ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Αλέκος Φωτιάδης (14 Αυγούστου 1869 - 13 Ιουλίου 1943) υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα του Ελληνικού πολιτισμού και αθλητισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου αιώνα.

Αλέκος Φωτιάδης

Βιογραφικές πληροφορίες

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πέθανε στην Αθήνα. Ήταν ο πατέρας του Δημήτρη Φωτιάδη[1] και της Αικατερίνης Φωτιάδου-Καλλιδοπούλου.

Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη, όταν ο Φωτιάδης ήταν ακόμα μικρός. Σπούδασε φιλολογία στο Παρίσι. Όταν όμως ξαναγύρισε στη Σμύρνη, ασχολήθηκε με την εκμετάλλευση της κτηματικής του περιουσίας. Τις εμπειρίες του από την αγροτική ζωή αυτής της περιόδου τις βρίσκουμε αργότερα καταχωρημένες μέσα στο ποιητικό του έργο. Το 1922 έφυγε οριστικά από την καταστραμμένη Σμύρνη και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε με συνεργασίες του σε σμυρναϊκές εφημερίδες και περιοδικά και συνέχισε στα "Παναθήναια", στο "Ημερολόγιο του Σκόκου" και στον "Νουμά". Έργα του: "Ανοιχτά μυστικά" ποιήματα, 1908, "Μύθοι" ποιήματα, "Αμαρυλλίς" ποιμενικό θεατρογράφημα, "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη, "Ειδύλλια" μετάφραση του έργου του Θεόκριτου. Η έμπνευσή του ξεκινά από την αγροτική ζωή και το φυσιολατρικό συναίσθημα. Ο λυρισμός του είναι ειδυλλιακός, η γλώσσα απλή και φυσική, η στιχουργία παραδοσιακή.

Εκ των ιδρυτών του πολιτιστικού - αθλητικού συλλόγου Ορφέα της Σμύρνης το 1890[2] και ο πρώτος πρόεδρος του Πανιωνίου το 1898. Σε αυτό το αξίωμα παρέμεινε έως το 1909.

Μετά την καταστροφή της Σμύρνης το Σεπτέμβρη του 1922 ήρθε στην Αθήνα και η πολιτιστική του προσφορά ήταν κυρίως μέσω των ποιημάτων του[3]. Ένα εκ των έργων του που τον έκαναν αναγνωρίσιμο είναι το ποίημα του "Η καμπάνα" που συμπεριλαμβανόταν στο Αναγνωστικό της Στ' δημοτικού του 1952[4].


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Φωτογραφία Αλέκου Φωτιάδη

Υποσημείωση

Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης - Φωτιάδης Δημήτρης
Ο σύλλογος Ορφέας διασπάστηκε το 1893 σε Ορφέα και Γυμνάσιον ξεχωρίζοντας τις πολιτιστικές από τις αθλητικές δραστηριότητες.Οι 2 σύλλογοι ξαναενώθηκαν το 1898 ως Πανιώνιος Γυμναστικός σύλλογος Σμύρνης.
Λύρα. Ανθολογία της νεωτέρας ελληνικής ποιήσεως, υπό Ιωάννου Πολέμη, Εν Αθήναις, Ελληνική Εκδοτική Εταιρεία 1910, σελ. 328

Αναγνωστικό ΣΤ' Δημοτικού 1952

Πηγές

Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Κόσμου - Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης
Πανιώνιος Κόσμος - Αναμνήσεις
Ποίημα του Α. Φωτιάδη
Πανδέκτης - Α. Φωτιάδης

Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης
Ανδρικά ομαδικά τμηματα

Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλεϊ Χάντμπολ Πόλο

Γυναικεία ομαδικά τμηματα
Μπάσκετ Βόλεϊ Πόλο
Ατομικά τμηματα
Στίβος Κολύμβηση Ενόργανη γυμναστική Τζούντο Σκάκι Πινγκ-πονγκ
Ανενεργά τμήματα
Ποδηλασία Κωπηλασία Άρση βαρών Ποδοαντισφαίριση
Πρόεδροι τμημάτων
Χρήστος Δάρας Ηλίας Λιανός Αριστόβουλος Μισαηλίδης
Έδρες τμημάτων
Στάδιο Νέας Σμύρνης Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Σμύρνης Δημοτικό Κολυμβητήριο Ν. Σμύρνης
Αθλητές
Ποδοσφαιριστές Καλαθοσφαιριστές Πετοσφαιριστές Υδατοσφαιριστές Αθλητές στίβου
Προπονητές
Προπονητές ποδοσφαίρου Προπονητές καλαθοσφαίρισης Προπονητές υδατοσφαίρισης
Πρόσωπα
Αλέκος Φωτιάδης Δημητρός Δάλλας Ηρακλής Σακελλαρόπουλος Νικόλαος Ανδρεαδάκης Γεωργία Στεργίου Σοφία Λερίου Δημητρός Καραμπάτης Παναγιώτης Κονταξάκης Θανάσης Σαραβάκος Στάθης Χάιτας Γιώργος Δέδες Νόνι Λίμα Φάνης Χριστοδούλου Μίλινκο Πάντιτς
Γεγονότα
Βαλκανικό κύπελλο συλλόγων 1971 Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου ανδρών 1978-79 Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου ανδρών 1997-98
Διάφορα
Γυμνάσιον Σμύρνης Ορφεύς Σμύρνης Πανιώνιοι Αγώνες Δάλλεια Τουρνουά Ανδρέας Βαρίκας Ύμνος Πανιωνίου Χρυσός Σταυρός Πανιωνίου Μικρασιατική καταστροφή Δήμος Νέας Σμύρνης

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License