- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Ο Φίλιππος Μαργαρίτης (1810-1892) υπήρξε ο πρώτος Έλληνας φωτογράφος. Γεννήθηκε το 1810 στη Σμύρνη. Πατέρας του ήταν ο επίσης Φίλιππος Μαργαρίτης. Είχε άλλα πέντε αδέρφια, από τα οποία επίσης σημαντικός ήταν ο Γεώργιος, ζωγράφος και λιθογράφος. Με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης η οικογένειά του έφυγε από τη Σμύρνη για να γλυτώσει τις σφαγές, και επειδή οι Τούρκοι σκόπευαν να δολοφονήσουν τον πατέρα του. Κατέφυγε στα Ψαρά, και από εκεί στη Ρώμη. Εκεί ο νεαρός Φίλιππος σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία της Ρώμης με υποτροφία της Κυβερνήσεως. Επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε καθηγητής στο «Σχολείο των Τεχνών». Δίδαξε επί είκοσι πέντε χρόνια. Ασχολήθηκε με την φωτογραφία (τότε ονομάζονταν νταγγεροτυπία) από τότε που παρουσιάστηκε η εφεύρεση αυτή, κάνοντας τις πρώτες του φωτογραφίες το 1847. Άνοιξε το πρώτο φωτογραφείο στην Πλατεια Νομισματοκοπειου 585 στην Αθήνα ο 1853. Με τις φωτογραφίες του αποθανάτησε αρχαιολογικά τοπία και σημαντικούς ανθρώπους της εποχής του, διασώζοντάς τα μέχρι σήμερα. Απεβίωσε το 1892 στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας.

Βιβλιογραφία

* Άλκης Ξανθάκης: Φίλιππος Μαργαρίτης - Ο πρώτος Έλληνας φωτογράφος. Εκδόσεις Φωτογράφος, 1990, ISBN: 978-960-85120-0-9

Πηγές

* Μαργαρίτης Φίλιππος. http://www.perizitito.gr/persons.php?personid=32829. Ανακτήθηκε την 2 Ιανουαρίου 2011.
* Φίλιππος Μαργαρίτης (1810-1892) - Ο πρώτος Έλληνας φωτογράφος. http://www.fotoart.gr/istoria/photographers/greeks/margaritis.htm. Ανακτήθηκε την 2 Ιανουαρίου 2011.
* Φίλιππος Μαργαρίτης. http://www.margariti-gr.de/gr/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=8&Itemid=73. Ανακτήθηκε την 2 Ιανουαρίου 2011.

Φωτογράφοι

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License