγάλη συλλογή του φωτογράφου μετά την παραχώρηση του συλλέκτη του, φιλοξενείται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η πρώτη οργάνωση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε το 2004, ως ειδική θεματική ενότητα για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα.

Grafik6

Ραβίνος

Grafik4

Ζευγάρι Εβραίων

Grafik7

Ο Μουφτής με την κόρη του

Grafik9

Ο ιερέας Κωνσταντίνος Σγουρής

Grafik8

Ο τάφος του Παύλου Μελά

Grafik10

Ο τάφος του Ευστάθιου Λιχαδιώτη

Βιβλιογραφία

Γιάννης Σταθάκος, Λεωνίδας Παπάζογλου: Φωτογραφικά πορτραίτα από την Καστοριά και την περιοχή της την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 2004, ISBN 960-88028-2-2

Παραπομπές

↑ Στέλιος Κούκος, Φωτογραφία: Είναι ο γιατρός. Ο εξαίρετος Γιώργος Γκολομπίας, εφημ. Μακεδονία, 17/05/2009.
↑ Ιστολόγιο ΆσπροΜαύρο, Παπάζογλου Λεωνίδας, 23/02/2011, Πρώτη δημοσίευση, περιοδικό Φωτογράφος τ. 140, Αύγουστος 2005


Γιάννης Σταθάτος, Λεωνίδας Παπάζογλου, Επιμέλεια Κωστής Αντωνιάδης & Γιώργος Γκολομπίας, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 2004, Πρώτη δημοσίευση, περιοδικό Φωτογράφος, τ. 140, Αύγουστος 2005.
Ιωάννινα: Φωτογραφικά πορτρέτα από την Καστοριά στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο, Εφημερίδα Το Βήμα, 04/02/2011.
Ελένη Μπίστικα, Mε τη ματιά και τον φακό του Λεωνίδα Παπάζογλου (1872-1918) – Eκθεση Φωτογραφίας στο Pιζάρειο Eκθεσιακό Kέντρο Mονοδενδρίου Iωαννίνων, Εφημερίδα Η Καθημερινή,04/02/2011.

Εξωτερικές συνδέσεις
Λεωνίδας Παπάζογλου

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ιστοσελίδα Red Creative, Κατάλογος έκθεσης Λεωνίδα Παπάζογλου, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 2004

Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ

Ντοκιμαντέρ: Δελτίο ειδήσεων: Θέμα 14 :: Έκθεση Φωτογραφίας-Καστοριά (Χρονολογία Παραγωγής/Πρώτης Εκπομπής: Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009) (προβολή) (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License