ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Κούλης Θεοδώρου (19 Ιανουαρίου 1965) είναι Κύπριος τραγουδιστής και συνθέτης.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 19 Ιανουαρίου το 1965. Ο πολύπλευρος χώρος της μουσικής έδωσε τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να διακλαδώνεται σε διάφορους τομείς, ως τραγουδιστής, συνθέτης και παραγωγός. Συνθέτει για τηλεοπτικές παραγωγές, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχουν δημοσιευτεί δεκάδες συνεντεύξεις του σε εφημερίδες και περιοδικά. Πραγματοποιεί πολλές παραστάσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό παρουσιάζοντας το έργο των Κυπρίων δημιουργών, αλλά και παραστάσεις αφιερωμένες σε δημιουργούς που σημάδεψαν με το έργο τους την ελληνική δισκογραφία.
Οι σημαντικότερες παρουσίες

1989: Ερμηνεύει το λαϊκό ορατόριο του Κύπριου απόδημου Στέλιου Τσιόλα “Σαν ξημερώσει” σε συναυλίες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.
1994: Συμμετέχει στον δίσκο “Των Αθανάτων” ως συνθέτης και ως ερμηνευτής μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη, το Φωνητικό Σύνολο “Διάσταση” κ.α. Τον ίδιο χρόνο συμμετέχει στις δύο μεγάλες συναυλίες για την Κύπρο που έγιναν στο Ηρώδειο τον Ιούλιο με τους ίδιους συντελεστές και σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη.
1996: Ερμηνεύει το λαϊκό ορατόριο των Μιχάλη Σταυρίδη και Θεοκλή Κουγιάλη “Της γλυκείας χώρας Κύπρου” με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου.
1998: Παρουσιάζει το συνθετικό του έργο “Αγιογραφίες” σε στίχους και ποίηση του Αντρέα Παράσχου, που είναι αφιερωμένο στον Δημήτρη Λάγιο.
1999: Ερμηνεύει τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου σε μια συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη.
2000: Ερμηνεύει τραγούδια των Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργου Σεφέρη σε μια μεγάλη συναυλία στο στάδιο «Ελευθερία» με τον Γιώργο Νταλάρα και το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση». Την ίδια περίοδο, πραγματοποιεί συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας αφιερωμένη στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.
2001: Τέσσερεις συναυλίες με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου με τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο. Συνθέτει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του Θ.Ο.Κ. «Το όνειρο του Δράκου».
2002: Τρεις συναυλίες με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου και τον Βασίλη Λέκκα, σ’ ένα αφιέρωμα για τον Μίκη Θεοδωράκη. Συνθέτει τη μουσική για την αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες». Συνθέτει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση «Ένα καπέλο γεμάτο βροχή».
2003: Ερμηνεύει το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου. Συνεργάζεται με τον Τουρκοκύπριο σκηνοθέτη Derviş Zaim για την μουσική της ταινίας “Camur” (“Λάσπη”), η οποία κέρδισε το βραβείο CIST-UNESCO στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
2004: Τον Αύγουστο παρουσιάζεται στο Ηρώδειο με τον Γιάννη Μαρκόπουλο ερμηνεύοντας έργα του συνθέτη σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Τον ίδιο μήνα πραγματοποιεί συναυλία στο Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα στο πλαίσιο των εορτασμών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναλαμβάνει τη σύσταση της χορωδίας του Δήμου Λευκωσίας ως καλλιτεχνικός διευθυντής.
2005: Τον Ιούνιο πραγματοποιεί μια συναυλία στο Μπουένος Άιρες με τον Γιάννη Μαρκόπουλο για τους πρόσφυγες του κόσμου και διοργανωτή τον Ο.Η.Ε., ενώ τον Ιούλιο, παρουσιάζεται στο Ηρώδειο ερμηνεύοντας τα έργα «Χρονικό» και «Θητεία», του ιδίου συνθέτη. Τον ίδιο μήνα πραγματοποιεί δύο συναυλίες στο Σίτνεϋ (Αυστραλία). Τον Οκτώβριο παρουσιάζεται με τον Κύπριο συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη στο Λουξεμβούργο σε μια συναυλία με μεσαιωνικά τραγούδια.
2006: Τον Μάρτιο πραγματοποιεί τρεις συναυλίες με μεσαιωνικά τραγούδια στο Λονδίνο και στην Κύπρο, μαζί με τον Κύπριο συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Τον Σεπτέμβριο παρουσιάζεται με την συμφωνική ορχήστρα της Βουλγαρικής Κρατικής Ραδιοφωνίας σε μια συναυλία στο πλαίσιο του Διεθνούς φεστιβάλ «Τα Κύπρια», με τίτλο «Στ’ αχνάρκα του Γερώνυμου Τραουδιστή».
2007: Τον Ιανουάριο παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δύο συναυλίες με τον Γιάννη Μαρκόπουλο ερμηνεύοντας τα έργα «Θητεία» και «Επί σκηνής» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, ενώ τον Φεβρουάριο ερμηνεύει στο Μεσολόγγι το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση του Διονύσιου Σολομού.
2008: Τον Φεβρουάριο παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο ερμηνεύοντας το έργο «Θητεία». Τον ίδιο μήνα τραγουδά με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» σε μια συναυλία στη Λευκωσία. Τον Απρίλιο παρουσιάζεται με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας, ενώ τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο πραγματοποιεί μια περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
2009: Τον Μάρτιο πραγματοποιεί δύο συναυλίες στη Μελβούρνη. Τον Σεπτέμβριο, λαμβάνει μέρος στο φεστιβάλ «Τα Κύπρια» με μια παραγωγή δική του και του Γιώργου Κάρβελλου, με τίτλο «Τα παραμύθκια του Χαμπή», βασισμένη σε δύο παραδοσιακά κυπριακά παραμύθια.
2010: Τον Οκτώβριο πραγματοποιεί μια συναυλία με τον διακεκριμένο Κύπριο πιανίστα Σάββα Σάββα για το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αφιερωμένο στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2011: Αναλαμβάνει την επιμέλεια και παρουσίαση της εβδομαδιαίας μουσικής εκπομπής «Σάββατο κι απόβραδο» του κρατικού καναλιού ΡΙΚ1.

