ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

O Γεώργιος Τσίτας (Σμύρνη 1872 - Αθήνα κατοχή) ήταν Έλληνας παλαιστής, ο οποίος πήρε τη 2η θέση (τότε χάλκινο μετάλλιο) στους Α΄ Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γεώργιος Τσίτας γεννήθηκε το 1872 στη Σμύρνη αλλά η οικογένειά του είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα. Ήταν αθλητής στον Πανελλήνιο Γ.Σ., όπως και ο αδερφός του ο Κώστας Τσίτας. Ο τύπος της εποχής αναφέρει πως δάσκαλός του στην πάλη ήταν ο Παναγής Κουταλιανός. Ήταν γεροδεμένος, με τρομερή δύναμη στα χέρια αλλά καλοκάγαθος και χιουμορίστας. Είχε αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο μαζί με τους αδερφούς Φόρτη και συχνά έκανε ταχυδακτυλουργικά κόλπα στους πελάτες "εξαφανίζοντας" τα χρήματα που έδιναν. Στον Πανελλήνιο είχε τη φήμη του "χιουμορίστα Ηρακλή".

Στον αθλητισμό πρωτοεμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1895 στα Τήνια, αγώνες που έγιναν στην Τήνο με συμμετοχή 100 και πλέον αθλητών από όλο τον ελληνικό χώρο. Περιλάμβαναν διάφορα αθλήματα και αποτέλεσαν προανάκρουσμα των Ολυμπιακών Αγώνων που ακολούθησαν την επόμενη άνοιξη. Δόθηκαν μετάλλια στους δύο πρώτους σε κάθε αγώνισμα, ασημένιο και χάλκινο, όπως στην Α΄ Ολυμπιάδα. Στους αγώνες αυτούς ο Γεώργιος Τσίτας συμμετείχε σε αγωνίσματα στίβου. Νίκησε στο άλμα τριπλούν και στη δισκοβολία. Στην πάλη έλαβε μέρος ο αδερφός του Κώστας Τσίτας, ο οποίος πρώτευσε.

Καρλ Σούμαν, Γεώργιος Τσίτας

Το Μάρτιο του 1896 μετείχε στους Α΄ Ολυμπιακούς Αγώνες στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Στον ημιτελικό αντιμετώπισε το Στέφανο Χρηστόπουλο από την Πάτρα, ο οποίος ήταν πολύ δημοφιλής παλαιστής με πολλές νίκες και θεωρείτο φαβορί ακόμα και για την πρώτη θέση. Όμως, στη διάρκεια του αγώνα τραυματίστηκε στην κλείδα από μια λαβή του Τσίτα και αποχώρησε. Στον τελικό ο Τσίτας αντιμετώπισε το Γερμανό Καρλ Σούμαν. Ο αγώνας κράτησε 40΄, οπότε διακόπηκε λόγω σκότους, χωρίς να υπάρξει νικητής. Επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα αλλά αυτή τη φορά ο Τσίτας δεν άντεξε πολύ και ηττήθηκε. Έτσι περιορίστηκε στο μετάλλιο της 2ης θέσης, φτιαγμένο από χαλκό, όπως προβλεπόταν τότε.


Οικογένεια

Τα επόμενα χρόνια ο Γεώργιος Τσίτας συνέχισε να εργάζεται στο αρτοποιείο του, δημιούργησε οικογένεια, απέκτησε γιο και ομώνυμο εγγονό. Πέθανε κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Εκτός από το Γεώργιο και τον αδερφό του Κώστα Τσίτα, αθλητής της πάλης του Πανελληνίου, προερχόμενος από την ίδια οικογένεια, υπήρξε και ο Αντώνιος Τσίτας (γεν. το 1874), ο οποίος το 1906 στους Μεσοολυμπιακούς Αγώνες πήρε τη δεύτερη θέση με την ομάδα του Πανελλήνιου στο αγώνισμα της διελκυστίνδας.[1]

↑ Antonios Tsitas Biography and Olympic Results | Olympics at Sports-Reference.com

Ολυμπιακά μετάλλια

Μετάλλιο Ολυμπιάδα Αγώνισμα
Med 2.png Αθήνα 1896 Ελληνορωμαϊκή πάλη

Georgios Tsitas' profile
http://www.axaioi3.gr/forum/index.php?topic=225.msg%msg_id%

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License