ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Κώστας Παρτασίδης ήταν Ελληνοκύπριος πολιτικός, δήμαρχος Λεμεσού.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Επισκοπή της επαρχίας Λεμεσού και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο (1937). Αρχισε την επαγγελματική σταδιοδρομία του ως ιδιωτικός υπάλληλος στην Αμμόχωστο. Νυμφεύθηκε τη εκ Λεμεσού Φρόσω Χατζημιχαήλ και απέκτησαν 4 παιδιά, 3 αγόρια και 1 κορίτσι.
Συνδικαλιστική και πολιτική δράση

Ενδιαφέρθηκε για συνδικαλιστικά ζητήματα και ανέπτυξε ζωηρή δραστηριότητα. Το 1938 έλαβε ενεργό μέρος στην κίνηση για την ίδρυση των πρώτων συντεχνιών Αμμοχώστου και ιδιαίτερα στην ίδρυση της συντεχνίας εργατοϋπαλήλων Αμμοχώστου, της οποίας υπήρξε γραμματέας. Βρέθηκε στο προσκήνιο των εργατικών αγώνων (1940-1943). Έγινε μέλος του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου και αργότερα ήταν εξ των πρώτων μελών του ΑΚΕΛ, όταν ιδρύθηκε το 1941. Το 1943 και το 1946 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού.

Κατατάγηκε στο Κυπριακό Σύνταγμα (Cyprus Regiment) (1943-1946)[1]. Επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού μέχρι το 1949. Εξελέγη Δήμαρχος της Λεμεσού τον Ιούνιο του 1949. Φυλακίστηκε από τους Άγγλους (1950) μαζί με τα άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού διότι αρνήθηκαν να κατεβάσουν τη πινακίδα της 28ης Οκτωβρίου και να αναρτήσουν αντί αυτής πινακίδα με το όνομα του Πάλμερ σε μία εκ των οδών της πόλεως. Ο κόσμος αντέδρασε έντονα και οι διαδηλώσεις συγκλόνιζαν τη Λεμεσό. Αποφυλακίστηκαν μετά από παρέλευση ενός μηνός κατόπιν γενικής κατακραυγής. Οι Βρετανοί αποικιοκράτες τους καθαίρεσαν από τη θέση τους και διόρισαν κυβερνητικούς υπαλλήλους στο δημαρχείο της Λεμεσού. Επανεξελέγη δήμαρχος το 1953 έως το Δεκέμβριο του 1962. Στη διάρκεια του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ, μαζί με άλλα 135 μέλη του ΑΚΕΛ που συνελήφθησαν από τους Άγγλους, βρέθηκε και πάλι στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όντας πολιτικός κρατούμενος (1955-1957)[2].

Μετέβη στο Λονδίνο ως μέλος συμβουλευτικής αντιπροσωπείας Κυπρίων επί των συμφωνιών Ζυρίχης–Λονδίνου (1959). Επίσης, ήταν μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και μέλος της γραμματείας του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης. Διετέλεσε διευθυντής των εφημερίδων Χαραυγή και της εβδομαδιαίας Δημοκρατία.

Επί δημαρχίας του, ο Δήμος Λεμεσού πραγματοποίησε την πρώτη Γιορτή του Κρασιού.[3] Επιπρόσεθτα, ως δήμαρχος δημιούργησε το Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού το 1956.[4]

Τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Frederic Jolier – Curie για την ειρήνη, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.
Παραπομπές

↑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ
↑ Ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959)
↑ Γιορτή του Κρασιού:51 χρόνια από τότε...
↑ Ιστορικό Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού

Πηγές

Κώστας Παρτασίδης Σάββα
22.4.1953: Ηρακλης Μιχαηλίδης και Κώστας Παρτασίδης ηγoύvται της δεξιάς και της αριστεράς στις δημoτικές εκλoγές στη Λεμεσό.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΤΑΣΙΔΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Βραβείο προσφοράς 'Κώστα Παρτασίδη-Βάσου Παπαδόπουλου' από το ΑΚΕΛ Λεμεσού
Θεσμοθέτηση βραβείου από το ΑΚΕΛ Λεμεσού

Χριστόδουλος Καρύδης Ιωάννης Καραγεωργιάδης Δημοσθένης Χατζηπαύλου Χριστόδουλος Σώζος Μιχαήλ Ηρακλή Μιχαηλίδης Σπύρος Αραούζος Αλέκος Ζήνων Χριστόδουλος Χατζηπαύλου Πλουτής Σέρβας Κώστας Παρτασίδης Νίκος Παττίχης Γεώργιος Κατσουνωτός Φώτης Κολακίδης Αντώνης Χατζηπαύλου Δημήτρης Κοντίδης Ανδρέας Χρίστου Νίκος Νικολαΐδης

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License