Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Το οπλοστάσιο του Ναυπλίου λειτούργησε μετά την Επανάσταση του 1821.
Ιστορική αναδρομή

Διευθυντής του ανέλαβε ο φιλέλληνας συνταγματάρχης Καρλ Βίλχελμ φον Χάιντεκ το 1828. Αρχικά έγινε συλλογή και επιδιόρθωση καλύκων και πυρομαχικών από όλα τα πεδία των μαχών. Με την βοήθεια του Κωνσταντή Νικόδημου ανασύρθηκαν και κανόνια που είχαν βυθιστεί στη θάλασσα. Στα ευρήματα αυτά προστέθηκε και το υλικό από την αποθήκη των Μεθάνων. Διευθυντής του διορίστηκε ο λοχαγός του πυροβολικού Σνίτσλαϊν (Schnitzlein). Το οπλοστάσιο εξοπλίστηκε με νεόκτιστα εργαστήρια, τα οποία προμήθευαν τον τακτικό στρατό με όπλα. Όταν οι Βαυαροί Χάιντεκ και Σνίτσλαϊν επέστρεψαν στην πατρίδα τους, η διεύθυνση της εταιρείας ανατέθηκε στους Γάλλους Pouzie και Bourchet, ενώ με τον ερχομό του Όθωνα το 1833 ανέλαβε ο Γερμανός λοχαγός του πυροβολικού Φουξ (Fuchs) και ακολούθως το 1834 γενικός διευθυντής ο ταγματάρχης Νόιμάιερ (Neumaier)[1].

Ένας από τους διοικητές του Οπλοστασίου του Ναυπλίου ήταν ο Χαράλαμπος Ζυμβρακάκης[2] ο οποίος ανέλαβε τη θέση, έχοντας ήθη θητεύσει μετά το 1841, διοικητής του Οπλοστασίου του Πόρου.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Οπλοστάσιο του Ναυπλίου 1825, Απριλίου 14, 2009 από Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού
Το οπλοστάσιο του Ναυπλίου, Γιάννης Ρούσκας, www.arxaiologia.gr, Αρχαιολογία και Τέχνες, τόμος 66

Αναφορές

↑ Γκέοργκ Φρίντριχ φον Τσέντνερ (1752-1835) (1860). Gesammelte Notizen über die Industrie und Landwirthschaft im Königreich (pdf). Mannheim: Löffler. σελ. 3-6. Ανακτήθηκε την 24 Αυγούστου 2012.
↑ Ζυμβρακάκης Χαράλαμπος (1812-1880) Φεβρουαρίου 26, 2012 από Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License