- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

ΕλλάδαΕλλάδα

Περιφέρεια : Κρήτης
Νομός : Ηρακλείου

Νομός ΗρακλείουΔήμος Βιάννου

Άποψη του χωριού Συκολόγος

Ο Συκολόγος είναι το τελευταίο χωριό του Νομού Ηρακλείου στα νοτιοανατολικά, με 359 κατοίκους το 2001 . Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 424 μέτρων. Οι συντεταγμένες του είναι 25o 30' 44" Α και 35o 1' 10" Β.


View Larger Map

Υπάγεται στην επαρχία Βιάννου, στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Ηρακλείου. Με το Νόμο Καποδίστρια ανήκει στο δήμο Βιάννου.

Τα Τέρτσα όπως και η Σινδωνία ή Ψαρή Φοράδα είναι κτισμένα στις ακτές του Λιβυκού πελάγους και απέχουν 85 και 95 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το Ηράκλειο και από το Συκολόγο 15 περίπου χιλιόμετρα. Βρίσκονται επίσης κοντά στο Μύρτος και στην Ιεράπετρα .

Σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι μένουν μόνιμα στην Ψαρή Φοράδα και στα Τέρτσα και ασχολούνται με τις καλλιέργειες μπανάνας, ντομάτας και οπωροκηπευτικών εξαιτίας του μοναδικού υπέροχου θερμού κλίματος . Αυτά τα μέρη παραμένουν ακόμα αναλλοίωτα από τον τουρισμό.

Συκολόγος

Στη θέση Απακουγή (δηλ. Υπακοή) υπάρχει μεγάλο σπήλαιο και κοντά σε αυτί τα λείψανα του αρχαίου ναού της Αγίας Απακουγής. Ενδιαφέρον είναι και ο ναός του Αφέντη Χριστού, ο οποίος είναι κτισμένος σε ύψωμα και κτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα.


Τοπικό Διαμέρισμα

Ο Συκολόγος είναι και έδρα του ομώνυμου Τοπικού Διαμερίσματος, με 439 κατοίκους το 2001.

Εκτός από την έδρα, το Τοπικό Διαμέρισμα Συκολόγου περιλαμβάνει:

* την Άνω Βίγλα , με 7 κατοίκους

* τα Τέρτσα, με 73 κατοίκους.


Ιστορικά στοιχεία

Η γεωλογική διαμόρφωση της περιοχής χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τα διάφορα ορυκτά και μεταλλεύματα που έχουν εντοπιστεί, κατά καιρούς, σε μερικές περιοχές του, όπως γύψος στην περιοχή Τερτσών και ίχνη λιγνίτη σε άλλες παραλιακές περιοχές του, μπορεί να μην είναι εκμεταλλεύσιμα, λόγω της μικρής ποσότητάς τους, αποτελούν όμως, κατά τους ειδικούς, σοβαρές ενδείξεις ότι κι ο τόπος αυτός πρέπει να διαμορφώθηκε γεωλογικά πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια.


Δεν είναι γνωστό πότε πρωτοκατοικήθηκε ο τόπος. Στις πολύ παλιές εποχές άνθρωποι από το Συκολόγο είχαν χτίσει τα σπίτια τους στον οικισμό των Τερτσών όπως και στη Σινδωνία , σημερινή Ψαρή Φοράδα για να είναι δίπλα στους χώρους εργασίας τους .

Η ονομασία του χωριού υποδηλώνει αρχαία προέλευση. Είναι όνομα σύνθετο από τις λέξεις "σύκο" και "λόγος" (αυτός που συλλέγει σύκα). Παραμένει άγνωστος ο χρόνος και η αιτία που έλαβε το χωριό την ονομασία αυτή. Πιθανολογείται ότι κάποτε η περιοχή είχε πολλές συκιές, τις οποίες νοίκιαζε κάποιος και μάζευε τα σύκα. Ήταν δηλαδή ο συκολόγος, από τον οποίο πήρε το όνομά του και το χωριό.

