- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

-- Κοινότητα Δροσιάς --

H Δροσιά είναι δημοτική κοινότητα του Δήμου Διονύσου στην Ανατολική Αττική, μαζί με τον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη Διονύσου, το Διόνυσο, το Κρυονέρι, τη Ροδόπολη Διονύσου και τη Σταμάτα. Έχει πληθυσμό 5.865 άτομα, έκταση 2,201 τ.χμ. και πυκνότητα 2.665 άτομα ανά τ.χμ.

Ιστορικά

Η περιοχή στη σύγχρονη ιστορία της πρωτοκατοικείται γύρω στις αρχές του 20ού αιώνα ως αγροικία της Κοινότητος Σταμάτας με την ονομασία Ροδόπολη, ενώ γνωρίζει μαζικό εποικισμό το 1926 από πρόσφυγες του Πόντου της Μικράς Ασίας οι οποίοι δεν έγιναν αποδεκτοί από άλλες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά. Στα προσεχή χρόνια συγκροτείται ο οικισμός Ρωσσοχώρι και αναπτύσσεται στα πρότυπα της αγροτικής παραγωγής, αλλά το εμπορικό πνεύμα των μικρασιατών επιδρά καταλυτικά στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Το 1947 ο οικισμός Ρωσσοχώρι μετονομάζεται σε Δροσιά[1]

Το 1950 αποσπάται από τη Σταμάτα και αναγνωρίζεται ως αυτόνομη κοινότητα της Ανατολικής Αττικής, ενώ 2 μόλις χρόνια αργότερα υλοποιείται το σχέδιο πόλεως. Έπειτα από μια ιστορική πορεία 57 ετών, εφάπτεται του επεκτεινόμενου πολεοδομικού συγκροτήματος και αναγνωρίζεται το 2007 ως Δήμος Δροσιάς, ξεπερνώντας τους 5.000 κατοίκους.

Η Πλατεία Ηλιόπουλου στη Γρηγορίου Λαμπράκη (*)

Τα διοικητικά όρια του δήμου εκτείνονται από το περιαστικό δάσος της Εκάλης μέχρι και τους πρώτους λοφίσκους του Πεντελικού, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων βορειοανατολικά των Αθηνών, 7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των διοδίων των Αφιδνών και 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαραθώνα. Η πόλη είναι οικοδομημένη σε υψόμετρο κέντρου 370 μέτρων και η έκτασή της απλώνεται σε 2.201 στρέμματα στα οποία κατοικούν σύμφωνα με την απογραφή του 2001 5.865 κάτοικοι, εμφανίζοντας μια πυκνότητα δόμησης 2.665 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής οι κάτοικοι το 2007 ανέρχονται σε 7.000, τουτέστιν 3.180 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η μεγαλύτερη πλυθησμιακή αύξηση παρατηρείται στη δεκαετία του '90 ύψους 115,68 (διπλασιασμός των κατοίκων), με παρόμοιους ρυθμούς και στις προσεχείς δεκαετίες.
Στον κόμβο της Δροσιάς συγκεντρώνονται σινεμά, διακριτικά ξενοδοχεία και γραφικά εξοχικά κέντρα

Η θέση της Δροσιάς έξω από το λεκανοπέδιο του άστεως, περιβαλλόμενη από τα πευκοδάση του όρους την κατέστησαν σύντομα τουριστικό προορισμό για Αθηναίους και λοιπούς επισκέπτες. Τα εύγευστα πεϊνιρλί της, έδεσμα κωνσταντινοπολίτικης προέλευσης, αλλά και το δροσερό της κλίμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διαμόρφωσαν το προσωπικό ύφος της περιοχής που αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς παρά τη μεγάλη απόσταση από το κέντρο των Αθηνών. Η Πόλη της Δροσιάς απολαμβάνει εξαίρετης ρυμοτομίας που συνίσταται από φαρδείς και ευθείς δρόμους που ακολουθούν τα φυσικά σύνορα των δασών, ενώ η ρεματιά της Εκάλης τη διαχωρίζει από την υπερυψωμένη συνοικία της Ρέας.

