ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Ευάγγελος Παντόπουλος (Αθήνα 1860 – Αθήνα 1913) υπήρξε σημαντικός κωμικός ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και θιασάρχης.

Φωτογραφία του Παντόπουλου από το περιοδικό Εστία του 1893

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Καλλιτεχνική φύση, σπούδασε αρχικά ζωγραφική στο Πολυτεχνείο και φωνητική στο Ωδείο, αλλά σύντομα τον κέρδισε το θέατρο. Αναφέρεται ότι για πρώτη φορά ανέβηκε στο σανίδι το 1878 στη Χίο ή κατά άλλους στο Αίγιο το 1877 με το θίασο του Δημήτρη Κοτοπούλη - Βασιλειάδου. Αναμφισβήτο πάντως είναι ότι είχε τεράστια απήχηση στο κοινό και δημιούργησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα «σχολή» στους κωμικούς ρόλους, εισάγοντας έναν φυσικότερο και αμεσότερο τρόπο παιξίματος. Αρχικά συνεργάστηκε με τον Ταβουλάρη και αργότερα έγινε πρωταγωνιστής στο θίασο του Αλεξιάδη στο θέατρο Απόλλων, μέχρι να γίνει και ο ίδιος θιασάρχης της «Ελληνικής Κωμωδίας».
Αφίσα Μυλωνάδες

Ευάγγελος Παντόπουλος

Ο Παντόπουλος πρωταγωνίστησε σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού θεάτρου της εποχής, ειδικότερα στα έργα του Μολλιέρου. Θεωρείται ότι άνοιξε το δρόμο στο κωμειδύλλιο, στο οποίο άλλωστε διακρίθηκε με σημαντικούς ρόλους, με την επιτυχημένη παράσταση «οι Μυλωνάδες» (1888). Συνέγραψε και ο ίδιος επιτυχημένα έργα (σάτιρες, κωμωδίες, κωμειδύλλια), με πιο γνωστό τη «Νύφη της Κούλουρης» (1896) το οποίο ανέβασε ο ίδιος και υποδυόταν με μεγάλη επιτυχία τον υπενωματάρχη Μίχο Ζουλαχμάκη. Επίσης έγραψε και το μονόπρακτο "Έσχισες την γάταν;" και το ποίημα "Το τσοπανόπουλο" το οποίο με μουσική του μουσικοσυνθέτη Κόκκινου έγινε πολύ δημοφιλές τραγούδι.

Η επιτυχία του Παντόπουλου, αν και αυτοδίδακτος, οφειλόταν κυρίως στη μελέτη και επιμέλεια της ηθογραφίας και γενικά στην εργατικότητά του στη φυσικότερη απόδοση των χαρακτήρων που υποδυόταν, που όμως προκάλεσαν τον φθόνο και τις επιθέσεις των ανταγωνιστών του. Τελικά πέθανε φτωχός και ξεχασμένος (άπορος) στο Δημοτικό Νοσοκομείο της Αθήνας.
Ενδεικτική εργογραφία

"Δεν έσχισε τη γάτα" : κωμωδία μονόπρακτος
"Η νύφη της Κούλουρης"

Βιβλιογραφία

πρόγραμμα παράστασης ΚΘΒΕ,ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:Η νύφη της Κούλουρης
Ηρώ Κατσιώτη : O Eυάγγελος Παντόπουλος από το 1877 ώς το 1882, Παράρτημα Παραβάσεως Μελετήματα (1)- Δάφνη, τιμητικός τόμος για τον Σ. Ευαγγελάτο, Εκδόσεις Ergo, Αθήνα 2001, σελ.125-139

Πηγές

"Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.15ος, σελ.429-430.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ανεκδοτολογική απόδοση στον Παντόπουλο της έκφρασης «η μάνα του λόχου» για τον επιλοχία (τα Νέα, 15/7/03)
ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ Γρηγόριος: Ευάγγελος Παντόπουλος- Εστία, Τόμ. 35, Αρ. 24 (1893)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License