Το 1583 αναφέρεται στην απογραφή πληθυσμού του Καστροφύλακα με την ονομασία Sicologo με 228 κατοίκους, χωριό μεγάλο για την εποχή. Αυτή η αναφορά είναι και η πρώτη επίσημη γνωστή για το χωριό. Στην απογραφή των κεφαλών που έγινε επί Τουρκοκρατίας (1671) για την επιβολή του κεφαλικού φόρου, ο Συκολόγος αναφέρεται ως Siklogo και με προσθήκη "νοκτά" αποκαταστάθηκε και ο τύπος Kalami και έγινε Sicologo-Kalami, με φορολογούμενες κεφαλές: πλουσίων 12, μεσαίας τάξης 6, φτωχών εργαζομένων 3 και σύνολο 21. Ο πληθυσμός αυτός δεν περιλαμβάνει τα άτομα που δεν υπόκειντο σε φόρους, όπως γέροντες, γυναίκες, παιδιά, ιερωμένοι κλπ. Έτσι, την εποχή εκείνη, οι κάτοικοι του χωριού θα ήταν περίπου 84. Σε σύγκριση με την απογραφή του Καστροφύλακα (1583) καταδεικνύεται ότι ο πληθυσμός του Συκολόγου μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα περίπου.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο Συκολόγος ήταν το πρώτο χωριό της επαρχίας Βιάννου στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι, αμέσως μετά την κατάκτηση της Κρήτης, το 1669. Οι Οθωμανοί επιδόθηκαν αμέσως σε όργιο σφαγών και πυρπόλησαν τις περιουσίες των κατοίκων, ενώ έκαψαν και τα δάση, ώστε να πείσουν τους επαναστατημένους Κρήτες να παραδοθούν. Αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων ήταν η εγκατάλειψη του χωριού.

Οι Συκολογιανοί πρωταγωνίστησαν σε όλες τις Κρητικές Επαναστάσεις, όπως επίσης και στους αγώνες στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Μικρά Ασία. Οπλαρχηγοί και άξιοι πολεμιστές ήταν τέκνα του χωριού, όπως οι: Εμμανουήλ Στιβακτάκης, Ιωάννης Αλεξανδράκης, Εμμανουήλ Γρηγοράκης και πλήθος άλλων. Πολλοί Συκολογιανοί πολέμησαν και βρήκαν το θάνατο στον Πόλεμο της Αλβανίας, το 1940-41, ενώ είχαν και ενεργό συμμετοχή στην Αντίσταση.

Στα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής, το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς και τα σημερινά σπίτια κτίστηκαν μετά την καταστροφή. Το Σεπτέμβριο του 1943 , όταν έλαβε χώρα η γερμανική κτηνωδία στα χωριά της Βιάννου, 80 Συκολογιανοί συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν, μαζί με τους Καλαμιώτες και άλλους, στο διδακτήριο του Γυμνασίου Βιάννου, όπου κρατήθηκαν ως όμηροι επί 20 περίπου ημέρες και έπειτα από επέμβαση διαφόρων αρχών, γλίτωσαν τελικά την εκτέλεση. Ωστόσο, ένα διανοητικώς ανάπηρο παιδί 15 ετών, που καταγόταν από το Συκολόγο βρέθηκε τυχαία μπροστά στους Ναζί, όταν οι τελευταίοι έκαναν τις εκτελέσεις στα Γδόχια. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 15 Σεπτεμβρίου 1943 το αγόρι αυτό μαζί με 16 άλλους Γδοχιανούς , εκτελέστηκαν στην τοποθεσία Καρτσανά.

Δύο ακόμα κάτοικοι του χωριού βρήκαν το θάνατο στην περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, ο πρώτος στα Χανιά το 1947 και ο δεύτερος στην Καρυά Λακωνίας , το 1946.

Εκπαίδευση

Ως την καθιέρωση του ημιαυτόνομου καθεστώτος στην Κρήτη , με τη Σύμβαση της Χαλέπας, δεν υπήρχε σχολείο στο Συκολόγο. Σε πολύ αραιά διαστήματα εμφανιζόταν ένας δασκαλόπαπας, πιθανώς καλόγερος από την Κεραλιμανιώτισσα και μάθαινε λίγη ανάγνωση κα γραφή σε ελάχιστα παιδιά των πλουσιότερων οικογενειών, επί πληρωμή.

