- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Δραματική ταινία του 1963 σε σενάριο του Βασίλη Βασιλικού και σκηνοθεσία του Νίκου Κούνδουρου. Πήρε τα βραβείο σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου το 1963, καθώς και τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής και κριτικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1963.

Υπόθεση

Το 200 π.Χ., μερικοί νομάδες βοσκοί, σε αναζήτηση νέων βοσκοτόπων, κατεβαίνουν από τα ορεινά προς τη θάλασσα, κοντά σ' ένα χωριό ψαράδων. Οι γυναίκες του χωριού κρύβονται, και οι μόνες που ξεπορτίζουν, είναι η Άρτα, η γυναίκα ενός ψαρά, και η 12χρονη Χλόη. Ο Σκύμνος, ένας προ-έφηβος βοσκός, προσεγγίζει τη Χλόη που περιφέρεται ανέμελα ημίγυμνη στα βράχια και στις ακρογιαλιές. Ανάμεσά τους ξεκινά ένα παιχνίδι μικρο-προκλήσεων που δε μετουσιώνεται ανοιχτά σε ερωτική πράξη, σε αντίθεση με την Άρτα, που στην αρχή αρνείται το ερωτικό κάλεσμα ενός βοσκού, του Τσάκαλου, για να υποκύψει τελικά σε μια σπηλιά, κάτω από το βλέμμα του Σκύμνου και της Χλόης, οι οποίοι τους παρακολουθούν από μια σχισμάδα. Έρχεται η στιγμή που οι βοσκοί πρέπει να φύγουν, κι ο Σκύμνος αρνείται επίμονα. Ο Λύκας, ένας μουγκός έφηβος βοσκός, βρίσκει τη Χλόη και την κάνει με τη βία δική του. Μπροστά στη θέα της αγαπημένης του να υποκύπτει στην ορμή ενός άλλου, ο Σκύμνος αφήνεται να παρασυρθεί από τα κύματα της θάλασσας, αγκαλιά μ' έναν νεκρό πελεκάνο.
Πληροφορίες

Εισιτήρια: 114.047

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Μικρές Αφροδίτες
(Το σημάδι της Αφροδίτης)
Σκηνοθεσία Νίκος Κούνδουρος
Παραγωγή Μίνως Φιλμ
Σενάριο Βασίλης Βασιλικός
Πρωταγωνιστές Κλεοπάτρα Ρώτα,
Ελένη Προκοπίου,
Τάκης Εμμανουήλ,
Βαγγέλης Ιωαννίδης,
Ζαννίνο,
Ανέστης Βλάχος,
Κώστας Παπακωνσταντίνου,
Βασίλης Καΐλας κ.α.
Πρώτη προβολή

22 Σεπτεμβρίου 1963 (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

11 Νοεμβρίου 1963
Μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος
Διάρκεια 88 λεπτά
Γλώσσα Ελληνικά
Σελίδα IMDb
Σελίδα Cine.gr

Μικρές Αφροδίτες - περιγραφή της ταινίας από τον επίσημο δικτυακό τόπο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License