ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Ιωάννης Νικολαΐδης σε ξυλογραφία από το περιοδικό Εθνικόν Ημερολόγιον Βρετού του 1868

Ο Ιωάννης Νικολαΐδης ή Λεβαδεύς ήταν Έλληνας λόγιος του 19ου αιώνα και καθηγητής του Πανεπιστημίου.


Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Λεβαδιά το έτος 1800. Αφού διδάχτηκε εκεί την Ελληνική και την Ιταλική γλώσσα ακολούθησε το έτος 1816 τον συγγενή του Νικόλαο Νάκο στα Ιωάννινα, όπου για έναν χρόνο παρακολούθησε διάφορα μαθήματα στο σχολείο του Αθανάσιου Ψαλίδα. Επέστρεψε στην πατρίδα του και δίδαξε αργότερα στην θήβα. Από εκεί ακολούθησε τον θείο του Νικόλαο Βριζάκη στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε όταν ξεκίνησε η Ελληνική επανάσταση. Από την Κωνσταντινούπολη κατέφυγε στην Οδησσό για να ξεφύγει από τις σφαγές που είχαν ξεσπάσει από τους Τούρκους. Στην Οδησσό έμεινε στο σπίτι της μακαρίτισσας ηγεμονίδος Ραλλούς Μουρούζη ως διδάσκαλος ενός γιου και τριών θυγατέρων. Εκεί έμεινε ως το 1827 και από εκεί αναχώρησε για το Παρίσι. Στο Παρίσι έμεινε ως το 1832. Εκεί σπούδασε ιατρική και αναγορεύτηκε διδάκτωρ. Επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε αλληλοδιαδόχως καθηγητής των φυσικών επιστημών στην κεντρική σχολή της Αίγινας, μέλος και γραμματέας του Ιατροσυνεδρίου, πάρεδρος στο Υπουργείο της Παιδείας, καθηγητής ιατρικών μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο και σύμβουλος του Υπουργείου.

Απομακρύνθηκε από τον δημόσιο βίο το έτος 1848 και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου άσκησε το επάγγελμα του ιατρού μέχρι το 1852. Επέστρεψε στην Αθήνα και ασχολήθηκε ως ιδιώτης με διάφορα φιλολογικά έργα.
Πηγές
Ανδρέας Παπαδόπουλος Βρετός. Βιογραφικαί σημειώσεις περί των εικονογραφηθέντων προσώπων εν τω παρόντι ημερολογίω. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2009.
Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών (1939). Αριστοτέλης Κούζης. επιμ. Εκατονταετηρίς 1837 - 1937, Τόμος Γ', Ιστορία της Ιατρικής Σχολής. Αθήναι: Τύπος «Πυρσού» Α.Ε. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2010.

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License