Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Γιαννάκης Ομήρου

K. Γιαννάκης Ομήρου (18 Σεπτεμβρίου 1951 , Κάτω Πάφος). Πρώην Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλοδημοκρατών ΕΔΕΚ. Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Φωτογραφία : Αυγούστα Στυλιανού, ζωγράφος, 4o Συνέδριο Οικονομίας Κύπρου

Ο Γιαννάκης Ομήρου, είναι Κύπριος δικηγόρος, πολιτικός και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Βιογραφικά Στοιχεία

Γεννήθηκε στην Κάτω Πάφο στις 18 Σεπτεμβρίου 1951. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα αναμίχθηκε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, συμμετέχοντας στην κατάληψη της Νομικής Σχολής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Πολιτική Σταδιοδρομία

Εξελέγη βουλευτής Πάφου με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ (Σ.Κ. ΕΔΕΚ) στις εκλογές της 24ης Μαΐου 1981 και επανεξελέγη στις εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου 1985, της 19ης Μαΐου 1991 και της 26ης Μαΐου 1996, αξίωμα το οποίο διατήρησε έως το 1998, οπότε διορίστηκε Υπουργός Άμυνας.

Το 1998 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, παραιτήθηκε όμως στις 4 Ιανουαρίου 1999 λόγω διαφωνίας του με την απόφαση της κυβέρνησης για ματαίωση της έλευσης στην Κύπρο του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S 300.

Στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 επανεξελέγη βουλευτής Πάφου με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙ.ΣΟΣ.) (στις 19 Φεβρουαρίου 2000 το κόμμα μετονομάστηκε σε ΚΙ.ΣΟΣ.). Στις 22 Ιουλίου 2001 εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος και επανεξελέγη στις 18 Μαρτίου 2007. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το Κ.Σ. ΕΔΕΚ (στις 29 Ιουνίου 2003 το Κίνημα μετονομάστηκε σε Κ.Σ. ΕΔΕΚ) και επανεξελέγη στις εκλογές της 22ας Μαΐου 2011. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, μέλος της Επιτροπής Επιλογής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Στις 2 Ιουνίου 2011 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Δέκατη Βουλευτική Περίοδο. Είναι ex officio πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής και πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες.


Εξωτερική Σύνδεσμοι

Επίσημη Ιστοσελίδα Γ. Ομήρου

Πρόεδροι της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Γλαύκος Κληρίδης | Σπύρος Κυπριανού | Αλέκος Μιχαηλίδης | Γεώργιος Λαδάς | Βάσος Λυσσαρίδης | Αλέξης Γαλανός | Δημήτρης Χριστόφιας | Γιαννάκης Ομήρου |

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License