Το κέντρο της πόλης εντοπίζεται στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στο βορειοδυτικό άκρο του δήμου, στον οδικό κόμβο της Δροσιάς. Η οικιστική ζώνη περιβάλλεται από πλούσια περιαστικά δάση στα οποία εφάπτεται ο οδικός δακτύλιος που συγκροτείται από τις Λεωφόρους Σταμάτας-Ροδοπόλεως- Διονύσου-Θησέως. Η περιοχή είναι προσβάσιμη οδικώς από την έξοδο "Εκάλη" της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Με την πόλη της Κηφισιάς συνδέεται μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας που επεκτείνεται ως Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου στο ύψος της Νέας Ερυθραίας και Θησέως στο ύψος της Εκάλης. Επιπλέον, καθίσταται προσβάσιμη από το Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κηφισιάς, από όπου γίνεται και η αφετηρία των τοπικών λεωφορείων. Με τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας επικοινωνεί μέσω του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Αγίου Στεφάνου, ενώ από το 2013 κι έπειτα θα εξυπηρετείται από το γειτονικό Σταθμό του Μετρό της Άνοιξης.

Το γραφικό τοπίο της Δροσιάς επιλέγουν πολλοί για τη διοργάνωση δεξιώσεων (*)

Η Δροσιά αποτελεί μία από τις πιο καλαίσθητες περιοχές της Αττικής, ενώ οι κτηματομεσιτικές μελέτες την αναγάγουν στον πιο ακριβό και δημοφιλή οικιστικό προορισμό της ζώνης Β των Αθηνών για το 2007. Συγκεκριμένα, η γη διακρίνεται για σκοπούς αποτίμησης σε 4 ζώνες και εμφανίζει αντικειμενικές αξίες ύψους € 1.700 - 2.250 / μ2, παρουσιάζοντας μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 13,33% - 28,57%. Οι εμπορικές τιμές σπάνε το φράγμα των € 2.000 / μ2, ενώ συχνά ξεπερνούν και τα € 3.000 / μ2. Επιπλέον, με βάσει δημογραφικές μελέτες η περιοχή προβλέπεται να προσελκύσει μεγάλες μάζες πληθυσμού στα προσεχή έτη.

Τελευταίος πρόεδρος της κοινότητος διετέλεσε ο κ. Πασιπουλαρίδης Αβραάμ της οποίας εξελέγη πρώτος Δήμαρχος, ενώ οικοδομήθηκε σύγχρονο και καλαίσθητο δημαρχειακό μέγαρο επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη πριν την προσχώρηση της Δροσιάς στο Δήμο Διονύσου.
Η Δροσιά φημίζεται από παλιά για τις γευστικές επιλογές που προσφέρει στους διερχόμενους επισκέπτες

Όταν η περιοχή πρωτοκατοικείται το 1926, ονομάζεται "Ροδόπολις" και αποτελεί οικισμό της κοινότητος "Σταμάτας". Η έκταση του οικισμού συνορεύει με το αυθεντικό "Μπογιάτι" (τη σημερινή Άνοιξη) και το Νέο Μπογιάτι (το σημερινό Άγιο Στέφανο που επίσης κατοικείται από Μικρασιάτες του Πόντου.)

Ένας γειτονικός οικισμός της Σταμάτας ήταν και η λεγόμενη "Μπάλα" που αργότερα δανείστηκε την αρχική ονομασία (Ροδόπολις) της σημερινής Δροσιάς. Μέσα στα επόμενα χρόνια η περιοχή μετονομάζεται σε "Ρωσσοχώρι", ενώ το 1952 εντάσσεται στο σχέδιο πόλεως και γίνεται πλέον γνωστή ως "Δροσιά Αττικής". Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι κτίζουν μια μικρή πόλη με μεράκι και με μικρασιατική σκέψη και φιλοσοφία. Δημιουργείται η μικρή τοπική αγορά και συνδυάζεται το φυσικό κάλλος του πεντελικού με την αρμονική αρχιτεκτονική των μικρών αρχικά κατοικιών. Δημιουργούνται σταδιακά τα απαραίτητα έργα υποδομής και το ιδίας χρήσεως δίκτυο ύδρευσης.

Με τον οικιστικό κορεσμό της Αττικής και την επέκταση του αστικού ιστού όλο και πιο βόρεια, η Δροσιά αναγνωρίζεται εν έτει 2007 ως Δήμος καθώς υπολογίζεται πως ξεπερνά τους 7.000 κατοίκους.
Πληθυσμιακή Εξέλιξη

Η Δροσιά άρχισε να αποτελεί οικιστικό πόλο κυρίως κατά τη δεκαετία του '90 και σήμερα βρίσκεται σε μια δυναμική πορεία οικοδόμησης. Στον πίνακα που ακολουθεί παρατηρείται η πληθυσμιακή εξέλιξη του δήμου, ενώ στα προσεχή έτη αναμένονται δυναμικοί ρυθμοί ανοικοδόμησης λόγω των συγκοινωνιακών και λοιπών έργων στην ευρύτερη περιοχή.


