- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Γεώργιος Βιτάλης (1838-1901) ήταν Έλληνας γλύπτης.


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Βιτάλης γεννήθηκε στο χωριό Υστέρνια της Τήνου το 1838. Ήταν γιος εμπειρικού αρχιτέκτονα. Στα δεκαπέντε του ακολούθησε τον πατέρα του στη Σμύρνη, τον οποίο βοήθησε, ως εργολάβος οικοδομών, στην ανέγερση νεοκλασικών σπιτιών. Στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής (1857 - 1861) στο εργαστήριο του εξαδέλφου του Γεώργιου Φυτάλη, καθηγητή τότε της γλυπτικής στο Σχολείο των Τεχνών, αποφοιτώντας ως δόκιμος γλύπτης.

Αργότερα, με προτροπή της Βασίλισσας Αμαλίας και με υποτροφία του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄, συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου, με καθηγητή τον Μαξ φον Βίντμαν (Max von Windmann). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του βραβεύτηκε επανειλημμένα, ενώ τιμήθηκε και με το μετάλλιο της Αξίας του Βαυαρού βασιλιά.

Θησέας, Θησείο συνοικία, Αθήνα, Φωτογραφία , Αυγούστα Στυλιανού, ζωγράφος.

Απεβίωσε στην Αλεξάνδρεια το 1901.

Καλλιτεχνική δράση

Ο Γεώργιος Βιτάλης θεωρείται εκπρόσωπος του γερμανικού νεοκλασικισμού στην Ελλάδα. Τα έργα του βραβεύτηκαν με χρυσά και αργυρά μετάλλια στις εκθέσεις Ολυμπίων, Ρώμης και Παρισιού. Είναι έργα σε φυσικό μέγεθος που παριστάνουν τον Ορφέα, τον Πάρη, το Θησέα, τον Βάκχιδα, τον Οιδίποδα, τον Έκτορα, την Ερμούπολη, τον Κανάρη και κόσμησαν τις αίθουσες στα ανάκτορα της Βασίλισσας Όλγας, της Σοφίας Τρικούπη και του Στέφανου Σκουλούδη.

Το 1881 κέρδισε το διαγωνισμό για το μνημείο του "Βύρωνα" στο Μεσολόγγι και σε αντίστοιχο διαγωνισμό του 1883 για τον ανδριάντα του Άγγλου πολιτικού και ένθερμου υποστηρικτή του ελληνικού αγώνα "Ουίλιαμ Γλάδστων" (William Gladstone, 1809 - 1898). Ο Βιτάλης είχε επισκεφθεί τον Γλάδστωνα στην Αγγλία, προκειμένου να μελετήσει από κοντά τη μορφή του. Η κατασκευή του ανδριάντα ολοκληρώθηκε το 1886, ενώ τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 24 Ιουνίου 1900. Έχει τοποθετηθεί πάνω σε βαθμιδωτό βάθρο στο προαύλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προς το τέλος της ζωής του πήγε στην Αλεξάνδρεια, όπου φιλοτέχνησε τον ανδριάντα του "Γ. Αβέρωφ".

Πηγές

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, λήμμα «Βιτάλης, Γεώργιος», τόμος 14, σελ. 380, Εκδόσεις Πάπυρος, 1996.

Ζέττα Αντωνοπούλου: «Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια γλυπτική 1834 – 2004», σελ. 48 -50 & 201, α΄ έκδοση, Εκδόσεις «Ποταμός», Αθήνα, 2003.

Γεώργιος Βιτάλης συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Ιωάννης Χατζηιωάννου, επιμ. (1927). Πανελλήνιον Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδος 1821-1921 : Η χρυσή βίβλος του ελληνισμού. Τόμος Δ' Καλλιτεχνία. Εν Αθήναις: Τυποις Ανώνυμου Εταιρείας Εκδόσεων. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2010.


Σὐνδεσμοι

Πολυχρονἰδης Αχιλλἐας Φωτογρἀφος & Καλλιτἐχνης (απὀγονος) http://cargocollective.com/akipo

Γλύπτες

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License