ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Ιωάννης Δημητρίου (1824-1892) από τη Λήμνο, βιομήχανος και έμπορος βαμβακιού στην Αίγυπτο, ήταν συλλέκτης αρχαιοτήτων τις οποίες δώρισε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης, ευεργέτησε ποικιλοτρόπως το νησί της καταγωγής του.

Ιωάννης Δημητρίου

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Ιωάννης Δημητρίου γεννήθηκε το 1824 στο χωριό Πεσπέραγο της Λήμνου, το σημερινό Παλαιό Πεδινό.

Από μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπως έκαναν πολλοί Λήμνιοι εκείνη την εποχή. Εκεί δραστηριοποιήθηκε στην καλλιέργεια, τη βιομηχανική επεξεργασία και στο εμπόριο βαμβακιού. Συνέδεσε τις επιχειρήσεις του με τα βρετανικά συμφέροντα και σύντομα απέκτησε τεράστια περιουσία.

Ήταν από τους επιφανέστερους Λήμνιους της Αιγύπτου και μαζί με τον τραπεζίτη Ιωάννη Αντωνιάδη και τον επιχειρηματία Κυριάκο Χριστοδούλου αποτελούσαν μια τριανδρία Αιγυπτιωτών Λημνίων που δραστηριοποιούνταν υπέρ του νησιού. Αναλάμβαναν πρωτοβουλίες να χρηματοδοτήσουν την ίδρυση και λειτουργία σχολείων, την ανέγερση εκκλησιών κλπ, παρακινώντας και τους υπόλοιπους Λημνίους της Αιγύπτου.

Ο Ιωάννης Δημητρίου πρόσφερε μεγάλα ποσά για την ανέγερση του μητροπολιτικού ναού της Αγίας Τριάδας στη Μύρινα της Λήμνου το 1864-65 καθώς και για τη λειτουργία και συντήρηση της σχολής του νησιού. Επίσης, το 1862 χρηματοδότησε την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου στο χωριό του το Πεσπέραγο. Το 1886 ήταν από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση της Λημνιακής Αδελφότητας στην Αλεξάνδρεια.


Συλλέκτης και δωρητής αρχαιοτήτων

Παράλληλα με την επιχειρηματική και ευεργετική του δράση ο Δημητρίου υπήρξε αρχαιόφιλος, συλλέκτης αρχαιοτήτων, κυρίως αιγυπτιακών, αλλά και αρχαίων νομισμάτων. Υπήρξε μεταξύ των πρωτεργατών και χρηματοδοτών για την ίδρυση του Ελληνικού Μουσείου Αλεξανδρείας το 1895. Τις συλλογές του δώρισε στα μουσεία του ελληνικού κράτους.

Το 1880 δώρισε τη συλλογή των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας πριν ακόμα ανεγερθεί το μουσείο και αποτέλεσε τη βάση της αιγυπτιακής συλλογής του μουσείου.

Μεταξύ 1892-1898 παρέδωσε στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών μια μοναδική συλλογή 10.000 πτολεμαϊκών νομισμάτων. Η δωρεά έγινε μέσω του Έλληνα προξένου Μάρκου Δραγούμη με επίσημη πράξη. Για τη φύλαξη των νομισμάτων κατασκεύασε δύο πολυτελείς δρύινες νομισματοθήκες που φυλάσσονται στο Μουσείο.

Πέθανε στην Αλεξάνδρεια το 1892.


Πηγή

Chrysikopoulos V., «L’Histoire des Collections d’Antiquites Egyptiennes du Musee National d’Athenes», 2001, Lyon France, σελ. 36 και 358-374: «Les Principaux Donateurs de la Collection d’Athenes: Alexandros Rostovitz et Ioannis Dimitriou».

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License