Το 1879 χτίστηκε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο δίπλα στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού με επιχορήγηση της Δημογεροντίας Λασιθίου, από τα έσοδα των Μονυδρίων της Κεραλιμενιώτισσας, του Αγίου Ιωάννη του Καβού και με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού. Ο δάσκαλος πληρωνόταν από τη Δημογεροντία.

Από το 1899 με τη φροντίδα του αυτόνομου καθεστώτος της Αρμοστείας άρχισε να λειτουργεί (πρώτα ως μονοτάξιο) Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο, με πρώτο δάσκαλο τον Α. Ε. Αγγελάκο. Έπειτα από την καταστροφή από τους Ναζί του 1943 το σχολείο στεγάστηκε σε νέο σύγχρονο διδακτήριο, το οποίο λειτούργησε ως το 1996. Το τελευταίο έτος της λειτουργίας του είχε 23 μαθητές. Σήμερα τα παιδιά του χωριού πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο των Αμιρών.


Διοίκηση

Από την εποχή της Επανάστασης του 1821 μέχρι την Επανάσταση του 1866, ο Συκολόγος διοικήθηκε με το σύστημα των αιρετών Δημογερόντων, που επέβαλαν οι επαναστάτες από τη Γραμβούσα, ανεπίσημα.

Στην απογραφή που έκανε ο Μουσταφά Πασάς το 1832-33, μετρήθηκαν 37 οικογένειες, που υπολογίζεται ότι είχαν συνολικά περισσότερα από 160 άτομα, όλα Ορθοδόξους Χριστιανούς.

Το 1858 άρχισε πια να αναγνωρίζεται και να καθιερώνεται επίσημα η διοίκηση των χωριών της Κρήτης με το σύστημα των Δημογερόντων, με βάση το άρθρο 6 του Αυτοκρατορικού Διατάγματος του έτους εκείνου, το οποίο επέτασσε ότι ο Μουλά Εφέντης δε θα επενέβαινε καθόλου "εις τα ορφανικά και κληρονομικό των Χριστιανών".

Με το Δημοτικό Νόμο του 1868, για τη σύσταση των Δήμων, ο Συκολόγος υπήχθη στο Δήμο Αγίου Βασιλείου. Στη συνέχεια ακολούθησε την παρακάτω πληθυσμιακή εξέλιξη:

* 1951: 532 κάτοικοι
* 1961: 523
* 1971: 487
* 1981: 474
* 1991: 371
* 2001: 359


Τη δεκαετία του ' 60 άρχισε να αναπτύσσεται ο παραλιακός οικισμός Τέρτσα και στην απογραφή του 1971 η Κοινότητα του Συκολόγου βρέθηκε με 487 κατοίκους, εκ των οποίων οι 477 κατοικούσαν στο Συκολόγο και οι 10 στα Τέρτσα. Σύμφωνα με την απογραφή του 1981, ο πληθυσμός στην Κοινότητα ήταν 474 κάτοικοι (εκ των οποίων οι 368 κατοικούσαν στο Συκολόγο, οι 106 στα Τέρτσα και στις Άνω Βίγλες) και το 1991 μειώθηκαν σε 371.

Τοπικό Διαμέρισμα

Το ψαροχάρακο στα Τέρτσα.

Ο Συκολόγος είναι και έδρα του ομώνυμου Τοπικού Διαμερίσματος, με 439 κατοίκους το 2001.

Εκτός από την έδρα, το Τοπικό Διαμέρισμα Συκολόγου περιλαμβάνει:

ο Συκολόγος
η Άνω Βίγλα [ 7 ]
τα Τέρτσα [ 73 ]Το χωριό σήμερα

Έπειτα από την απελευθέρωση, ο Συκολόγος ανασυγκροτήθηκε σύντομα και οι φιλοπρόοδοι κάτοικοί του ξανάχτισαν τα σπίτια τους. Οι κάτοικοί του, πιστοί στις παραδόσεις και στα έθιμα, παραμένουν όλοι εκεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί το χωριό του Δήμου Βιάννου με τη μικρότερη μετανάστευση.

Το πρόβλημα με την έλλειψη νερού, που ταλάνιζε τον πληθυσμό παλιότερα, αντιμετωπίστηκε με την κατασκευή υδραγωγείου, τη δεκαετία του ' 60. Από τότε το χωριό άλλαξε κυριολεκτικά όψη. Τα μπαλκόνια και οι αυλές γέμισαν λουλούδια και ολόκληρο βουτήχτηκε στο πράσινο.

