Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Η κυβέρνηση Ρούντχαρτ του 1837 ήταν η Ελληνική Κυβέρνηση του Βασιλείου της Ελλάδας από τις 2 Φεβρουαρίου 1837 μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 1837 με επικεφαλής τον Ιγνάτιο φον Ρούντχαρτ και αντικατέστησε την κυβέρνηση Άρμανσπεργκ.

Σύσταση

Την αποτελούσαν οι[1][2]:

* Ιγνάτιος φον Ρούντχαρτ, πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, υπουργός Εξωτερικών και του βασιλικού οίκου
* Αντώνιος Κριεζής, υπουργός των Ναυτικών
* Σμαλτς, υπουργός των Στρατιωτικών
* Ι. Ρίζος, υπουργός των Εκκλησιαστικών και της Δικαιοσύνης
* Δρόσος Μανσόλας, υπουργός των Εσωτερικών
* Γεώργιος Λασσάνης, Γενικός Διευθυντής επί των Οικονομικών

Ο Γεώργιος Λασσάνης αναγκάστηκε σε παραίτηση στις 21 Μαρτίου και αντικαταστάθηκε από τον Ν. Μπόταση. Στις 12 Απριλίου 1837 έγινε γενικότερος ανασχηματισμός και έτσι η κυβέρνηση είχε ως εξής:

* Ιγνάτιος φον Ρούντχαρτ, πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, υπουργός Εξωτερικών και του βασιλικού οίκου
* Αντώνιος Κριεζής, υπουργός των Ναυτικών
* Σμαλτς, υπουργός των Στρατιωτικών
* Αναστάσιος Πολυζωίδης, υπουργός των Εσωτερικών και Εκκλησιαστικών
* Ανδρόνικος Πάικος, υπουργός επί της Δικαιοσύνης
* Ν. Μπότασης, επί των Οικονομικών

Μετά την κατακραυγή εναντίον της κυβέρνησης λόγω του Νόμου της 23ης Νοεμβρίου 1822 «περί εξυβρίσεως εν γένει και περί τύπου», ο Όθων αποφάσισε την αλλαγή της. Κατ΄αρχήν αντικαταστάθηκε ο Α. Πολυζωίδης στις 29 Νοεμβρίου από τον Γ. Γλαράκη στη θέση του υπουργού επί των Εσωτερικών και των Εκκλησιαστικών. Η αλλαγή της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε με την παραίτηση του Ρούντχαρτ στις 8 Δεκεμβρίου 1837 και την αντικατάστασή του στο ρόλο του υπουργός Εξωτερικών και του βασιλικού οίκου με τον Κ. Ζωγράφο, ενώ τη θέση του προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου ανέλαβε ο ίδιος ο Όθων, στην νέα του κυβέρνηση.

Έργο της κυβέρνησης Ρούντχαρτ

Κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης, ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 3 Μαΐου 1837.

Στις 14 Οκτωβρίου 1837 υπογράφηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Λονδίνο Σπυρίδωνα Τρικούπη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας Πάλμερστον, ελληνοαγγλική συνθήκη περί εμπορίου και ναυτιλίας.[3]

Αναφορές

1. ↑ Διάταγμα με αριθμό 19498. Εγγρ. 034, φακ. 32, ΟΑ, ΓΑΚ. στην παραπομπή 4 [1]
Υπογράφεται από τα εξής μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Ρούντχαρτ: Ν. Σμαλτς, Υπουργός Στρατιωτικών, Α. Κριεζής, Υπουργός Ναυτικών, Δ. Μανσόλας, Υπουργός Εσωτερικών, Γ. Λασάνης, Γραμματεύων επί των Οικονομικών και μια ακόμη δυσανάγνωστη υπογραφή.
2. ↑ Τρύφων Ε. Ευαγγελίδης (1894). Ιστορία του Όθωνος, Βασιλέως της Ελλάδος (1832-1862). έκδοση 2η, Αθήνα: Αριστείδης Γ. Γαλανός. σελ. 132, 135, 136. http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/c/3/a/metadata-01-0001100.tkl.
3. ↑ Τρύφων Ε. Ευαγγελίδης (1894). Ιστορία του Όθωνος, Βασιλέως της Ελλάδος (1832-1862). έκδοση 2η, Αθήνα: Αριστείδης Γ. Γαλανός. σελ. 218. http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/c/3/a/metadata-01-0001100.tkl.

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License