- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Θανασάκης ο Πολιτευόμενος είναι ο τίτλος κοινωνικής σάτιρας ηθών ελληνικής παραγωγής του 1954 με τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Βύρωνα Πάλλη, Άννα Συνοδινού κ.ά.

Η ταινία έμεινε στην ιστορία, ως η καλύτερη ηθογραφία των προσβεβλημένων από το μικρόβιο του πολιτικού και των κατ' επάγγελμα πολιτευτών.

Υπόθεση

Η νεαρή κόρη εύπορης οικογένειας μεγαλομπακάληδων επιστρέφει από την Ελβετία, μετά το τέλος των σπουδών της παντρεμένη με έναν νεαρό επιστήμονα, τον Θανασάκη, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα αποφασισμένος να την "υπηρετήσει" ως πολιτικός. Με την οικονομική βοήθεια του κουνιάδου του κατεβαίνει στις εκλογές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Γρήγορα όμως προκηρύσσονται νέες εκλογές και αποφασίζει να ξαναπολιτευτεί, απαιτώντας ξανά την οικονομική συμπαράσταση του κουνιάδου του, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως νέα προεκλογική εκστρατεία θα ήταν οικονομική αυτοκτονία. Αποσπώντας εκβιαστικά χρήματα όμως ξανακατεβαίνει στις εκλογές, χωρίς την παραμικρή επιτυχία.

Θανασάκης ο Πολιτευόμενος
Σκηνοθεσία Αλέκος Σακελλάριος
Παραγωγή Γκλόρια Φίλμς
Σενάριο Αλέκος Σακελλάριος,
Χρήστος Γιαννακόπουλος
Πρωταγωνιστές Ντίνος Ηλιόπουλος,
Άννα Συνοδινού,
Βύρων Πάλλης,
Τζόλυ Γαρμπή,
Δέσπω Διαμαντίδου
Μουσική Μιχαήλ Σουγιούλ
Διάρκεια 86 λεπτά
Γλώσσα Ελληνικά
Σελίδα IMDb
Σελίδα Cine.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[1] στο cine.gr

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License