Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

O Αρριανός, γνωστός και ως Φλάβιος Αρριανός ήταν ιστορικός, φιλόσοφος, γεωγράφος, πολιτικός και πολεμιστής.

Η ζωή του

Γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας γύρω στο 105 μ.Χ. και πέθανε σ' αυτή γύρω στο 175 μ.Χ. Σπούδασε πρώτα στη Νικόπολη της Ηπείρου κοντά στο φιλόσοφο Επίκτητο και κατόπιν συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα με τη φιλοσοφική και τη ρητορική. Ο Αρριανός τιμούσε πολύ το δάσκαλό του Επίκτητο και είχε σαν παράδειγμα του τον Ξενοφώντα.

Ο Αδριανός, που τον γνώρισε στην Αθήνα, για τις αρετές του τον έκανε έπαρχο της Καππαδοκίας, του έδωσε τα δικαιώματα του Ρωμαίου πολίτη κι ο Αρριανός απόκτησε τ' όνομα Φλάβιος κι έγινε "υποκατάστατος ύπατος". Με τις διοικητικές ικανότητες και την ανδρεία του απόκρουσε τις επιδρομές των Αλανών εναντίον του Ρωμαϊκού κράτους. Στην Αθήνα γύρισε ξανά το 171 μ Χ., πήρε τον τίτλο του Αθηναίου πολίτη και διορίστηκε από τον Αδριανό άρχοντας των Αθηνών. Στα 171 μ.Χ. ήταν πρύτανης της Πανδιονίδας φυλής.

Γέρος πια άφησε την Αθήνα κι έφυγε για την πατρίδα του, όπου έγινε ιερέας της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Εκεί ασχολήθηκε και με τα συγγράμματά του και είναι άγνωστο πότε ακριβώς πέθανε. Το πιο πιθανό φαίνεται πως είναι το 175 μ.Χ.

Τα έργα του

Τα έργα του είναι ιστορικά, φιλοσοφικά, γεωγραφικά και πολιτικά.

Ιστορικά

Από τα ιστορικά του το σπουδαιότερο και το καλύτερο, που διασώθηκε ολόκληρο, είναι η "Αλεξάνδρου Ανάβασις". Αποτελείται από εφτά βιβλία γραμμένα στην αττική διάλεκτο. Περιγράφεται όχι μόνο η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου εναντίον της Περσίας, αλλά και ολόκληρη η ιστορία του με τα πιο κύρια στοιχεία. Ο Αρριανός πίστευε πως τα κατορθώματα του Μακεδόνα στρατηλάτη ήταν θέληση και έργο της ειμαρμένης και πως κανένας από τους ανθρώπους δεν έκανε έργα μεγαλύτερα από αυτόν. Στα ιστορικά αναφέρονται επίσης τα "Μετά τον Αλέξανδρον", δέκα βιβλία, που αποσπάσματά τους υπάρχουν σήμερα, τα "Βιθυνιακά" και τα "Παρθενικά" που είναι χαμένα.

Φιλοσοφικά

Φιλοσοφικά του έργα ήταν οι "Επικτήτου διατριβαί", οχτώ βιβλία, από τα οποία σώθηκαν τα τέσσερα και το "Εγχειρίδιον Επικτήτου".

Γεωγραφικά

Γεωγραφικά είναι η "Ινδική", σε ιωνική διάλεκτο και ο "Περίπλους του Ευξείνου Πόντου", έργο με μεγάλη ακρίβεια και σαφήνεια, γιατί ο ίδιος έκανε αυτά το ταξίδι.

Άλλα έργα

Η "Κυνηγετική" συμπληρώνει το όμοιο έργο του Ξενοφώντα και έγραψε επίσης δύο βιογραφίες "Τιμολέοντος του Κορινθίου" και "Δίωνος του Συρακουσίου" που δεν έχουν διασωθεί.

Βιβλία στρατιωτικά : "Έκταξις Αλανών" και "Τέχνη και τακτική" όπου φανερώνεται η αξιόλογη πείρα του Αρριανού για την τακτική και τη στρατηγική του πολέμου.

Από τα έργα του σώθηκαν τα περισσότερα, γιατί χρησιμοποιήθηκαν στα σχολεία για την ιστορική τους αλήθεια.

Ἀλεξάνδρου Ἀνάβασις


Ἀῤῥιανοῦ

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License