Πληθυσμιακή Εξέλιξη Δήμου Δροσιάς
Χρονολογία Πληθυσμός Δήμου Έκταση Δήμου Πυκνότητα Δόμησης Προστιθείς Πληθυσμός Νέα Αύξηση Πληθυσμού Αθροιστική Αύξηση
1981 1.403 2,201 χμ2 637 κάτοικοι / χμ2 +1.403 κάτοικοι - -
1991 3.026 2,201 χμ2 1.375 κάτοικοι / χμ2 +1.623 κάτοικοι +115,68% 115,68%
2001 5.865 2,201 χμ2 2.665 κάτοικοι / χμ2 +2.839 κάτοικοι +93,82% 209,5%
2007 7.000 2,201 χμ2 3.180 κάτοικοι / χμ2 + 1.135 κάτοικοι +19,35% 228,85%

πρωτογενείς πηγές:ΕΣΥΕ, Δήμος Δροσιάς

Χαρακτηριστικά

Η Δροσιά οικοδομείται σε μεγάλο υψόμετρο, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιβάρυνση στο Πεντελικό όρος, καθώς το έδαφος είναι σχετικά ομαλό. Η έκταση του δήμου χωρίζεται στην οικιστική ζώνη και στη δασική ζώνη. Με σεβασμό στο πεντελικό τοπίο, δομείται το πρόσφορο προς δόμηση τμήμα, ενώ λόγω της γειτνίασής της με την "κηπούπολη" της Εκάλης θεσπίζονται αυστηρά κριτήρια δόμησης. Οι κατοικίες στην περιοχή είναι κατά βάση μονοκατοικίες υψηλής αισθητικής, τελευταίας αρχιτεκτονικής και πολυτελούς ύφους. Σε μια Αττική που ταλανίζεται από τη διαμπερή κυκλοφορία, την έλλειψη πρασίνου, την πυκνή δόμηση και το καυσαέριο η Δροσιά καθιερώνεται σύντομα ως ένα από τα πιο περιζήτητα προάστια για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, καθώς αστικοποιείται, αλλά με σεβασμό στο φυσικό κάλλος του όρους.

Ο Δήμος Δροσιάς είναι οικοδομημένος σε ένα ιδιαιτέρως προνομιακό περιβάλλον, μέσα σε μία ιδιαιτέρως επιβεβαρυμένη πρωτεύουσα. Το πράσινο κυριαρχεί παντού καθιστώντας τη βαμβακίαση των πεύκων πρόβλημα που αφορά τους δήμους του λεκανοπεδίου. Ο οικιστικό ιστός περιβάλλεται από τα πευκόφυτα κτήματα του πεντελικού, σε μια περιοχή που δεν την άγγιξαν οι πυρκαγιές της δεκαετίας του '90. Υπάρχει ομοιομορφία στη δόμηση και σε μεγάλο βαθμό και στο εισοδηματικό επίπεδο των κατοίκων. Πρόκειται πλέον για αστούς που εργάζονται στην πρωτεύουσα αλλά η απόσταση από το κέντρο δε στέκεται εμπόδιο στο βιοτικό επίπεδο που μπορεί και τους προσφέρει η πόλη της Δροσιάς. Κι ακόμα κι αν αυτό θεωρείται μειονέκτημα, αξίζει να σημειωθεί πως μελετάται σχέδιο επέκτασης του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από την Κηφισιά προς τη Νέα Ερυθραία και την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας σε πρώτη φάση και σε δεύτερη προς τη γειτονική Άνοιξη και τον Άγιο Στέφανο, καθώς οι δύο πρώτοι δήμοι ταλανίζονται από τη διαμπερή κυκλοφορία λόγω της θέσης τους στο λεκανοπέδιο (ανάμεσα στους ορεινούς όγκους Πάρνηθος - Πεντέλης και ως βόρεια είσοδος στο λεκανοπέδιο).

