Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

H Αυτοκρατορία των Σελευκιδών ήταν ένα από τα Ελληνιστικά κράτη που προήλθαν ύστερα από την κατάτμηση της αυτοκρατορίας των κτήσεων του Αλεξάνδρου του Μέγα, από τους Επιγόνους. Το κράτος που περιήλθε στον Σέλευκο τον Α΄ εκ του οποίου και έλαβε το όνομα αναπτύχθηκε τελικά σε ολόκληρη αυτοκρατορία που περιλάμβανε την κεντρική Ανατολία, την Μεσοποταμία, την Παλαιστίνη, την Περσία, το Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν, το Παμίρ και την Κοιλάδα του Ινδού ποταμού. Διήρκεσε από το 312 μέχρι και το 64 π.Χ..

Αρχικά ο Σέλευκος ένας από τους κυριότερους στρατηγούς του Αλέξανδρου το 321 π.Χ., (δύο χρόνια πριν τον θάνατο του Αλέξανδρου), ανέλαβε σατράπης της Βαβυλώνας. Όμως το 316 αναγκάσθηκε να την εγκαταλείψει, όταν ο Αντίγονος Α΄ του έκανε έλεγχο επί των προσόδων της περιοχής. Τότε αντιδρώντας ο Σέλευκος συμμάχησε με τους Κάσσανδρο Λυσίμαχο και Πτολεμαίο κατά του Αντιγόνου. Οι δε κάτοικοι της περιοχής ενθυμούμενοι την άριστη συμπεριφορά του, από την περίοδο της σατραπείας του, έσπευσαν και συστρατεύθηκαν μαζί με τον Σέλευκο όπου και το 312 π.Χ. ανακατέλαβε την Βαβυλώνα. Από τότε αρχίζει και ουσιαστικά ν΄ αναπτύσσεται το Βασίλειο των Σελευκιδών που έφθασε στη πλήρη ακμή του να είναι ολόκληρη αυτοκρατορία.

Ηγεμόνες

Σέλευκος Α' Νικάτωρ
Αντίοχος Α΄ Σωτήρ
Αντίοχος Β΄ Θεός
Σέλευκος Β΄ Καλλίνικος
Σέλευκος Γ΄ Κεραυνός
Αντίοχος Γ΄ ο Μέγας
Σέλευκος Δ΄ Φιλοπάτωρ
Αντίοχος Δ΄ Επιφανής
Αντίοχος Ε΄ Ευπάτωρ
Δημήτριος Α΄ Σωτήρ
Αλέξανδρος Α΄ Βάλας
Δημήτριος Β΄ Νικάτωρ
Αντίοχος Στ΄ Διόνυσος
Διόδοτος Τρύφων
Αντίοχος Ζ΄ Σιδήτης
Αλέξανδρος Β΄ Ζαβίνας
Σέλευκος Ε΄ Φιλομήτωρ
Αντίοχος Η΄ Γρυπός
Αντίοχος Θ΄ Κυζικηνός
Σέλευκος Στ΄ Επιφανής
Αντίοχος Ι΄ Ευσεβής
Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής
Δημήτριος Γ΄ Εύκαιρος
Φίλιππος Α΄ Φιλάδελφος
Αντίοχος ΙΒ΄ Διόνυσος
Σέλευκος Ζ΄ Κυβιοσάκτης
Αντίοχος ΙΓ΄ Ασιατικός
Φίλιππος Β΄ Φιλορωμαίος

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License