ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Φώτης Ι. Κολακίδης ήταν Ελληνοκύπριος αρχιτέκτονας, πρώην δήμαρχος Λεμεσού.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1923. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Λεμεσού και σπούδασε αρχιτεκτονική στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου απέκτησε το δίπλωμα Bachelor of Architecture από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και το δίπλωμα Master of Architecture από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Βοστόνης.

Είναι μέλος του ΕΤΕΚ και του RIBA. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Νέας Υόρκης, Αγίου Φραγκίσκου και Βοστόνης. Ακολούθως ίδρυσε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο στην Κύπρο υπό την επωνυμία Κολακίδης & Συνεταίροι Αρχιτέκτονες και Μηχανικοί, το οποίο ασχολήθηκε με οικιστικά, εμπορικά, σχολικά και τουριστικά έργα στην Κύπρο και στη Συρία.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου το 1965-1970, του Κυπροαμερικανικού Ακαδημαϊκού Συνδέσμου το 1968-1972, του Ροταριανού Ομίλου Λεμεσού το 1968-1969, μέλος της Κυπριακής Επιτροπής UNESCO το 1976-1987, Δήμαρχος Λεμεσού το 1973-1986, αναπληρωτής πρόεδρος της ΄Ενωσης Δήμων το 1980–1986, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας των Τοπικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο το 1980–1986.

Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια ως αρχιτέκτονας και ως Δήμαρχος. Έτυχε τιμητικών διακρίσεων του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου κατά την 25η και 50η επέτειο του Συνδέσμου και του απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Στο ΕΒΕΛ ήταν μέλος η δεύτερη εταιρεία του η Colakides Development Company Ltd, η οποία ιδρύθηκε το 1958 και είναι η πρώτη αναπτυξιακή εταιρεία, έχοντας στο ενεργητικό της την ανέγερση της πρώτης πολυκατοικίας στην Κύπρο για πώληση διαμερισμάτων και συγκεκριμένα το γνωστό εφτάπατο της Λεμεσού (το ψηλότερο κτήριο της Λεμεσού περί τα μέσα της δεκαετίας του 1960), η επίδραση του οποίου έφερε τεράστιες αλλαγές στην ανάπτυξη και ριζική αλλαγή της πολεοδομικής εξέλιξης των Κυπριακών πόλεων. Επίσης ως αρχιτέκτονας των πρώτων πολυτελών 5 αστέρων ξενοδοχείων Αμαθούς, Meridien και Sheraton (τώρα St. Raphael) συνέβαλε στο να τοποθετηθεί η Λεμεσός στον τουριστικό χάρτη υψηλού τουρισμού που άλλαξε την όψη της πόλης και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της.
Δήμαρχος Λεμεσού

Κατά τη διάρκεια της θητείας στο δημαρχείο υπήρχε παντελής έλλειψη οικονομικών πόρων του Δήμου λόγω του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974. Παρά ταύτα κατόπιν πολλών προσπαθειών για εξασφάλιση χορηγιών από το Κράτος, δανεισμό από τράπεζες και με τη συμβολή σημαντικών δωρεών από γνωστούς πολίτες της Λεμεσού, δημιουργήθηκαν αξιόλογα έργα της πόλης, αναβαθμίζοντας την περιουσία του Δήμου Λεμεσού και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Στη διάρκεια της θητείας του αντιμετώπισε επίσης με επιτυχία τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της τουρκικής εισβολής και της εγκατάστασης στη Λεμεσό χιλιάδων προσφύγων, όπως και σημαντικά ζητήματα ανάπτυξης και υποδομής της πόλης. Κατά τα 13 χρόνια της θητείας του ως Δήμαρχος αρνήθηκε να παίρνει αντιμισθία για να συμβάλει στην ομαλοποίηση των δυσμενών οικονομικών του Δήμου Λεμεσού.

Απεβίωσε στις 11 Νοεμβρίου 2009.[1][2]
Παραπομπές

↑ Απεβίωσε ο Φώτης Κολακίδης
↑ Απεβίωσε ο Φώτης Κολακίδης

Πηγές

Φώτης Ι. Κολακίδης
Το κίνημα του μοντερνισμού στη Λεμεσό: Ποδήλατα εναντίον μπουλντόζας
Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση προς τιμή του κ. Φώτης Ι. Κολακίδης

Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Δήμαρχοι Λεμεσού

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License