Επιπλέον, σε αντίθεση με τους γειτονικούς της δήμους που έχουν κατά κύριο λόγο αυστηρώς οικιστικό χαρακτήρα, η τοπική αγορά της Δροσιάς είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο.

Ο Δήμος μέχρι σήμερα δε διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) δήμοι της Ανατολικής Αττικής. Είναι αρκετά απομακρυσμένος από το κέντρο των Αθηνών και έχει αρκετά αυστηρά κριτήρια δόμησης για τη διατήρηση της σημερινής της μορφής. Βρίσκεται και σε μία περιοχή όπου υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τη δόμηση καθώς το πεντελικό τοπίο τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει να αφανιστεί από τό σταδιακό του φάγωμα από τα νότια, τα δυτικά, τα ανατολικά, τα βόρεια. Ως αποτέλεσμα του ανωτέρω, τα οικόπεδα προς δόμηση είναι πολύ συγκεκριμένα και για λίγους.

Οικονομικά Στοιχεία

Στη Δροσιά Αττικής, σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν το 2007, ένα διαμέρισμα στοιχίζει 2.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο δόμησης στην ακριβή ζώνη. Αν αναλογιστεί κανείς πως το νούμερο αυτό αφορά διαμέρισμα στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας και πως στην περιοχή οικοδομούνται κατά βάση μονοκατοικίες, σαφώς η απόκτηση ενός σπιτιού στην περιοχή αυτή κοστίζει κάτι περισσότερο. Πρόκειται επιπλέον για ένα μεγάλο άλμα από τις αντικειμενικές του προηγουμένου έτους, καθώς το αντίστοιχο νούμερο άγγιζε τα 1.750. Στη χαμηλή δε ζώνη φτάνει τα 1.700 από τα 1.500 ευρώ που ήταν το 2006. Παρά ταύτα, η εξέλιξη των αντικειμενικών στην περιοχή θεωρείται όντως αντικειμενική, σε αντίθεση με γειτονικές περιοχές στις οποίες η εφορία έκανε "λάθη" με αξίες που ξεπερνούσαν τις εμπορικές τιμές και γήπεδα που είχαν την ίδια αξία με νεόδμητες κατοικίες στα ίδια τετραγωνικά(π.χ. Νέα Ερυθραία).

Παραπομπές

↑ Πανδέκτης, μετονομασίες-----

Δροσιά Άρτας
Δροσιά Αττικής
Δροσιά Αχαΐας
Δροσιά Εύβοιας
Δροσιά Κριεζών Εύβοιας
Δροσιά Κυπαρισσίου Εύβοιας
Δροσιά Ζακύνθου
Δροσιά Θεσπρωτίας
Δροσιά Μεσσηνίας
Δροσιά Πάτρας
Δροσιά Πέλλας
Δροσιά Ρεθύμνης
Δροσιά Ροδόπης
Δροσιά Σάμου
Δροσιά Φθιώτιδας

Νομαρχία Ανατολικής Αττικής : Δήμος, Κοινότητα

Παλλήνης | Αγίου Στεφάνου | Αρτέμιδος | Αυλώνος | Αχαρνών | Βάρης | Βούλας | Βουλιαγμένης | Γέρακα | Γλυκών Νερών | Καλυβίων Θορικού | Κερατέας | Κρωπίας | Λαυρεωτικής | Μαραθώνος | Μαρκοπούλου Μεσογαίας | Νέας Μάκρης | Παιανίας | Ραφήνας | Σπάτων-Λούτσας

Αγίου Κωνσταντίνου | Αναβύσσου | Ανθούσας | Ανοίξεως | Αφιδνών | Βαρνάβα | Γραμματικού | Διονύσου | Δροσιάς | Θρακομακεδόνων | Καλάμου | Καπανδριτίου | Κουβαρά | Κρυονερίου | Μαλακάσης | Μαρκοπούλου Ωρωπού | Νέων Παλατίων | Παλαιάς Φωκαίας | Πικερμίου | Πολυδενδρίου | Ροδοπόλεως | Σαρωνίδος | Σκάλας Ωρωπού| Σταμάτας | Συκαμίνου | Ωρωπού

Για πλήρη κατάλογο των πόλεων και οικισμών, δείτε επίσης : Διοικητική διαίρεση της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής

Γεωγραφία της Ελλάδας

Γεωγραφία της Ελλάδας : Αλφαβητικός κατάλογος

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Χώρες της Ευρώπης

Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία

Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License