- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Ελένη (Λαβίδα) Βιτάλη γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα σε μουσική οικογένεια και μεγάλωσε ταξιδεύοντας από παιδί σε όλη την επικράτεια. Ο πατέρας της Γ. Λαβίδας έπαιζε σαντούρι και η μητέρα της Λ. Καραγεωργίου ήταν τραγούδιστρια σε πανηγύρια. Έτσι, από μικρή μπαίνει και η ίδια στο χώρο των πανηγηριών, παρέα με τσιγγάνους μουσικούς και δημοτικούς οργανοπαίκτες. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι ήδη από τις άρχες του 1960 το μπουζούκι, είχε αρχίσει να διαδέχεται το σαντούρι.

Συνέπεια αυτών είναι η πολυσχιδής μουσική προσωπικότητα που είχε όταν αποφάσισε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης (με το τραγούδι Χωρίς δεκάρα) και να μπει στο χώρο της δισκογραφίας. Κάνει την πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση το 1973, στο πλευρό της Σωτηρίας Μπέλλου ( «Δεν περισσεύει υπομονή» Α. Κουνάδη-Β. Γκούφα) , και με το «΄Αι γαρούφαλό μου» ως καθοριστικό στοιχείο στην ταυτότητά της, (και την παράλληλη συμμετοχή στό Φεστιβάλ με τον «Μανωλιό») , γίνεται αμέσως γνωστή. Με το ξεκίνημά της η Βιτάλη φανερώνει το βασικό χαρακτηριστικό, που θα καθορίσει, εξ αρχής, την πορεία της : την συνύπαρξη εντός της, δύο κόσμων, συμπληρωματικών αλλά και συχνά αντιφατικών. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη έκταση της φωνής αλλά και η χροιά της.

Αρχές του 1980, οργώνει το λαϊκό τραγούδι συνεργαζόμενη με τούς καλύτερους του είδους (Χρήστος Νικολόπουλος, Τ. Σούκας κ. ά) . Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δουλειές έντεχνων συνθετών (Σταμάτης Σπανουδάκης, Ν. Μαυρουδής, Διονύσης Σαββόπουλος, Γ. Ανδρέου, Σταμάτης Κραουνάκης, Γ. Σταυριανός, Νίκος Πορτοκάλογλου κ. ά) , ηχογραφεί επανεκτελέσεις ρεμπέτικων, παλιών λαϊκών και δημοτικών, φανερώνοντας έτσι την «αρχαία καταγωγή» του σύγχρονου τραγουδιού. Το 1979 ηχογραφεί το «Απέναντι Μπαλκόνι», μπαίνοντας σε μιά περίοδο ωριμότητας, που εν έτει 2000, με το άλμπουμ «Προσκήνιο» ανακεφαλαιώνεται.


Δισκογραφία

* 2007 - Ανθολόγιο

* 2007 - Βάστα καρδιά (με τον Πέτρο Πανδή, επανέκδοση)

* 2001 - Το Απέναντι Μπαλκόνι

* 2001 - Τα Λαϊκά Της Ελένης

* 2000 - Προσκήνιο Live from «Αερικό»

* 2000 - Τα Σερέτικα

* 2000 - Αι Γαρούφαλλό Μου - 36 Μεγάλες Επιτυχίες

* 1997 - Τα Ωραιότερα Τραγούδια Της

* 1997 - Και Μπήκαμε Στα Χρόνια

* 1996 - Αίντε Και Φύγαμε

* 1989 - Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της

* 1989 - Μια Γυναίκα Μπορεί

* 1985 - 7 Παρακλήσεις

* 1985 - Μια Γυναίκα Μπορεί

* 1984 - Ξαφνικός Ερωτας (84)

* 1984 - Χορέψτε Γιατί Χανόμαστε

* 1984 - Και Μαζί Και Μόνος

* 1983 - Βάρα Μου Το Ντέφι

* 1976 - Το Τσαντιράκι

* 1975 - Ελένη Βιτάλη

* Το Απέναντι Μπαλκόνι

* Γι Αλλες Πολιτείες - 16 Επιτυχίες -

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License