Στην είσοδο του χωριού, που βρίσκεται στη βορειοανατολική του άκρη, βρίσκονται τα καφενεία και τα καταστήματα. Εκεί είναι ριζωμένος και ο "Πριναράς", ένας τεράστιος, βαθύσκιωτος και πολύκλωνος πρίνος.

Ναοί

Οι Συκολογιανοί διακρίνονταν ανέκαθεν για τη θρησκευτικότητα και την ευσέβειά τους. Η πολιούχος δίκλιτη εκκλησία τους βρίσκεται κοντά στο Καβούσι, στη νοτιοδυτική άκρη του χωριού. Το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό και το αριστερό στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.


Επίσης, υπάρχουν πολλά βυζαντινά εξωκλήσια, όπως του Αγίου Χαραλάμπους, όπου βρίσκεται και το κοιμητήριο, του Αφέντη Χριστού, ένα χιλιόμετρο νότια του χωριού, στη θέση Βίγλα, με καταπληκτική και απεριόριστη θέα στο Λιβυκό, του Αγίου Σάββα, του Αγίου Γεωργίου στον παραλιακό οικισμό Τέρτσα και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στου Καβού. Το τελευταίο ήταν παλαιότερα μοναστήρι και βρίσκεται σε μια τοποθεσία 4 χλμ. νότια του Συκολόγου. Δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχει αστείρευτη πηγή (καβούσι) με καθαρό νερό, που πρέπει να έδωσε και το όνομά της στην περιοχή. Στη θέση του παλαιού μοναστηριού, για το οποίο δε γνωρίζουμε ακριβώς πότε οικοδομήθηκε, χτίστηκε νέος ναός. Από τον παλαιό ναό σώζονται ερείπια από το λεπροκομείο, καθώς η Μονή, όπως και η κοντινή Μονή της Κεραλιμενιώτισσας, χρησιμοποιούνταν για την περίθαλψη των κατοίκων από τα γύρω χωριά της περιοχής.

Το εξωκλήσι του Αφέντη Χριστού χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ εγκαινιάστηκε το 1908.

Ο Άγιος Ιωάννης του Καβού θεωρείται ο προστάτης άγιος των παιδιών που σπουδάζουν και συχνά οι κάτοικοι των γύρω χωριών επικαλούνται τη χάρη του και κάνουν τάματα, για να έχουν τα παιδιά τους καλή πρόοδο στις σπουδές τους.

Στη θέση Απακουγή (δηλ. Υπακοή) υπάρχει μεγάλο σπήλαιο σε υψόμετρο 400μ. και κοντά σε αυτό τα λείψανα του αρχαίου ναού της Αγίας Απακουγής. Η παράδοση αναφέρει ότι την εκκλησία την κατέστρεψαν οι Άραβες το 824 όταν ξεμπάρκαραν στην Ψαρή Φοράδα και κατέλαβαν την Κρήτη και έπειτα δεν ξανακτίστηκε.

Αναφορικά με το σπήλαιο, πρέπει να αναφερθεί ότι επίσημα δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα. Οι κάτοικοι το θεωρούν αχανές και λένε ότι κάποτε μπήκέ μέσα ένας κόκορας και δεν κατάφερε να ξαναβγεί. Υπάρχει και η πάράδοση που λέει ότι η Αγία Υπακοή έβγαζε το χέρι της από την είσοδο του σπηλαίου και έδινε αντίδωρο στους πιστούς.


Μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ελλάδας

Πηγές

* Εφημερίδα Τα Μαντάτα Δήμου Βιάννου, Αφιέρωμα στο Δ. Δ. Συκολόγου, Ιανουάριος 2006.
* Το Ηράκλειον και ο Νομός του, Έκδοση Νομαρχίας Ηρακλείου.


ο Συκολόγος [ 359 ]
η Άνω Βίγλα [ 7 ]
τα Τέρτσα

Γεωγραφία της Ελλάδας

Γεωγραφία της Ελλάδας : Αλφαβητικός κατάλογος

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Χώρες της Ευρώπης

Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία

Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License