Δισκογραφία

1994: “Των Αθανάτων” (με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη, τον Δημήτρη Λάγιο, τη “Διάσταση” κ.α.)
1995: “Όταν τον Αύγουστο βρέχει” (σε μουσική δική του και του Πάρη Ποταμίτη και στίχους των Αντρέα Παράσχου και Πάρη Ποταμίτη, που έχει σαν θεματολογία την δεύτερη εισβολή του 1974).
1998: “Χάραμα φου” (σε μουσική δική του και του Γιώργου Κάρβελλου και σε στίχους λαϊκών και σύγχρονων ποιητών στην κυπριακή διάλεκτο).
2003: “Παύλος Λιασίδης, ποιήματα” (με συνθέσεις εμπνευσμένες από την ποίηση του λαϊκού ποιητή Παύλου Λιασίδη)
2004: “Η Κρατική Ορχήστρα Ερμηνεύει...” (εκλογή τραγουδιών μεγάλων Ελλήνων συνθετών)
2004: “Καημός-προδότης” Σε μουσική Μ. Χριστοδουλίδη, Στ. Κραουνάκη, Κ. Θεοδώρου, Β. Αργυρίδη, Π. Παπαλεοντίου και ποίηση Θεοδόση Πιερίδη, Νίκης Κατσαούνη (ομότιτλο ποίημα Καημός - προδότης), Μαριάννας Γαλίδη, Αντρέα Παράσχου.
2005: «1955» (σε μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη)
2005: «Είμαι τζι’ εγιώ μιτά σου» με τον Π.Ο. «Βασιλιτζιά» (σε μουσική δική του και στίχους από ποιήματα των Π. Λιασίδη, Α. Ν. Κατσαντώνη, Α. Γ. Παπά και Χρίστου Αλέκου)
2006: Συμμετοχή στο δίσκο «Νοστά π’ αγαπηθήκαμε» με κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια.
2009: «Στ’ αχνάρκα του Γερώνυμου Τραουδιστή», Κυπριακά τραγούδια (παραδοσιακά και σύγχρονα) με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας.
2010: «Συνάντηση», μια δισκογραφική συνάντηση με τον διακεκριμένο Κύπριο πιανίστα Σάββα Σάββα με τραγούδια Ελλήνων συνθετών.

Βραβεύσεις

1994: «Χρυσό δίσκο» για τη συμμετοχή του στο δίσκο «Των Αθανάτων».
1997: Τιμητική διάκριση από την Παγκύπρια Οργάνωση Φοιτητών και Νεολαίας.
1998: Τιμητική διάκριση με το Μετάλλιο του Επίτιμου Δημότη από τον Δήμο Αμμοχώστου για την καλλιτεχνική προσφορά του στον Δήμο.
2002: Τιμητική διάκριση από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελο Φλωράκη για την καλλιτεχνική προσφορά του στην Εθνική Φρουρά.
2003: Τιμητική διάκριση από τον Δήμο Αμμοχώστου για την καλλιτεχνική προσφορά του στον Δήμο.
2006: «Χρυσό δίσκο» για τη συμμετοχή του στο δίσκο «Νοστά π’ αγαπηθήκαμεν».
2006: Τιμητική διάκριση από τη χορωδία «Αδούλωτη Κερύνεια» για την έμπρακτη καλλιτεχνική συνεισφορά και υποστήριξη του.
2010: Τιμητική διάκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την καλλιτεχνική προσφορά του στην Κύπρο.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News