Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Φιλίσκος της Αίγινας (αρχαία ελληνικά: Φιλίσκος Αἰγινήτης; 4ος αιώνας π.Χ.) ήταν κυνικός φιλόσοφος από την Αίγινα, που έζησε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Ήταν γιος του Ονησίκριτου, που έστειλε τον Φιλίσκο και τον μικρότερο αδερφό του, τον Ανδροσθένη, στην Αθήνα όπου γοητεύτηκαν τόσο πολύ από τη φιλοσοφία του Διογένη του Κυνικού. Ο Ονησίκριτος ήρθε επίσης στην Αθήνα και έγινε μαθητής του. [3] Σύμφωνα με τον Έρμιππο της Σμύρνης, ο Φιλίσκος ήταν μαθητής της Στίλπωνα.[4] Επίσης περιγράφεται ως συνεργάτης του Φωκίωνα.[5] Το λεξικό Σούδα ισχυρίζεται ότι ήταν δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου,[6] αλλά κανένας άλλος αρχαίος συγγραφέας δεν το αναφέρει αυτό. Ο Κλαύδιος Αιλιανός, ωστόσο, έχει διατηρήσει μια σύντομη προτροπή του Φιλίσκου, που απευθύνεται στον Αλέξανδρο:

Φροντίστε τη φήμη σου. Μην γίνεις μάστιγα ή μεγάλη καταστροφή, φέρε την ειρήνη και την υγεία.[7]

Το λεξικό Σούδα αναφέρει ότι ο Φιλίσκος έγραψε διαλόγους συμπεριλαμβανομένου ενός που ονομαζόταν Κόδρος.[4] Ο Σάτυρος ισχυρίστηκε ότι οι τραγωδίες που αποδίδονται στον Διογένη γράφτηκαν στην πραγματικότητα από τον Φιλίσκο.[8] Μεταξύ των διαλόγων, που αποδίδει ο Σωτίων στον Διογένη, ο ένας φέρει τον τίτλο Φιλίσκος.[9]

Πέθανε και τάφηκε στην Κόρινθο.[10]
Παραπομπές

(πολλαπλές γλώσσες) Virtual International Authority File. OCLC. Dublin. 399080. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2018.
Paul Natorp: «Androsthenes 10» (Γερμανικά) 1894.
Diogenes Laërtius, vi. 75; Suda, "Philiskos", φ 362
Suda, "Philiskos", φ 359
Suda, "Philiskos", φ 362
Suda, "Philiskos", φ 359. There are, in addition, chronological problems with a man being the son of Onesicritus, the pupil of Stilpo, and the teacher of Alexander.
Aelian, Varia Historia, xiv. 11
ap. Diogenes Laërtius, vi. 80, cf. vi. 73
Diogenes Laërtius, vi. 80
The Library of Congress· Bekker, Immanuel (1854). Suidae Lexicon; ex recoginitione Immanuelis Bekkeri. Berolini, typis et impensis G. Reimeri.

 

Εγκυκλοπαίδεια Φιλοσοφίας

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License