Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Άνδρος Κυπριανού είναι Κύπριος πολιτικός και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ από το 2009. Από το 2001 εκλέγεται βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ.

Βιογραφικά Στοιχεία

Ο Άνδρος Κυπριανού γεννήθηκε στο Στρόβολο στις 26 Οκτωβρίου 1955. Είναι νυμφευμένος με τη Σοφία Ποδινά και έχουν δύο παιδιά, την Εύη και τον Δημήτρη. Φοίτησε σε δημοτικά σχολεία στο Στρόβολο. Αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή Λευκωσίας το 1973. Από την ηλικία των 12 μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών του εργαζόταν κάθε καλοκαίρι στις οικοδομές. Στη συνέχεια σπούδασε πολιτική μηχανική στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ). Το 1978 εργοδοτήθηκε στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο όπου εργάστηκε μέχρι το 1988. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του παρακολούθησε μαθήματα Παιδαγωγικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και έτυχε μετεκπαίδευσης στο Ρίμινι Ιταλίας (1984-1985). Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου των Αποφοίτων του ΑΤΙ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΤΙ. Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, την αγγλική και ιταλική γλώσσα.


Πολιτική διαδρομή

Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές του 2001 και επανεξελέγη το 2006 και το 2011. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επιλογής, καθώς και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επιλογής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ήταν ένας εκ των αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έτος 2008. Είναι αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Επιλογής.

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου (1996-2001), μέλος της Συμπλεγματικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Στροβόλου, Μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 1990, του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής από το 1995 και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής από το 2000. Επιπρόσθετα, διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ (2003-2009). Από το 2009 είναι γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από τις 21 Ιανουαρίου 2009, αντικαθιστώντας το Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος παρετήθηκε μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2008. Επιπρόσθετα, είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου από το 2008.

Αθλητισμός

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε έντονα με τον αθλητισμό. Υπήρξε ποδοσφαιριστής και αρχηγός της ποδοσφαιρικής Ομάδας του Σωματείου Παρνασού Στροβόλου. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος του τμήματος μπάντμιντον του Σωματείου. Στο σχολείο ασχολήθηκε με το στίβο και συμμετείχε σε παγκύπριους αγώνες. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΠΟΕΛ και αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μπάτμιντον. Ασχολήθηκε με σειρά αθλημάτων και υπήρξε κατ’ επανάληψη πρωταθλητής Κύπρου στο Μπάτμιντον. Το 1986 ανακηρύχθηκε αθλητής χρονιάς στο Μπάτμιντον από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου.

Πηγές

Βιογραφικό σημείωμα Άντρου Κυπριανού Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ
Άνδρος Κυπριανού Βιογραφικό στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων
Άνδρος Κυπριανού

Γενικοί Γραμματείς ΑΚΕΛ
Πλουτής Σέρβας · Φιφής Ιωάννου · Εζεκίας Παπαϊωάννου · Δημήτρης Χριστόφιας · Άνδρος Κυπριανού

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License