Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Κύπρου. Φωτογραφία : Αυγούστα Στυλιανού, ζωγράφος

Η Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, είναι Κύπρια νομικός και Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Βιογραφικά Στοιχεία

Η Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1949. Σπούδασε Νομικά (1967-1972) και Δημόσιο Δίκαιο/Πολιτικές Επιστήμες (1972-1975) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Licentiate (Ph.D) στην Κοινωνιολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες (1975-1979) του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Από το 1980 μέχρι το 2007 υπηρέτησε ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, υπηρέτησε ως πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (1998-2003), με παράλληλη διαπίστευση στην Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Καναδά, Βραζιλία, Γκαϊάνα και Ιαμαϊκή, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ως πρέσβειρα της Δημοκρατίας στη Σουηδία (1996-1998), με παράλληλη διαπίστευση στη Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, καθώς και ως πρέσβειρα στο Λίβανο και την Ιορδανία (2005-2007) με έδρα τη Λευκωσία.

Η Ερατώ Κοζάκου έχει δώσει διαλέξεις σε δεκάδες πανεπιστήμια και «δεξαμενές σκέψης», καθώς και συνεντεύξεις σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πολλών χωρών. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες και άρθρα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που περιλαμβάνουν το Κυπριακό, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Εξωτερική Πολιτική, την Πολιτιστική Διπλωματία, την ιστορία και αρχαιολογία, την Τουρκία, την Ισότητα των Φύλων, τα Ομοσπονδιακά συστήματα, την οικονομία και την ποίηση. Έχει επίσης τιμηθεί με Βραβεία και Διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες.

Στις 16 Ιουλίου 2007 ο Τάσσος Παπαδόπουλος, την διόρισε Υπουργό Εξωτερικών, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2008. Ως Υπουργός Εξωτερικών προώθησε τις σχέσεις της Κύπρου με μεγάλο αριθμό χωρών, πραγματοποιώντας για πρώτη φορά επισκέψεις σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και η Κιργισία, ενώ το Δεκέμβριο του 2007 είχε την τιμή να υπογράψει με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Από τον Απρίλιο 2008 μέχρι το διορισμό της στη θέση της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, υπηρέτησε ως Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό, ιδιότητα με την οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις κατά τη συζήτηση του περιουσιακού.

Το 2011, αναλαμβάνει ξανά καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών, στην Κυβέρνηση Χριστόφια, θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Η δρ. Κοζάκου-Μαρκουλλή είναι παντρεμένη με τον δρ. Γεώργιο Μαρκουλλή και έχουν ένα γιο, τον Πάνο Μαρκουλλή.
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

www.mfa.gov.cy

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License