ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.


Ο Γιάννης Μαρής (αληθινό όνομα Γιάννης Τσιριμώκος, 1916-1979) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έγραψε δεκάδες βιβλία και σενάρια για τον κινηματογράφο και θεωρείται ο πατέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα.

Βιογραφία

Ο Γιάννης Τσιριμώκος που κατάγονταν από γνωστή οικογένεια της Φθιώτιδας, γεννήθηκε στη Σκόπελο όπου υπηρετούσε ο δικαστικός πατέρας του το 1916. Ο πολιτικός Ηλίας Τσιριμώκος (μετέπειτα βουλευτής, υπουργός και πρωθυπουργός) ήταν πρώτος του εξάδελφος. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Λαμία και αργότερα φοίτησε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα και εντάχθηκε στο χώρο των σοσιαλιστών. Συμμετείχε μαζί με τον Ηλία Τσιριμώκο και τον Αλέξανδρο Σβώλο στην ίδρυση της «Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ) ενώ αργότερα προσχώρησε στο ΕΑΜ.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινάει να ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Εργάζεται στην εφημερίδα «Μάχη» σαν αρχισυντάκτης, σχολιογράφος και κριτικός κινηματογράφου. Μετά τις αποκαλύψεις που κάνει η εφημερίδα για τη Μακρόνησο θα διωχθεί και θα φυλακιστεί. Αποφυλακίστηκε με παρέμβαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Αλέξανδρου Σβώλου. Θα εργαστεί στις εφημερίδες «Προοδευτικός Φιλελεύθερος», «Ελεύθερος Λόγος», «Αθηναϊκή» για να καταλήξει τελικά στο συγκρότημα Μπότση («Ακρόπολις», «Απογευματινή», περιοδικό «Πρώτο»).

Ξεκινάει το συγγραφικό του έργο στις αρχές της δεκαετίας του '50 δημοσιεύοντας σε συνέχειες στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Οικογένεια» το μυθιστόρημα του Έγκλημα στο Κολωνάκι (1953). Το μυθιστόρημα που εκδόθηκε κανονικά λίγο αργότερα από τις εκδόσεις Ατλαντίς θα γνωρίσει τεράστια επιτυχία και έξι χρόνια αργότερα (1959) θα μεταφερθεί με παρόμοια επιτυχία στον κινηματογράφο. Συνεχίζει να γράφει ακούραστα για 25 και πλέον χρόνια αφήνοντας πίσω του πλειάδα αστυνομικών μυθιστορημάτων, περίπου είκοσι σενάρια και δύο θεατρικά.

Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου του 1979 από καρκίνο του εγκεφάλου.

Το έργο του

Αν και εμπορικά επιτυχημένος και δημοφιλής, ο Γιάννης Μαρής υπήρξε παραγνωρισμένος από τους κριτικούς στην εποχή του. Η ενασχόληση του με το είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος που εντάσσονταν στην παραφιλολογία, του στέρησε την αναγνώριση σαν μεγάλου συγγραφέα. Πολλά χρόνια μετά αναγνωρίστηκε σαν κλασσικός. Δημιουργός του θρυλικού χαρακτήρα Γεωργίου Μπέκα χάρισε στην Ελληνική λογοτεχνία έναν ήρωα εφάμιλλο του Μεγκρέ.

Τα μυθιστορήματα του διαδραματίζονταν συχνά σε κοσμοπολίτικα μέρη με ήρωες εφοπλιστές, βιομηχάνους και καλλιτέχνες. Ο απλός κόσμος ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα, ενώ η αστυνομική πλοκή και το μυστήριο ήταν το πρόσχημα για να κερδίσει την προσοχή του αναγνώστη. Το πραγματικό ενδιαφέρον του ήταν η δημιουργία ατμόσφαιρας και οι ανθρώπινες σχέσεις. Η επιτυχία των μυθιστορημάτων εκείνων που πουλούσαν εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα οδήγησε στην δημιουργία σχολής συγγραφέων και (υποδεέστερων σε κάθε περίπτωση) μιμητών.

Πολλά από τα έργα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο, τόσο από τον ίδιο, όσο και μετά το θάνατο του δημιουργώντας έτσι το αντίστοιχο του φιλμ νουάρ στο Ελληνικό σινέμα. Μερικές επίσης από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές τόσο της κρατικής όσο και της ιδιωτικής τηλεόρασης βασίστηκαν στα έργα του.

Εργογραφία

* Ζήτημα ζωής και θανάτου
* Αμφιβολίες
* Υποψίες
* Αυτόπτης μάρτυς
* Ο δολοφόνος φορούσε σμόκιν
* Σκληρό παιχνίδι
* Μια γυναίκα από το παρελθόν
* Το καλοκαίρι του φόβου
* Υπόθεση εκβιασμού
* Χωρίς ταυτότητα
* Εκείνη τη νύχτα
* Ιντερμέτζο
* Αύριο και για πάντα
* Έγκλημα στη Μύκονο
* Νυχτερινό τηλεφώνημα
* Διακοπές στη Μύκονο
* Μωρό μου
* Περίπτωσις Χ - Ένα γράμμα στο ταξί
* Ο τέταρτος ύποπτος - Η κυρία της καμπίνας 17 - Μια νύχτα πρωτοχρονιάς
* Κουαρτέτο
* Ζήτημα εμπιστοσύνης
* Χωρίς τίτλο - Ένας ξένος στην πόλη - Γράμμα χωρίς αποστολέα
* Σκοτεινό μεσημέρι
* Απαγωγή
* Ιδιωτική υπόθεση
* Το χαμόγελο της Πυθίας
* Περιπέτεια στο Αγιο Όρος
* Περίπτωση ανάγκης
* Η τρίτη αλήθεια
* Επιχείρηση εκδίκηση
* Ταξίδι χωρίς γυρισμό
* Έγκλημα στο Κολωνάκι
* Η μελωδία του θανάτου
* Έγκλημα στα παρασκήνια
* Επιχείρηση ουράνιο τόξο
* Περιπέτεια
* Το χαμόγελο της Σφίγγας
* Το μεγάλο παιχνίδι
* Μπούμεραγκ
* Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα
* Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη
* Το μυστικό του άσπρου βράχου
* Επικίνδυνο καλοκαίρι
* Αυστηρώς προσωπικόν
* Έξι εβδομάδες στις ανατολικές χώρες

Φιλμογραφία

* Το Χαμόγελο της Πυθίας (1979)
* Ζήτημα Ζωής και Θανάτου (1973)
* Αντάρτες των Πόλεων (1972)
* Ως την τελευταία Στιγμή (1972)
* Οι τελευταίοι του Ρούπελ (1971)
* Μια Γυναίκα Κατηγορείται (1966)
* Το Πρόσωπο της Ημέρας (1965)
* Αμφιβολίες (1964)
* Ο Μπαμπάς μου κι Εγώ (1963)
* Χωρίς ταυτότητα (1963)
* Ο Άντρας της Γυναίκας μου (1962)
* Λάθος στον Έρωτα (1961)
* Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)
* Ένας Δον Ζουάν για Κλάματα (1960)
* Καλημέρα Αθήνα (1960)
* Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959)
* Ένας Έλληνας στο Παρίσι (1959)
* Η Λίζα το 'σκασε (1959)
* Ο Άνθρωπος του Τρένου (1958)

Εξωτερικές συνδέσεις

* Ο Γιάννης Μαρής στην IMDb
* Ο Γιάννης Μαρής στο cine.gr

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License