- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο θησαυρός του μακαρίτη είναι μια από τις τελευταίες ταινίες του Νίκου Τσιφόρου στην Φίνος Φιλμ -υπήρξε από τους στυλοβάτες της εταιρείας τα πρώτα 15 χρόνια της- με πρωταγωνιστές το κωμικό ντουέτο της εποχής Αυλωνίτης-Βασιλειάδου. Μαζί τους και ο Νίκος Ρίζος, ανερχόμενη αξία της εποχής, ο οποίος είχε και την ιδέα δύο χρόνια μετά να φτιάξει το θίασο "Αυλωνίτης-Βασιλειάδου-Ρίζος", που θριάμβευσε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960. Μαζί τους η Ξένια Καλογεροπούλου, που μόλις είχε έλθει από τις σπουδές της στην Αγγλία, η Άντζελα Ζήλεια, που ήταν τραγουδίστρια και ηθοποιός και ο νεαρός ζεν πρεμιέ Στέφανος Ληναίος. Η Γεωργία Βασιλειάδου σε αυτήν την ταινία τραγουδά το τραγούδι "Ο κυρ Μέντιος", και είναι η πρώτη φορά που έγινε στο σινεμά, αν και η κωμικός ξεκίνησε την καριέρα της ως λυρική τραγουδίστρια. Η φωτογραφία του μακαρίτη που ζωντανεύει στο φινάλε χρησιμοποιήθηκε στα επόμενα χρόνια ως ντεκόρ σε πολλές ταινίες της Φίνος Φιλμ.
Υπόθεση

Μια παμπόνηρη λαϊκή γυναίκα που μένει με την ανιψιά της σε ένα πολύ παλιό σπίτι, για να μπορέσουν να νοικιάσουν κάποια από τα δωμάτια του σπιτιού- όπως συχνά γινόταν εκείνη την εποχή, δηλαδή να μην νοικιάζεται όλο το σπίτι, αλλά κάποια δωμάτια- και να τραβήξουν τους ενοικιαστές διαδίδουν με τρόπο πως μέσα στο σπίτι είναι κρυμμένος ένας θησαυρός. Αυτό τραβάει τους υποψήφιους "χρυσοθήρες" που πηγαίνουν εκεί, νοικιάζονται δωμάτια και αρχίζουν να γκρεμίζουν τους τοίχους και τα κοτέτσια για να βρουν το θησαυρό. Μαζί όμως με όλα τα άλλα, αρχίζουν και τα συναισθηματικά μπερδέματα, ώσπου να έλθει το ευτυχισμένο φινάλε για όλους.

Ο Θησαυρός του Μακαρίτη
Σκηνοθεσία Νίκος Τσιφόρος
Παραγωγή Φίνος Φιλμ
Σενάριο Νίκος Τσιφόρος, Πολύβιος Βασιλειάδης
Πρωταγωνιστές Γεωργία Βασιλειάδου,
Βασίλης Αυλωνίτης,
Νίκος Ρίζος,
Ξένια Καλογεροπούλου,
Στέφανος Ληναίος,
Άντζελα Ζήλεια,
Τάκης Χριστοφορίδης
Πρώτη προβολή 12 Οκτωβρίου 1959
Μουσική Τάκης Μωράκης
Γλώσσα Ελληνικά


Βιβλιογραφια

Ελίζα-Αννα Δελβερούδη, "Ο θησαυρός του μακαρίτη: η κωμωδία, 1950-1970", Οπτικοακουστική κουλτούρα, τχ 1 (2002), σ. 53-77.


				

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License