Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.


Η Χαραυγή της Νίκης είναι ο τίτλος ελληνικής πολεμικής κινηματογραφικής ταινίας του 1971, σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα και σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη και με πρωταγωνιστή τον Λάκη Κομνηνό.

Υπόθεση της ταινίας

Οι συμμαχικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής αναθέτουν στον Νικήτα, το γιο ενός μπεκρή συνεργάτη των Γερμανών, την καταστροφή του γερμανικού στρατιωτικού αεροδρομίου της Κρήτης. Ο Νικήτας και ο Λευτέρης, ο αρχηγός των ανταρτών, αγαπούν ταυτόχρονα την ίδια γυναίκα, την Μάρθα. Λίγο πριν την άφιξη των κομμάντος, οι αντάρτες καταστρέφουν μια γέφυρα. Οι Γερμανοί συλλαμβάνουν τον πατέρα του Λευτέρη και τη Μάρθα, για να αναγκάσουν τον Λευτέρη να παραδοθεί. Αυτός όμως ούτε παραδίνεται, ούτε βοηθάει το Νικήτα στην αποστολή, γιατί την θεωρεί καθαρή αυτοκτονία. Στο τέλος όμως αποφασίζει με μια μικρή ομάδα ανταρτών να εισβάλουν στο αρχηγείο των Γερμανών, δίνουν σκληρή μάχη και τελικά ελευθερώνουν και τον πατέρα του και τη Μάρθα.
Άλλες πληροφορίες

Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971, αλλά το κοινό την υποδέχτηκε με φοβερές αποδοκιμασίες. Οι παραγωγοί της ταινίας απείλησαν ότι θα διέκοπταν την προβολή, αν συνεχίζονταν οι αποδοκιμασίες, χωρίς αυτό να γίνει κατορθωτό.
Τόποι γυρισμάτων

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Ρέθυμνο, χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της ταινίας ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου της Φορτέτζας. Γυρίσματα έγιναν και στην παλιά πόλη και τέλος χρησιμοποιήθηκε και το κτήριο της Νομαρχίας Ρεθύμνου. Γυρίσματα έγιναν και στην πόλη των Χανίων.
Βραβεία

Βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου (Μιράντα Κουνελάκη) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Η Χαραυγή της Νίκης στο cine.gr

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License