Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Η Μαία , στην Ελληνική μυθολογία, είναι μια από τις Πλειάδες, τις εφτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειώνης ή Πληιόνης. Οι Πλειάδες γεννήθηκαν στο όρος Κυλλήνη της Αρκαδίας, και πολλές φορές τις ονομάζουν και θεές του βουνού. Η Μαία ήταν η μεγαλύτερη, ομορφότερη και περισσότερο συνεσταλμένη αδερφή.

Αναφέρεται άλλοτε ως Πλειάς και άλλοτε ως Ατλαντίς εκ των ονομάτων των γονιών της. Ο δε Σιμωνίδης την αναφέρει ως "ελικοβλέφαρον" και "ιοπλόκαμον". Αλλά και οι άλλοι ποιητές εξυμνούν το κάλλος της και την χαρακτηρίζουν ως την ωραιότερη των Πλειάδων.

Ελληνική μυθολογία

Σύμφωνα με τους Ομηρικούς ύμνους, η Μαία ζούσε απομονωμένη σε μια σπηλιά στην Κυλλήνη. Εκεί ενώθηκε με τον Δία όπου αργότερα: "Ζηνί τέκε κύδιμον Ερμήν, ιερόν λέχος εισαναβάσα" (=γέννησε στον Δία τον δοξασμένο θεό Ερμή, από τον ύπνο της στο ιερό κρεβάτι), Θεογονία Ησιόδου 938.

Μετά την γέννηση του, η Μαία έβαλε τον Ερμή να κοιμηθεί, εκείνος όμως πήδηξε απο την κούνια του και βγήκε έξω. Όπως έπαιζε βρήκε μια χελώνα, με το καβούκι της οποίας δημιούργησε μια λύρα. Το ίδιο βράδυ έφτασε στην Πιερία όπου σκαρφίστηκε ένα κόλπο και έκλεψε τα βόδια του Απόλλωνα. Η Μαία αρνήθηκε να πιστέψει τον Απόλλωνα που αποκάλεσε τον Ερμή κλέφτη και τότε ο Δίας πήρε το μέρος του Απόλλωνα. Τελικά, ο Απόλλωνας αντάλλαξε τα βόδια για τη λύρα που είχε φτιάξει ο Ερμής.

Η Μαία προστάτεψε επίσης τον Αρκάδα απο την μανία της Ήρας που μετέτρεψε τη μητέρα του Καλλιστώ σε αρκούδα.

Σημειώσεις

Στο περίφημο αγγείο του Φραγκίσκου, ο αγγειογράφος του την παριστά με τον γιο της επί άρματος να μεταβαίνει στους γάμους του Πηλέα.

Στη Ρώμη όταν η παράδοσή της μεταφέρθηκε εκεί από την Ελλάδα, λατρευόταν μαζί με τον γιο της ως προστάτης του εμπορίου.

Ο αλληγορικός μύθος της κλοπής των βοδιών του Απόλλωνα ανάγεται στην εποχή που ο Ερμής πλέον αναλαμβάνει επίσημα ως θεός προστάτης του εμπορίου, αρμοδιότητα που είχε παλαιότερα ο Απόλλωνας.

Εκτός από την Μαία στην Ελληνική Μυθολογία υπήρχε και η Μαία στη Ρωμαϊκή μυθολογία, σύζυγος του Ηφαίστου από την οποία και προέρχεται η ονομασία του μήνα Μάιος

.

Ελληνική μυθολογία

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License