Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Αγχινόη ή Αγχιρρόη ή Αγχιρόα φέρεται Νύμφη (ιδεατή προσωποποίηση) των ρεόντων υδάτων. Με το όνομα αυτό είναι γνωστά τα παρακάτω πέντε πρόσωπα:


  1. Σύζυγος του βασιλιά Βήλου της Αιγύπτου και θυγατέρα του ποτάμιου θεού Νείλου, συγκαταλεγόμενη στις Ναϊάδες. Η Αγχινόη γέννησε τους δίδυμους αδελφούς Αίγυπτο και Δαναό. Τα εγγόνια της ήταν πολύ περισσότερα: κατά την παράδοση, είχε 60 εγγονούς από τον Αίγυπτο και 50 εγγονές από τον Δαναό, τις περίφημες Δαναΐδες, οι οποίες δολοφόνησαν τους 49 από τους εγγονούς της Αγχινόης κατόπιν εντολής του πατέρα τους. (προσωποποίηση της επικράτησης των Δαναών).
  2. Σύμφωνα με τον Ευριπίδη η Αγχινόη ήταν μητέρα των Κηφέα και Φινέα. Ο Πλάτωνας αναφέρει την Αγχινόη ως Αγχιρρόη, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή (αναφερόμενη από τον Σχολιαστή του Λυκόφρονος) ήταν σύζυγος του Σίθωνα (ή μητέρα του από τον θεό Άρη) και (κατά τον Ηγήσιππο) μητέρα της Ροιτείας και της Παλληναίας, που έδωσαν το όνομά τους σε αντίστοιχες αρχαίες πόλεις της Χαλκιδικής.
  3. Σύζυγος του Πρωτέως και μητέρα της Καβειρούς.
  4. Νύμφη, κόρη του ποταμού Ερασίνου της Αργολίδας.
  5. Νύμφη της Αρκαδίας, της οποίας άγαλμα κατά τον Παυσανία υπήρχε στο ναό της Δήμητρας στη Μεγαλόπολη.

Ελληνική μυθολογία

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License