- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η καταστροφή του Γαλαξειδίου, που ακολούθησε αμέσως μετά τη Καταστροφή του Αιγίου ήταν μία από τις φοβερότερες καταστροφές και λεηλασίες που επιχείρησαν οι Τούρκοι στον πρώτο χρόνο της επανάστασης του 1821 στην οποία οι κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν (όσοι πρόλαβαν).
Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις καταστροφές που υπέστη το Γαλαξείδι στην διάρκεια του Ελληνικού αγώνα της απελευθέρωσης. Η καταστροφή αυτή, για την οποία πανηγύριζε η Κωνσταντινούπολη και η Υψηλή Πύλη, υπήρξε ίσως η κύρια αιτία της λυσσαλέας άλωσης της Τριπολιτσάς που ακολούθησε εκ μέρους των Ελλήνων στη συνέχεια. Πλοία από τον στόλο που έκανε τις καταστροφής έφεραν στην Κωνσταντινούπολη 30αιχμάλωτους ναύτες δήθεν του Ελληνικού στόλου του Πατραϊκού και τους κρέμασαν στα κατάρτια. Πιστεύεται ότι μάλλον ήταν Χριστιανοί ναύτες του Οθωμανικού στόλου καθώς ο Ελληνικός στόλος δεν είχε υποστεί σοβαρές απώλειες.
Καταστροφή του Γαλαξειδίου
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Χρονολογία 22 - 23 Σεπτεμβρίου 1821
Τόπος Γαλαξείδι
Έκβαση εγκατάλειψη της πόλης
Μαχόμενα μέρη
Έλληνες επαναστάτες Οθωμανική αυτοκρατορία
Αρχηγοί
Πανουργιάς και Γαλαξειδιώτες Ισμαήλ Μπέη Γιβραλτάρ
Δυνάμεις
200 + Γαλαξειδιώτες Τουρκικός στόλος, 2500 τούρκοι
Απώλειες
εγκατάλειψη του Γαλαξειδίου,

90 πλοία πολεμικά και εμπορικά


Η καταστροφή

Οθωμανικός στόλος που είχε έλθει για βοήθεια της πολιορκούμενης Τρίπολης, αφού έκαψε το εγκαταλελειμμένο Αίγιο, την 19 Σεπτεμβρίου κατέπλευσε έξω από το Γαλαξείδι. Αυτό τότε είχε 700 σπίτια. Οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν προς την ενδοχώρα ενώ έμειναν περί τους 200 μαχητές στην ξηρά και ορισμένοι στα πλοία και κανονοστάσια γύρω από το λιμάνι. Υπήρχαν και 90 πλοία, εκ των οποίων 13 εξοπλισμένα, καθώς και άλλα μικρά. Προς της υπέρτερης δύναμης του εχθρού οι μαχητές εγκατέλειψαν τη θέση τους και αποβιβάστηκαν περίπου 1000 Οθωμανοί στην ξηρά. Σκότωσαν ορισμένους γέροντες που είχαν απομείνει και κατέκαψαν την πόλη, πήραν 34 πλοία και επανέπλευσαν στην Πάτρα. Σώμα ενόπλων υπό τους Υψηλάντη, Σολιώτη, Χαραλάμπη κ.ά. που βάδιζε παραλιακώς προς το Αίγιο είδε στην απέναντι ακτή το Γαλαξείδι να καίγεται. Το σώμα αυτό έφτασε στα Βασιλικά (Σικυώνα) την 22 Σεπτεμβρίου. [1]
Πηγές

↑ Τρικούπης Σπυρίδων, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τομ. Β', σ. 77 κ.ε.

Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαιδεία (Α - Γ). Αθήναι: Έκδοσις Μεγάλης Στρατιωτικής και Ναυτικής Εγκυκλοπαιδείας. σελ. 430. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2009.


Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License