Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ναύαρχος είναι ο ανώτατος βαθμός που συναντάται στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Είναι επιφορτισμένος με την ηγεσία ολόκληρου του στόλου της χώρας και λαμβάνει σειρά αποφάσεων που μπορεί έχει μικρό ή και μεγάλο αντίκτυπο στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ειδικότερα στην Ελλάδα, λαμβάνει το βαθμό αυτό αν επιλεγεί ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έχοντας διατελέσει προηγουμένως Αντιναύαρχος. Αν επιλεγεί στην θέση αυτή, γίνεται ο μοναδικός Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που τον φέρει, ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), είναι ο κύριος σύμβουλος της πολιτικής ηγεσίας, μέσω του ΚΥΣΕΑ, σε θέματα άμυνας του κράτους. Στο πρόσφατο παρελθόν, Ναύαρχος έχει διατελέσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Παναγιώτης Χηνοφώτης (2005-2007)

Ετυμολογία

Η λέξη ναύαρχος συναντάται ήδη από την αρχαία ελληνική γλώσσα και προέρχεται από το ναῦς (πλοίο) + ἄρχω (διοικώ).

Άλλες χώρες

Στο Πολεμικό Ναυτικό αγγλόφωνων χωρών, ο αντίστοιχος βαθμός καλείται Admiral. Σε πολλά κράτη με μεγάλους στόλους δεν είναι ο ανώτατος βαθμός, καθώς υπάρχει ένας ακόμα υψηλότερος, ο Αρχιναύαρχος (Admiral of the Fleet ή Fleet Admiral / ναύαρχος του στόλου).

Δείτε επίσης

* Στρατηγός
* Πτέραρχος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* Λεξιλογική προέλευση των βαθμών των Ενόπλων ΔυνάμεωνΣτρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License